Pobedi je! Živi aktivno!

Lekovi za astmu – Singulair

Molim vas, ako možete da mi kažete nešto o leku Singulair. Ja imam sina koji ga koristi već skoro 2 godine. On ima 8 godina i koristi fliksotide već 4 godine. To mu je dao pulmolog. Dijagnoza mu je astma j 45. Unapred hvala.

Dr Dušica Jarić:

Na ovo kratko i jasno pitanje i odgovor bi mogao biti kratak, ali bojim se u tom slučaju nedovoljno jasan. Kako odgovori napitanja prvenstveno imaju za cilj edukaciju osoba sa astmom i odogovor na Vaše pitanje će biti duži od neophodnog.

Oba leka koja ste naveli upravo su lekovi koji se koriste u terpaiji astme. Astma se prema medjunarodnoj klasifikaciji bolesti šifrira upravo kao J.45.

Kako je u osnovi same astme inflmacija tj zapaljenje disajnih puteva uzrokovano imunološkim mehanizmima i lekovi za lečenje astme su upravo iz grupe antitiflamotornioh tj protivzapaljenskih lekova. Uopšte, lekovi za lečenje astme se dele na lekove koji otklanjaju tegobe (prvenstveno se misli na bronhodilatatore tj Ventolin, Spalmotil, Berodual…. i druge) i preventivne lekove u koje upravo spadaju Flixotide i Singulair. Ako astmu dobro lečimo pravom kombinacijom preventivnih lekova onda neće biti ni tegoba, te samim tim ni potrebe da se primenjuju lekovi za njihovo otklanjanje.

Flixotide je iz grupe inhalatornih kortikosteroida koji su prema preporukama za lečenje astme osnovni lekovi kojima se počinje lečenje zapaljenja u astme. Ukoliko je portebno njihova doza se ili povećava ili se umesto povećanja doze inhalatornih kortikosteroida dodaju drugi preventivni lekovi. Velike doze inhalatornih kortikosteroida se ne preporučuju imajući u vidu da dugotrajnom primenom mogu da umesto samo lokalnog efekta na sluznicu disajnih puteva dospeju u krv tj cirkulaciji te se u tom slučaju može očekivati i njihov sistemski efekat. Sistemski efektni kortikosteroida su ono što želimo da izbegnemo. Slikovito rečeno, zamsilite astmu kao požar u Grčkoj (ili nekoj drugoje zemlji gde je požar čest). Primenom kortikosteroida u inhalatornom obliku mi gasimo požar upravo na mestu gde se on i odigrava. Ako kortikosteroid damo sistemski (u injekciji ili tableti u dužem vremenskom periodu) ili dajemo visoke doze inhalatornih kortikosteroida dugo vrmena, možemo očekivati njihov sistemski efekat i na drugim organima, a ne samo na disajnim putevima. Slikovito rečeno u tom slučaju bi smo pored Grčke koja je u plamenu gasili i Finsku, Aljasku…. itd…a to ne bi bilo dobro.

Upavo iz tog razloga medicina pokušava da pronadje lekove koji imaju antiinflamatorno dejstvo kao kortikosteroidi, a nemaju njihove neželjene efekte. Do danas ni jedan lek nije prevazišao snagu kortikosteroida, ali lekovi iz grupe modifikatora leukotrijena u koje spada i Singulair imaju ipak značajan antiinflamatorni efekat. Dodavanjem ovih lekova inhalatornim kortikosteroidima možemo da ostvarimo bolji protivzapaljenskiterapijski efekat astme, a da pri tome ne moramo da povećamo dozu inhalatornih kortikosteroida iznad bezbedne doze.

U lečenju dečije astme tzv blagih oblika prvi korak u lečenju je monoterpaija malim dozama inhalatornih kortiksoteroida (recimo Flixotide do 200 mikrograma) ili alternativno nesteroidnimantitinflamotrnim lekovima tj Singulair. Ukoliko samo  na male doze Flixotide nema potpune kontrole astme postoje dve opcije: povećati dozu inhalatornog kortikosteroida ili ostati na malim dozama Flixotida ali dodati u terapiju Singulair. Isto tako ako se monoterapija Singulairom pokaže kao nedovoljna u kontroli astme u terapiju se uvode male doze inhalatornih kortikosteroida.

Primena Singulaira je opravdana posebno u slučajevima alergijske astme udružene sa alergijskom kijavicom, jer Singulair se uzima u obliku granula, odnoso tableta te ima efekat i na gornje i na donje disajne puteve odnosno i na kijavicu i astmu istovremeno.

Singulair je odobren od strane FDA za decu od 6 meseci. U našoj zemlji je na pozitvinoj listi za uzrast od 2-18 godina, dok odrasle osobe sa astmom dobijaju Singulir na recept uz lično učešće 50% od cene leka. Prema nekim nezvaničnim informacijama postoji tendencija da se i u našoj zemlji lek stavi na pozitivnu listu za decu od 6 meseci jer je jedan od lekova koji imaju uticaj ne samo na alergijsku astmu već i astmu izazvanu virusima koja je upravo češća u dece do 3 godine života.

I pitanje koje niste direktno postavili ali koje može da se nasluti iz vašeg pisma je koliko dugo primenjujemo neku terapiju u lečenju astme. Onog momenta kada se uspostavi potpuna kontrola astme na nekom od terapijskih nivoa (postoji takozvano stepenasto lečenje astme) ista terapija se ne prekida i u kontinuitetu se primenjuje najmanje 3-6 meseci. Ukoliko se tokom tog perioda sve vreme održava dobra kontrola bolesti, nakon 3-6 mesecise postepeno se redukuje terapija sve do onog nivo minimalno potrebnih lekova na kojima se održava potpuna kontrola bolesti. U izvesnih osoba sa astmom, posebnokod dece, smanjivanjem terapije se ne gubi kontrola astme tako da se nakon izvesnog vremena ista može potpuno obustaviti. U tim slučajevima dete tj osoba sa astmom se i dalje prati i kontroliše te ukoliko se ponovo pojave sitmpomi astme preventivna terapija se ponov uvodi.

Još jedno u nizu vaših pitanja i ovonedeljni, šta reći sem fantastično vredni, odgovor Dr Dušice Jarić. Ne samo da ćete saznati više astma terapiji i o vrstama lekova koji se koriste, nego ćete dobiti i jednu veoma opštu sliku kako se to leči astma. Rekao bih da je ovde u par desetina redova sadržana metodologija lečenja ove bolesti. U svakom slučaju tekst morate pročitati, a kao zaključak meni se nameće važnost dobrog odnosa sa vašim pulmologom i možda još bitnije važnost da jedan lekar prati vas ili vaše dete u dužem vremenskom periodu. Bitno je da lekar ima dobru bazu podataka i bitno, a na vama je da se pridržavate terapije koju ste dobili, a ne da je samoinicijativno prekidate čim osetite poboljšanje.

Moram da se još jednom zahvalim doktroki u ime svih na ovom nesebičnim lekcijama :)

Similar posts
 • Prvi maraton uspešno završen I did it! Puno puno fantastičnih utisaka. Od ekipe koja se skupila i pozdravila me, do onih koji su juče zvali i dali podršku, brata koji je trčao poslednjih12km sa mnom, vas koji ste me prepoznali i dali mi do znanja da čitate sajt i da je ovo što radim vredno truda i na kraju pogleda [...]
 • Maraton kao cilj u životu Sad kad pomislim da odgovorim na pitanje Zašto? Zašto trčati maraton i u čemu je tu fazon, em nemam pravog odgovora, em se i ne trudim nešto specijalno da odgovorim sebi na ovo pitanje. Naravno odgovori su tu sasvim klasični od onog da pokažeš sebi da možeš, da bi uradio nešto novo, da bi ojačao [...]
 • Deca i pasivno pušenje Duvanski dim je veoma rasprostranjena psihoaktivna supstanca i najvažniji zagađivač unutrašnje sredine kome deca mogu biti izložena. Prema proceni Svetske zdravstvene organizacije, u svetu ima oko 1,3 milijarde pušača, a do 2025. godine se očekuje porast na 1,6 milijardi, naročito u srednje inerazvijenim zemljama. autor : dr Snežana Radić – pedijatar pulmolog  Srbija je po [...]
 • Simptomi slični astmi Irena: Poštovana Dr Jarić, Od maja prošle godine dijagnostifikovana mi je rinosinusitis i upala sinusa kada počinje moja svakodnevna poseta lekarima. Naime, oko tri do četiri meseca sam primala injekcije gentamicina i diklioofena zbog stalne otečenosti u predelu očiju i nosa i bolova u čeonom delu, a kasnije sam lečene sprajom Beconase i Nasonex, kao [...]
 • Pušenje je kul, ali ubija Ko može da zamisli Sintaru bez cigare? A Džejmsa Dina? Dame, zamislite poljubac sa njima… Um…. Ne mora vama da se desi, ali znajte da pušenjem umnogome povećavate verovatnoću da ćete baš vi popuniti statistiku smrtnosti od raka :(    NO MORE KILLING!!! [...]
 • sladjana

  Моје дете од марта користи Сингулар. Од новембра Фликсотид.Мислим да јој Сингулар прија,маље чеше нос и не кија.Све до тренутка када сам прочитала горе написан одговор, о Сингулару нисам довољно знала.
  Хвала Др Јарић на јасним и детаљним одговорима. Велика је помоћ нама родитељима који се први пут сусрећемо са астмом.
  Занима ме да ли Сингулар има нежељена дејства, о томе не могу да нађем информације и искуства родитеља?

 • dusica jaric

  Sladjana, prema podacima iz literature i podacimapracenja nezeljenih efekata od strane FDA/ americke agencije za lekove koja ima vrlo stroge kriterijume/ Singulair spada u lekove sa retkim i blagim nezeljenim efektima. Cest nezeljeni efekeat /sto znaci 1 od 100/ opisan upravo kod manje dece, je hiperakitvnost /hiperkinezija/ deteta. Opisana je kod nekih glavobolja ili iritacija zeluca. U osnovi nezeljene reakcije su vrlo retke i u slucajevima predoziranosti cak nije bilo ispoljavanja nezeljenih efekata. Iskustva lekara i roditelja su dobra, u svom radu imala sam samo jednog odraslog pacijenta koji je imao blagu pospanost na primenu Singulaira,Generalno i roditelji i lekari ga primenjuju bez straha od nekih ozbiljnih i tezih nezeljenih efekata

 • sladjana

  Драга наша Др Јарић, најлепше хвала на одговору. Хвала на савесности, пажљи, труду и времену које издвајате за нас забринуте и недовољно упућене родитеље. Пуно сам научила од Вас.

 • Milan Lacevic

  Sustina je sledeca,jako me interesuje zaso toliko hvalite lekove Seretide diskus i Singulair? Singular se u svetu daje sa antidepresivima zato sto uzrokuje suicidne misli,a uz Seretide daju vitamin B zato sto izaziva misicni tremor.

 • Aleksandra N.

  Gospodine Milane,doktorka Jaric je jasno objasnila sve sto moze da se kaze o singulair tabl.Ja kao neko ko nema veze sa medicinom mogu da ukapiram da je razlika u tome sto singulair nije hormonski lek,a jako se dobro pokazao u lecenju astme.
  Ne postoje lekovi koji ne sadrzi neke nezeljene efekte,ali bar kada neko mora da ih koristi radovace se svakom leku koji je bezbedniji za ostale organe.
  Volela bih da napisete odakle Vam taj podatak u vezi singulair tabl?

 • dusica jaric

  dobra strana ovog sajta je sto je finasijski nezavistan od uticaja bilo koga posebno farmaceutskih kompanija….duze vreme postoji prica o singulairu i eventualnim sucidalnim idejama…detaljno o toem se moze naci na sajtu FDA http://www.fda.gov/safety ili u redovnom casopisu u kome se uparvo prate nezeljeni efekti lekova DRUG SAFETY NEWSLETTER…kao lekar redovno pratim upravo ono sto se desava u domenu nezeljenih efekata lekova jer farmaceutska kompanija preporucuje ali sam ja ta kojoj pacijent veruje…i odavno pratim tu pricu singulir i suicid…interesantno je da od 11000 pacijenta koji su bili ukljuceni u trajal ni u jednom slucaju nije bilo nagovestja o suicidu..ali hade da prihvatimo da su to rezultati kompanije koja prodaje lek…incijalno istrazivanje FDA nije dovelo u vezu singulair i suicidalne ideje ili pojavu depresije,,..ali je ipak u toku studija FDA u kojoj se prate eventualne promene ponasanja u osoba koje se lece antileukotrijenima..preporuka je da pacijenti ne prekidaju terapoju bez konsultacije sa lekraom s obzirom da je rizik od nelecene bolesti znatno veci od rizika nezelejnih efekata lekova..a lekarima je data preporuka da budo prate sve eventualne promene ukljucujici i promene u ponasanju kod pacejnata koji dobijaju ove lekove i da u slucaju da primete bilo koji od nezeljenih efekta koji bi se mogao dovesti u vezu sa lekom da to i prijave sto su po zakonu i obavezni…do sada u mojoj komunikaciji sa kolegama kod 2 deteta od ne znam koliko koja su na Singulairu primecena je hiperaktivnost koja je prosla cim je lek obustavljen….u grupi dece i odraslih za koje ja znam da koriste ovaj lek /to je neki broj oko 100 pacijenata/ samo je jedna odrasli astmaticar imao pospanost te je lek uzimao uvece pre spavanja, a nakon tri meseca i uspostavljene bolje kontrole bolesti i iskljucen iz terapije,,,nije imao bilo kakve suicidalne ideje…
  MOJ STAV SE OGLEDA U CINJENICI DA ZNAJUCI SVE GORE NAVEDENO, KADA SAM KOD SVOJE TROGODISNJE MILICE PROLETOS POTVRDILA DA IMA ALERGIJU NA POLEN BREZE KOJA SE MANIFESTOVALA TIPICNIM ZNACIMA ALERGISJKOG RINITISA / BISTRA SEKRECIJA IZ NSOA I SVRAB NOSA/ UZ NOCNE EPIZODE SUVOG KASLJA, LEK KOJI SAM JOJ UVELA BILO JE SIGULAIR GRANULE 4 MG….

 • dusica jaric

  Odavnoje poznato da je poluistina uvek opasnija od potpune neistine. Neistina ili laz se brzo prepozna, ali poluistine su opasne.
  Jedna od poluistina je “kortikosteroidi su opasni”…da ako se dugo daju sistemski…ne ako se daju inhalatorno u malim do umreneim dozama…
  Da se vratim na komentar G Milana Lacevica da se uz Seretid daje B vitamin jer izaziva tremor….istina je da beta-2 agonisti tj komponenta Seretida pored aktivacije glatkih misica bronha sto je vrlo pozeljno, ima izvestan uticaj i na telesnu muskulaturu pa izaziva tremor, ili na receptore u srcu pa se javi i tahikardija..ovi efekti nisu opasni i vremenom prolaze…Potpuna je neistina da se daje B vitamin da bi se izbegao tremor misica…ako to neko i radi onda ne zna osnovne mehanizme delovanja agoista i antagonista Beta receptora…ne bi me cudilo da neko do lekar i to radi….kao sto me vise ne cudi kada vidim da pacijent sa astmom dobija samo serevent bez inhalatornog kortikosterodia jer “su kortikosteroidi opasni”….sto je velika stucna greska, jer je primena SEREVENTA kao monoterpije u astmi bez inhalatornih kortikosteroida potencijalno stovarno opasna i zato zabranjena…ali ja ipak vidim da neki pacijenti imaju takvu terpaiju upravo preporuceno do strane lekara…zato se SEREVET i pakuje zajedno sa inhaltornim KS u preparat koji se zove SERETIDE…a i tada se vodi racuna o stepenastom smanjivanju terpaije..to smo vec pricali

  Tvrdnja da se uz “Singulair savetuje primena antidepresiva” je potpuna neistina, i ako neko to ipak radi onda to opet radi u suprotnosti sa prihvacenim stavovima ze lecenje neke bolesti…ne bi me cudilo da i to postoji…jer sam slusala nazalost neke kolege kako su uporno tvrdili da se alergijska kijavica vrlo uspecno leci “mazanjem nosa sa iz devet voda ispranom svinjskom masti”‘..oni koji ipak dobro znaju strukturu i funkciju clijarnog aparata znaju da to ne da nije efikasno nego nije ni bezbedno…i verujte mnogo vise zla moze da nanese /najgore je lipoidna pneumonija/ nego sto zla mogu nanesti intranazalani kortikosteroidi ali opet u razumnim dozama i vremenu njihove primene…
  P.S
  Volela bih kada bi se jos neko do kolega ukljucio u “diskusiju”….jer ako pocnem da pisem o raznim “izlecenjima astme pomocu meda” bojim se da necu imati takta…samo cu ovo reci:
  MOJA MAJKA IMA ASTMU..I PCELAR JE..STO ZNACI NE SAMO DA SE BAVI PRODAJOM VEC I PROIZVODI I REDOVNO KORISTI NE SAMO MED VEC I DRUGE PCELINJE PROIZVODE UKLJUCUJUCI I TOLIKO CENJEN MATICNI MLEC KOJI JE VEOMA TESKO NACI U BIOLOSKI VREDNOJ FORMI….I PORED SVEGA TOGA REDOVNO KORISTI SERETID. ZAHVALJUJUCI PREVENTIVNOJ TERAPIJI SA SERETIDOM NORMALNO ZIVI I MOZE DA SE BAVI PCELARSTVOM, BEZ SERETIDA NE BI MOGLA DA PROIZVODI I PRODAJE MED..

  SVE OVO STO SAM NAPISALA MOGLO JE STATI U SAMO PAR RECENICE- SVOJOJ MAJCI SAM DALA SERETIDE A SVOM DETETU SINGULAIR. DA SU TO OPASNI LEKOVI JA PRVO NE BIH DALA SVOJIM NAJMILIJIM…RIZIK OD NEKONTROLISANE BOLESTI JE MNOGO VECI OD RIZIKA FARMAKOTERAPIJE…I DA MED MOZE DA IZLECI ASTMU MOJA MAJKA BI SE ODAVNO IZLECILA

 • Aleksandra N.

  Hvala dr.Jaric na opsirnim odgovorima i trudu da pomogne pacijentima koji su lakoverni i koji “bacaju”pare na razne preparate koji “lece”astmu.
  Treba da prihvatimo istinu i da nam bude jasno da se astma ne lece,vec se bolest drzi pod kontrolom.To vam je isto kao sto neko ima visok krvni pritisak ili dijabetes.Moj otac je dijabeticar vec 30 godina(na insulinu,2*dnevno),ima visok pritisak,anginu pektoris i 2 bajpasa,pre mesec dana je bio u bolnici i dobio je jos jednu dijagnozu HOBP,pa pored sake lekova koje uzima 3 puta dnevno koristi i lekove za HOBP,seretid diskus,aminofilin r,i jos nesto slicno pumpici-sad ne mogu da se setim.E sta je sustina?Da nije slusao doktore i koristio propisane terapije sigurna sam da on danas ne bi bio ziv.
  Prihvatite istinu i koristite propisane terapije a sto se tice “CUDOTVORNIH PREPARATA”ako zelite kupite i probajte ali ne prestajte sa lekovima.Med je zdrav i treba ga koristiti u ishrani ali ne leci astmu.
  Na nasem sajtu se pojavljuje reklama za primed,i doticna osoba koja ga prodaje po raznim forumima siri ne istinu da njegov proizvod leci astmu(ja sam ga vec prozivala i od tada se ne javlja),pojavio se i u casopisu Lekovito Bilje za mese jun predstavljajuci se kao travar a ako malo “kopate”po netu i nadjete nesto o njemu videcete da njegova profesija nema veze sa travama niti medom.Licno nemam nista protiv te osobe ali meni na ovom sajtu koji pratim od pocetka nece moci da prica kako taj preparat leci astmu,niti drugim osobama koje prate sajt.Grozno je to sto se neke osobe bogate na tudjoj muci.Ne volim nepravdu i mrzim laz.Uvek sam u zivotu sve radila pravedno zato mirno spavam.
  Jos jednom puno hvala dr.Jaric.

 • Marija

  Baš kao što reče dr. Jarić dobra strana ovog sajta je što je finasijski nezavistan od uticaja bilo koga…
  Kada sam pre nekog vremena pitala mog doktora da li ću ja nekada prestati da koristim Seretide rekao je da se Astma i HOBP leče, ali se ne izleče.
  Znam jednog lika koji se bavi prodajom nekih biljnih preparata, između ostalog aloje i matičnog mleča, ima alergiju i astmu i ne može da se popne kod mene na 5 sprat (nemam lift)a da ne uzme bar dva puta Ventolin. Na svojim prezentacijama priča kako je od kada pije aloju i koristi matični mleč bacio pumpicu! Što reče Aleksandra i ja mrzim nepravdu i laž! I ja pijem aloju ili noni (kako koji mesec) i uzimam med svako jutro, ali mi je dobro od kada sam na REDOVNOJ DEZOPSTRUKTIVNOJ TERAPIJI, SERETIDE i SINGULAIR. I JEDNOM MESEČNO IDEM NA KONTROLU IAKO SE OSEĆAM DOBRO!

 • Veroljub

  Treba biti oprezan jer je FDA ipak opomenula na neke od neželjenih posledica Singulaira
  http://asthma.about.com/b/2009/09/04/new-precautions-for-singulair-accolate-and-zyflo.htm

  Singulair, Accolate, Zyflo and Zyflo CR have modified their labeling to include information about neuropsychiatric events occurring in patients using these products. Events that patients and health care providers need to be aware of include:

  agitation
  aggression
  anxiousness
  dream abnormalities
  hallucinations
  depression
  insomnia
  irritability
  restlessness
  suicidal thinking and behavior
  suicide
  tremor

  SAVET JE DA AKO PRIMETITE NEKE OD OVIH POJAVA JAVITE SVOM DOKTORU

 • Sandra

  Postovana doktorka…da ne bi pisala sada detaljno o astmi..i dijagnozi mog deteta,koji ima bronhijalnu astmu,ima 6 godina,a prvi ozbiljniji napad dobio je sa nepunih 3 godina,htela sam da vas pitam koliko su stetne tablete pronison,jer sam slala u inostranstvo njegove nalaze i tamo su se frapirali kada su videli da dete pije pronison,durofilin i flixotide,rekli su da je samo ventolin ok i dali su mi singulair tablete za zvakanje…a dete je leceno samo kada ima napade a izmedju napada nije,sto je nelogicno.

 • jaric dusica

  Sandra, pronison se ne samo deci nego i odraslim osobama daje samo u terapiju akutnog i to tezeg pogorsanja astme, tj kada je rizik od same bolesti veci od rizika krace primene pronisona. Cim se stanje deteta poboljsa, pronison se obustavlja, ali se zato nastavlja redovna preventivna terapija koja je ili Flixotid ili samo Singulair. Redovna preventivna terapija nema nezeljene efekte i na taj nacim mi izbegavajuci pogorsanja astme izbegavamo i potrebu da dajemo pronison ili Urbason ili Nyripan ili lemod sol sto su sve imena sistemskih kortikosteroida. Njihova cesta, dugotrajna i nekriticna primena nije bez rizika!!!
  U PRAVU STE DA JE POTPUNO NELOGICNO LECITI SAMO NAPADE A IZMEDJU NE DAVATI REDOVNU PREVENTIVNU TERAPIJU! Ovaj sajt ima za cilj da edukujicu roditelje ukaze na greske u lecnju astme koje su prisutne i na zalost ne tako retke.

 • Nenad Mladenovic

  Лекар опште праксе ми је јуче рекао да се, за старије од 18 година и запослене, лек “Сингулаир” не пише рецепт уз који сам до сад уз одређено учешће узимао у државној апотеци. Дали је то тачно?
  Задњих 6 месеци сам редовно добијао рецепт од лекара опште праксе уз извештај лекара алерголога. Ако неко има ближе информаације на ову тему молим да ми ово потврди или демантује. Унапред хвала. Ненад М.

 • Marija

  Ja sam do sada redovno dobijala recept za Singulair 10 mg,poslednji put sam ga dobila pre dve nedelje. Na preporuku pulmologa, moj lekar opšte prakse mi je redovno pisao recept, na poleđini recepta je pisalo “na preporuku pulmologa” i ja sam uz određeno učešće uzimala Singulair u državnoj apoteci. Zaposlena sam i imam mnogo više od 18 godina:)
  Jedino ako u zakonu nije došlo do neke promene.

 • dominika

  Moje dete ima bronhijalnu astmu i prima Flixsotide.
  Za SINGULAIR nisam cula.Mogu li dobiti neku informaciju.Unapred hvala.Pozdrav iz Skoplja.

 • Nenad Mladenovic

  Данас ме звала докторка да ме обавести да је имала погрешну информацију о издавању рецепта за лек “Сингулаир”. Каже да је било у задње време неких измена спискова лекова који се издају на рецепт и да јој из апотеке фармацеути нису дали комплетне податке. Како јој је то било чудно, као и мени, она је после радног времена потражила, у “Службеном гласнику” и на друге начине, тачне податке о начину издавања наведеног лека и утврдила да за старије од 18 година иде рецепт уз учешће од 50%. Докторка је нашла преко информација мој број телефона, позвала ме, извинула се, а ја сам изашао с посла преузео рецепт са “Сингулаир” и у апотеци узео лек уз новчано учешће. За труд и савесно ангажовање докторке “Хвала”. Ненад М.

 • Veroljub

  @Dominika: Koristite PRETRAGU i ukucajte Singuilair.. naićićete dosta informacija o ovom leku na sajtu http://www.astma.rs

  @Nenad: E to je dobra doktorka! Pozdravite je i ako koristi internet spomenite joj da poseti sajt :)

 • Marija

  Zaista je lepo čuti da ima tako zlatnih lekara kao što je Nenadova doktorka. Sve pohlale doktorki.
  Ja sam juče svratila do Dispanzera za plućne bolesti da pitam mog doktora da li se Singulair još uvek dobija na recept i dobila sam potvrdan odgovor- odrasli uz 50% učešća.

 • Isidora

  Moj sin ima astmu od 3mes zivota.Koristi flixotide pumpicu.Pre dve godine se skroz primirila tako da mu je iskljucena terapija.U aprilu ove godine je primio vakcine kao predskolac i posle nedelju dana su pocela gusenja i alergije.Ponovo mu je uveden flixotide i bio je uglavnom dobro do pre dve nedelje kada je opet dobio gusenje.Pre dva dana je doktorka ukljucila tablete Singulair.Dete je uvece uzelo i sutra dan kad se vratio iz skole samo je kijao i kasljao a uvece dobio temp.Danas je stanje isto dezurni lekari kazu da je virus .Interesuje me da li ovaj lek moze da izazove nesto ovako posto nista ne znam u vezi njega.

 • snezana

  Moja cerka ima tri godine,sa dve joj je ukljucen Singulair i pulmikort respule.nije asmaticar,doktor joj je to ukljucio zbog cestok bronhitisa i laringitisa. Ona je sada dobro…interesujeme da li joj ta terapija moze pomoci kao zastita od novog gripa?

 • Veroljub

  Mislim (gotovo sam siguran) da Singulair i Pulmikort ne mogu da zaštite od novog gripa. Jedini način da se zaštiti od novog gripa jeste vakcinacija, a grip se može lečiti i Tamifluom.

  Astmatičari su veoma na riziku jer nas virusne upale pluća mogu da ubiju :(

 • snezana

  Imam cerku od tri godine. Kada sam joj prvi put dala jaje pojavio se ekcem po celom telu,radili smo kozne probe koje su pokazale negativno na jaja. Jos uvek nije primila MMR vakcinu,da li mi mozete reci nesto vise..?njen doktor je dr.Nestorovic,koji joj je uknjucio Singulair i pulmikort respule.Nije asmaticar,terapija je takva zbog cestog laringitisa.unapred hvala!!

 • Marija

  Terapije za astmu, bronhitis, laringitis nemogu da nas zaštite od virusa novog gripa. Treba se pridržavati saveta koji su dati u tekstu
  http://www.astma.rs/2009/11/h1n1-novi-grip-uzvratite-udarac-prakticnom-preventivom/
  a za vakcinu je najbolje pitati lekara koji već leči dete (ili vas)

 • Keno

  Evo da ovdje pitam, naime koristim Flixotide preventivu 2 puta dnevno po 1 udisaj, ali kako ga uzimam zna mi se desiti da me ziga u predjelu srca :S , kao i da malaksavost osjecam, nepravilan rad srca…
  Da napomenem da terapija djeluje, odnosno nemam poteskoca s disanjem ali mi se desava ova druga tegoba koja u meni stvara nemir, strah od nedo Bog srcanog udara…

 • Keno

  jel to normalno za ovaj lijek ?

 • Marija

  Kao što je slučaj i sa drugim lekovima tako i Flixotide ima svoja neželjena dejstava, iako se ona ne moraju javiti kod svakoga. U upotstvu za pacijente koji se nalazi uz lek opisana su i neželjena dejstva leka. Jedno od neželjenih dejstava je i osećaj podrhtavanja tela i brzog i nepravilnog rada srce (palpitacije). Ova neželjena dejstva su obično bezazlena i smanjuju se nastvaljanjem lečenja. Ako imate bilo koje od neželjenih dejstava koje je navedeno u uputstvu za pacijente, prijavite to vašem lekaru a on će uz potrebne preglede podestiti da uzimate najnižu dozu leka koja će kontrolisati vašu astmu

 • Keno

  Marija hvala. Sutra idem svom doktoru pa cu mu se obratiti, do tada cu smanjiti dozu “na svoju ruku” na jedan udisaj dnevno.
  Pozdrav

 • Olja

  Zaboravila sam da dodam da moja cerka sada ima 6 godina

 • Milana

  Ja bolujem od Bronhialne Astme od svoje trece godine… Znaci imam 26 godina i prosla sam “put pun trnja” do sada…23 godine zivota uz Astmu,od klinicke smrti,pogresnih lekova,lemoda,raznih lecenja do teske trudnoce (sada imam divnu zdravu devojcicu) i od kada koristim Singulair i Seretide diskus 500 mq i stanje mi se stabilizovalo,ne dolazi mi “cesto” hitna pomoc,manje Ventolina,manje Aminofilina (venskim putem) i manje depresije…zaista… Fizicki sam aktivnija,nocu mirno spavam (obicno sam imala probleme pred zoru).Napokon osmeh :) Divan je ovaj sajt,i pun korisnih podataka. Pozdrav i u zdravlje… Milana.

 • jaric dusica

  Milana, hvala vama na komentaru da od kada uzimate preventivnu terapiju imate bolje kontrolisanu astmu. To raduje ne smao Vas vec sam sigurna i Vaseg lekara, a objavljeno na sajtu je ohrabrenje i podsticaj za mnoge koji jos uvek astmu dozivljvaju kao nesto “strasno i neizlecivo”

 • Milana

  Ne ..nije… Ja zivim sa astom(od kada znam za sebe ,pumpica je deo mene) Ja sam devojka,sada majka,koja je 26 puta lezala u hospitalizaciji,nisam smela da jedem sladoled,pijem gazirana pica,nisam smela da idem na fizicko vaspitanje-jer ja imam tezak oblik Bronhialne Astme. Ali,trudim se da zivim normalno,mozda sam malo mrsavija (ubrzan mi je metabolizam) Ali trudim se da sam nasmejana,doterana,obrazovana… I ljudi koji ne znaju od cega bolujem,nikada ne bi ni pomislili da sam hronicno bolesna. Kazu ,da se “zivot meri i zivi u trenucima u kojima nam zastane dah” malo da se nasalim :)))
  preventivna terapija je veoma bitna,ali nazalost su mene kao devojcicu kljukali Lemodima,koji su mi urnisali organizam,i Aminofilinom -retard. A npr.u Hrvatskoj se koristi teofilin ,samo u tezim slucajevima i kratkotrajno. Ja sam inace malo nervoznija,ali pokusavam da to nekako kontrolisem,jer to je sve povezano. Porodila sam se carskim rezom,ali eto ohrabrenje devojkama da sve mi mozemo biti majke,i pored toga sto su nam u trudnoci lekovi striktno kontrolisani. Samo,zao mi je sto ne postoji nikakav zakon koji bi pomogao ljudima koji imaju hronicne bolesti pluca,jer retko koji poslodavac ce razumeti nasa cesta odsustva,i tolerisati to sto moramo da radimo u posebnim uslovima (npr.kucna prasina,alergije..i sve sto utice na nase zdravlje) M.

 • Milana

  Da,napomenucu da je bitan dobar PULMOLOG. :) ja sam imala tu srecu da mi je Astmu u trudnoci kontrolisao dr.Rebic iz KCS. kao devojcica odlazila sam na Deciju Univerzitetsku kliniku kod dr.Branislava Nestorovica (cak i dan danas imam knjigu koju mi je poklonio ‘dete sa astmom’ i preporucila bih je roditeljima,on je napisao,vrlo poucna stvar) i danas me vodi dr.Dragoljub Cvetkovic (odlican pulmolog iz Vrsca). Ali sve kontraefekte i probleme na koje sam nailazila su u medjuvremenu drugi doktori,koji su primenjivali pogresnu terapiju.Sada je sve ok. Iskren savet:pronadjite dobrog pulomologa,neko ko ce vas ili vase najbize razumeti i primeniti pravu terapiju. M

 • http://www.trcanje.rs Veki

  Milana prava priča! Ukoliko imaš želje, možeš mi poslati i jednu pričicu o tebi, recimo do jedne A4 strane pa da objavimo u zaseban tekst.

  Mislim da je tvoje iskustvo zasta vredno pažnje, za sve roditelje sa malom decom ali i naše vršnjake koji možda još uvek pogrešno razumeju svoju bolest :)

 • sladjana

  Bravo Milana za svu borbu , za materinstvo!
  Ja sam u detinjstvu posecivala Dr. Nestorovica, mene je izlecio od cestih opstruktivnih bronhitisa – tada in nisu definisali kao astmu.

 • Marija

  Bravo Milana, za svu tvoju borbu i uspeh. Ovakve ispovesti puno znače svima koji imaju astmu ili im neko blizak boluje od nje. Nadam se da će i oni koji još uvek nisu shvatili značaj preventive ovo pročitati.
  Na istoj terapiji kao i ti, ja se dobro osećam i mnogo lakše podnosim sve, od polena do kućne prašine, magle i promene vremena, fizičkih napora. Nemam više “noćnih epizoda”,živim kao da ni nemam astmu.
  Potpuno se slažem sa tobom što se tiče izbora dobrog pulmologa. Dobra saradnja između pulmologa i pacijenta obezbeđuje uspeh u lečenju i držanju bolesti pod kontrolom.
  Moram da naglasim da je kod uvođenja preventivne terapije jako važno dati lekaru povratnu informaciju o tome kako se osećate uvođenjem terapije. Ako uz neku terapiju ne osećate poboljšanje ne treba da odustanete od terapije već da se ponovo obratite vašem lekaru kako bi došli do terapije koja će vašu astmu držati pod kontrolom.

 • Milana

  Hvala na podrsci..ja cu se potruditi,da napisem jedan dobar,obiman i poucan text administratorima,da postave-iz ugla pacijenta od detinjstva ,pa do danas… I neka moja licna iskustva,savete. Mislim da ce dosta pomoci roditeljima, a i nama koji sami bolujemo od HBO.Pozdrav :))

 • Milana

  *HBP hronicne bolesti pluca

 • jaric dusica

  Milana, ocekujemo clanak…i sami vidite koliko je snazna reakcija bila samo na ovih par redova….ali oni koji nisu stalno na sajtu najverovatnije ovo nece zapaziti….ONAJ KO IMA ASTMU LAKSE CE SE NACI U VASEM ISKUSTVU…BITNO JE NACI LEKARA KOJI PRATI SAVREMENU TERAAIJU ASTME. HAJDE DA PROGOVORIMO O TOME DA SE VELIKI BROJ LJUDI SA ASTMOM JOS UVEK LECI POGRESNO TJ AMINOFILINOM /ako je retard jos i i da prihvatim jer nalazi se u smernicama ali na poslednjem mestu, ali onaj od 100 mg se apsolutno ne preporucuje/ BERODUALOM 4X2 UDAHA I KADA NASTUPI POGORSANJE INJEKCIJE URBASONA, LEMOD SOL I INTRAVENSKI AMINOFILIN—-INTRAVENSKA PRIMENA AMINOFILNA JE U SVETU OPRAVDANO U HOSPITALNIM USLOVIMA I TO UZ STALNO PRACNEJE SERUMSKE KONCENTRACIJE A KOD NAS JE TO PRVI LEK KOJI SE DA NEKOME KO IMA BRONHOOPSTRUCKIJU… KADA TO VIDIM CESTO POMISLIM ” U ZEMLJI SRBIJI SAM BOG CUVA LJUDE OD NEZELEJNIH EFEKATA STIHIJSKE PRIMENE INTRAVENSKOG AMINOFILINA
  .LEKARI POJEDNICI MOGU DA PONESU TERET PROMENE SVESTI KOD DRUGIH LEKARA SAMO UZ ISTOVREMENU INCIJATIVU I PACIJENATA KOJI CE IMATI PRAVO DA KAZU “NE JA NECU TU TERAPIJU, JA ZNAM DA ZA LECENJE ASTME POSTOJE BOLJI, BEZBEDNIJI I SAVREMENIJI LEKOVI”
  Zato ocekujemo da se pridruzite sajtu, jer njegov tvorac nije lekar vec mlad covek koji ima astmu…lekar je tu samo kao podrska…ako sve bude kako Veki planira ljudi kao Vi mogu osnovati udruzenje obolelioh od HBO preko koga se zaista moze uticati i na svest ne samo poslodavaca vec i drustva u celini pa i na same lekare da isprave greske u terpaije astme

 • Milana

  Prosledila sam clanak. Odgovaracu i trudicu se da budem prisutna na sajtu. Procitacete tamo da sam ja od prevelike intravenske doze aminofilina upala u klinicku smrt :( I sada na trzistu ni nema aminofilina retard,vec samo od 100 mg(hemofarm) koji je strasno los!!!Napomenula sam da kada su doktori u Hrvatskoj videli da ja koristimAminofilin,zgranuli su se…pobacali su mi sve lekove..kod njih je jos u hithim slucajevima teofilin(Lek Ljubljana).Lemod je uticaj na moj fizicki razvoj,rast,i sve kontraindikacije koje prate te injekcije…Procitacete sve,nadam se vec danas u mom clanku.I u zdravlje M.

 • Roncevic D.

  Nebi da komentarisem ves da mi neko da strucni savet.Radi se o zdravstvenom stanju moga sina koji je sa 2 godine bio alergican na cokoladu, kikiriki itd. Sve to ga je proslo,ali oko 5-te godine pocinje mu oko februara (okolina Subotice) pa do kraja godine samo predvece suzenje ociju, svrab, krmeljanje i ponekad jedna nozdrva zapusena. Alergolog uradio alergo test i utvrdio alergiju na grinje, zivot.dlaku i bakterije. Uveo sirup erius svaki dan cele godine.Nakon prve kontrole za mesec dana konstatuje da mu je upaljeno grlo i da kaslje te mu uvodi po potrebi ventolin u bebi haler. Te godine sin krece u zabaviste i svaki mesec ista prica:curi nos, potom za nekoliko dana bol u grlu i potom kasalj.Potom pedijatar uvodi antibiotike, simtomi kaslja i bola nestaju dok antibiotici traju, pa onda ponovo sve isto.Simptomi alergije (svrab ociju, ekcemi po kozi) se posle bolesti ponekad jave ali nestanu. Sledece godine od septembra ista prica pa pocetkom ove godine prelazimo kod decijeg pulmologa koji nam prvi put saopstava da dete ima bronhijalnu astmu i da se nastavlja leciti sa erijusom, nazoneksom i ventolinom po potrebi u bebi haleru.Dete je malo redje ove god. bilo bolesno uz identicne simptome bol u grlu, suv kasalj obicno antibiotic i sve nestaje sem sto kasalj sazri ali nemoze da ga iskaslje vec na preporuku pedijatra se uvodi ventolin ali samo 6 dana. Vrhunac nastaje pocetkom decembra kada opet bol u grlu,kasalj i dobija cliacil. Sve prestaje ali posle par dana od yadnje doze kliacila svi u porodici dobijamo grip.(neyvanicno novi) Sin nije imao temperaturu suvo je kasljao,potom je kasalj sazreo ali nije mogao da ga iskaslje. To stanje je trajalo oko sedam dana, da bi potom dobio i temperaturu preko 38 uz dijagnozu da je pun sekreta, pistanje i na udisaj i izdisaj i verovatno upala pluca. Terapija je bila hemomicin i za cetiri dana na kontrolu.Jutros kontrola sa konstattacijom da je prosto neverovatno da on i dalje uz lek ima temperaturu i hitno vadjenje krvi i snimanje pluca. Rezultati krvi nisu bas najbolji(sedimentacija preko 60) i TADA DIJAGNOZA PULMOLOGA ZA ODRASLE JOS PORAZAVAJUCA ZA MENE: KLASICNA ZAPUSTENOST PLUCA OD BRONHIALNE ASME.NA MOJE IZNENADJENJE KAKOTO DA SIN NIKADA HIJE IMAO GUSENJA, INTEZIVNI KASALJ, ZAMOR PRILIKOM FIZICKOG NAPORA ITD. VEC SAMO PREDVECE SVRAB I CRVENILO NA RUKAMA, DOBIJAM ODGOVOR DA POSLUSAM PLUCA SINA, STO I CINIM I OSTAJEM BEZ RECI NA TONOVE KOJE SAM TOM PRILIKOM CUO.LEKAR PREPORUCUJE DA SE ODMA UVEDE U TERAPIJU SAMO SERETIDE DISKUS 2×1 UDAH. MISLJENJE PEDIJATRA JE DA JE ZA DETE RANO UVODJENJE ODMA TOGA LEKA JER PO NJOJ ON JOS NIJE U TOM STANJU. NAKON OVIH OPRECNIH MISLJENJA JA SAM SKROZ PRVO ZBUNJEN I IZNENADJEN JER NEZNAM KAKVU ODLUKU DA U OVOJ SITUACIJU DONESEM, JER KO I SVAKI RODITELJ NEBI ZELEO DA DONESEM POGRESNU ODLUKU!!!

 • Aleksandra N.

  razmisljala sam da li da dam svoj komentar posto trazite strucno misljenje ali nisam mogla da se suzdrzim.nije mi jasno zasto ste se iznenadili kad vam je doktor saopstio da dete ima astmu kad je vec imao tu dijagnozu?sve sto ste nabrojali od pocetka,alergije,suv kasalj uz nemogucnost iskasljavanja sekreta,suzenje ociju,svrab…itd su simptomi astme.aerius jeste dobar mada ja licno mislim da on nije lek koji se koristi za lecenje astme.on se daje deci kada pocnu simptomi alergije kao sto je kijavica,svrab,suzne oci ali pored aeriusa mislim da dete mora da prima neku terapiju.moje dete ima astmu,ima alergiju na grinje itd.imao je probleme nocu kao sto su suv kasalj,kijanje,ekcem ali uz terapiju flixotid nemam vise probleme.neznam kakav je seretide diskus ali ako je pulmolog to rekao da dete koristi onda bi ga ja i poslusala,jer verovatno zna bolje o astmi nego vas pedijatar.zar ne?bilo bi dobro da kupite kuci inhalator i da ga inhalirate bar sa fizioloskim rastvorom ako doktor nista drugo ne savetuje da stavite u inhalator,jer inhalacije pomazu deci.taj slajm se drenira inhalacijama i pomaze im koliko toliko da ga izbace.ako nemate poverenja u lekare trazite uput za neke druge bolnice da cujete jos necije misljenje.da sam na vasem mestu ja bih pocela sa tom terapijom koju je pulmolog dao i potrazila negde savet decijeg pulmologa.jer to sto ste vi zbunjeni i iznenadjeni samo skodi vasem detetu.pozdrav i javite nam sta ste uradili,a nadam se da ce i doktorka Dusica kada bude imala vremena dati strucno misljenje.

 • Roncevic D.

  Zahvalan sam Vam Aleksandra na komentaru i savetu. Moje iznenadjenje je usledilo iz mog ne poznavanja tumacenja nekih pojmova. Alergo test je pokazao da je sin pozitivan na dermatophagoides pt. 10×10, zivot.dlaka 5×5, bakteriski alergen 3×3 i histamin 5×5. Alergolog uvodi pomenutu terapiju erius, nayoneks i po potrebi ventolin.Dijagnoza Rhinitis.Dete nije alergicno na prasinu, polen itd. ali suzenje i krmeljanje predvece, od februara do oktobra. Kada dete koristi erius i nazoneks nema tih simptoma ili su slabiji. Leti se ne razboleva, dise punim plucima, nema suvi kasalj itd. Dodje 9 mesec, zabaviste 2 puta mesecno bol grla, ranije upala glasnih zica, sada kasalj, temper. itd. Prodje terapija antibioticima ponovo isto. Znaci samo u zimu. Idemo kod decijeg pulmologa koji na osnovu ranijeg alergotesta i ceste bolesti sa kasljom kaze ‘Unazad godinu dana ponovljeni kasalj. Napor dobro podnosi. Klinicki nalaz na plucima uredan.’SAT 100% puls 112. Terapija ista kao sto je dao i alergolog, ali je sada vec dijagnoza Rhinitis chrall Asthma interm. KONTROLA za 4meseca ? DILEMA:KADA SE PRESLA GRANICA OBICNE ALERGIJE U ASTMU, a terapija i dalje ista??? Na kontroli SAT 98% puls 117, Napor dobro podnosi, Spirometrija dobra, zbog kaslja jednom koristen Ventolin. Kontrola za 5meseci. Da bi se sada desilo ono stosam gore opisao gde pulmolog za odrasle uvodi gore pomenuti lek na osnovu necije prethodne dijagnoza, tvrdeci da ce on da je IZLECI za 2-3godine, iako se kaze da se astma nemoze izleciti vec zaleciti. Jrdino sto sam primetio kod sina je da se nocu nebudi vec lepo spava ali skripi zubima i ‘mljacka’. Nikada ga nisu slali na vadjenje krvi radi ispitivanja nekih elemenata vezanih za alergiju, niti daju za mogucnost da je cesta upala produkt treceg krajnika.

 • Aleksandra N.

  koliko sam videla u predhodnom vasem komentaru odavno je uveden ventolin preko preko bebi haler komore,posle prve kontrole kod alergologa.ne verujem da uvode ventolin osobama koje imaju samo alergije.ventolin koriste asmaticari da bi lakse disali(prosto receno).verujem da vam je strasno sto dete ima astmu,isti sok sam dozivela kada su i meni saopstili da moje dete ima astmu.da li je sada uopste bitno kada je iz alergije preslo u astmu?ali ajde sada polako..
  ostavite se papirologije i gledajte vase dete.pratite ga.razgovarajte sa njim.pitajte ga kada kaslje kako se oseca?da li ga steze u grlu?da li oseca kao da ga nesto davi?mozda on ne zna da vam objasni simptome.napisali ste da je zbog kaslja jednom koriscen ventolin.to je to!taj kasalj je njima gusenje.ne znam kako vi zamisljate astmu i kako po vama treba da izgledaju ta gusenja,ali bas taj suvi kasalj koji oni imaju ponekad(moj sin nemame nikakve probleme,igra se,trci,zivi sasvim normalno,ali kad se prehladi uvek nastaje taj kasalj)to je problem astme.ako dete dodje u kontant sa nekim alergenom ili kao u slucaju kod mog deteta pri prehladi bronhije se skupe i tada organizam reaguje sa kasljem.taj kasalj njima pomaze da se ne uguse.i nikako ne treba i ne sme asmaticaru davati sirupe za iskasljavanje niti fluimucil jer je jako opasno za njih.znaci samo inhalacije,terapija preporucena od doktora i ventolin.moje dete cim se prehladi i krene suv kasalj istog momenta uvodim ventolin koji dajem 7 dana i inhaliram ga fizioloskim,nekada kada vidim da teze dise(vidite da li ubrzano dise,gledajte grudni kos)onda mu uvedem u inhalaciju i berodual a ako ne pomaze onda kod lekara(naravno i ako ima visoku temp.vodim ga kod lekara da ubaci antibiotik ako treba mada retko ima temp.)
  kao sto sam vam rekla ako nemate poverenja u lekara promenite ga to je vase pravo.nadjite decijeg pulmologa i nemojte da cutite kada odete kod njega nego ga pitajte sve sto vas interesuje bas kao sto ste nama ovde pisali i postavljali pitanja.budite uporni i dosadni ako treba jer je u pitanju vase dete!
  a ja mogu samo da vam dam savet da gledate i pratite svoje dete jer mu niko ne moze pomoci i niko ne zna vase dete kao vi.
  astma se ne leci,moze jedan period zivota da iscezne ali se uvek vraca.mnogi poznati sportisti imaju astmu.astma nije bauk.ima mnogo gorih bolesti,zato ne padajte u ocaj jer sa tim nista necete postici.
  kada dete po ovim hladnim danima izlazi napolje obavezno neka stavlja sal preko usta,hladno vreme nije bas prijatelj bronhija.
  jos nesto-nikada,ali bas nikada nemojte da panicite pred detetom kada kaslje ili je bolestan jer oni gledaju nas.deca se vise plase nase reakcije nego bolesti.znaci sve stalozeno i polako.ponasajte se normalno i ako vam je nekada tesko,uznemireni ste,uplaseni..nedozvolite da deca to vide.
  samo napred,pozdrav

 • jaric dusica

  zA Roncevic D
  Alergoloskim testom verifikovana perosetljivost na inhalatorne alergene uz respiratorne simptome ukazuje na ALERGIJSKU BOLEST DISAJNIH PUTEVA. Kako vazduh koji udisemo prvo prolazi kroz nosa, i sitmpomi su incijalno do stran nosa tj manifestuje se kao alergijski rinitis. Pojava kaslja, koji je suv, iriotativan i prisutniji tokom noci ili tokom fizikog naproa, ukazuje na bronhijalni hiperrreaktibilitet sto je jedna od karakteristika astme. Ukoliko su simtpomi do strane bronhija retki i povrmeeni onad se to stanje klasifikuje kao intermitentna /povremena/ astma a to znaci POVRMEENU terapiju za otklanjanje tegoba /Ventolin/. Aerius ne leci alergijsko zapaljenje vec smiruje sitmptome alergijskog rinitisa, i nije lek za prevenciju i lecenje atsme.
  I NAJBLAZA INTERMITENTNA ASTMA U USLOVIMA EKSTREMNE EKSPOZICIJE ALERGENIMA ILI U SKLOPU TESKIH RESPIRATONIH INFEKCIJA MOZE UCI U AKUTNO POGORSANJE KOJE ZAHTEVA ENERGICNU TERAPIJU I PRIMENU ODGOVARAJUCIH PREVENTIVNIH LEKOVA. ZA DECU POSTOJI CITAVA PALETA PREVENTIVNIH LEKOVA, A SERETIDE JE JEDAN OD NJIH ALI SE ODOBRAVA ZA LECENJE ASTME U DECE OD PETE GODINE ZIVOTA. KOD DECE MLADJEG UZRASTA ODOBREMNI SU INHALATORNI KORTIKOSTEROIDI U MONOTERPAIJI ILI SA DODAVANJEM ANTAGONISTA LEUKOTRIJENA TJ SINGULAIR.
  LECECI ASTMU NIKAKO NE SMEMO ZABORAVITI DA JE DISAJNI PUT JEDINSTVEN I DA SE ISTROVEMENO MORA LECITI I INFLAMACIJA NA NIVO GORNJIH DISAJNIH PUTEVA TJ RINITIS ZA KOJE SE PORED VEC POMENUTOG NASONEXA USPESNO PRIMENJUJE I SINGULAIR
  NAJVECA OPASNOST JE NEGIRATI POSTOJANJE ASTME I NE PRIMENJIVATI PREVENTIVNU TERAPIJU.
  VIRUS GRIPA JE SIGURNO BITNO POVECAO BRONHIJALNI HIPERREAKTIBILITET I IZ JEDNOG LAKOG STANJA DOVEO DO ISPOLJAVANJA KLINICKE SLIKE PERSZISTENTNE UMERENO TESKE ASTME KOJA SE MORA PONOVO STAVITI POD KONTROLU , ODNOSNO U STANJE U KOME JE I BILA PRE INFEKCIJE VIRUSOM GRIPA

 • Roncevic D

  Mnogo se zahvaljujem na objasnjenju Dr.Jaric Dusice !!!

 • Marija

  Kamo sreće da su mene kao dete lečili lekari kao što je dr. Dušica Jarić! Nažalost ja sam doživela da lekari koji su me lečili nisu imali stav da je disajni put jednistven, nego su me kao ping-pong lopticu šetali od klinike za ORL do plumologa. Zbog povremenih simptoma od stane bronhija i kašlja sa klinike za ORL su me slali pulmologu jer “to nije bilo njihovo”, onda zbog izaženog alergijslog rinitisa, pulomolozi su me vraćali na ORL jer “to nije njihovo”.
  Ovakav stav i to prebacivanje je kod mene stvorio veliki otpor prema lekarima uopšte i dugo sam dozvolila (kao već odrasla osoba)da se nikako ne lečim ili da budem “sam svoj lekar”.
  Danas mislim da sam kao dete lečena adekvatno da mi se ne bi razvio ovakav oblik astme.
  Sva sreća pa sam ipak naišla na odličnog lekara-pulmologa koji mi je objasnio baš to da je disajni put jedinstven, značaj preventivne terapije, šta sve može da uzrokuje nelečena astma, praćenje simptoma, razbio zablude o kortikosteroidima, o tome da pumpice nisu štetne, da za kontrolu moje astme nije dovoljan samo Spalmotil po potrebi (jer sam u to vreme verovala ako sa sobom nosim Saplmotil držim astmu pod kontrolom!). Isto tako mi je i objasnio kolika opasnost može da bude od uzimanja sirupa za kašalj ili protiv kašlja na svoju ruku (napade upornog kašlja sam lečila sirupima).
  Moram i da kažem bravo za mamu Aleksandru.

 • Branka

  Za Dr Dusicu Jaric
  Postovana,
  molim Vas za misljenje o slucaju mog sina. Prepisujem potpun nalaz lekara specijaliste:
  “Decak, 7 meseci, sat 100% spuls 138/min.
  Trudnoca uredna. majka nije pusila. Porodjaj nedelju dana pre termina. Tm 4100 gr. Apgar 10/10. Porodicna anamneza pozitivna (moj muz je prosle zime imao upalu pluca, a ove bronhitis; napominjem da se doselio iz Crne Gore u Sumoticu, ako to nesto znaci). Ekcem negativan. Sa 4 meseca u sklopu infekcije prva bronhoopstrukcija sa dobrim odgovorom na kortikosteroide (bili smo na moru, pio je Aloprol 6 dana, nakon nikakvog odgovora dr je dala 3 injekcije Niripana i kasalj ni tada nije sasvim nestao). Potom ponavljana sekrecija iz nosa pracena dugotrajnim kasljem. Od tada primao u jos jednom navratu inhalacije (Aloprol, 7 dana). Na plucima NISKOTONSKO DISKONTUIRANO ZVIZDANJE. Dg Bronchiolitis. Uput alergotestiranje i Orl Th granule Singulair 4 mg 1×1 dva meseca. Sprey Ventolin pp do sedam dana. Kontrola sa nalazima 21. 4.
  Moja molba je da date svoj komentar s obzirom na to da imam i stariju devojcicu, 4 godine, koju smo povukli iz vrtica, a to necemo moci jos dugo. Zasto se sve ovo desava? Vodi li u astmu? Da li je neobicno sto je dr napisala da terapiju pije 2 meseca, a zakazala kontrolu tek za 4? Koliko ce ovaj lekic pomoci s obzirom na to da je i ona sama konstatovala da je njegov problem, u stvari, nosic i da je pun slajma.
  Oprostite zbog opsirnosti. Hvala Vam unapred!

 • sladjana

  Molim Dr. Jaric, ili nekoga od iskusnijih od mene, da malo opsirnije napisu o upotrebi Aminofilina od 100 mg kod lecenja opstrukcija. Da li je Aminofilin prevazidjen ili ” opasan ” lek?
  Pitam iz razloga sto moja cetvorogodisnja cerka ( 22 kg) u slucaju pogorsanja astme ( 3 puta ove godine) dobija terapiju – ujtru i uvece 7 dana Aminofilin, a potom uvece jos 7 dana.
  Pogorsanja su pod dijagnozom – Bronhitisa i po mojoj proceni dosta blaga, neuporedivo blaza u odnosu na period pre prevencije. Vec dva meseca nije na prevenciji, veoma sam zadovoljna ucinkom Fliksotida i Singulara koje je koristila.
  Zahvaljujem.

 • jaric dusica

  Za Branku.
  Volela bih kada bim imalaodgovore na Vasa pitanja, ali odgovore treba da Vam da lekar koji je pregledao dete, jer ne znam koji je razlog da kontrola bude za 4 meseca. Dijagnoza je bronhiolitis , stanje zapaljenja sitnih bronhija koje je cesto u odojcadi. Tesko je u ranom uzrastu reci d ali to vodi u astmu ili ne. Mogu samo da pretpostavim da se kolega rukovodio cinjenicom da je jedna od indikacija za singulair i virus indukovana bronhoopsturkcija, kao i cinejnicu d aje lek koji je za razliku od mnogih drugih odobren za lecenje dece od najranijeuzrasta tj od 6 meseci

 • jaric dusica

  za sladjanju. Aminofilin je lek koji se u terapiji astme moze koristiti ali sa nivoom preporuke B tj ukoliko bolje lekove od njega nemamo na raspolaganju- sto na srecu nije slucaj. Razlog za to je mala terapijska sirina i moguci nezeljeni efekti na gastrointestinalnom i kardiovaskularnom sistemu. Flizotide i Singulair se koriste u prevenciji astme a ne bronhitisa, tako da jos jednom pitajte Vaseg lekara da li dete leci od bronhitisa ili astme. I pored preventivne terpaije tj dok je dete na Singulairu i Flixotidu moguca su pogorsanja bronhooasptrukcije,ali standardni nalazu da se u tom slucaju kao prva terapija primene inhalacije sa bronhospazmoliticima a ne tbl Aminofilina.

 • Tanja

  Moj dečak je (8 godina) poslednju težu bronhoopstrukciju imao početkom oktobra, kada je sedam – osam dana tri puta dnevno inhaliran aloprolom. Ove inhalacije nisu dale rezultat, čak mu se stanje i pogoršalo, u smislu da je već sat ili dva nakon inhalacije ponovo svirao i pištao… Pedijatar je tada uveo Pronizon (5 dana) i Durofilin (10 dana). Da li je i ovo standard u lečenju pogoršanja astme kod dece? Lično smatram da je ovakva terapija vrlo progresivna i ozbiljna, ali ja nisam stručna po tom pitanju…

 • sladjana

  Hvala najlepse Dr. Jaric na odgovoru,puno ucim od Vas.
  Da,dete ima dijagnostikovanu astmu – blazu formu ( nas lekar kaze da bi po medicini do pre 10ak god., njena astma bila ostruktivni bronhitis).
  Iz kog razloga pogorsanje dr. “deklarise” kao vizing bronhitis, zaista ne znam.

  Popricacu sa nasim lekarom, da li postoje posebni razlozi zbog kojih joj prepisuje Aminofilin a ne druge bronhodilatatore.

 • jaric dusica

  za Tanju. Pronison tj sistemska primena kortikosteroida bilo u tabletama ili injekcijama je standard u lecenju teskih akutnih pogorsanja brohoopstrukcije. Ipak se trudimo da redovnom preventivnom terapijom izbegnemo mogucnost ovakveih pogorsanja i samim tim i potrebu za sistemskim kortikosteroidima cija primena /za razliku od inhalatornih krtikosteroida u “pumpicama’/ nije bez rizika.

 • jaric dusica

  sladjana ne bi bila greska kada bi smo epizode bronhoopstrukcije kod dece sa alergijskom bolesti disajnih puteva nazivali “alergijski bronhitis” kao sto simptome od strane gornjih disajnih puteva nazivamo “alergijski rinitis”, ali u medjunarodnoj klasifikaciji bolesti /MKB/ se to stanje i dalje zove “astma” pa tako moramo i mi daga kvalifikujumeo i oznacavo sifrom J.45.
  Bilo kako bilo, najvaznije je pravilno lecenje, a Vase dete je imalo dobar klinicki odgovor na antiinflamatornu terapiju sa Flixotidom i Singulairom.

 • sladjana

  Hvala jos jednom Dr. Jaric, zlata ste nam vredni!

 • Nadica

  Za Dr Dusicu Jaric
  Postovana,
  Molim Vas za savet,misljenje, imamo cerku staru 18 mesecu i ceste bronhitise da tako nazovem-U zadnjih mesec i po dana 3 puta. Danas nam je dr sa dedinja rekla to je astma-preosetljivost sluzokoze disajnih organa. Ukratko – cim joj procuri nos vec drugi dan joj se spusti na bronhije i krece da krci i ja vec sve znam inhalacija 5 kapi spalmotila sa fiz.rastvorom i to se smiri. Nisu sad neki jaci napadi, kako vidim da ljudi imaju ovde ozbiljne probleme,ali opet mnogo je cesto cim procuri nos krece. Dobili smo preporuku za koriscenje zastite SINGULAR, predlozila je dr.Volela bih da cujem i vase misljenje da li ima potrebe za zastitom s obzirom da jos nema 2 godine
  Unapred zahvalna

 • jaric dusica

  Nadice, apsolutno ima potrebu za zastitom tj preventivnom antiinflamatornom terpaijom. Singulair upravo u dece do 2 godine ima prednost, i moze da se koristi vec od navrsenog 6. meseca zivota.

 • Maja

  Molim Vas Dr. Jarić da mi date savjet.
  Moj sin, ima nepunih 5 godina, od prije 20 dana prima lijek Sigulair junior 5 mg – tablete. Lijek je dobio radi otežanog disanja u toku noći (i sviranja u plućima) koje se pojačalo u zadnjih mjesec dana. U tri navrata smo u mjesecu decembru odlazili na inhalacije Ventolinom 2x dnevno. Radili smo alergo-test na grinje, kućnu prašinu, životinjsku dlaku, polen, duhan… i on je negativan (već je bio uključen Singulair 5 dana).
  Prije desetak dana na licu mu se pojavljuje crvenilo
  (na obrazima i bradi) i koža je veoma hrapava.
  On tabletu uzima obično oko 8 sati uveče, a crvenilo se pojavi nekada 2-3 sata ranije (crvenilo se ne pojavljuje nikada u toku dana).
  Pokušali smo da pratimo, da ga smirujemo da ne trči ili skače, ali se crvenilo pojavi i kada miruje i gleda TV. Obično nestane 3-4 sata nakon uzimanja tablete, mada koža i dalje ostane hrapava. Mažem ga uveče kremom Bepanten.
  Nije u zadnje vrijeme uzimao nikakve prirodne lijekove (med, propolis i sl.) niti nikakvu hranu koju do tada nije jeo.
  Možete li mi dati savjet? Da li je ovo česta pojava? Može li ostaviti kakve posljedice? Da li da prekinem uzimanje ovog lijeka i koje su onda opcije? Da li će to nestati samo od sebe (kada prestane uzimati lijek) ili da mažem nekom drugom kremom? Nisam pronašla nikoga ko je imao sličan problem, pa sad nisam sigurna šta da radim.
  Moram reći da su problemi s disanjem prestali, da sada noću diše bez problema, nema piskanja niti kašlja.
  Hvala Vam na svakom savjetu.

 • Marija
 • Brankica

  Majo,moja devojcica koja ima 3 godine vec tri meseca koristi Singulair.I ja sam primetila da ima crvenilo po obrazima i grubu kozu sto me je podsetilo na ekcem koji je imala kao beba.Moram da kazem da joj se to javilo od kada je krenulo ovo hladno vreme,pa to povezujem kao reakcija njene koze na hladnocu, a ne na lek.Kada su temperature bile iznad 0C crvenila i grube koze nije bilo,tako da mislim da to nije od Singulaira.Mazite mu obraze nekom hidrantnom kremicom koju mogu da koriste deca ujutru i uvece posle umivanja pa cete videti posle nekoliko dana hoce li biti poboljsanja.Pozdrav

 • Maja

  Hvala Vam mnogo na savjetu.
  Sad vidim da ipak nisam jedina s ovim problemom. Samo što se mom sinu crvenilo ne javlja kad je vani ili neposredno nakon ulaska u kuću. Nekad se javi pred noć iako taj dan uopšte nije ni izlazio vani.
  Evo večeras nije bilo crvenila, ali koža je i dalje hrapava.
  U svakom slučaju mnogo Vam hvala.

 • jaric dusica

  Maja, kao prvo lek Singulair ne utice na rezultate koznog alergoloskog testa kao sto to cine antihistaminici.
  Pored respiratornih manifestacija moguce su i kozne manifestacije u smislu atopijskog dermatitisa /ekcem/ Manifestuje se kao suva koza uz svrab i pojavu crvenila, Kao sto rece Brankica to je pre reakcija koze na hladanocu, suv vazduh, nespecificne iritanse a manja je verovatnoca da je vezano za lek. Ne savetujem vam da zbog koznih promena prekinete terpaiju sa Singulairom, jer kao sto i sami vidite respiratone tegobe se smiruju. Na kozu mozete slobodno da primeniti hidratantne kreme ,ili preparate koji u sebi sadrze visok procenat linoleinske kiseline / Linola fett gamma krem ili krem na bazi biljke nocurak/

 • Maja

  Poštovana doktorice Jarić,
  hvala Vam za savjet.
  Neću prekidati terapiju za sada, bar dok je disanje OK, a ove kožne probleme ću rješavati kremama. Nadam se uspješno.
  Hvala Vam i što ste tako posvećeni svom poslu i nama na usluzi.
  S poštovanjem
  Maja

 • Marija

  Žuti noćurak (latinski Oenothera biennis, engleski Evening primrose) je biljka koja raste u Južnoj Americi i Kanadi. Kanađani je nazivaju “Tajna mladosti”. U njenom ulju nalaze se dve važne nezasićene kiseline: linolna kiselina i gama-linolenska kiselina, koje su poznate po svojim brojnim blagotvornim dejstvima. Ova dvogodišnja biljka svoje ime duguje noćnom cvetanju.
  Žuti noćurak je ime dobio po svojim divnim žutim cvetovima koji se otvaraju samo nakratko, sa prvim mrakom. Cvetovi ostaju otvoreni tokom noći i tada privlače na sebe brojne insekte i noćne leptire koji vrše oprašivanje cvetova. Pre nego što sunce izađe, cvetovi će uvenuti, a već sledeće večeri niču novi cvetovi.
  Žuti noćurak je stigao iz Južne Amerike, iz Perua. Odatle se proširio u Severnu Ameriku, a zatim i na istočnu obalu Kanade.
  U Evropi je poznat još od 17. veka. U engleskoj su ga gajili kao ukrasnu biljku, a kasnije se pominje kao „univerzalni kraljev lek”.
  Na američkom kontinentu je bio popularan među Indijancima koji su ga koristili za ublažavanje problema kod kožnih bolesti, čireva i rana, a kao napitak se koristio kod astme i nazeba.
  Žuti noćurak raste na pustoj, pešćanoj zemlji, često na kosinama, a cveta od juna do oktobra.
  Ulje ovog cveta se dobija hladnim ceđenjem semenki cveta. Za jedan gram ulja potrebno je oko deset hiljada semenki..
  Preporučuje se za zdravu kožu, kosu i nokte.
  Koristi se i kao dodatak ishrani za starije osobe i dijabetičare, kod nepravilne ishrane, u terapiji atipičnog ekcema, hiperholesterolemije, reumatoidnog artritisa, PMS.
  Proizvod se koristiti i u kozmetičke svrhe direktnim apliciranjem na kožu.
  U ulju žutog noćurka nalaze se dve važne nezasićene masne kiseline: alfa-linolenska kiselina i gama-linolenska kiselina.
  Prva spada među esencijalne masne kiseline, što znači da organizam nije sposoban da je sam proizvodi, već je neophodno da se unese putem hrane.
  Gama-linolensku kiselinu organizam može da proizvede iz sastojaka koji se nalaze u hrani.
  Ulje dobijeno iz žutog noćurka sastoji se od 72% linolenske kiseline, a 9% čini gama-linolenska kiselina, pa se tako ova biljka može smatrati najbogatijim prirodnim izvorom biološki aktivnog vitamina F.
  Esencijalne masne kiseline poznate su po brojnim povoljnim dejstvima na organizam.
  Nedostatak ovih kiselina u organizmu dovodi do ljušćenja kože, jer koža brže gubi vlagu, postaje suva, peruta se, brže stari, dolazi do upala, svraba i crvenila, a često i do dermatitisa.

 • Maja

  Marija, mnogo hvala na zaista iscrpnim informacijama.

 • Natasa

  Postovani,

  molim Vas da mi pomognete u problemu sa suprugom kome je prosle godine (pre tacno 14 meseci) dijagnostifikovana bronhijalna astma, uzimao je terapiju Singular i Seretide, a po potrebi i Pronison (u propisanoj kolicini), posto mu se zdravstveno stanje pogorsalo i problem se prosirio i na sinuse, otisli smo na pregled kod drugog doktora, koji je rekao da se do tada uzimana terapija obustavi i krene sa novom Symbicort i Alvesco pumpicom (dva puta dnevno po dva udaha), njegovo stanje je sve gore, konstatan kasalj (trudeci se da izbaci slajm, ali bezuspesno), sistanje u plucima, a sada i zapusenje sinusa uz neprestanu salivaciju i bol u predelu cela. Posto nismo znali sta da radimo u ocaju smo pre dve nedelje posetili Bioeliksir (navodno prirodnim preparatima pomazu u lecenju astme i sinusitisa) i dobio je terapiju, sirup od jagorcevine i kapi za nos, od tada njemu se stanje samo pogorsalo, a pomenuta ustanova kaze da je to normalna reakcija… Kazite mi molim vas sta da radimo.

  Unapred zahvalna,

  Natasa

 • Branka

  Postovana dr Jaric,
  vec sam Vam se ranije obracala u vezi sa svojom bebom (uskoro ce napuniti 9 meseci) koja pije Singulair vec mesec i po dana. On lepo reaguje na lek, nakaslje se, mozda, jednom ujutro kao dedica i to je to. U medjuvremenu je alergo test pokazao da alergije nisu uzrok njegovih dveju dosadasnjih opstrukcija. Mene, medjutim, brine sta ce se desavati kad prestane da pije lek a to je za nekih petnaestak dana. Sta je , u stvaru, on (u)radio?! Laicki, kako deluje montelukast? Jasno mi je kada su u pitanju pacijenti koji koriste kortikosteroide, ali ne i slucajevi kao sto je moj sin. Molim Vas, pomozite svojim znanjem.
  Hvala.

 • Marija

  Brankice, citiram ono što je dr. Jarić već rekla u gornjem tekstu: “U lečenju dečije astme tzv blagih oblika prvi korak u lečenju je monoterpaija malim dozama inhalatornih kortiksoteroida (recimo Flixotide do 200 mikrograma) ili alternativno nesteroidnimantitinflamotrnim lekovima tj Singulair. Ukoliko samo na male doze Flixotide nema potpune kontrole astme postoje dve opcije: povećati dozu inhalatornog kortikosteroida ili ostati na malim dozama Flixotida ali dodati u terapiju Singulair. Isto tako ako se monoterapija Singulairom pokaže kao nedovoljna u kontroli astme u terapiju se uvode male doze inhalatornih kortikosteroida.

  Onog momenta kada se uspostavi potpuna kontrola astme na nekom od terapijskih nivoa (postoji takozvano stepenasto lečenje astme) ista terapija se ne prekida i u kontinuitetu se primenjuje najmanje 3-6 meseci. Ukoliko se tokom tog perioda sve vreme održava dobra kontrola bolesti, nakon 3-6 mesecise postepeno se redukuje terapija sve do onog nivo minimalno potrebnih lekova na kojima se održava potpuna kontrola bolesti. U izvesnih osoba sa astmom, posebnokod dece, smanjivanjem terapije se ne gubi kontrola astme tako da se nakon izvesnog vremena ista može potpuno obustaviti. U tim slučajevima dete tj osoba sa astmom se i dalje prati i kontroliše te ukoliko se ponovo pojave sitmpomi astme preventivna terapija se ponov uvodi”.
  Više o Singulairu možete pročitati i u tekstu ” Seretide i Singulair iz ugla pacijenta”

 • Marija

  Nataša zašto ne popričate sa suprugovim lekarom o tome da se vrati na terapiju sa kojom mu je bilo dobro? Vi imate pravo da kažete da vam terapija ne odgovara i da tražite bolju, tj onu koja će držati astmu pod kontrolom i sa kojom neće imati simptome takve kakve ima vaš suprug.
  Symbicort i Alvesco ne deluju na gornje disajne puteve, pošta vaš suprug ima problema sa sinusima treba prevenstveno izlečiti sinuse.
  više o ovome možete pročitati u članku koji je dr. Jarić napisala “gasite požar na vreme”

 • Marija
 • nena

  Postovana dr Jaric,
  Moja sestra koja ima 50 god. ima problema sa astmom još od deteta. Astma nije vise toliki problem koliko atopijski dermatitis. Sve moguce nacine lecenja je pokusala, pocev od klinike, gde su digli ruke od daljeg lecenja, posto ne mogu da pomognu, isto tako i homeopate. Njena koza je u katastrofalnom stanju. Nijedna krema, ne moze da joj povrati vlaznost koze. Napominjem da je celo telo u pitanju, cak i oci i lice. Poneki put izgleda kao da se staklo cele zgrade sručilo na nju i iseklo je. Kap bilo koje tecnosti ako joj dotakne kozu, to su nesnosni bolovi. Godinama koristi u odredjenim razmacima, kortikosteroide. Jedino uz njih donekle moze da smiri kozu. Da li i u kojoj meri moze da joj pomogne lek Singulair. napominjem da je konstatovano da su joj nervni zavrseci -kao paucina- Cinjenica je i da joj se uvek stanje pogorsa priliko nekog stresa, na koje ona prilicno burno reaguje. Molim Vas ako imate neki savet, preporuku sto bi moglo da joj pomogne.
  Hvala unapred

 • jaric dusica

  Neno, nisam dermatolog te ni dovoljno strucna za terapiju promena na kozi. U lecenju atopijskog dermatitisa se pominje Singulair kao jedan od pokusaja terapije teskih formi ali do sada nije pokazao neke rezultate. U novijim smernicam za lecenje urtikarije se pominje da se moze pokusati i sa primenom Singulaira, ukoliko ostali modaliteti lecnja ostanu bez rezultata.
  Kako je to lek koji ne moze da ima nezeljene efekte mozete pokusati u trjanju od mesec dana, 1 tbl od 10 mg, uvece i ukoliko ima poboljsanja obavezno nam se javite.

 • sladjana

  Neno, u Bg na Defektoloskom fakultetu je otvorena tzv. “Slana soba”. Kada sam razgovarala sa Dr. Jelenom koja tamo radi, izmedju ostalog, rekla je da se boravkom u slanoj sobi veoma uspesno leci atopijski dermatitis. Ja nemam iskustva sa time i nisam probala njihove tretmane. Mozda vredi pokusati?!

 • Ljubomir

  Postovana doktorice, gledao sam Vase emisije preko televizije i citao komentare sa vaseg sajta i vidim da svima je od koristi.
  Majka mi je do sada koristila aminofilin 100 retard i ventolin pumpicu. Kako zivi u Bosni, na Grmecu, u uslovima gde nema zdravstvenu zastitu, a ima ucestalija gusenja, molio bih Vas da mi predlozite neku alternativnu terapiju. Da li sme da koristi singulair i/ili neki drugi lek u kombinaciji s njim, kada dodje do napada? Da li je pre toga potrebna neka antibiotska terapija? Napominjem, da zbog hronicne astme ima i srcanih problema, nestabilan pritisak, te je pre neki dan pala i ne oseca se sigurno.
  Unapred hvala!

 • jaric dusica

  Ljubomire, bez pregleda, posebno kod onih koji imaju i nestabilan arterijski krvni pritisak i srcane probleme, prepisati terapiju internetom bez pregleda je ne neozbiljno , nego od strane onog ko tako cini drsko i arogantno , a po pacijenta vrlo opasno.
  Sigurna sam da ipak mozete naci nacin da dodjete do veceg zdravstvenog centra ili opremljenije pulmoloske ordiancije gde ce vam nakon pregleda biti preporucena za vas najbolja preventivna terapija / o preventivnoj terapiji imate detaljnije na sajtu/. Do tada uzimajte vas aminofilin retard a Ventolin po potrebi, ali ako je protreba za ventolinom cesca od 4x na dan BEZ ODLAGANJA I STO PRE JAVITE SE PULMOLOGU

 • Mirjana

  Postovana Dr Jaric meni su otkrili da imam astmu pre tri godine.Do toga je doslo jer su mi cetri meseca davali razne antibiotike, a nista mi nije pomoglo.Nocu nisam mogla da spavam od kaslja.Otisla sam na VMA i tamo su mi rekli da imam najblazi oblik bronhijalne astme.Koristim Simbikort od 160,berodual, i Singulair 4 meseca i aminofilin po potrebi.Imala sam i problema sa kijavicama pa su mi posle silnih pregleda i skenera sinusa rekli da imam polipe u nosu.Operisali su me u KCS uradili su mi FEES.Od tada je proslo 5 meseci i meni je dosta lakse, slabije koristim pumpice i normalno disem na nos.Htela sam da vas pitam da li je moguce da mi vremenom prestanu tegobe?I da li na moje otezano disanje uticu preparati za ciscenje kuce jer bas dosta to koristim. Unapred hvala.

 • jaric dusica

  Mirjana, i samo osecate da vam je mono lakse i da uz terapiju normalno disete. Sredstva kucne hemije imaju iritativan efekat na sluznice disajnih puteva i o opasnostima koje vrebaju iz kucne hemije imate detaljnije na sajtu.

 • mirjana

  Samo sam jos htela da vas pitam da li ljudi koji imaju astmu mogu normalno da odrade spirometriju?

 • Marija

  Mirjana, ljudi koji imaju astmu mogu da urede spirometriju. Spirometrija je najznačajni test za ispitivanje plućne, tj disajne funkcije . Kroz komentare koje sam čitala, kao i posmarajući one koji su prvi put u Disapnzeru na pregledu, videla sam da ljudi imaju strah od spirometrije.

  SPIROMETRIJA je metoda kojom se odredjuje sposobnost ventilacije pluća. Izvodi se na aparatu koji se naziva spirometar na kom se dobija dijagramski zapis .Rezultati se upoređuju i određuje se procenat ostvarene vrednosti u odnosu na tablične vrednosti koje su sačinjene na osnovu pola, godina, visine i težine. To je osnovni test i sa kojom se počinje ispitivanje disajne funkcije, na osnovu kojeg se odredjuje koji će se testovi još upotrebiti da bi se rasvetlio tip funkcionalnog ostećenja ili normalnosti disajne funkcije.
  Spirometrija je bezbolna metoda, a medicinska sestra ili tehničar će vam objasniti kako da izvedete sve manevre disanja . Sa aparatom ste spojeni preko “usnika”(plastičnog ili kartonskog) koji se za svakog pacijenta menja. Usisnik se obuhvati usnama tako da jezk ne ulazi u otvor usisnika, dok se nos zapuši štipaljkom. Prema instrukcijama medicinskog radnika, prvo dišete normalno kroz usisnik, a zatim lagano izduvate sav vazduh iz pluća, pa zatim brzo udahnete punim plućima i da odmah što brže i jače izduvate sav vazduh iz pluća. Nakon toga aparat sam računa sve ostale potrebne volumene i kapacitete. Pritom je važna saradnja pacijenta i pravilna tehnika. Radi tačnosti, najvažnije je da se kod spirometrije ne diše na nos i da se vazduh u celosti izdahne iz pluća. Radi veće tačnosti, testiranje se izvodi tri puta za redom.
  Na ovaj način vidimo da li je protok vazduha očekivan, ili smanjen usled astme, HOBP, tumora. Inače ovako forsirano disanje nije prirodno i može da izazove spazam (kao što se desilo Vekiju kad je izovodio test opterećenja)

 • mirjana

  Radila sam dosta puta spirometriju,i rezultat mi je uvek bio odlican.Zato sam pitala da li svi mogu da odrade spirometriju.Doktorka kod koje idem tj pulmolog nije bas od onih koji ce da ti objasni sta ti nije jasno,Tek skoro su mi odradili alergo test,alergicna sam na mesavinu ribe samo.Kad sam pitala doktorku da li to znaci da imam alergijsku ili nealergijsku astmu ona mi je rekla sve ti je to isto.Imam samo otezano disanje i to blago, nijednom nisam imala napade kao sto neki imaju.Kad sam bila prehladjena dala mi je gentamicin inekcije i radi preventive urbazon tako mi je rekla.Dosta sam neupucena sto se moje bolesti tice i drago mi je sto sam vas pronasla.

 • mirjana

  Da li mozete da mi objasnite kakav je lek deksazon?Jer mi je taj lek prepisao doktor ORL i dok sam ga pila nisam uopste imala potrebu za pumpicama bas sam se odlicno osecala.Unapred hvala.

 • Marija

  Dexazon- Deksametazon je fluorirani glikokotikoid sa najjačim antiinflamatornim i imunosupresivnim dejstvom među lekovima iz ove grupe, a mineralokortikoidna aktivnost je minimalna. Osim toga, deksametazon deluje snažno antiemetički kod povraćanja izazvanog primenom citotoksičkih lekova. Dejstvo se razvija postepeno i traje dovoljno dugo tako da se lek može dati jednom dnevno. Koristi se u svim stanjima koja prati inflamacija. To su razlicita reumatska, autoimuna oboljenja, alergijska oboljenja, oboljenja krvi i dr. Duža upotreba ovog leka je kontraindikovana kod pacijenata sa osteoporozom.
  Vaš lekar će odrediti odgovarajuću dozu leka u zavisnosti od oboljenja i odgovora na terapiju. Ne uzimajte veću ili manju dozu od one koju Vam je lekar propisao.
  Uobičajeno doziranje je:
  Odrasli:
  početne doze su 0,5-10 mg dnevno ili 1 do 20 tableta dnevno. Doza održavanja je 0,5-1,5 mg dnevno ili 1 do 3 tablete dnevno.
  Lek se uzima jednom dnevno i to ujutro.
  Više o Dexazonu na Galenikinom sajtu
  http://www.galenika.rs/index.php?option=com_content&task=view&id=386&Itemid=124&limit=1&limitstart=2&lang=SRB

 • Marija

  Mirjana, niste naglasili za kojim pumpicama niste imali potrebu dok ste uzimali Dexazon?
  Među pacijenitma kao i onima koji nisu pacijenti postoje velike zablude o upotrebi pumpice. Imenom pumpice se naziva sve što se koristi za terapiju putem udaha. Lekova koji se uzimaju putem udaha ima veoma mnogo. Kada se kaže “pumpica” u narodu se obično misli na pumpice koje se upotrebljavaju za brzo otklanjanje napada i neupućeni to doživljajavu kao nešto jako strašno. Kao što ljudi koje bole glava popiju aspirin tako oni koji imaju disjanih tegoba koriste svoj lek ali u obliku pumpice, jer one treba odmah da deluje na bronhije da ih raširi i omogući onom ko ima disajne smetnje da olakša te smetnje. Verovatno veliki uticaj imaju i neki filmovi u kojima prikazuju asmatičara kao nekoga ko svaka 3 minuta manijački uzima pumpicu i zato na pomen pumpice ljudi imaju sliku nečeg strašnog. Onaj koji bi u realnom životu imao porebu da svaki čas uzima pumpicu bio bi u bolnici na respiratoru (kiseoniku).
  U obliku pumpice može biti lek za brzo otklanjanje simptoma, a može biti i takozvani dugodelujući bronhodilatator (Salmetrol) koji omogućava oko 12 sati olakšanog disanja za astmatičare. Takođe u obliku pumpice mogu biti i inhalacioi kortikosterodi, koji za razliku od sistemskih kortikosteroida deluja samo na pluća, tj na mesto gde im je dejsto i potrebno. Kortikosterodini na taj način smanjuju inflamaciju u bronhijama i leče naša pluća. Postoje velike zablude na sam pomen kortikosteroida i često ljudi kada čuju da je nekom prepisan inhalacioni kortikosterodi reaguju “jao, nemoj to koristiti to je štetno, bićeš debela, narastiće ti dlake (možda i rep), imaćeš brkove itd”. To je velika zabluda i tako reaguju oni koji nemaju pojma sa životom. Sistemski kortikosteroidi (u obliku tableta, kao Prendizon-Pronizon) imaju štetna dejsta, odnosno svoje nuz pojave ali su u otkalnaju teškog asmatičnog napada kada ništa drugo ne deluje jako korisni. Kod inhalacionih kortikosteroida nema tih štetnih dejastava na ceo organizam. Upotrebom inhalacionih kortikosteroida jedino je važno dobro isprati usta sa rastvorom vode i sode bikarbone posle udaha, da ne bi došlo da pojave gljivice kandide. Neki inhalacioni kortikosteroidi koji se koriste za prevenciju (Alvesco) su dizajnirani tako da posatju aktivni samo kada ga udahnete u vaša pluća, smanjenju simptome astme i posle upotrebe se ne moraju ispirati usta.
  Postoje i pumpice u kojima ima i dugodelujući bronhodilatator i kortikosteroid (Seretide i Symbocort).

 • Mirjana

  Od pumpica koristim Berodual i Simbikort.

 • TANJA

  JA BIH VAS ZAMOLILA ZA JEDNU VELIKU USLUGU MOJE DETE SADA IMA 5 GODINA I IMA ASMU OD 3 GODINE IMAO JE BRONHITIS NISU GA ADEKVATNO LECILI I STRADALE SU MU BRONHIJE TO MI JE DOKTOR REKAO OD TADA MU JE SVE TEZE I TEZE PIO JE SINGULAIR SADA MU JE DAO DUROFILIN ALI NJEMU NISTA NEPOMAZE JAKO MI JE POTREBNA POMOC KOME BI MOGLA DA SE JAVIM MI SMO IZ ZRENJANINA POZDRAV

 • mara

  za Natasu

  molim te obrati se nekom lekaru .imala sam isti slucaj i zamalo izgubila muza.nebacaj novce na to lecenje .mora ga jedno izvesno vreme leciti jedan lekar .ja sam placala privatno i taj lekar ga i sada leci .dosli smo do neke granice kada ga obilazi jedno mesecno ili po pozivu kada cujemo da malo vise otezano dise.sada veci deo sami mozete odraditi .lekari pulmolozi ce vam samo menjati terapije u krug oni tesko da i mogu vise. jer organizam asmaticara se lako navikene na te pumpice.nas je jedna lekarka savetovala na ovaj korak sa jednim lekarom u koga imate poverenje (nas lekar je opste prakse) i mnoga rada na imunitetu cete mnogo poboljsati vasem muzu.situacija je jako teska ali verujte mi i zivot asmaticara i njegove porodice je jako tezak.za pocetak za sinuse obavezno umivanje toplom vodom,u tiganj stavi malo soli ugrej je i stavi u kuhinjsku krpu pa stavi muzu na celo,kupi fizioloski rastvor i jedan spric pa neka po malo ubrizgava u nozdrve i tako da ih ispira ,svaki put neka malo povecava kolicinu.kupi zalfiju neka obavezno izapira usta grklja i ispljune da mu se ne stvaraju gljivice od pumpica.i jos uzmi termofor bocu sipaj u nju vrelu vodu i neka mu greje nekada leda nekada napred stomak i prsa.nemora da jede mnogo ali neka to bude raznovrsno .tecnosti mora dosta piti.imam jos dosta tako ti sitnica sto ce mu olaksati zivot a pristupacne su za danasnji zivot.puno strpljenja ce vam trebati i razumevanja jedno za drugo.

 • http://www.trcanje.rs Veki

  Tanja, javite se doktorki Jarić
  http://www.astma.rs/dr-dusica-jaric/

 • Marija

  Hvala Mari na ovim korisnim savetima koje je uputalia Natiši (kao i svima sa sličnom problemima).
  Potpuno se slažem sa Marom da se treba obavezno obratiti lekaru, da treba u tog lekara imati potpuno poverenja, da to bude lekar koji će lečiti pacijenta kao celovito biće a ne samo bazirati se na jednom problemu koji je njegova uža specijalnost. Kad su u pitanju bolesti disajnog sistema moramo se uvek setiti onoga što naša dr. Jarić stalno naglašava-da je disajni put jedinstven i da istovremeno moramo lečiti i probleme gornjih i donjih disajnih puteva. Isto tako moramo raditi i na jačanju imunog sistema, samo dobar imuni sistem može da se suprotstavi bolesti.

  Koliko sam shvatila iz Natašinog pisma, njen suprug pored astme ima i sinusitis.
  Mislim da je prvenstveno potrebno sanirati probleme sa sinusima.
  Sinusitis je upala sluznice koja oblaže sinuse, a može biti posledica prehlade, upale grla, ili alergije.
  Akutni sinusitis najčešce nastaje kao posledica prehlade ili alergije, koje stvaraju preduslove za nastanak infekcije. Akutni sinusitis najčešće je uzrokovan bakterijama ili virusima, mnogo redje gljivicama.
  Bakterije koje najčešće uzrokuju akutni sinusitis su pneumokoki, streptokoki, Moraxalla catarrhalis i Haemophilus influenzae. Mnogo je zdravih ljudi kod kojih su ove bakterije i inače prisutne na sluznici gornjih disajnih organa, međutim u uslovima upaljene, otečene sluznice kao i otežane ventilacije sinusa stvaraju se pogodnosti za povećanje broja bakterija i razvoju infekcije. Hronični sinusitis može se razviti kao posledica često ponavljanih akutnih upala sinusa, pogotovo ako nisu propisno lečene. Bakterijski uzročnici ipak se često razlikuju od onih koji uzrokuju akutni sinusitis. Kao uzročnike hroničnog sinusitisa često nalazimo gram negativne i anaerobne bakterije te gljivice. Mnoštvo je opštih i lokalnih uzročnika koji isto tako pogoduju obolevanju od hroničnog sinusitisa. Osobe koje su sklone alergijama ili boluju od alergija koje se manifestuju sa simptomima disajnih puteva (astma, polenska kijavica i sl.) zbog sklonosti neretkim akutnim upalama sinusa vrlo često obolevaju od hroničnoga sinusitisa. Uzročnici koji pogoduju razvoju hroničnog sinusitisa mogu biti i devijacija nosnog septuma, nosni polipi, deformiteti nosa i nosnih kostiju, upala zuba gornje vilice i dr. Opšti uzročnici koji stvaraju sklonost ovoj bolesti su neke hronične bolesti koje smanjuju otpornost organizma prema infekcijama .
  Veoma je važno uraditi sve potrebne dijagnističke metode, najpre fizikalni pregled tokom kojeg
  lekar prilikom pritiska u području sinusa ispituje osetljivost na pritisak odnosno kada se pojavi bol. Može pogledati grlo i videti da li se cedi sadržaj iz nosa i da li postoji upala. Verovatno će Vam postaviti nekoliko ključnih pitanja o simptomima bolesti (izgled sekreta iz nosa, mesto najjačeg bola, da li imate glavobolje i dr.).
  Na osnovu fizikalnog pregleda lekar može predložiti da se uradi RTG simanje sinusa ili još bolje CT (dr. Jarić kaže da je za postavljanje dijagnoze sinusitisa CT zakon).
  Tehnike snimanja poput CT-a i MRI (magnetna rezonanca)osiguravaju neizmerno korisne snimke sinusa, pogotovo onih sinusa koji se ne vide dovoljno dobro na rendgenskim snimcima. Obično se koriste u slučaju teških, hroničnih ili ponavljanih sinusitisa ili u slučaju komplikacija.
  Laboratorijski testovi pomažu u odredivanju uzročnika infekcije ili drugih mogućih uzročnika upale kao i u primeni što efikasnijeg lečenja.
  Tehnike kao što su punkcija sinusa i nazalna endoskopija obavlja se onda kada je nemoguće postaviti dijagnozu korišćenjem drugih neinvazivnih tehnika.
  Moj savet za Natašu kao i sve sa sličnom problemima je da se obrate na kliniku za ORL.
  Verujem da se adekvatnim lečenjem sinusa postiže bolji uspeh u kontroli astme.
  Ovi jednostvani saveti koji dam da preporučila Mara su odlični.
  Što se tiče upotrebe pumpica već smo o tome dosta pisali na sajtu, treba dobro znati kad s kaže pumpica na šta se konkretno misli. Pod nazivom pumpice su i brzodelujući bronhodilatatori (Ventolin, Spalmotil), dugodelujući bronhodilatatori (Salmetrol), inhalacioni kortikosteroid (Flutikazon, Ciklesonid, Budesonid), kao i kombinacije dugodelujućih bronhodilatatora i kortikosteroida (Symbicort, Seretide).
  Već dobro znamo da se pumpice sa brzodelujući bronhodilatatorima koriste za brzo otklanjanje simptoma i napada astme, a kortikosterodi za otklanjanje inflamacije u disajnim putevima. Međunarodne smernice (GINA smernice) za lečenje astme nalažu da bolesnici sa astmom lečeni bronhodilatatorima dugog delovanja moraju u svojoj dnevnoj terapiji imati uključen i optimalni protivupalni lek. Dugodelujući bronhodilatatori ne bi smeli biti zamena za inhalacioni ili oralni kortikosteroid već bi se trebali uzimati istovremeno.
  Asmatičar koji često ima potrebu za upotrebom pumpice brzodelujućeg dejsta NEMA DOBRO KONTROLISANU ASTMU!
  Lično iskustvo govori da od kada koristim pumpicu sa inhalacionim kortikosteroidom u kombinaciji sa dugodelujućim bronhodilatatorom nemam potrebe za pumpicom za saniranje asmatičnog napada. Sa Seretide 500 spustila sam se na Seretide 250, a sada već više od mesec dana koristim samo Alvesco jednom dnevno i nemam tegoba.
  Poverenje u lekara, dobra saradnja sa lekarom, redovne kontrole, zdravija ishrana, fizička aktivnost, pozitivno razmišljanje i kao što je Mara rekla-puno strpljenja i razumevanja.

 • Duska

  Ukoliko mogu dobiti odgovor unapred zahvaljujem, a pitanje je vezano za lek spalmotil – kada se kod deteta jave nezeljena dejstva pri inhalaciji (podrhtavanje i ubrzan rad srca) da li odmah prestati sa upotrebom leka?

 • Damir

  Postovana dr.

  Moje ime je Damir imam 29 godina, prije cetiri mjeseca mi je konstatovano da imam alergijsku astmu,gje mi je receno da sam alergican na ambroziju, alternaria alternata sta ne znam sto je i cladosporium herberum ni to mi nije bas jasno sta je. radio sam spirometriju gje je od samog pocetka super nalaz, terapija je od pocetka Flixotide sprej 2×2 od 250mcg i Ventolin po potrebi to koristim jos uvijek i nije mi nesto bolje jel tegobe sa disanjem treba potpuno da nestanu ili ne i zasto mi nekad Ventolin uopste ne pomaze. I da Vas pitam jos ovo vezano za moju alergiju jer moguce dijagnoza alergijske astme ako u decembru nema amrozije??Jos da dodam da niko nikada u porodici nije bolovao od astme.

  Unaprijed hvala
  LP

 • Marija Blažić- Maja

  Damire, to što ne znaš šta je-to su plesni
  Alergeni pogodni za unošenje u organizam udisanjem potiču od mnogobrojnih biljaka, životinja, insekata, plesni. Najčešći izvor alergena u spoljašnjem okruženju su poleni (pelud) i i plesni. Izloženost tim alergenima ima karakteristično sezonski karakter, naročito polen , a zavisno je od mnogobrojnih činilaca iz spoljašnje sredine, posebno od geografskog područja područja i metoroloških prilika.

  Plesni se mogu razvijati svugde gde ima vlage i kiseonika. Njihova je funkcija dezintegracija organskog materijala. Uzrokuju većinu bolesti biljaka, a koriste se takođe i u raznim industrijskim oblastima-proizvodnji hrane, lekova, enzima

  Izvor alergena su spore i miceliji. Većina plesni koje oslobađaju spore u spoljašnju sredinu razvija se na biljkama. Funkcija spore je ista kao i semena. Veličina spora varira od 2 do 20 µm. Na sporulaciju utiču vlaga i temperatura. Broj spora u vazduhu može varirati od nekoliko stotina u m3 u hladnim danima (mesecima) do 50.000 u m3 u letnjem periodu kao i u ranu jesen. Tada broj spora u vazduhu može biti 1.000 do 10.000 puta veći od broja polenskih (peludnih) zrnaca. Iako su spore mnogih plesni znatno manje od polenskih zrnaca, njihovo značenje u izazivanju alergijskih simptoma nije ekvivalentno.
  Dominantne plesni u spoljašnjoj sredini su Cladosporium spp., Botrylis spp., Alternaria spp., Ustilago spp. Prisutnost Cladosporium spp. češća je u u severnoj Europi, a Alternaria spp. u mediteranskim područjima.

  Cladosporium herbarum kao najčešća vrsta u spoljašnjoj okolini čini 40-80%, a Alternaria alternata 1-10% ukupnog godišnjeg sastava plesni u vazduhu. Vrsta i koncentracija plesni u vazduhu zavisi od mnogih uzročnika, kao što je temperatura vazduha, vetrovi, sezonski klimatski uticaji, cirkadijarni ritam tame i svetla, procenat vlažnosti supstrata i atmosfere.

  Savremeno lečenje alergijskih bolesti bazira se na merama za izbegavanje alergena, primeni simptomatske terapije i specifičnoj imunoterapiji. Izbegavanje izloženosti alergenima je jedna od glavnih terapijskih i preventivnih mera.
  Kontrola spoljašnje sredine podleže zakonskim i sanitarnim propisima, koji su međutim nedovoljni za prevenciju alergijskih bolesti. Poznavanje biologije i ekologije alergogenih organizama bitno je za sprovođenje delotvornijih mera za kontrolu alergena u spoljašnjoj sredini, a time i za prevenciju alergijskih bolesti disajnog sistema.

  Alergija na polen je težak i rastući zdravstveni problem u razvijenim zemljama sveta. Javlja u kasnijoj životnoj dobi , pretežno u gornjim disajnim putevima, najčešće kao alergijski rinitis i konjunktivitis. Odnos između koncentracije polenskih zrnaca u vazduhu i pojave kliničkih simptoma je linearan. Poznavanje sezone polinacije i broja polenskih zrnaca u vazduhu omogućuje predvidivost kliničkih simptoma i pravovremenu primenu medikamentne terapije za prevenciju simptoma. (polenski kalendar)
  Na našem sajtu ima link koji vodi do sajta laboratorije za palinologiju, na kojem ima odličan polenski kalendar, izveštaj o koncentraciji polena određenih biljaka po gradovima, možete se registrovati za lični polen dnevnik…

  Pretpostavljam da vam je alergija na pomenute alergene utvrđena kožnim probama. Pod kože su ubaci mala količina različitih alergena i histamina posmatra se rekacija, odnosno meri se crvenilo koje se pojavilo. Godišnje doba (mesec)u kojem se radi alergo test nema veze sa prisustvom polena u vazduhu. Na alergo testu se polen ambrozije ubaci pod vašu kožu.

  To što niko u vašoj porodici nije bolovao od astme (iako je ne volim izraz bolovati od astme već imati dijagnozu astme) samo ukazuje na to da je vaša astma stečena.

  Ventolin je brzodelujući bronhodilatator i koristi se u terapiji kod napada astme. Ako imate čestu potrebu za uoptrebom Ventolina trebalo da sa vašim lekarom koji vam je prepisao terapiju porazgovarate o uvođenju inhalacionih kortikosterodida kao antiinflamatorne terapije.
  Na sajtu ima odličan članak “Svakodnevna upotreba pumpice Ventolina”

 • Mama Tomi

  Imam decaka od dve i po godine. Zbog stalnih problema sa nosom, u decembru 2009. smo bili kod spec.orl. koji mu je postavio dijagnozu otitismedia serosa chronika,sinusitis chronika,laryngitis stridorosa acuta et epiglottitis. Preporucio je terapiju Aerius uvece,uz Fluimucil 200 ujutru, Physiomer hipertonicni ssprej 3x. Pre mesec dana je 7 dana bio u opstrukciji, a nakon toga se ponovilo jos tri dana nocu. pulmolog mu je promenio terapiju u Galatifen i iskljucio potpuno fluimucil, zbog cega ce verovatno po preporuci orl ici na ugradnju cevcica. Nakon toga smo isli na kozne alergoprobe,koje nisu nista pokazale,ali mu je terapija promenjena u singulair. E sad treba da naglasim da pored svega ovog mi sa njim idemo u Zavod za psihofizicke poremecaje ponasanja i patologiju govora zbog hiperaktivnosti. Decak je od Galatifena bio usporen i stalno pospan, ali je sa prelaskom na Singulair promenio ponasanje dijametralno suprotno, posle samo dva dana koriscenja postao je izrazito uznemiren,razdrazljiv,agresivan.Ne iskljucujem da se promena ponasanja slucajno poklopila sa promenom leka. Nisam sigurna koje je moje konkretno pitanje,ali znam da mi je jako tesko da uskladim,povezem i razumem ,i strucno i vremenski , razlicite terapije ,specijaliste,to jest sve detetove i moje probleme. Bila sam opsirna,ali takva je situacija.Sa nestrpljenjem cekam bilo kakav odgovor. Mama na ivici nervnog sloma

 • Brankica

  Iz mog iskustva i sama kao roditelj devojcice od 3,5 godina zapitala sam se ako je ORL dao dijagnozu hronicne upale usiju da li je mislio na sekretornu tj upalu usiju koja je pracena stalnim prisustvom sekreta u usima.Rekli su mi da se upala usiju leci samo antibioticima,a kada prodje ako su upale ucestale ORL predlaze operaciju treceg krajnika (ako je uvecan i po prestanku uzimanja terapije) jer on ustvari smeta da se uvo izdrenira tj.ocisti od sekreta.ORL isto tako predlazu i ugradnju cevcica koje takodje sluze za drenazu uha i one bi trebalo da stoje oko godinu dana.Vodite racuna da se detetu ne osteti sluh zbog upala usiju.Trebalo bi uraditi timpanometriju koja u stvari meri pritisak u kanalima,ali se iz toga i vidi koliko dete cuje na oba uha.
  Mama Tomi moram vam reci i da obratite paznju na Fluimucil (za decu se koristi 100 a ne 200) koji kod dece koja boluju od opstruktivnih bronhitisa i astme moze takodje da izazove opstrukcije i napade.Zamenite ga nekim biljnim sirupom za iskasljavanje.Moja devojcica koristi Flavamed sirup.
  Sto se tice Galitifena i Singiuaira koji su preventiva kod astme ,moje dete je pila i jedno i drugo.Od Galitifena joj se nenormalno povecavao apetit,a nisam primetila da je bila usporena jer je inace vrlo zivahna.Singulair je pila 4 meseca isto tako bez nekih reakcija.Mozda je vama sada njegovo ponasanje drasticno promenjeno jer ste navikli da bude usporen.Nemojte da zaboravite da je to ipak dete od 2,5 godine koje mora biti malo ili malo vise aktivno i da ono prolazi kroz razne faze u odrastanju.Ali ipak pratite ponasanje pa ako se to oduzi onda na konsultaciju kod doktora

 • JELENA

  IMAM DEVOJCICU OD DVE IPO GODINE.ZBOG UCESTALOG KASLJA NA SVOJU INICIJATIVU ODVELA SAM JE KOD ALERGOLOGA,GDE SMO ODMAH URADILI PRVU GRUPU ALERGO-TESTA.ISPOSTAVILO SE DA JE ALERGICNA NA POLEN DRVECA I POLEN TRAVE.
  DOBILA JE DA PIJE AERIUS3.5ml,NASONEX 1×1,I SINGULAIR GRANULE 4mg KOJE TRBA DA PIJE 3 MESECA.
  NAZONEX NEMA U DRZAVNIM APOTEKAMA PA SMO GA U PRIVATNOJ APOTECI PLATALI 1400 DINARA, AERIUS SE TAKODJE KUPUJE OKO 500 DINARA,A SINULAIR OD 4mg PLATILI SMO U DRZAVNOJ APOTECI SA RECEPTOM 3500.DINARA.
  ZBOG CEGA SE I ZA DECU PLACA PUNI IZNOS LEKA

 • maxyma

  Jelena, ne znam kako si platila taj singulair :-( Mi ga ne placamo, a uzimamo ga vec drugi mesec. Samo smo prvi put platili,ali zato sto je recept od privatnog lekara bio,pa smo otisli u dom zdravlja sa nalazima i zamolili Dr. da nam napise recept. Raspitaj se malo i po drugim apotekama, da te nisu prevarili,nazalost kod nas je sve moguce ;-) Pozdrav!!!

 • sladjana

  Mama Tomi,pisem ti iz svog iskustva, (majka sam dve devojcice, obe imaju astmu). Ako zivis u Bg ili si u mogucnosti da ga posetis, preporucila bih ti ORL kliniku Dr Zutic u blizini Bg Arene. Vodila sam dete kod njih, zbog cestih opstrukcija i sumnji na obolele krajnike, zapusenost kanalica…Uz detaljnu anamnezu , pregled i timpanometriju Dr Zutica, zakljucujemo da je sve navedeno – lazna uzbuna i da nema uticaja na ceste opstrukcije, sto se do danas ( nakon 2 god.) i potvrdilo. Dr Zutic ima visedecenijsko iskustvo, preporucuju ga i lekari. Dr. Sibalic u Klinickom centru vazi takodje, za izuzetnog strucnjaka iz te oblasti.
  Erius i Fluimucil su odlicna kombinacija kod alergijskog rinitisa i kombinuju se mesecima, radi “prociscavanja kanalica”i daju rezultate, naravno ne u 100% slucajeva. Fluimucil ne treba davati deci sa dijagnozom astme, zato ga je vas pulmolog i ukinuo.
  Negativne kozne probe ne iskljucuju mogucnost da ipak postoje alergije, pouzdano je uraditi test IgE iz krvi, postoji itzv specificni IgE, .U nekim slucajevima ni to nije neophodno jer ima i drugih pokazatelja na osnovu kojih iskusan lekar daje terapiju.
  Sto se Singulara tice, moje devojcice su obe koristile. Mladja granule, starija tablete za zvakanje. U nezeljenim dejstvima Singular granula ima navedena i hiperreaktivnost.
  U nezeljenim dejstvima Singular tableta ( koje pretpostavljam tvoje dete ne koristi jer su namenjene za decu od 6.god) navedeno je: razdrazljivost, nespokojstvo, nemir,uznemirenost ukljucujuci agresivno ponasanje deteta…Kod moje dece nije bilo nezeljenih dejstava. Ako jos nesto mogu da pomognem, tu sam… Sve najbolje!

 • sladjana

  Jelena, svojoj deci nikada nisam platila Singular uz recept u drzavnim apotekama. Da li postoji mogucnost da je lekar nesto pogresio u sifri lli nekoj oznaci, pa je recept naplacen? Nama niko, nikada, od apotekara u Bg nije spomenuo naplacivanje, a uzimali smo lek mesecima.

 • Marija Blažić- Maja

  Stavila sam listu lekova koji idu na trošak zdravstvenog osiguranja
  http://www.astma.rs/2010/04/lista-lekova-o-trosku-zdravstvenog-osiguranja/
  bilo bi šteta da ostane samo kao komentar
  Moj lični komentar o tome kako se deci sa hroničnim bolestima poput astme naplaćuje puna cena neću napisati, reči koje bih upotrebile na bi bile baš pristojene!
  Kao odrasla osoba plaćam 50% učešća za Singulair 10 tablete, a čak i Presing dobijam na resept. Nije mi jasno zašto se Aerius naplaćuje za decu???? Ustvari, uošte mi nije jasno zašto se bilo šta od lekova za decu naplaćuje???

 • Snezana

  Imam sina starosti cetiri i po godine. Pre dve godine mu je ustanovljena decija astma ( J45) i koristio je Fliksotid sprej po tri meseca u prolece i jesen, i singular tabl. prvih sest meseci. Ventolin je uzimao po potrebi. Mnogo mu je bolje i njegov pulmolog mu je ovog proleca ukinuo fliksotid. Pocetkom marta mu je curio nosic i pedijatar mu je prepisao aerijus i nasoneks u nos. Sedam dana nakon prestanka koriscenja ova dva leka, uleteo je u jak bronhitis i pedijatar mu je prepisao Ventolin 3x po dve doze, sedam dana, Aerijus.Elem, srecna sam sto je mom sinu bilo bolje, ali se pitam da li bi uleteo u tako jak bronhitis da je bio na profilaksi? Pisem sve ovo, jer me zanima, da li je moguce da se dete potpuno izleci? Da li je tacno ono sto mnogi kazu: “Proci ce to do skole ili do puberteta”?! Pozdrav!

 • Vladan

  Da li mogu da koristim istovremeno Alvesco 80ug (koji mi veoma dobro kontrolise blagu astmu) i Pressing za povremeni alergijski rinitis tokom leta (koji mi je i ranije pomagao)?

  (Pitacu ovo i svog lekara na kontroli ali dotle bi mi značilo da nekako ublažim rinitis koji me već nekoliko dana muči.)

  Hvala unapred

 • Marija Blažić- Maja

  Vladane slobodno možete da koristite istovremenu Alvesco i Pressing

 • Marija Blažić- Maja

  Čim je počelo prvo cvetanje počela sam da koristim Pressing i meni zaista pomaže kada su alergije na polen u pitanju. I dalje koristim svoju preventivnu terapije za astmu (Seretide 250)

 • Vladan

  Hvala na odgovoru! Krenuo sam i već mi je lakše ovih par dana.

 • Iva

  Postovana doktorka, imam 20godina i pre dva meseca mi je dijagnostikovana bronhijalna astma nakon sto sam imala napade gusenja(spremala sam u to vreme jedan tezak ispit, pa mislim da je i to pogorsalo stanje). Alergo testove sam radila i alergicna sam na ambroziju i polene trava. Na isto to sam bila alergicna kada sam prvi put radila alergo testove pre pet godina(tada sam takodje imala gusenja). Tada mi je doktorka prepisala aloprol, ja sam ga pila, jedno vreme cak mesec i po dana za redom svako vece jer sam ubedila sebe da ne mogu da zaspim tj da se gusim ako ne popijem aloprol, posle toga sam prestala da ga pijem, uzimala sam ga samo po potrebi i to ne tako cesto. U medjuvremenu sam pocela da pusim, pusila sam 2 ipo godine(prestala pre 10 meseci), u tom periodu eventualno na prolece ili na promenu vremena imala sam potrebu da popijem aloprol(jednom mi je mama koja je takodje bronhijalni asmaticar dala svoju pumpicu ventolin), naravno pomalo sam kijala u tom periodu pa sam uzimala i bronal.
  Kada sam pre dva meseca bila kod lekara, poslusali su me, tu je bilo sve ok, radjena mi je i spirometrija(koliko sam razumela lekarku dobra mi je plucna funkcija), samo sto, kada sam radila bronhoprovokacioni test( sa berodualom cini mi se), taj test je bio negativan. Doktorka mi je prepisala: alvesco jedan udah ujutru, popodne aerius tableta(jer sam pocela u medjuvremenu i da kijam i da i curi nos) i 1-2 udaha ventolina po potrebi. Ventolin uzimam sad skoro svako vece jer me gusi(primetila sam da reagujem na promenu vremena), cini mi se da deluje na mene posle pola sata od upotrebe. Ono sto mene zanima je da li to sto ne reagujem na berodual znaci da nemam astmu, da je u pitanju neka druga bolest? Da li postoji mogucnost da sam ja razvila toleranciju na aloprol a samim tim i na taj berodual?

 • jaric dusica

  Ivo, odvojite vreme da na sajtu procitati osnovno o alergijskoj kijavici i astmi i mislim da ce Vam biti sve jasno. Ukratko receno imate ALERGIJSKU BOLEST DISAJNIH PUTEVA koja se manifestuje kao ALERGIJSKA SEZONSKA KIJAVICE / koja je nekontrolisana jer da je dobrokontrolisana ne biste kijali i imali curenje iz nos ais vrab/ Epizode otezanog disanja ukazuju da imate i pridruzenu ALERGIJSKU ASTMU koji ste sve vreme do sada naopakoili kako ne treba lecili . Niste je nilecili vec samo otklanjali tegobe. Znaci tbl Aloprol nisu lek za lecenej astme, pa je proces inflamacije neminovno iz godine u godinu napredovao. UVODJENJEM ALVECA POCELA JE KONACNO ANTIINFLAMATORNA PRAVA TERAPIJA, li imajuci u vidu da i pored toga ipak morat eda uzimate Ventolin kao lek koji samo otklanja tegobe, VASA ASTMA JE NEPOTPUNO KONTROLISANA te s emorate javiti lekaru da Vam koriguje preventivnu terapiju
  ODLICNO JE DA VISE NE PUSITE JER ASTMA JE U OSNOVI BOLEST SA DOBROM PROGNOZOM, ALI OPSTRUKTIVNI BRONHITIS KOJI SE JAVLJA KOD PUSACA JE VRLO SLOZENA BOLEST SA MNOGO LOSIJOM PROGNOZOM.\
  JOS JEDNOM VAS MOLIM, KAO STO SAM JA NASLA VREME DA ODGOVORIM NA VASE PITANJE, I VI SE IVO POTRUDITE DA NADJETE VREME DA PROCITATE NEKE OD TEKSTOVA PISANIH NA OVOM SAJTU..ZA POCETAK BAR MARIJIN ODGOVOR NATASI KOJI JE U KRATKOM OBLIKU SADRZI OSNOVNE PRINCIPE LECENJA ASTME!!!

 • Iva

  Hvala vam najlepse, pogledacu te postove.

 • Rašo

  Postovana doktorice,imam 25g i dijagnostikovana mi je alergijska astma.Radio sam i alergo test i alergican sam na polene trava.U pocetku kada sam prvi put osjetio probleme sa alergijom to se manifestovalo samo kao svrab ociju i curenje iz nosa,a sad imam problema i sa kasljom i najgore od svega otezanim disanjam tj. gusenjem.Od lijekova koje su mi doktori propisivali i koje sam pio su presing,aminofilin i flixonase sprej za nos.Ovi lijekovi mi sad i ne pomazu puno pa sam se raspitivao za druge i rekli su mi da postoji izmedju ostalih i sprej na biljnoj bazi koji bi mi mogao pomoci i da su to najefikasniji lijekovi.Zamolio bih vas da mi vi kazete svoje misljenje,tj da mi vi dade svoju dijagnozu i da li je moguce potpuno izljecenje od astme osobe u mijim godinama?Unaprijed hvala!!!

 • Dusica Jaric

  Raso, imate udruzenu alergijsku bolest disajnih puteva tj alergijski rinitis koji je vremenom postao i pridruzena alergijska astma. Polen trava je u visokoj koncentraciji prisutan tokom maja i juna te je u tom periodu i za ocekivati pojavu tegoba. Zamislite, kao da imate zeravicu u vazudu a vasi disajni putevi su satkani od svile. kako vazduh prvo udahnete u nos, i proces alergijskog zapaljenja pocinje od nosa. manifestuje se kijanje u seriji, svrabom nosa, obilnom vodenastom sekrecijom iz nosa, i sl…ako se pre pocetka polinacije ne primeni preventivna terpaija ili se na prvu pojavu tegoba ne primene odgovarajuci antiinflamatorni lekovi, sasvim je logicno da se zapaljenski proces spusta na donje disajne puteve i da se javi kasalj, otezano disanje i sviranje i skripanje u grudima. To su simptomi alergijskog zapaljenja na donjim disajnim putevima koje sada zovemo astma.
  Od lekova koje ste naveli da uzmate, samo Flixonase ima protivzapaljenski efekat. Ali deluje samo na nos te ne moze ni ocekivati da kontrolise simptome astme. Ako ste taj lek uveli suvise kasno tj kada je problem vec poceo onda je efekat terapije manji nego kada se primeni na vreme. Aminofilin i Presing ne spadaju u terapiju astme koja prema vazecim smernicam spada u kategoriju A- tj visok stepen preporuke. Znaci, sto pre kod vaseg lekara da vam uvede terapiju astme prema GINA smirenicama.
  Nije mi poznat ni jedan sprej na biljnoj bazi koji je efikasan…a posebno ne efikasniji od inhalatornih KS.
  I za narednu godinu razmislite. ponvo ce biti polena trave. Da li bi ste u realnom zivotu, kada bi ste znali da svakog maja i juna ocekujete pozar, cekali da se vatra upali, pa da jako gori i tek onda pokusavali da je neuko i neefikasno gasite, ili bi ste vec od aprila preduzeli sve neophodne protivpozarne mere. Odgovor je logican. isto tako razmisljajte i o vasoj alergijskoj bolesti disajnih puteva, te u prolece dok jos nemate tegobe javite se lekaru, radi blagovremene prevencije, jer samo tako mozete imati zaista dobru i potpunu kontrolu vase alergijske bolesti.

 • Rašo

  Hvala vam puno na odgovoru ali samo jos da vas pitam da li bi vi mogli da mi preporucite koje lijekove da trosim posto u sredini u kojoj zivim nema adekvatnog strucnjaka koji bi mi propisao pravilnu terapiju,Hvala!!!

 • Marija Blažić- Maja

  Rašo od lekara koji je postavio dijagnizu astme i prepisao ti Aminifilin, Presing i Flixonase sprej, traži da ti prepiše i odgovarajuću terapiju prema GINA smernicama, onako kako ti je dr. Jarić rekla. Taj lekar koji je postavio dijagnitu astme trebalo bi da se pridržava lečenja prema GINA smernicama i budi uporan i kaži da znaš da postoje bolje terapije za kontrolu astme nego što je aminofilin. Terapiju za lečenje astme prepisuje pulmolog, ako lekar koji ti je postavio dijagnozu astme nije pulmog insistiraj od lekara opšte prakse da ti da uput za pulmologa koji će ti prepisati odgovarajuću terapiju.

 • Nebojsa

  Imam alergijsku astmu prouzrokovanu alergijom na polene trava i doktor mi je propisao Singulair i uz to jako mi je pohvalio njegovo djelovanje kao lijeka.Sta mi vi mozete reci o ovom lijeku i da li on spada u GINA smernice za lijecenje astme?

 • Marija Blažić- Maja
 • Nebojsa

  Hvala vam puno na ovim informacijama i sve pohvale za sajt!!!

 • Sandra

  Zamolila bih doktorku Jaric za pomoc imam sina za mesec dana puni 5 god. Po rodjenju je udahnuo plodovu vodu i od tada su nastupile komplikacije bio je po bolnicama sa razlicitim dijagnozama od hronicne plucne bolesti , astma u napadu i td. Do 3 god isli smo na kontrole na Inst.za majku i dete kod pulmologa i on je rekao da nije vise dijagnoza hronicna plucna bolest i da pazimo dete zbog alergija i moguce astme da nije strasno ako su napadi spazama retki 1-2 puta mesecno da ne valja da budu svakodnevni.
  Detetu je u martu 2009 skinut treci krajnik zbog cestih upala usiju ali ono ne prestaje da slinavi a ima i alergije na grinje i kucnu prasinu kao i na polene i pokosene trave koristimo Nasonex po potrebi Aerius po potrebi fizioloski konstanto u nosic tu je i olynth sprej, spalmotil inhalaciono kada ima napad spazma i antibiotike vise neznam koliko ih je popio .Brine me mnogo to sto mu nosic nonstop curi to je bistar sekret kao vodica nocu je nos zacepljen dete hrce lose spava dise dosta na usta a ujutru jedno sat vremene nos je zacepljen pa naglo procuri samo voda ponekad tako ceo dan i tako stalno prilicno je bled ima podocnjake dosta je razdrazljiv cesto ne naspavan . U prosla 3 meseca tri puta je imao bronhitis 2x laksi 1 tezi, krene kao alergijski napad kod pedijatra sve uredu nema nalaz na plucima i u roku od 2 dana dobije spazam ubrzano disanje temperaturu dg. bronhitis i astma u napadu dobije urbazon i smirise. Kad se to desi terapija je spalmotil na4- 6-8 sati aerius nasonex antibiotik snacilin panklav ili tako neki olinth i tako niko nista nezna kad sve prodje kazu to je to do sledeceg napada . ZNAM DA SAM DOSADNA I DA SAM MOZDA UGUSILA U OPISIVANJU ALI STVARNO NEZNAM STA DA RADIM STRAH ME DA TO NE PRERASTE U ASTMU A LEKARI KAZU DA IMA TENDENCIJE ALI NIKO NISTA NE PREDUZIMA KOME DA SE OBRATIM DA LI MOZETE DA MI PREPORUCITE NEKOG PULMOLOGA I ALERGOLOGA . UNAPRED HVALA

 • Dusica Jaric

  Sandra, jako bih volela ne zbog sebe vec zbog ljudi koji traze pomoc da imam neku caroliju kojom bih sve i odjednom znala…..vema je vazno da uspostavite dobar i partnerski odnos sa pedijatrom pulmologom. U Beogradu to bar ne bi trebao da bude problem- Institut za majku idete Vukan Cupic Novi Beograd, Porf P Minic, dr A Sovtic…i cela ekipa. U Tirsovoj zaista veci broj pedijatara pulmologa ia lergologa na celu sa Prof Nestorovicom….Klinika za plucne bolesti Dragisa Misovic dedinje, veliki broj pedijatara pulmologa —Dr Snezana Radic.dr Zorica Zivkovic, Dr Maksimovic…..ne mogu ni d aih nabrojim
  SANDRA, NEMOJTE NIKAD DA IMATE UTISAK DA STE DOSADNI I DA SE LEKARIMA PRAVDATE STO PITATE STOTINU PITANJE. VI MORATE DA PITATE I SVE DA ZNATE O STANJU VASEG DETETA….TO VAM GOVORIM IZ LICNOG ISKUSTA….PRE 15 GODINA SAM U PORODICI IMALA DETE KOJE IMALO MALIGNI TUMOR. LEKARI KOJI NISU IMALI ODGOVOR NA MOJA PITANJA NITI ZELJU DA SAMI POTRAZE ODGOVOR NA ONO STO NISU ZNALI MOJE DETE NISU NI LECILI..I SAMO ZAHVALJUJUCI TOME STO NISAM SVE PRIHVATALA ZDRAVO ZA GOTOVO I NISAM SE SMIRILA DOK NISAM NASLA LEKARA KOJI ZAISTA ZNA ODGOVORE NASA DEVOJCICA JE ODRSLA I JOS UVEK JE SA NAMA

 • Sandra

  HVALA PUNO NA BRZOM ODGOVORU. MI SMO SE KOD DOKTORA SOVTICA I VODILI DOK JE MALI IMAO 3 GOD. SADA CU OPET DA ZAKAZEM ONDA KOD NJEGA I DA GA ISPITAM STA I KAKO DALJE. HVALA JOS JEDNOM

 • Ljubica

  Imam 16 godina ,astmu sam dobila koa mala. Koristim ventolin,mada imam ceste napade ,sada trenutno koristim berodual ,durofilin ,pronison i singular. Da li ce ikada astma prestati imali sanse ili ce zauvek ostati ? A da da li je dobar Primed 2 disi lako??? unapred hvala …

 • Marija Blažić- Maja

  Ljubice za kontrolu i prevenciju astme postoje mnogo bolji lekovi nego oni koje koristiš. Razgovaraj sa lekarom da ti u terapiju za kontrolu astme uvede Seretide ili Symbicort.
  U lekove za dugotrajnu prevenciju astme spadaju protivzapaljenski lekovi od kojih su najbolji i najefikasniji inhalatorni kortikosteroidi. To su lekovi koji deluju samo lokalno na sluzokožu disajnih puteva. Nemaju neželjene sistemske efekte, bezbedni su za primenu i u dečijem uzrastu, pa čak i tokom trudnoće. U našoj zemlji su odavno registrovani i poznati su pod nazivom Flixotide, Becloforte, Pulmicort, Alvesco i dr. U slučajevima lake perzistentne astme samo njihovom redovnom primenom uspostavlja se potpuna kontrola bolest. Ukoliko se radi o umereno teškoj ili teškoj astmi potrebno je uz navedene lekove dodati i tzv. dugodelujuće bronhodilatatore. Do nedavno u Srbiji su iz ove grupe primenjivani samo preparati aminofilina, ali zahvaljujući novijim, efikasnijim i bezbednijim lekovima, aminofilin se sve ređe primenjuje. Najbolji rezultati pa i potpuna kontrola astme postiže se primenom lekova koji sadrže kombinaciju kortikosteroida sa dugodelujućim bronhodilatatorom (u našoj zemlji registrovan preparat- Seretide Symbicort). Cilja lečenja astme je kontrola bolesti sa što manje medikamenata. Ukoliko se stabilnost astme održava najmanje tri meseca, moguće je postepeno smanjivati terapiju, sve dok se ne dodje do najmanje količine neophodnih lekova ili se u odredjenim slučajevima lakše astme preventivna terapija u potpunosti obustavi.
  Osobe koje često koriste Ventolin i imaju časte napare nemaju dobro kontrolisanu astmu!
  Odvoji vremena pa “pročešljaj” ceo naš sajt, ima puno toga napisanog o astmi.

  Ključna napomena za onog ko ima astmu mogla bi da glasi: “iako je astma hronična bolest koja se ne može “izlečiti” u većine bolesnika se može odlično kontrolisati, što znači da je moguće uz pravilan tretman živeti pun kvalitet života, a to je bez tegoba ili sa veoma retkim i blagim tegobama koje ne ometaju životnu aktivnost, bez teških pogoršanja koja ugrožavaju život i zahtevaju intervenciju službe hitne medicinske pomoći. Pravilna terapija ne znači samo nemati tegobe već imati i normalnu funkciju pluća (ili bar približno normalnu) i to bez neželjenih efekata lekova.”
  Što se tiče “Primeda 2 -diši lako” moram da ti naglasim da se astma NE LEČI takvim preparatima. Takvi preparati se mogu koristiti kao dopunska stvar uz REDOVNU TERAPIJU KOJI TI PREPIŠE LEKAR SPECIJALISTA PULMOLOG.

 • nenad

  dali neko ima iskustva sa ruskim vision preparatima u koriscenju za astmu kod dece

 • Branka P.

  Pitanje za dr Jarić
  Molila bih vas da mi rešite nedoumicu, s obzirom da sam na ovom mestu saznala i pročitala mnogo o leku Singulair ja i dalje ne znam šta mi je činiti. Moja devojčica ima 4,5 godine, krenula je u vrtić sa dve godine i od tada je kao i većina dece znatno bolesnija zimi nego inače, ali ono što mene brine je to što kad je bolesna, a to je skoro svakog meseca makar jedanput, bilo da ima povišenu temperaturu ili ne, njen kašalj uvek suv,neproduktivan, pojačan noću, sekrecija iz nosa postoji i nos je obično zapušen, sa 4 godine su joj rađeni alergo testovi i ustanovljeno je da nema alergije, postoji alergija na sunce, po njenoj koži se javljaju ekcemi i to naročito kad joj opadne imunitet, ima česte bronhitise kojima pomogne spalmotil, dr koja je leči joj je uvodila i claritine misleći da je kašalj alergijski-nema nikakvu pozitivnu reakciju, davala joj je i pulmikort respule pa ni one ne menjaju ništa kod njenog kašlja, a davala joj je i nasonex sprej za nos koji takođe ne vidim da ima ikakav efekat- sve mi to liči na neko testiranje,da li je ona alergična ili ne. Moja dilema je sad još veća jer bi dr da proba sa lekom singulair naročito što je preležala zimus i svoju prvu virusnu upalu pluća. Da li je on lek izbora kao vid preventive iako ne reaguje na ove druge već navedene lekove?
  Unapred zahvalna

 • afrodita

  moj sin ima 6 godina,prosle godine je imao zapaljenje desnog plucnog krila,pored ove dijagnoze utvrdjeno je da ima astmu.pre ovoga nikada nije imao slicnih tegoba,uzimao je 2 meseca singular granule i koristimo ventolin svaki put kada ima napad! bas danas je poceo otezano da dise i dosta jako da kaslje,otisli smo pedijatru,ali su nam ponovo rekli da uzimamo ventolin na svaka 4 sata i nista vise.moje licno misljenje je d mu to nije dovoljno jer mu smiri kasalj na mozda sat vremena i posle toga se ponovo sve vrati na staro.Da li imate neki predlog ili savet da za nas?unapred hvala

 • Katica

  Nadam se da će dr. Jarić odgovoriti na moje pitanje (vapaj). Moj sin 6.5 god dobio je astmu sa 4 meseca. Sa tri godine utvrdjeno je da je alergičan na polen drveća (phadiotop infant rezultat – pozitivan). Lečen je 3 meseca pulmicortom 1ml + 2ml fiziološkog, ako primetim da suvo kašlje, curi mu nos ili kija davala sam mu da sažvaće singular 5mg (2 tablete za dva dana), ukoliko ni to ne pomogne uvesti berodual. Posle toga uzimao je flixotid do 4 meseca, onda je imao letnju pauzu pošto je leto bilo suvo, i od septembra opet flixotid. Terapija je trajala godinu dana, od tada moje dete je imali 1 napad astme. Sada pije samo galitifen zato što puno kašlje i kija u periodu cvetanja raznog drveća. Od pre 7 dana pojavile su mu se rane na telu. Ukupno 6. To izgleda kao opekotina od cigarete i flisuje. Po onome što sam našla na googlu to je koprivnjača. Pitanje: Da li je moguće da od alergije dobije rane po telu?

 • Dusica Jaric

  Katice, alergija moze da ide sa koznim promenam koje su tipicne za ekcem ili atopijski dermatitis…ali to nema izgled opekotine od cigarete..POSETITE DOBROG DERMATOLOGA KOJI CE NA OSNOVU IZGLEDA PORMENA POSTAVITI DIFERENCIJALNO DIJAGNOZU

 • buba

  Čitajući gotovo sve komentare, zamolila bih roditelje, a i ostale da dobro provere informacije koje će izneti, jer nekima mogu još više pogoršati stanje. Farmaceut sam i radim na klinici. Što se tiče pumpica, najbolje je da oboljenje prati uvek isti lekar, jer će on na taj način najbolje odrediti odgovarajuću terapiju i oceniti dozu. Verujte mi to uopšte nije jednostavan posao, jer svako ima različite parametre i drugačije reaguje na lekove. Elem, jedna stvar me frapirala. Neko od vas je naveo da je Fluimucil zamenio Flavamedom. To NIKAKO! Ovi lekovi iako su im supstance različite deluju na sličan način i NE SMEJU se upotrebljivati u napadima astme već samo dok ste u fazi mirovanja kako bi produžili ovu fazu i imali što manje napada. Naši pacijenti su pri tom, ruku na srce, bolje odreagovali na fluimucil, jer ih je flavamed više nagonio na kašalj tj. vršio jaču opstrukciju. Molim vas, konsultujte se sa vašim lekarom, samo mu dođite sa što konkretnijim pitanjem, nikako nemojte sami da menjate terapiju.

 • Brankica

  OSECAM SE PROZVANOM JER SAM JA NAPISALA DA MOJE DETE BOLJE REAGUJE NA FLAVAMED ZA ISKASLJAVANJE SLAJMA OD FLUIMUCILA.NARAVNO DA I JEDAN I DRUGI MOGU IZAZVATI JACU OPSTRUKCIJU,ZNACI OPREZ.SVAKA OSOBA I DETE JE INDIVIDUA ZA SEBE,PA STOGA RAZLICITO REAGUJU NA LEKOVE I SIRUPE.

 • Marija Blažić- Maja

  Bubo, mnogo vam hvala za komentar koji ste napisali. Reč stručnjaka je preko potrebna. Potupno se slažem da obolenje treba da prati uvek isti lekar koji svog pacijenta poznaje u “dušu”.
  Nažalost pacijenti su često skloni da se leče kopovinom raznih preparata na svoju ruku, bez prethodne konsultacije sa lekarima.
  Bube nadam se da ćete i dalje pratiti naš sajt i pomoći nam svojim stručnim komentarima.

 • Katica

  Poštovana dr Jarić, vodila sam dete kod dermatologa. Prvo je rekla da je to infekcija (zagadio je ranu na nosu prljavim rukama pa razneo sebi po telu) dala mu je neki rastvor da mu prvo njime očistim, to ga je peklo užasno, da ga zatim namažem sa chloramfenicolom. Za tri dana od 6 došli smo do 36 rana. Onda je rekla da je to ipak neka alergija (ni sama nisam razumela na šta)i dala mu sinoderm krem. Od njega su se neke rane povukle ali i dalje izlaze nove. Prvo se pojavi plih poput varičele i za dan kao da explodira, pojavi se rana crvena koja flisuje. Onda se pretvara u krastu, koja i dalje flisuje, zatim se suši. Hvala Vam na vašem odgovu.

 • Stefica

  Postovna doktoko Jaric,ne cuva samo bog ljude u Srbiji od nezeljenih efekata stihijske primjene intravenskog aminofilina,vec je tako u svim zemljama iz okruzenja EXJUGOSL.Imam 47 godina i smatrala sam sebe dovoljno obrazovanom i edukovanom osobom a danas ste mi prisustvom na ovom sajtu otvorili oci odnosno uvidjela sam koliko sam neinformisana. Sa astmom zivim odkad znam za sebe,kao mala isla sam u Cavtat a kasnije su me lijecili sa Intalom ,Ventolinom a u akutnim napadima inekcije Urbazona a vremenom su mi poceli ukljucivati intavenski aminofilin.Kao srednjoskolka na ekskurziji sam dobila napad ,bili smo u Sloveniji,poveli su me kod ljekara kad sam rekla sta koristim doktorka se cudom cudlila i rekla da ona to ne bi nikad propisala osim da vidi da umirem.Dala mi je Ventolin pumpicu i meni je napad stao,nisam je imala kod sebe tada ih nije bilo na trzistu bila je nestasica.Uglavnom jednom mjesecno primila bih Urbazon to je bilo neizbjezno.Jedan savjestan ljekar iz hitne pomoci koji se sazalio nad mojom krhkom figuom,prepocucio mi je desenzibilaciju po uradjenim alergoliskim testivima i to sam godinama po semi primala pod kozu.Jos neki lijek mi je propisao sad se vise ne mogu sjetit koji su moji roditelji narucivali u NJemackoj i to su bile subkutan inekcije .Doslo je do poboljsanja ,a onda sam otisla u drugii grad na studije,mislim da je promjena klime ucinila svoje ja sam sve redje dobijala napade,Nista od lijekova izmedju napada nisam koristila osim Ventolin pumpice.Kada sam se udala i ostala trudna ,dobila sam napad u cetvrtom mjes,tudnoce,ljejkare je bilo strah sta da urade ali su ipak uz konsultaciju ginekologa i interniste ukljucili mi uz infuziju aminofilin. Strah je bio ogroman da li ce moje dijete biti
  normalno, moj porodjaj mi nije padao na pamet samo briga za dijete.Bog pomaze,porodjaj je prosao normalno, dijete hvala bogu zivo i zdravo.Danas ima 21 godinu i nikad nije imao zdravstvenih problema bilo koje vrste.Od porodjaja i nove promjene sredine u muzev grad,moji problemi su bili sve manji i kontrolisani samo sa Ventolinom,vise nikad nisam primila intavenski aminofilin.Rodila sam jos jedno dijete,ali moja djevojcica ima probleme od 8 mjeseaca,ekcem a poslije i cesti bronhitisi,danas ima 17 god. i ponekad koristi Ventolin ,cesto ima curenje iz nosa i nije lijecena. Moram li traziti da joj ukljuce nesto preventivno dok nije preraslo u Astmu ,poput Singulaira i Flixotidea?
  . Ja u zadanje vrijeme imam probleme klimaktericne probleme i stanje mi se pogorsava ,gusi me cesce i jace.Sad tek znam da moram traziti pomoc u SERETIDE u a ne u aminofilinu ,i nije mi jasno ako to ja vec nism znala ,kako to ne znaju ljekari u ovoj CRNOJ Gori. Hvala vam na svim informacijama.

 • Marija Blažić- Maja

  Stefice, ovakvi komentari nam puno znače i hvala što ste nam napisali svoje iskustvo.
  Krenuću od nazad, nadam se da će sve više lekara početi da leči asmatičare prema globalnim smernicama i prihvatiti savremene metode lečenja.
  Klimakterične tegobe zaista pogoršavaju simptome astme (ja sam koju godinu starija od vas) ali uz preventivnu terapiju se prevaziđu. Da li će to biti Seretide ili Symbicort, svakako potražite uput za pulmologa, ovi lekovi se dobijaju na recept uz učešće.
  Ako ćerka ima često curenje iz nosa, trebalo bi da uradi alergo testove, pa da se po potrebi uključi Nasonex ili Flixonase. Lečenjem alergijskog rinitisa se sprečavaju se i problemi na donjim disajnim putevima. Svako odvedite ćerku kod specijaliste za ORL i plumologa. Nadam se da su lekari u Crnoj Gori ipak prihvatiti smernice za lečenje alergija i astme.

 • Marija

  Katice, moje dete je dobilo dve, tri kraste na glavi prvo koje su se proširile na celo telo. Išli smo kod doktorke Zorice Živković u KBC Dragiše Mišović u Beogradu i dala nam je sirup Presing, masti ELOCOM i STANICID i rastvor crvene boje koji smo kapali tri puta dnevno na svaku ranicu. Brzo su se povukle a posle 2 meseca smo uradili alergo test i alergičan je samo na grinje. Pojave se obično 2 puta u toku godine i tada mu dajem Presing sirup 7 dana, i mašem masti ali nikada više od tada nije izbilo više od 3 kraste. Znači, dr. Živković je ocenila ranice i dala pravu terapiju, nije ništa isprobavala. Moj vam je savet da se javite pravom lekaru a ne nekom ko je nesiguran.

 • Sladja Lu

  Citajuci sve komentare i ja sam nesto pisala pre ali zelim da dodam, posto sam i ja astmaticar od moje trece godine a sada imam 33, takodje i moje dete koje ima 6 godina ima astmu i alergiju na hranu i upoznata sam dovoljno sto se tice astme, zelim samo da dodam moje misljenje , pre 20 do 30 godina lecilisu nas sa aminofilinom, niripanom, durofilin , bronal, intal, pronison, berodual ventolin, bekloforte itd…, tako se znalo tada za to nisu krivi doktori davali su nam sto se moglo davati u to vreme, sada je doslo novo vreme farmaceutske ku ce su izbacile nove lekove, tehnologija napredovala, sto ipak ne znaci da za 20 do 30 godina kada budu verovatno novi lekovi, budemo pricali kako su ovi danas bili losi a moram da napomenem da moje dete takodje sada uzima fliksotid, serevent i singular. Treba da smo svi svesni toga kada dodje do jakog napada ne postoji drugi lek osim kortizona koji moze da spreci jak napad gusenja, ako neko zna suprotno od mene molim vas odgovorite mi, ja sam raspolozena da cujem i druga misljenja

 • Marija Blažić- Maja

  Sladana Lu, ja se u potpunosti slažem sa tobom. u ona vremena su nas lečili sa tada raspoloživim lekovima. Neko je u jednom komentrau spomenuo da nekada nije bilo prevetivne terapije, sa čime se ne bih složila u potpunosti. I ranije su lekari preporučivali da se dođe pre sezone cvetanja na desenzibilizaciju, prepisivali Dihalar (Ketotifen, Galitifen) kao preventivnu terapiju, zatim hromoglikant (Intal), Salbutamol tablete, Bekotid. Kao primarna preventivna terapija je bila peporuka da se preduzmu sve mere kako bi s ekod potencijalno asmatičnog deteta sprečio razvoj bolesti ili ako s ebolest razvije da bude u što lakšem obliku. I tada se preporučivao higijensko-dijeteski režim života, uklanjanje potencijalnih alergena iz kuće, čuvanje dece od respiratornih infekcija.
  Ja sam se naprimala Dexason+Synopen+ Calcihept. Ono što je tada bilo jako loše (to je moje isjustvo) je što lekari na ORL i pulmolozi nisu imali nikakvu saradnju i nisu lečilli zajedno gornje i donje i disajne puteve kao jedinstveni disajni put. Lekari na ORL klinicu su me lečili od alergijskog rinitisa, a za probleme pluća su me slali na Institut za plućne bolesti, tamo su mi aminofilinom sanilarli trenutno stanje pa me vratili na kliniku za ORL.
  Ipak smo i mi stariji dočekali savremene smernice u lečenju astme i alergijskog rinitisa.
  Već je doktorka Jarić više puta nagalsila da davanje sistemskih kortikosteroida imaj svoj smisao kod težih napada i da je tada veće opasnost od ne uzminaja leka nego što su potencijalni neželjeni efekti.

 • Stefica

  Hvala Marija,ovakvi razgovori i i savjeti znace mnogo svima nama.

 • Sladja Lu

  Hvala Marija na komentarima

 • Sladja Lu

  Marija posto se vi vise razumete u hemiju definitivno od mene da li mozete da mi objasnite posto sam i ja astmaticar sva hemija odnosno mislim na sanitariju koju koristim za odrzavanje toaleta mene gusi osim onog MERa ali i on mi smrdi i ponekad ipak i on smeta da li ima nesto blaze ili na sta bih ja trebala da obratim paznju kada kupujem razne kiseline, molim vas da li moze neko objasnjenje ili savet. Hvala vam unapred!

 • Visnja

  Најпре да кажем да сам се јако обрадовала овом сајту. Прочитала сам готово све савете, али нисам пронашла потпуну информацију о ономе што мене тренутно мучи. Борим се са астмом од својих 6 месеци, када је то називано хроночним бронхитисом. Сада је то алергијска астма. Последње четири године користила сам Серетиде диск и јако сам задовољна терапијом, међутим, у трудноћи сам морала да прекинем терапију. До прошле недеље сам се добро држала само са вентолином, углавном само увече, некад 2-3 пута дневно по два удаха. Сада сам у 20. недељи трудноће. Прошле недеље сам имала напад астме у току ноћи, па ми је докторка увела Пулмикорт 7 дана. Осећала сам се добро већ први дан терапиј, коју сам јуче завршила, али данас нисам нашла докторку, па ме мало плаши викенд. Шта да урадим ако ми се понови напад од прошле недеље?
  Осим тога, добила сам савет од гинеколога да уведем Сингулар до краја трудноће, јер је беба сада формирана. Занима ме да чујем неко мишљење или истраживање о узимању овог лека у трудноћи. Никад га нисам користила.

 • Slađa – Crna Gora

  Poštovana dr Jarić Čitajući imam sina starosti osam godina. Sa tri godine mu je ustanovljena decija astma ,koristio je Fliksotid sprej i Ventolin je uzimao po potrebi. Sad koristi Symbicort 2×1 ujutru i uveče i tablete Singulair 5 mg. Radili smo mu spirometriju prije 15 dana bila je slaba ,nastavio je sa terapijom .Živimo na more ,a njemu vlaga smeta često mu curio nosic i pedijatar mu je prepisivao flixsonaze i nasoneks u nos ,al mu nijedan sprej ne pomaže jer on posle prskanja spreja kija i do deset puta. Alergičan je na grinju i kućnu prašinu.Pijo je alergijske sirupe Presing i Aerius .Svako jutro se budi sa kijanjem i tokom dana kija .
  Pa bih Vas za molila da mi odgovorite .
  Da li da ga povedemo na promjenu klime?
  Da li bi nam preporučili neke druge kapi za nos?
  Unaprijed Hvala na vašem odgovoru!

 • Marija Blažić- Maja
 • Marija Blažić- Maja

  Slađana Lu, znam tačno o čemu pišete, i mene guši sva kućna hemija pa sam je i izbacila iz upotrebe. Koristim Elisu za održavanje kuće, tu su sredsta na bazi bilja, nisu agresina a lepo očiste kuću. Koristim i CIF krem, sa njima ribam kadu, lavabo, wc šolju. Praškaste deterdžente za veš koristim samo za beli veš, tj za iskuvavanje. Ja koristim Bonux-crveni, a za šareni veš koristim Persil gel. Često obrišem prozore i prasinu samo sa vlažnom magičnom krpom. Mene guše i dezodoransi sa potisnim gasom, koristim kremu koju kupujem u DM-u. Što manje hemije i agresivnih sredstava za održavanje kuće.
  Sa preškom za sudove i limuntusom se slavine odlično očiste. Nismo mi baš toliko “napadnuti” bakterijama kao što nas plaše na reklamama, pa nisu ni potrebna sva ta sredstva što ubijaju sve živo i neživo. I običan VIM može da posluži.

 • Sladja Lu

  Marija neizmerno vam hvala na informacijama puno mi znaci, i moram da dodam da ovaj sajt mnogo koristi.

 • Visnja

  Хвала!

 • Tatjana

  Poštovana dr Jarić,

  Molim Vas da mi pomognete da rešim nedoumicu zbog koje sam prilično zabrinuta.
  Imam sina od 10 meseci. Rođen je u 34 nedelji trudnoće, kilaža na rođenju 2.480 gr. Od 4-og meseca mu se javljaju bronhoopstukcije, na svakih 25-30 dana, s tim što u periodu od 7-9 meseca starosti nije imao nikakvih problema, jer smo u tom periodu bili na Zlatiboru i na moru. Bronhoopstrukcije su uglavnom praćene povišenom temperaturom, zapušenim nosićem i kašljem, ponavljam ne pri svakoj bronhoopstrukciji. Do sada je u jednom navratu kada je imao 4 meseca primio 4 Urbazona, pa posle toga sa 6 meseci još 1 Urbazon, posle toga ga više nije primao. Inače, uvek je na terapiji – inhalacije (fiziološki + Atrovent ili Aloprol ili Berodual) Sredinom septembra ponovo se razboleo, ali nije tako jako “zviždao” u plućima kao kad se razboleo u 4 i 6 mesecu starosti i tada tj. pre mesec dana išle su inhalacije fiziološki 1ml + Adrianol T 0,5ml naizmenično sa fiziološki 1ml + Berodual 0,3ml) i u terapiju mu je uveden Singulair (granule). Samo da napomenem da je rađen test na nutritivne alergene i da je u potpunosti negativan, kao i kontrole stolice (metoda mini parasep SF-nisu pronađena jaja parazita (3x su rađene)) ukupni IgE nalaz 8,52, urin i urinikultura takođe u redu. Bris grla sterilan, ali je bris nosa pozitivan i to na streptokok pneumonie, ( mada je sa 3 meseca starosti primio vakcinu Prevenar, uskoro bi trebao primiti 2 dozu vakcine) koji nalaz je i kod njegovog brata koji ima 5 godina i koji ide u vrtić takođe pozitivan.

  Molim Vas da mi odgovorite na moje pitanje koje glasi:

  Da li beba stara 10 meseci sme da uzima Singulair granule od 4mg u vremenskom periodu od 6 meseci, obzirom da sam pročitala da je kod nas Singulair indikovan da se koristi tek od 2 godine života, ne uzimajući u obzir to što je od FDA indikovan već od 6-og meseca starosti. Nije mi najjasnije zašto kod nas od 2 godine, a ne od 6-og meseca života i da li je terapija koja se tiče inhalacija u redu?

  Unapred Vam se zahvaljujem!

 • jaric dusica

  Tatjana, lek Singulair je i kod nas regitrovan za decu od 6. meseca zivota u obliku granula od 4 mg i primenjuje se minimum tri meseca do 6. meseci.
  Inhalacije sluze za otklanjanje tegobe a uloga singulaira je u prevenciji jer ima portiv upalni ucinak.

 • Marija Blažić- Maja

  Mislim da pacijente buni pojam POZITIVNA LISTA LEKOVA.
  POZITVNA LISTA LEKOVA JE lista lekova koja se izdaje o trošku zdravstvenog osiguranja.

 • Tatjana

  Puno hvala dr Jarić i Mariji Blažić,

  Sad mi je mnogo lakše, jer ste otklonile moje nedoumice!

 • Mama Jelena

  Moje dete uzima Singulair i Galitifen vec mesec dana,zadnje tri veceri uzsatopno nakon uzimanja leka povraca,pa me zanima da li je moguce da je to posledica uzimanja leka? Hvala!

 • Marija Blažić- Maja

  Mama Jelena vlada neki virus i ima puno dece koja povraćaju, traje dva -tri dana i prođe

 • marina

  Postovana dr Jaric,
  imam dete od 2,5 godine koje od pre godinu dana ide u vrtić i od tada kreću njegove tegobe.Česte upale uha,curenje nosa,suvi kašalj i početak bronhitisa.Kako nisam mogla da se pomirim sa činjenicom da konzumira antibiotike svakih mesec dana,nekada i dva puta u toku meseca,uradili smo alergo test i konstatovana je alergija na grinje i polen.Na nagovor našeg pedijatra pokušali smo sa polinol tabletama,došlo je leto,tegobe smanjene,međutim od prošlog meseca kreće upala uha,pa 10 dana posle ovog problema suvi kašalj koji traje po čitav dan i noć,jedno veče i povišena temperatura,nemogućnost jela,jer ga kašalj svaki put tera na povraćanje.Otišli smo u Zavod za plućne bolesti i dobili istu terapuju koju nismo primenili kada smo radili alergo testove pre pola godine: Singulair 4 mg dnevno 2_3 meseca,sirup Aerius i inh.berodualom 5 kapi koje je koristio prvih sedam dana terapije. Kašalj je stao nakon 3-4 dana,detetu se povratio apetit i sve je bilo ok 7 dana,da bi se sada vratio taj suvi kašalj,danju retko,noću nakon nekoliko sati mirnog sna,neprekidan suvi kašalj koji traje do jutra i kada ustane sve to prolazi.Ja sam opet krenula sa Aerius-om i inhalacijom,jer ne znam šta mi je činiti.Higijenu u kući održavamo,kupili smo i usisivač na vodu,brišem prašinu,podove,menjam posteljinu nekoliko puta nedeljno,dušek mu je antialergijski(šta god to značilo).
  Moje pitanje je da li će taj kašalj stati posle nekog vremena,on je pod terapijom tek 15 dana,da li su moja očekivanja prerana?Koliko sme da koristi Aeirus sirup i inhalaciju ( da li stavljati berodual ili samo fiziološki).Kako mu pomoći da prespava noć?Da li su dobli sprejovi za prskanje dušeka?Ono što me dodatno jako muči je što ima kilu, koju bi trbalo da operiše ovih dana jer mu pravi problem,pa se bojim kako će reagovati na anesteziju,jer lekari kažu da je za to potreban čist nalaz na plućima,a da taj kašalj neće praviti smetnju.
  Unapred zahvalna i mnogo zabrinuta ,pa bih Vas molila za brz odgovor.
  Pozdrav

 • Aleksandra N.

  Marina,dok doktorka ne stigne da vam odgovori,ja cu vam iz svog iskustva sa svojim detetom reci da vam aerius nece bas nesto pomoci za nocni kasalj jer se on vise koristi kada dete ima kijavicu,svrab nosa,ociju..berodual je u redu i pomaze deci da lakse disu kao i ventolin ali se ne sme koristiti duze od 7 dana.singulair tablete su odlicne i koriste se duzi period,par meseci (koliko lekar odredi)mada ako dete i dalje ima probleme i kasalj nocu pored singulair obicno se uvodi flixotide ujutru i uvece po dva udaha prvih mesec dana pa se onda doza smanjuje.moje dete sada ima 4.5 godine,a sa 1.5 smo imali probleme kao vi sada sto se tice nocnog kaslja,i tek kada smo uveli flixotide posle par dana je nocni kasalj prestao da ja nisam mogla da verujem,jer se dete mesecima mucilo svaku noc.normalno zaspi i u pola noci krene kasalj koji traje do zore pa se opet smiri i zaspi,nekada povracanje,a sutradan nista,potpuno zdrav.i moje dete je takodje alergicno na grinje i polen.trenutno ne koristi nikakvu terapiju mada ako krenu ucestali nadapi u dogovoru sa pulmologom znam sta da uvedem. sto se tice spreja za krevet koji unistava grinje ja licno nisam bas nesto za to,navodno se poprska dusek pa se ne spava jedna noc na njemu….znaci neka hemija i ja licno to ne bi koristila.usisivaci na vodu su odlicni i ja ga imam.sto se tice posteljine treba je prati na minimum 60 c.izbegavajte mirisljave praskove i to moze da smeta deci.izbegavajte da dete izvodite napolje kada greje sunce a duva jak vetar zbog polena.grinja se nikako ne mozemo otarasiti njih ima svuda,mada mozemo da izbacimo tepihe,zavese,plisane igracke pa ce ih bar biti manje.Jako je bitno da nadjete dobrog pulmologa koji ce imati vremena da vam se posveti i da vam odgovori na sva pitanja koja vas muce.vase dete je dobilo terapiju ali koliko vidim vama nista nije jasno.mi se na sajtu druzimo i delimo savete i iskustva ali vi cete morati dete da vodite svakih par meseci na kontrolu kod pulmologa i zato slobodno sve sto vam nije jasno pitajte njega.ako niste zadovoljni sa njim menjajte doktora.sve najbolje,nadam se da ce vam uskoro i doktorka odgovoriti

 • marina

  Aleksandra, hvala vam što ste podelili svoje iskustvo sa nama.Upravu ste da sam skroz zbunjena i da još nisam ušla u štos šta mu smeta i kako da se ponašam.Nama je zakazana kontrola za 2-3 meseca,ali ja nemam mira i srca da slušam taj kašalj.Do našeg doktora je teško doći,ali čim pre budem mogla ja ću ga odvesti i pre ove zakazane kontrole,ako kašalj ne bude stao.Noćas je prespavao prvu noć bez kašlja,ne znam šta je uticalo na to,ali kada se probudio krenuo je grub i jak kašalj sada sa sekretom,koji je naravno prošao kada je ustao,ja sam uključila inhalaciju samo sa fiziološkim rastvorom.Kako se vaše dete hrani,da li ste možda izbacili neke proizvode sa belančevinama?Koliko dugo je trajala terapija,pa ste prešli na lečenje kada prepoznate simptome i onda delujete?Da li je singulair štitio od nekih drugih infekcija vaše dete,pošto mi je lekar tako rekao,tj.da li je bio bolestan u vreme uzimanja leka,poto moje dete ide u vrtić?
  Pozdrav i još jednom hvala

 • Marija Blažić- Maja

  Marina, poslušajte mama Aleksandru, ona je naše blago u pomoći roditeljima sa malom dečicom i njeni saveti su jako dragoceni i korisni. Dobro edukovan roditelji može da odgovori jednako dobro kao i lekar.
  Treba imati puno strpljenja, važno je da roditelj ne pokaže napade panike u situaciji kada dete kašlje i bori se za vazduh. Deca prvenstveno očekuju pomoć od roditelja i zato je jako važno da roditelj bude smiren.
  Inhalacije fiziološkim rastvorom su jako korisne, ali najvažniji lek koji su vam prepisali je Singulair koji mora da uzima sat vremena pre spavanja.
  Singulair ne štiti od infekcija, za zaštitu od infekcija pročitajte mama Aleksandrin članak “Pneumo 23”.
  U poslednjem pasusu u tekstu gore dr. Jarić je opisala koliko dugo treba da se koristi preventivna terapija.
  Što se tiče ishrane, trebalo bi se pridržavati piramide ishrane, uzmati dovoljno tečnosti.
  Na sajtu ima dobrog i edukativnog teksta, podeljenog po temama, krenite redom sa čitanjem i verujte mi vrlo brzo će vam mnoge stravi biti jasnije.
  Ono što je bitno napomenuti ne nasedajte na priče nekih prodavaca prirodnih preparata koji će bez redovne medicinske terapije rešiti problem kod vašeg deteta.

 • Marija Blažić- Maja

  Marina, poslušajte mama Aleksandru, ona je naše blago u pomoći roditeljima sa malom dečicom. Njena iskustva i saveti su veoma korisni i pomogli su mnogim roditeljima koji su bili zbunjeni baš kao i vi.
  Dobro edukovan roditelj kao mama Aleksandra može da odgovori jednako dobro i profesionalno kao i lekar.
  Dužinu preventivne terapije je dr. Jarić objasnila u poslednjem pasusu gore napisanog teksta o leku singuliar.
  Jako je važno da dete uzima singulair sat vremena pre spavanja.
  O zaštiti deteta od infekcija pročitajte mama Aleksandrin članak Pneumo 23.
  Ceo sajt je posvećen edukaciji, tekstovi su podeljeni po temama pa polako, redom obradite sve teme, verujti mi mnoge stvari će vam biti jasnije.

 • mirsen

  Molim doktorku Jaric da i nama sa opstrukcijom pluca pruzi malo optimizmai ohrabrenja ,vezano za komentar da su astmaticari u mnogo boljoj poziciji,jer je opstrukcija bolest sa losijom prognozom.Molim za malo vise prostora i saveta i za nas jer ipak smo na neki nacin u slicnom problemu.Pozdrav

 • Marija Blažić- Maja

  Mirsen, ovaj sajt je prvenstveno namenjen asmatičarima, urednici sajta su asmatičar, tako da smo više skoncentrisani na astmu i alergije nego na HOBP.
  O HOBP je pisano na sajtu, do teksta možete doći ako koristite našu pretragu, ukucavanjem ključne reči (napr. HOBP).
  Mnogi saveti koji se odnose na astmatičare, odnose se i na osobe sa HOBP. Bolja prognaza za osobe sa HOPB je na prvom mestu prestanak pušenja, promena životnih navika, dobra saradnja sa lekarom, poštovanje propisane terapije, fizička aktivnost.
  Ovaj sajt radi na volontreskoj bazi, pokrenut od strane asmatičara sa željom da pomognemo svima koji su u istom ili sličnom problemu. Sajt je edukativnog karaktera, ima dosta korisnog teksta, odvojite vreme, pročitajte tekstove, u njima možete pronaći i savete za sve koji imaju hronične plućne bolesti.

 • mirsen

  Marija,verovatno ste pogresno razumeli moj komentar.Meni nije potrebna edukacija koriscenja sajta,obzirom da sam cesti posetilac sajta i edukacija te vrste mi nije po trebna.Samo sam hteo da kazem da i ljudi sa opstrukcijom mogu, koristeci terapiju uticati na kvalitet svog zivota,da nije bas toliko losija prognoza od astme.Samo sam trazio od doktorke malo vise ohrabrenja;nista vise.Ako sam pogresio izvinjavam se pokretacima sajta,ipak sam pomislio da dijagnoza J45,nema bas velike razlike od J44.Mislio sam da bi smo zajedno ipak lakse prebrodili probleme koje imamo,a koji su ipak slicni.Pozdrav astmaticarima od saborca opstruktivca!

 • Marija Blažić- Maja

  Mirsene, upućivanjem na pretragu samo sam htela da vam kažem da smo o HOBP pisali, nisam želela da shvatimo ovo kao prepucavanje.

  Zar ja nisam rekla isto što i Vi (mnogi saveti koji se odnose na asmatičare…..)? Možda biste mogli da napišete svoje iskustvo u lečenju HOBP, koje tegobe imate, koje lekove koristite, kakvu saradnju sa lekarom…. na taj način biste pomogli i drugim ljudima koji kao i vi posećuju sajt u potrazi za podrškom ili ohrabrenjem.

  Verujem da će doktorka stići da vam odgovori na radost svih nas koji nestprljivo čekamo Dušicine komentare.

 • Sonja Grujic

  Moje dete,sada vec devojcica od 13 godina ima ne specivicnu astmu ili hronicnu upalu pluca – doktori nisu sigurni. Kod nje se i kada je zdrava cuju pukoti VELCO tipa,samo na jednom delu (ispod ‘lopatice’) desnog plucnog krila. Kada se razboli to se prosiri na celo plucno krilo.

  Nas lekar tvrdi da je samo jedan takav ‘slucaj’ imala u svojoj visegodisnjoj praksi,a u INSTITUTU ZA MAJKU I DETE,od 100-ak pacijenata koje pregledaju asistenti, samo je ona imala ‘cast’ da je pregleda ‘glavni’ doktor. Nakon njegovog pregleda, pregledalo je jos 10 studenata,jer se valjda takvo nesto jako retko srece.

  Nazalost,stekla sam utisak da je bila interesantna samo kao zamorce,jer dublje od klasicnih pregleda nisu isli (spirometrija i terapija pronizonom 10 dana)- kontrola za 10 dana i sve ‘jovo na novo’.

  Ono sto ja kao laik,ne shvatam je da moze negde u telu da postoji zariste koje se ne moze izleciti.Zanima me da li neko ima iskustva sa takvim ‘slucajem’???

  PS.Nas lekar jos sumnja da su se na tom delu placa napravili kao neki dzepovi iz kojih ne moze u potpunosti da izbaci sekret.

 • jelena zemun zabrinuta mama

  bilo bi jako lepo za nas roditelje koji smo prestravljeni da se jave ljudi koji su u detinjstvu imali taj problem. to bi bila velika uteha za nas roditelje ciju decu sada kljukaju tolikim lekovima, a mi smo pogubljeni od straha.

  moj sin ima 13.5 god vec 11 god imamo problem sa astmom. koristili smo becotide, fliksotide, simbicort i sad singular. ja sam kao majka jako zabrinuta ,,zasto to neprolazi, .radili smo i specigicni ige na torlaku ima 6 klasu na grinje. pije sad vakcinu, brinem se dali ta vakcina ima neke stetne posledice? molim vas da me posavetujete. a molim sve ljude koji sada imaju puno godina a u detinjstvu astmu,,da ispricaju svoju pricu. dali su i oni pili toliko lekova ,i dali im je prosla astma. da nam daju naduuuuuuu! zabrinuti roditelj

 • Ivana V.

  Sonja, ja mislim da bi bilo najbolje da dete odvedete kod nekog drugog lekara, nikad nije na odmet cuti jos neko misljenje, nezelim da namecem ali bolnica dr.Dragise Misovic na dedinju je specijalizovana za bolesti pluca pa bi mogli da trazite uput i odvedete dete na pregled. Ja sam svoje dete vodila kod svih mogucih lekara i nakraju zavrsila tamo, stvarno su najbolji. Vredi pokusati.

 • Saniorama

  Od svoje 3. godine sam imala astmu (sada imam 26), i obilazila sa roditeljima sve moguce doktore, svasta sam uzimala, nista nije uspelo da mi izleci astmu, onda sam tek sa 15 god. cula za dr Nestorovica i on mi je dao terapiju od godinu dana,izmedju ostalog, koliko se secam uzimala sam Flixotide, morali smo tada iz inostranstva da ga nabavljamo, i eto, posle godinu dana, se sve smirilo. Mogu samo da se zahvalim doktoru koji mi je dao adekvatnu terapiju, jer su me do tada samo setali i otaljavali.

 • http://www.trcanje.rs Veki

  Draga Jelena, ovaj sajt je nastao kao odgovor na vaše pitanje… Ha početku sajt je bio moja lična priča, kako sam sa jednom srednje teškom astmom došao do toga da živim apsolutno normalno i da trčim maratone. Takvi primeri su bezbrojni. Savetujem vam da odvojite vreme i prelistate malo. Počnite npr sa tekstom o poznatima koji imaju ili su imali astmu http://www.astma.rs/zivot-sa-astmom/poznati-ljudi-sa-astmom/

 • Marija Blažić- Maja

  Mama Jelana iz Zemuna, ja sam jedan od najstarijih asmatičara koji je stalno prosutan na ovom sajtu.
  Imam 50 godina, imam astmu, preventivnom terapijom je kontrolišem. Normalno živim i radim, ima dana kad mi ništo zasmeta (magla, promena vremena, visoka koncentracija polena) ali i tada uz redovnu terapiju koju korisitim sve je pod kontrolom.
  Ja vam savetujem i da pročitate sve tekstove naše dr. Dušice Jarić,( Teme-dr.Dušica Jarić) kao i komentare ispod tekstova. Tu se nalaze i mnoga iskustva drugih roditelja dece sa astmom, kao i samih asmatičara.

 • danijela

  postovanje,molila bih Vas za odgovor na mozda,komplikovanije pitanje,GDE ZA STALNO PRESELITI dete koje ima alergiju na grinje,tj alerg.rinitis i blazi oblik alerg.astme?imamo neke realne opcije za Australiju,CG primorje ili Podgoricu? izvinjavam se ako pitanje zvuci neozbiljno,za mene je i pomisao na te dijagnoze uzasavajuca,i to je jedina stvar koju,osim terapije Flixotide,mi kao roditelji mozemo da ucinimo za dete da ako Bog da ozdravi.dete ima 4godine,prvu bronhoop.dobio sa 3. iskreni pozdrav ,NOVI SAD

 • Marija Blažić- Maja

  Danijela, pokušaću da vam odgovorim bar na deo pitanja. Kao prvo dijagnoza alergijskog rinitisa i astme ne treba da vam bude užasavajuća. Dijagnozu alergijski rinitis dobila u 4.-toj godini života, nešto kasnije i dijagnozu astme i sada imam 50 godina. Za razliku od sadašnjeg pristupa lečenju alergija i astme nas su lečili manje efikasnim lekovima, šetali nas od ORL do pulmologa i tako u krug. Današnji pristup lečenju je na prvom mestu da je disajni put jedinstven i istovremeno se leči i alergijski rinitis i astma.
  O osnovama terapije i lečenja astme i alergijskog rinitisa ima pisano na sajtu, odvojite vreme pa počnite od “najčešće postavljanih pitanja i odgovora” (slajd br. 1), a zatim i tekstove iza ostala 4 slajda, pa zatim pročitajte sve tekstove dr. Dušice Jarić (Teme-Dr. Dušica Jarić).
  Flixotide je preventivna terapija koja redovnom primenom pomaže da do bronhoopstrukcija ne dođe, a ako ne daje potpunu kontrolu astme može se dopuniti lekom Singulair. Alergijski rinitis se najbolje leči nazalnim sprejom kao što je Nasonex (za decu ide na recept).
  Od grinja je jako teško pobeći, one žive svuda oko nas i svim delovima sveta. Pitanje nije neozbiljno, ali je na njega teško odgovoriti.
  Ono što vi možete učiniti za svoje dete je da iz sobe uklonite moguće sakupljače prašine i grinja, a to su plišane igračke, teške zavese, itisone, prekrivače, debele vunene tepihe, da poštedite dete duvanskog dima, da mu obezbedite raznovrsnu ishranu, pre svega što više voća i povrća, žitarica, manje grickalica i industrijski pripremljene hrane, da redovno menjate posteljinu i perete je na najmanje 60 stepeni, provetravate prostorije. Ukljutite neku fizikju aktivnost detetu, bilo šetnju ili neki sport koji mu prija. Pratite simptome i brzo ćete sami videti šta detetu smeta, šta izaziva kašalj i pogoršanje stanja. Vodite dete na kontrole redovno i o svemu pričajte sa lekarom koji leči dete.
  Ono što nikada ne smete da pokažete pred detetom je panika. Dete od roditelja očekuje pomoć i zaštitu, tako da roditelj koji se užasava na samu pomisao dijagnoze i to pokaže pred detetom samo može da pogorša detetovo stanje. Stres je jedan od čestih okidača za astmu.
  Cilj osnivanja ovog sajta je pomoći roditeljima i odraslim asmatičarima koji sa strahom i panikom prihvate dijagnozu, da se edukuju o bolesti, da nauče da imati astmu i koristiti pumpicu nije nešto strašno. Mnogi vrhunski sportisti i olimpijski pobednici su asmatičari. Većina asmatičara koja se pridržava preventivne terapije i zdravijeg načina života (ishrana, fizička aktivnost, dovoljno sna) ima potpunu kontrolu astme. Na sajtu ima dosta napisanog teksta o iskustvima asmatičara.
  Ako se na vreme počne pravilnim lečenjem deteta dobre su prognoze da se bolest prevaziđe.
  Ja živim u Novom Sadu, odlazila sam i na more i u planine, nekada mi je promena sredine prijala a nekada ne. Nažalost u celom svetu postoje ljudi koji imaju alergijski rinitis i astmu.
  Asmatičarima prija vazduh kakav je u pustinjama.

 • danijela

  puno Vam hvala na razumevanju i tako detaljnom odgovoru,divni ste!!ja vecinu tih navedenih korisnih saveta znam i primenjujem naravno,i nije kod sina nista bas tako strasno kao sto cujem kod nekih,al meni taj pojam pumpice deluje neprijatno u tom smislu sto me podseca na to da ce to trajati i trajati…ja sam to jako tesko prihvatila,za mene je to sve ~grom iz vedrog neba~…imamo divnu dr pulmologa,za mene najbolju na svetu,i dosta toga mi je pojasnila,al stvarno me je zanimalo GDE NA SVETU bi mozda bar prestala ta alergija !!!ne mozete da zamislite da mi VAS ODGOVOR za pustinjski vazduh znaci,da event razmislimo o nekom delu australije.ja ne mogu iscekati polazak u skolu,il pubertet da ako Bog da to spontano prodje,kakvo je jedno od predvidjanja.. ISKRENI POZDRAV ,i jos jednom hvala na recima koje ste mi uputili licno,koje su nekako vrednije od svih sajtova ispisanih na preopsirnu temu ALERGIJA!!!!!! DANIJELA

 • Marija Blažić- Maja

  Danijela, potpuno vas razumem. još dugo, duge će pojam pumice biti ono što najviše brine kao i zablude da će to trajati i da je to kad se koristi pumica stašno stanje. Pumice tipa Flixotide treba shavtiti kao svaki lek koji nešto leči samo što nemora da se popije i čeka da kroz ceo organizam dođe do pluća. Ovakvi lekovi deluju direktno tamo gde treba i nemaju štetnih sistemskih efekata kao kortikosteroidi u obliku tableta. Pumpice za brzo otklanjanje tegoba su nešto drugačije, one se koriste samo kad imamo tegobe sa disanjem. Ako se ne koriste preventivni lekovi kao Flixotide potreba za pumpicama za brzo otklanjanje tegoba postaje češća i to je ta zabluda koja se stvara. Naravno kod onih koji ne koriste preventivnu terapiju to traje i traje jer se ne leče već samo trenutno olakšavaju tegobe.
  Super je to što imate divnu doktoricu pulmologa, slušajte je, ostalo znate i već primenjujete i vaš mali momak će biti dobro.
  Ako vam engleski nije problem možete putem googla naći neke interesantne stvari o najgorim i najboljim gradovima za asmatičare.

 • danijela

  DRAGA,MARIJA,jos jednom ogromno HVAAAAALLLAAA!!!! engleski mi nije bas bas:),ali muz govori skoro perfektno, pa nece biti problem za sajtove na engl. zaista imamo najbolju dr pulmologa,kao i nasu dr pedijatra,koje obozavamo i postujemo iznad svega i sve je to,uz njih puno lakse.ali,moje neprihvatanje tog stanja je otislo dotle da sam morala po lekove za smirenje!???sin mi koristi flixotide vec 2meseca 1+2 udaha,kao i nasonex koji ste pomenuli.nije imao ozbiljnijih teskoca,osim nekoliko bronhoopstr.i strasnog kaslja.histamin4.grinje8! nadamo se najboljem,tj da ce vremenom prerasti taj problem. i dok nije doslo do ovoga isli smo na more po 2,3ned,zlatibor 3,4puta godisnje.kada je dobio ovaj problem ukljucili smo i neke banje al eto sve je to genetika… hranu uzima umereno,mada bi mogao vise povrca ,al tesko to ide.. da ne duzim,OGROMAN POZDRAV,SA POSTOVANJE, danijela

 • Dragana N.

  Moj sin ima jedanaest ipo godina, a astmu od svog šestog meseca. Do pre tri meseca- sto znači punih jedanaest godina- lečen je -samo kada je imao napade astme, a bili su česti, skoro svaki mesec, injekcijama urbazona jedan do dva dana, pa onda pronizon tablete do čak sedam dana, durofilin tablete, inhaliranje spalmotilom ili berodualom. terapija je trajala obično do dve nedelje, nakon čega nije dobijao nikakvu zaštitu. Dve nedelje je zatim sve bilo ,, u redu,, a onda opet napad i sve iz početka! Svaki mesec punih jedanaest godina, dve nedelje pod terapijom i u kući, a dve nedelje da kažem, dobro. Bila sam sluđena, na ivici nerava, nisam znala kako da mu pomognem, dok ga nisam odvela kod pulmologa u Beograd. Dao mu je terapiju- Singulair, Flixotide i inhaliranje Ventolin kapima.Korišćenjem ove terapije već nakon četiri dana mu je bilo bolje. -terapija mu je produžena još mesec dana. Kontrola je pokazala još bolje rezultate! Sada idemo na kontrolu za dva meseca, a terapija mu je: Singulair, Flixotide i Ventolin pumpica, pošto je kod njega ,, zapuštena,, astma, a sve zbog pogrešne terapije, tj. terapije koja njemu nije odgovarala. Jedanaest godina nije dobro spavao, nije smeo da izlazi napolje, da trči, skače, da se igra sa decom. Iz škole je mnogo izostajao, deca su ga izbegavala, jer nisu znali od čega je bolestan. Užasno je bilo. Nisam znala kako da mu pomognem, a onda sam pronašla dobrog pulmologa! Obratila sam se, zatim kao prvo nastavnici, a zatim i roditeljima koje sam zamolila da deci objasne da je moj sin bolestan od astme!
  Deca se druže sa njim, pomažu mu u školi, on izlazi napolje, ide u šetnju… Svega toga ranije nije bilo, nego sedenje u kući pored kompjutera, nervoze- njegove, napadi besa i hiljadu puta pitanje-,, Mama, kada ću ja da ozdravim?,, Govorila sam mu da će sve to brzo proći, svesno sam ga lagala, jer nisam znala šta drugo da mu kažem. Sada kada smo kod izvanrednog pulmologa, kome VERUJEM prvo ja kao majka, a zatim moj sin, sve je mnogo lakše i bolje! Najvažnije je da mu moj sin veruje i da mu PRAVA TERAPIJA odgovara!
  Napisala sa malo duži tekst, želeći SVIM ZABRINUTIM roditeljima da ukažem na to, da je veoma bitno pronaći dobrog pulmologa, kome verujete i vi i vaše dete i koji će prepisati odgovarajuću terapiju!
  Treba prvo priznati sebi- DA, MOJE DETE JE ASTMATIČAR- što je veoma teško, kao što je i meni bilo, ali mnogo pomaže!
  Verujte mi!
  Nadam se da će mnogima pomoći ovo što sam napisala, kao što su mnogi komentari i meni pomogli.
  Pozdrav svim zabrinutim roditeljima i glave gore. Postoji rešenje, a to je dobar pulmolog i odgovarajuća terapija!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 • Marija Blažić- Maja

  Dragana N ovaj komentar će se uskoro pojaviti i kao poseban tekst na sajtu pod kategorijom iskustva. Šteta bi bilo da ostane zagubljen u komentarima.
  Hvala što ste svoje iskustvo podelili sa nama. Verujem da će mnogim roditeljima pomoći.

 • Pedja

  Imam 22 godine i pre mesec dana saznao sam da imam astmu i prepisan mi je singulair, pulmicort i ventolin po potrebi. Čitajući uputstva nigde nisam pročitao da je konzumiranje sa alkoholom štetno, budući da uvek na lekovima piše kada je to zabranjeno, da li treba da prekinem sa terapijom na jedan dan ukoliko planiram da konzumiram alkohol to veče? S obzirom da se singular pije uveče da li je štetno ako ga popijem nakon izlaska i konzumiranja alkohola ili da ga u tom slučaju ujutru popijem (isto važi i za pulmikort)?

 • jaric dusica

  Za Pedju -Inhalatorna terapija nema interakciju sa alhololom. Pozeljno je da Singulair izostavite toga dana ili veceri kada planirate neko slavlje sa uzimanjem alkohola…naravno u umerenim i razumnim kolicinama

 • Pedja

  Hvala na tako brzom odgovoru, a umerenost se podrazumeva :)

 • Sladja Lu

  Marija i Veki zelim vam SRECNU NOVU GODINU da vam se sve zelje ostvare

 • Ivan

  Da li neko zna GDE može da se kupi lek ATROVENT u SRBIJI

  HITNO JE !!!

  broje telefona, ime apoteke, bilo šta !!!

 • Marija Blažić- Maja

  Ivane kontaktirala sam apoteke i dobila sledeću informaciju: Atrovent nije registrovan u Srbiji i nema ga u našim apotekama. Berodula kapi od istog proizvođača trenutno nema, nestašica je.
  Jedino što sam našla je online kupovina Atroventa, evo link http://goldpharma.com/?show=item&item=11285&lang=SERBIAN

 • Ivana-negativno iskustvo sa Singularom

  Pre svega pozdrav svima! Imam 28 godina, sa 14 godina mi je postavljena dijagnoza alergijski rinitis (poleni-ambrozija,lipa i trave, grinje,kućna prašina,perje), sa 17 godina lekari su posumnjali na astmu nakon urađene spirometrije, posle negativnog bronhoprovokativnog testa rekli su da ipak nije astma već da imam mali kapacitet pluća što odgovara mojoj sitnoj građi. Astma mi je dijagnostikovana tek pre 5 meseci nakon što sam prvi put imala noćni napad suvog kašlja i panike. Terapija: Singulair 10 mg i Symbicort 160. Sa Singulair-om sam definitivno prekinula posle druge kutije zbog depresije i anksioznosti koja se javila već posle prve tablete (nisam čitala neželjena dejstva pre no što sam primetila promenu raspoloženja). Kod mog pulmologa sam jedina sa ovakvim neželjenim dejstvom. Sa Symbicort-om sam nastavila, ali konstantno imam osećaj da moja pluća mogu bolje i da nisam ni sa lekovima na istom nivou kao pre prvog napada (pre oko 6 meseci). To je ujedno i moje pitanje da li je taj osećaj normalan ili mi je potrebna nova terapija. Napomenula bih da sam bila pušač 8 godina.

 • Marija Blažić- Maja

  Ivana, jako mi je žao kad čujem da neko nije uspostavio kontrolu astme i pored preventivne terapije.
  Odlična stvar je što više niste pušač.
  Razgovarajte sa lekarom o svim problemima koji vas muče, razmotrite mogućnosti koje mogu uticati na lošiju kontrolu astme (uslovi života, izloženost potencijalnim okidačima), da li pravilno upotrebljavate Symbicort.
  Izbacite iz kuće sve skupljače prašine, perje, posteljinu češće presvlačite i perite obavezno na temperaturi preko 60 stepeni.
  Symbicort je odličan lek, ali ne znači da vama godi. Pročitajte tekst “Singulair i Seretide iz ugla pacijenta”, to je moje lični iskustvo. Meni Symbicort nije dao potpunu kontrolu astme, a Seretide jeste. Moj doktror kaže da najveći broj njegovih pacijenata ima super kontrolu astme sa Symbocortom.
  Na našoj početnoj strani imate slajder sa 5 slajdova, na 4 slajdu su vežbe disanja, pročitajte sve vežbe disanja, možda vam mogu pomoći posbno kod napada panike.
  Zbog alergije na veći broj inhalacionih alergena i dijagnostikovanog alergijskog rinitisa, trebalo bi da koristite i neki od nazalnih kortikosteroida kao što je Nasonex ili Flixonase. Pročitajte tekst dr. Dušice Jarić
  http://www.astma.rs/2009/05/alergijski-rinitis-gasite-pozar-na-vreme
  Obavezno pročitajte i tekst od 10.1.2011. “Dijagnoza i tretman hroničnog kašlja”

 • Sladjana Lukic

  Molim Dr Jaric za misljenje. Singular tablete za zvakanje sadrze Aspartam, ako se ne varam 1 tableta sadrzi priblizno 0.8 mg aspartama. Naucno je potvrdjeno da Aspartam izaziva mnogobrojana oboljenja od gubitka pamcenja pa do tumora mozga.
  Moje dete je na Singularu vec 2.5 god.uz nekoliko bezuspesnih pokusaja ukidanja terapije. Veoma me brine da li ce dugorocno lecenjem astme Singularom ( da ne kazem Aspartamom) imati mnogo vecu stetu nego korist po zdravlje nase dece . Hvala unapred.

 • Marija Blazić- Maja

  Moram da se osvrnem na komentar Dr. Jarić koje je vezan za strah od pumpica:” samo kada bi takav strah postojao od cigareta i duvanskog dima ko sto postoji od “pumpica”, broj onih koji imaju HOBP tj hronicni bronhitis bi se vise nego prepolovio!”
  Naša deca zvaću Orbit, piju kupovne sokove, ližu lizalice, kifle, kroasana i druga peciva, jedu gumene bombone i konzumiraju razne slatkiše koji u sebi sadrže aspartam, a ne pitaju se koliko kroz takve proizvode deca unose štetne materije, od aspartama do drugih aditiva, veštačkih boja, aroma…
  Aktivna komponenta leka singulair je montelukast, u obliku montelukast-natrijuma i tom komponentom blokiraju se leukotrijenski receptori.Leukotrijeni izazivaju sužavanje disajnih puteva u upalu disajnih puteva u plućima i izazivaju alergijske reakcije.
  Koliko količina aspartama u singulairu može da šteti nisam stručna da odgovorim, ali mislim da je prisutna količina dovoljna mala da bi izazvala sve one simptome kao gubitak pamćenja, tumore, multiplu sklerozu,( čak sam negde našla podatak da može izazvati i Lajmsku bolest a zna se šta je uzročnik Lajmske bolesti- spiroheta borrelia burgdorferi se prenosi jedino ubodom zaraženog krpelja).
  Nadam se da će i doktorka odgovoriti na ovo pitanje

 • Teodorovicn

  Dali se detetu od 5 godina sme davati Singular od 5 miligrama

 • Ivo

  singulair od 5 mg je i namenjen deci a o leku vam sve piše u tekstu kao i u uputsvu za upotrebu leka

 • Sanja Aleksis

  moje dete leceno je dugo pumpicama becotide,flixotide,a po potrebi i ventolinom u periodu od 18 meseci do 4.godine,mnogobrojnim vitaminskom terapijama…sve je to izazvalo povecanje telesne tezine,ali to u ovoj prici nije bitno.od 5.godine presli smo na singulair od 5 mg.
  moj je sin do 5.godine bio nemirno i razigrano dete,a onda je odjednom postao previse povucen i neobicno miran u periodu od 5,5 smo tu prmenu poceli da primecujemo.pripisivala sam tu promenu u njegovom ponasanju cinjenici da je veci,da raste,da spoznaje svet oko sebe pa pocinje da se stidi,sve dok pre par meseci na internetu nisam naisla na clanak o nezeljenim efektima singulaira-promena ponasanja,depresija i jos pravih grozota.
  obrazovana sam zena,svestrana,elokventna,i niko ne moze da me ubedi da promena u ponasanju mog deteta nema veze sa pomenutim lekom!
  ne poricem ja dobru stranu ovog leka i njegovu korist u terapeutske svrhe,ali sam prestala da ga dajem detetu…i davacu ga samo po potrebi..jer nesto s tim lekom definitivno ne stima samo je pitanje dana kada ce izaci na videlo!!!

 • Antonija

  zanima me dali su česte pojave glavobolje kod uzimanja leka SIGULAIR.moj sin ima sedam godina i uzima onaj od 5mg,za žvakanje.

 • dusica jaric

  kod 1 od 100 do 1 u 1000 slučajeva javlja se glavobolja kao neželjeni efekat LTRA tj singulaira

 • Ljuba

  Molim vas da nam pošaljte link do članka gde se opisuju ta užasna neželjena dejstva Singulaira.
  Singulair može da leči astmu samo ukoliko se uzima u kontinuitetu! Ukoliko želite da vaše dete ima astmu pod kontrolom lek treba uzimati onoliko dugo koliko je to lekar propisao. Takođe ako ste kod deteta primetili neki od simptoma navedenih kao moguća neželjena dejstva ili neki od simptoma koji nije naveden u uputsvu, trebalo bi to da prijavite lekaru.
  I pitanje za vas-da li se vašim samoinicijativnim ukidanjem leka raspoloženje i ponašanje vašeg deteta promenilo a astma ostala pod kontrolom?
  mr.pharm. Ljuba Jovanović

 • Zorica Urfi

  Dobar dan, ja sam Zorica i asmaticar sam vec 16 godina. Od terapije koristim Singular tablete 10mg vec 2 godine i jako sam zadovoljna. Medjutim, sada imam jednu nedoumicu. Ja pokusavam da ostanem u drugom stanju vec jedno izvesno vreme, ali bezuspesno. Na uputstvu za koriscenje Singulara pise da se u tom slucaju posavetujem sa pulmologom. Ja sam pitala moju doktorku i ona je rekla da Singular ne utice na trudnocu i da nista ne brinem.
  Ja bih molila nekoga ko je strucan da mi odgovori da li se brinem bez veze i da nastavim sa lekom ili da prekinem dok ne ostanem trudna?

  hvala unapred

 • Zaklina

  Moje dete ima 7 godina, i pre oko nesto vise od mesec dana je dobio terapiju za alergijsko curenje iz nosa i kasljanje: NASONEX i SINGULAIR . Ove lekove je koristio mesec dana i po prestanku upotrebe dobio je alergiju koja se odrazila u obliku crvenila po celom telu .Htela bih da pitam da li je moguće da se zbog prestanka upotrebe leka singulair pojavi alergija. Hvala .

 • Marija 1988

  Poštovana dr Jarić,

          Nedavno sam imala jači astmatični napad i lekar mi je uključio Symbicort 500, kasnije je Seretide 250. U tom periodu  su počele da mi se javljaju bubuljice (kao u pubertetu), zatim i maljavost na bradi i licu.  Da li je moguće da je to posledica terapije ili je izazvano nečim drugim?
                                                                                           Marija, 23
                            

 • Icerovac 511

  Molim dr.Janic za strucno misljenje!
  Imam sina starosti od 3godine i od rodjenja pa do danas imao je 11 puta laringitis.Radjen mu je alergo-test na alergene i nije pokazao reaginsku senzibilizaciju na primenjene alergene.Unazad mesecima biva inhaliran pulmikortom, a u nekim slucajevima kad dobije jaci napad ukljucuje se i berodual i pije sirup Aerius. Sada je i dalje pod istom terapijom, kaslje afrebilan. U pogorsanjima laringitisa ima bronhoopstrukcije.
  Nakon svega navedenog odveo sam dete kod dva pulmologa. Prvi nam je prepisao terapiju: Pulmicort 0,25 2×1 ml. i Singular tablete od 4mg 1×1 uvece.
  Drugi nam je prepisao: Flixotide 2×1 inhalaciju sa 125 mg. itako 3 meseca putem babyhalerom u kombinaciji sa takodje Singularom od 4 mg.
  E sad, pitanje je koga poslusati ako su oni pulmolozi, i na dobrom su glasu oba, a imaju razlicite terapije?
  Da li u terapiji nastaviti sa pulmikortom iako mu do sada nije nesto bas pomogao, cak je i zadnji napad imao pod njim?
  Kakvo je vase vidjenje na sve izneto, neosvrcujuci se na iznete dve terapije?
  Po Vama kada bi sve ovo trebalo da se zavrsi i kako?
  Pozdrav!

 • CVIJICDUSICA

  IMAM SINA OD CETIRI GODINE KOJI PATI OD MOGURECI ASTME.OD LEKOVA MU JEDINO POMAZE SINGULAIR GRANULE,INACE KORISTIO JE VENTOLIN I FLIKSOTIDE PUMPICU,ZATIM AERIUS SIRUP I U SERIJI LARINGITISA PULMIKORT RESPULE.SADA JE TRENUTNO IMAO UKUPNO 27 INHALACIJA PLUS PRONISON TABLETE I DUROFILIN KAPSULE.JEDNOM RECJU STRASNO

 • http://www.visionpreparati.net Vita

  Postoji li nešto prirodno, a da je dobro za astmu. Ako ne baš da izleči, a ono bar da drži stvari pod kontrolom.

 • Marija-Maja Blažić

  Vito, ne postoji prirodni lek koji bi držao astmu pod kontrolom. Postoje prirodni načini da se olakšaju tegobe i da simptoma astme bude manje, a to podrazumeva prestanka pušenja kod pušača (ili prestanka pušenja roditelja čija deca imaju astmu), izbegavanje okidača i pokretača astme (o tome smo već pisali, šta su pokretači astme), redovna fizička aktivnost, ishrana sa što manje industrijski prerađene hrane, posebno gricaklica, coca-cola tipa pića, što manje čokoladica, hrane sa veštačkim bojama i konzervasnima. Povećati unos omega 3 masnih kiselina a izbegavati trenamasne kiseline. Preporučuju se namirnice bogate vitaminima C i E, beta-karotenom, magnezijumom, selenom. Jesti ribe, jezgraste polodove  8ako niste alergični na neki od njih), voće a posebno jabuke i grižđe, povrće svih vrsta. Upražnjavati vežbe disanja (ima ceo priručnik na sajtu). Takođe je jako važno dovoljno spavati noću. Obavezno imati u kući inhalator i inhalirati se fiziološkim rastvorom. Održavati ličnu higijenu, ako i hogijenu prostora u okruženu u kojem se boravi.
  Astmu pod kontrolom drži preventivna terapija koju mora da prepiše pulmolog, a takođe i prati njen učinak.

 • JokaVanja

  Moj sin ima 19 meseci i od aprila ove godine kada je zavrsio u bolnici zbog akutnog bronhitisa i alergije (za koju i dan danas ne znam na sta je bila) pod stalnom je terapijom. Inhalirao se duze vreme berodualom i pulmikortom i pio razne sirupe za kasalj. Stalno idemo na kontrole i uvek nastavljamo sa terapijom i uvek nam pricaju da ima zvizdanje u plucima ali niko ne spominje astmu. Od pre tri nedelje imamo novu terapiju, nema vise inhalacije ali pije sirupe: singulair, galitifen, hemomucin i imuno sirup. Na nalazu mu pise neka sifra J45 za sta sam ja cula da se radi o astmi. Takodje smo radili i alergo test na grinje, kucnu prasinu,zivotinjsku dlaku, perje i nema alergiju. Sada je dobro odkad pije ove sirupe, slabije kaslje ali ja sam u stalnom strahu i zelela bi da cujem i vase misljenje.
  Pozdrav od malog Vanje i njegove mame Jovane iz Bora!Unapred hvala!

 • Marija Blažić-Maja

  Mama Jovana, šifra J45 jeste šifra za astmu. Kod mnoge dece, a posebno muške može biti samo takozvani tranzitorni vizing koji se tokom odrastanja povlači. Savetujem vam da pročitate odgovr naše dr. Dušice Jarić jednoj majci o astmi kod dečaka
  http://www.astma.rs/deca/astma-kod-decaka/
  pozdrava malom Vanji i mama Jovani

 • JokaVanja

  Hvala puno!!!

 • sanela

  ja imam cerku ima 8 godina od 5 meseci je dobila astmu pila je antibiotike
  koristila inhalacije fliksotidin i posle je bila malo bolje 2 godine nije imala napade sada su poceli opet gusene kasalj hripane pumolog kaze nema astmu a ona se gusi i dalje sad joj dajem ventolin po potrebi e sad je malo bolje pocela sam da joj daje fliksotidin onako sam
  a po jedan put u dva i neznam sta dalje molila bih za odgovor imam da joj radim alergo test u januaru neznam vise kako i sta da joj dajem dali da nastavim fliksotidin koliko vremena i kolko puta non stop u onako unapred hvala

 • IVANA

  Postovanje.Moj sin ima 18 meseci i astmu od 6 meseci,kao preventivu pije singulair i inhalacije pulmikort na 12 sati.Htela bih da mu napravim sok za imunitet od cvekle,jabuka,meda,mrkve,limuna.Davala bih mu samo 100 ml dnevno.Kakvo je vase misljenje i da li smem to davati sa njegovom propisanom terapijom.Veliki sam protivnik davanja lekova deci na svoju ruku.jer verujem da sa pridrzavanjem lekarske terapije moje dete ce biti izleceno.HVALA VAM

 • Vlada

  ZBOG ODLASKA U INOSTRANSTVO POVOLJNO USTUPAM LEKOVE – PRODAJEM ( ZA HRONICNI OPSTRUKTIVNI BRONHIT – ASMA )

  1. BERODUAL N 0.5 mg ( PUMPICE )
  2. DICLOFENAC DUO 75 mg
  3. SERETIDE DISKUS 50 mikrograma + 500 mikrograma doza
  4. DUROFILIN 125 mg
  5. DUROFILIN 250 mg
  6 SPIRIVA 18 mikrograma prasak za inhalaciju tvrda kapsula
  7. SPALMOTIL 2 mg
  8. AMINOFILIN RETARD 350 mg
  9. PRONISON 20 mg
  10. AMINOFILIN 250 mg INJEKCIJE

  LEKOVI SU NOVI U ORIGINALNOM PAKOVANJU

  ISPORUKA PO DOGOVORU : 063 132 130 9

 • vladimir

  Postovani, interesuje me da li sme da se mesa lek rivotril i singular.?.. imam 28 godina i pijem po potrebi 1/4 rivotrila dnevno od 2 mg. e sad ovamo sam procitao da je to izmedju ostalog i lek za epilepsiju a u upustvu u singularu pominju se oprezi kada se koristi sa nekim lekom za epilesiju (ne znam tacan naziv leka). Hvala

 • Ja

  smem da pijem…pitao sam doktora

 • sneza

  dobar dan imam jedno pitanje moja beba ima 7 meseci i pre dva dana joj je ostanovljena dijagnoza j 45 to znaci astma,poceli smo sa singularom,ona je vec dva meseca bila pod terapijom pila JE Sinacilin palitreks i bila na berodualu 8 dana ali nam nije pomoglo kod plomologa smo bili radili alergo test ali jesamo bakteriska alergija i onda nam je rekao da je upitanju pocetak astme i za tri meseca na kontrolu.da li ce da joj bude bolje unapred zahvalna

 • danica

  Ja imam decakai od 4,5 godina, i njemu je sa 1,5 godina dijagnostikovan neopatijski wizing, terapija je isla Singulair 3 meseca, Pulmicort 3 meseca i Berodual po potrebi ako ide gusenje, to je terapija koju nam je prepisao dr. Nestorovic!
  Medjutim njemu se nalazi nisu popravili, u smisli da mu je imunitet ojacao i da svaka virusna ili bakterijska infekcija prodje u njekom normalnom roku, vec da to traje po mesec dana stim sto se obavezno zaglavi i na kiseonik u dispanzeru zbog niske saturacije!Trenutno je bolestan vise od mesec dana, kasalje je intenzivan ponajvise izjutra u konstatni wizing, i primetan zamor kod detetaprilikom igranja, s tim sam otisla ko pulmologa u Soko banji , dr. Vesne Bojic koja mi je dala agresivniju terapiju sa inhalacijom u odnosu na onu koju sam dobila od naseg pedijatra, to je Pulmicort 2x12h , Berodual 8 kapi na 6 sati, Pronizon 15mg i Aminofilin sa probiotikom, i sprej za glo i nos! Dr. garantauje iskustvo da ce za 5 dana njegova slika biti mnogo bolja kao odemo na kontrolu! Mene zanima sledece da li moje dete je zagazilo u dobrom stadijumu astme s obzirom na dijagnozu koja jeste j45, moram da napomenem da je radjen alergo test sa nepune 2 godine, sto smatram da nije merodavno, meni ni jedan od lekara ne govori da li moje dete ima astmu ili ostruktivni bronhitis jer jednostavno zelim da znam zboga daljeg lecenja i njegovog odlaska u vrtic.

 • dragan krsmanović

  Dragan krsmanovic *Postovanje! J.45 je ustanovljena 1968.g..nije moglo bez kortico-terapija….urbazon ret.8mg. Redukuje uzimanje….na 3-4 dan
  (1056.godiste sam). Uveo sam sam sport po mogucnostima..i primetim poboljsanje na infekcije itd. Uz to “intal”-turbohaler je pun pogodak za skolsku,autobusku i svaki alergen ..no,1-preventiva ,MENI! TAKO I SPORTOM SPASAVam SINA da preskoci iz hronicnih bronhitisa ..uz Prčanj 2 x god…(januar i jun,septembar)… asthmu j,45.
  Ja prevazilazim tegobe,ali fali “intal”-“lek”ljubljana. Da li se još proizvodi i gde.?
  Gde da Vas uživo kontaktiram? 063/8887113 dragan krsmanović,bgd.

 • dragan krsmanovic

  postovanje… ranije sam postavio pitanje gde pronaci ili adekvatnu zamenu za ‘INTAL’ caps. koje su bile pakovanje 100 pa 50 capsula za turbohaler..koji je u sfrj proizvodio ‘LEK-ljubljana, po licenci….proizvodili su ga GRCI ,madjari….ali nikakav odgovor nisam dobio od upucenijih STRUCNJAKA….O NJEMU SAM PISAO…UZ KOMBINOVANU TERAPIJU …SPORTSKU AKTIVNOST I NACIN ZIVLJENJA …… DANAS SE SVE SVELO NA KOMERCIJALU….A ONO STO JE DOBRO PRAVDA SE TOKSICNOSTIMA….., A INTAL JE NAJMANJE TOKSICAN I DOKAZANO U FRANCUSKOJ …ITD… AKO NEKO ZNA ISTI ILI ZAMENSKI LEK, FARMACEUTSKOG NAZIVA….BILO BI LEPO POSLATI MI U MAIL. dragance.krsmanovic@gmail.com ili +38163/8887113 hvala!

 • Pingback: Retrospektiva za period do maja 2009()

 • jelena vujicic

  Imam sina od 2 godine,od kada je krenuo u vrtic imao je jednom mesecno laringitise koji nisu bili opstruktvini.Nas pedijatar ,kod koga idemo privatno,nam je preporucio da uradimo alergo test.Uradili smo ga bas kod vas i alergo test nije pokazao nikakvu alergiju.Nastavila se agonija zvana “laringitis” istim intezitetom…naglasicu da smo ga lecili pulmikor respulama..i efedrinom..Nas pedijatar je nam je onda preporucio da uvedemo singular granule 4 mg..pred spavanje…3 do 6 meseci.Od tada nije imao nijedan laringitis..niti je bio bolestan..Takodje smo bili i kod pulmologa i ona je rekla da on nije pacijent za nju..i da je u redu da uzima singular ako ce mu to smanjiti broj laringitisa…Sta vi mislite o uzimanje Singulara kao prenvencije od cestih laringitisa (koji nisu opstruktivni i koji se lece inhalacijom)?
  Pozdrav Jelena

 • Jaca

  Zdravo! Propisane su mi Astmasan tablete 10 mg, sažvakati naveče. Medjutim, u apoteci mi rekose da se piju. Koga da poslušam? ;(

 • Larry Fox

  Jeste li pokušali dobiti kredite od banaka bez uspjeha? Hitno potreban novac da biste dobili iz duga? Trebate novac za proširenje ili osnivanje vlastitog posla? Dobiti zajam od jednog od vodećih UK zajam tvrtki. 24hour zajam usluga je jedan od najvećih osigurani krediti tvrtkama u Velikoj Britaniji, a naše ljubazno i iskusno osoblje u mogućnosti obraditi vaš zahtjev brzo i učinkovito. Vi svibanj posuditi više od bilo termin od 1 do 25 godina i posuditi bilo koji iznos od £ 2.000 do £ 50.000.000,00 za bilo koju svrhu. Uz niske kamatne stope od 3% na sve dijelove svijeta. Aplikacija je dostupna za podnositelje zahtjeva koji su 18 godina i iznad. Za više informacija, molimo kontaktirajte putem e-maila: larryfox2016@gmail.com

 • Pingback: Odrasli i astma()