Pobedi je! Živi aktivno!

Lečenje po GINA standardima deteta sa astmom

Slađan Tutorović:

ginaMoj sin ima devet godina a od svoje prve godine boluje od astme. Sa devet meseci je koristio bekotide deset meseci, po prestanku smo bili mirni godinu dana. Zatim je koristio fleksotide od 125 dva puta po jedan udah. Kako je opet dolazilo do napada doktorka je promenila terapiju sa diskus seretide. Za vreme korišćenja Seretide dete je bilo mirno i bez ikakvih problema, ali na kontroli doktorka je opet vratila na Fleksotide i opet je počelo da dolazi do napada. Doktorka je probala i kombinaciju fliksotide i singulair, ali najbolje reaguje na seretide.

Da li je za njega mala doza fleksotide pa zato ne može dovoljno da ga zaštiti kao seretide ili treba da koristi neki drugi lek? Dušan ima 9 godine, težak je 45 kg, a visok 162cm. Uzima Flexotid 2x dneno po jedan udah od 125.
 
Dr Dušica Jarić:

Sladjane,

Iz Vašeg pisma se vidi da lekar leči dete upravo po GINA smernicama za lečenje astme. U smernicama je sve tako jednostavno i lako, ali u realnom životu često pacijent se ne uklapa u standardnu shemu. Slikovito, cipele 37 su male a 38 su velike, pa treba naći nesto izmedju.

Podatak da vaš sin od prve godine ima astmu govori o astmi koja je komplikovanija za lečenje. Becotide koji je u početku dobijao pre 8 ili 9 godina bio je jedini inhalatornikortikosteroid koji smo tada imali na raspolaganju. Njegova bio-raspoloživost tj količina udahnute doze koji dospe u krv te može i da ispolji sistemski neželjen efekat je oko 40%. Flixotide je takodje inhalatorni kortikosteroid ali je njegova bio-raspoloživot oko 1% što znači da je ovaj lek mnogo, mnogo sigurniji za lečenje dečije astme. POSTOJI JOŠ JEDNA RAZLIKA, FLIXOTIDE 2X125 MG TJ 250 MCG NA DAN JE EKVIVALENO 500 MCG NA DAN BECOTIDA, ŠTO SE MORA IMATI NA UMU KADA SE IZRAČUNAVA UKUPNA DOZA UDAHNUTOG KORTIKOSTEROIDA.

SERETIDE je lek koji u sebi sadrži fiksnu kombinaciju Flixotida kao inhalatornog kortikosteroida i lek Salmetrol koji spada u tzv bronhodilatatore sa produženim dejstvom. Ova dva leka primenjena zajedno jedan drugom pojačavaju efekat. Ukoliko na malim do umerenim dozama inhalatornog kortikosteroida /Flixotida/ nema potpune kontrole astme, postoje dve mogućnosti povećanja terapije. Jedan je prosto povećati dozu Flixotida sa 2×125 na 2×250, ali u tom slučaju rizikujemo da pređemo onu bezbednu dozu ovog leka koja nema neželjene sistemske fekte. Druga mogućnost, za koju se odlučio Vaš lekar je da uvede Seretide, (pretpostavljan Seretide 100) koji u sebi sadži 100 mcg Flixotida plus dugodelujući bronhodilatator. Na taj način uspostavljena je potpuna kontrola astme, a bez povećanja doze inhalatornog kortikosteroida. Nakon izvesnog vremena lekar je pokušao da smanji terapiju samo na Flixotid, ali se to pokazalo kao nedovoljno. Pokušao je i da i sa dodavanjem Singulaira ali kako ni to nije bilo dovoljno, za sada se odlučio da nastavi sa Seretidom.

Doziranje Flixotida nije prema telesnoj težini tako da se ne može govoriti o maloj dozi leka na konstituciju, već je doza inhalatornog kortikosteroida nedovoljna da kontroliše stepen inflamacije disajnih puteva.

Eventualno se može na kraće vreme pokušati sa Flixotidom 250 2×1 udah, ali neduže od 3 meseca, i ukoliko je samo na toj dozi dobra kontrola astme može se ponovo pokušati sa Flixotidom 2×125 ili Seretidom 100 jer je u oba slučaja doza inhalatornog kortikosteroida ista.

Razmotrite i druge razloge nemogućnosti smanjenja terapije, kao što je pridruže alergijski rinitis. Ukoliko se sve vreme akcenat stavlja na lečenje astme, a ne leči se istovremeno i alergijski rinitis imamo stalno održavanje inflamacije disajnih puteva.

Sa poštovanjem 
Dr Dušica Jarić

Similar posts
 • Simptomi slični astmi Irena: Poštovana Dr Jarić, Od maja prošle godine dijagnostifikovana mi je rinosinusitis i upala sinusa kada počinje moja svakodnevna poseta lekarima. Naime, oko tri do četiri meseca sam primala injekcije gentamicina i diklioofena zbog stalne otečenosti u predelu očiju i nosa i bolova u čeonom delu, a kasnije sam lečene sprajom Beconase i Nasonex, kao [...]
 • Aspirinska astma Ivana: Imam 28. godina i stečenu astmu od 14. godine. (Konstatovana mi je nakon jake virusne infekcije). Prethodnih 4-5 godina je u fazi mirovanja, što znači da nisam imala napade koji bi me odveli u bolnicu, i da se tegobe koje imam svode na teskobu u grudima (naročito kada je povećan procenat vlage u vazduhu) [...]
 • Retrospektiva za period do maja 2009 Kako dosta novih čitalaca iznova otkriva sajt www.astma.rs, a pošto već imamo zavidnu kolekciju kvalitetnih tekstova, evo prilike da pročitate neke najvažnije po mome izboru: Niz članaka (ukupno 4.) koje objašnjavaju osnovne i nešto naprednije pojmove o astmi. Materijal mi je dostavila Dr Dušica Jarić. Članke možete čitati odvojeno ili po redosledu: Osnovni edukativni materijal o [...]
 • Fruškogorski maraton 2009 Nikada nisam ni bio, a moram priznati ranije nisam ni čuo za ovu manifestaciju. Eto prilike da pre Sombora posetim malo ovu predivnu planinu. Trčanje u prirodi je najlepše i  najveće uživanje. Verovatno ću naći nekog drugara pa ćemo i usput ćaskati. Videću se i sa Marijom koja je i poslala ovaj tekstić. Inače, ovo [...]
 • Deca i pasivno pušenje Duvanski dim je veoma rasprostranjena psihoaktivna supstanca i najvažniji zagađivač unutrašnje sredine kome deca mogu biti izložena. Prema proceni Svetske zdravstvene organizacije, u svetu ima oko 1,3 milijarde pušača, a do 2025. godine se očekuje porast na 1,6 milijardi, naročito u srednje inerazvijenim zemljama. autor : dr Snežana Radić – pedijatar pulmolog  Srbija je po [...]
 • Marijast

  moj sin ima 2 godine,..prosle nedelje smo izasli iz bolnice gde mu je postavljena dijagnoza Astme(asthma bronciale)…od terapije je dobio Flixotide 50  2×1, i singulair 1 dnevno…posto je i dalje kasljao povecala mu je dozu i dala Flixotide 125  2×1…i dodala mu je galitifen 2×2.5ml zbog ekcema na licu, s tim sto flixotide koristi preko beby halera …interesuje me da li je ovaj lek Flixotide 125 prejak za njega posto u upustvu stoji da se koristi za decu stariju od 16god…da li ja mogu sama da mu smanjim dozu i da mu dam flixotide 50 kad vidim da mu je b olje i ako ne kaslje…nova sam  u svemu ovome pa se jos uvek informisem o svemu…i jos jedno pitanje, dali postoji mogucnost trajnog izlecenja,jel moze da mu se iskljuci terapija nakon par meseci ako mu bude bolje i da je vise ne koristi…ili vazi ono pravilo “jednom astma uvek astma..”
  Mama Maja

 • Marija-Maja Blažić

  Mama Maja, preventivni lekove kao što su inhalacioni kortikosteroidi mogu da se 
  koriste duže vreme, i više od godinu dana,  a bez neželjenih efekata.
  Kada se stanje stabilizuje povremeno se prekida  prevencija, pa se 
  ponovo uvodi a, po potrebi smanjuje i povećava zavisno do potencijalnih
  okridača za pogoršanje astme.
  Nemojte sami smanjivati dozu leka, o tome će odlučiti lekar na kontroli. Redovno idite na kontrole i koristite prepisanu terapiju, ako se na vreme krene sa pravilnim lečenjem postoji velika verovatnoća da odrastnajem dete prevaziđe tegobe. Odličan tekst naše dr. Jarić možete pročitati na sledećem linku:http://www.astma.rs/deca/astma-kod-decaka/
  Takođe na našoj početnoj stranici, prvi slajd, ima “najčešće postavljena pitanja i odgovori”.
  Na celom sajtu ima puno korisnog teksta razvrstanog po kategorijama (Teme), pročitajte
  tekstove dr. Dušice Jarić, iskustva drugih roditelja…