Pobedi je! Živi aktivno!

Lečenje po GINA standardima deteta sa astmom

Slađan Tutorović:

ginaMoj sin ima devet godina a od svoje prve godine boluje od astme. Sa devet meseci je koristio bekotide deset meseci, po prestanku smo bili mirni godinu dana. Zatim je koristio fleksotide od 125 dva puta po jedan udah. Kako je opet dolazilo do napada doktorka je promenila terapiju sa diskus seretide. Za vreme korišćenja Seretide dete je bilo mirno i bez ikakvih problema, ali na kontroli doktorka je opet vratila na Fleksotide i opet je počelo da dolazi do napada. Doktorka je probala i kombinaciju fliksotide i singulair, ali najbolje reaguje na seretide.

Da li je za njega mala doza fleksotide pa zato ne može dovoljno da ga zaštiti kao seretide ili treba da koristi neki drugi lek? Dušan ima 9 godine, težak je 45 kg, a visok 162cm. Uzima Flexotid 2x dneno po jedan udah od 125.
 
Dr Dušica Jarić:

Sladjane,

Iz Vašeg pisma se vidi da lekar leči dete upravo po GINA smernicama za lečenje astme. U smernicama je sve tako jednostavno i lako, ali u realnom životu često pacijent se ne uklapa u standardnu shemu. Slikovito, cipele 37 su male a 38 su velike, pa treba naći nesto izmedju.

Podatak da vaš sin od prve godine ima astmu govori o astmi koja je komplikovanija za lečenje. Becotide koji je u početku dobijao pre 8 ili 9 godina bio je jedini inhalatornikortikosteroid koji smo tada imali na raspolaganju. Njegova bio-raspoloživost tj količina udahnute doze koji dospe u krv te može i da ispolji sistemski neželjen efekat je oko 40%. Flixotide je takodje inhalatorni kortikosteroid ali je njegova bio-raspoloživot oko 1% što znači da je ovaj lek mnogo, mnogo sigurniji za lečenje dečije astme. POSTOJI JOŠ JEDNA RAZLIKA, FLIXOTIDE 2X125 MG TJ 250 MCG NA DAN JE EKVIVALENO 500 MCG NA DAN BECOTIDA, ŠTO SE MORA IMATI NA UMU KADA SE IZRAČUNAVA UKUPNA DOZA UDAHNUTOG KORTIKOSTEROIDA.

SERETIDE je lek koji u sebi sadrži fiksnu kombinaciju Flixotida kao inhalatornog kortikosteroida i lek Salmetrol koji spada u tzv bronhodilatatore sa produženim dejstvom. Ova dva leka primenjena zajedno jedan drugom pojačavaju efekat. Ukoliko na malim do umerenim dozama inhalatornog kortikosteroida /Flixotida/ nema potpune kontrole astme, postoje dve mogućnosti povećanja terapije. Jedan je prosto povećati dozu Flixotida sa 2×125 na 2×250, ali u tom slučaju rizikujemo da pređemo onu bezbednu dozu ovog leka koja nema neželjene sistemske fekte. Druga mogućnost, za koju se odlučio Vaš lekar je da uvede Seretide, (pretpostavljan Seretide 100) koji u sebi sadži 100 mcg Flixotida plus dugodelujući bronhodilatator. Na taj način uspostavljena je potpuna kontrola astme, a bez povećanja doze inhalatornog kortikosteroida. Nakon izvesnog vremena lekar je pokušao da smanji terapiju samo na Flixotid, ali se to pokazalo kao nedovoljno. Pokušao je i da i sa dodavanjem Singulaira ali kako ni to nije bilo dovoljno, za sada se odlučio da nastavi sa Seretidom.

Doziranje Flixotida nije prema telesnoj težini tako da se ne može govoriti o maloj dozi leka na konstituciju, već je doza inhalatornog kortikosteroida nedovoljna da kontroliše stepen inflamacije disajnih puteva.

Eventualno se može na kraće vreme pokušati sa Flixotidom 250 2×1 udah, ali neduže od 3 meseca, i ukoliko je samo na toj dozi dobra kontrola astme može se ponovo pokušati sa Flixotidom 2×125 ili Seretidom 100 jer je u oba slučaja doza inhalatornog kortikosteroida ista.

Razmotrite i druge razloge nemogućnosti smanjenja terapije, kao što je pridruže alergijski rinitis. Ukoliko se sve vreme akcenat stavlja na lečenje astme, a ne leči se istovremeno i alergijski rinitis imamo stalno održavanje inflamacije disajnih puteva.

Sa poštovanjem 
Dr Dušica Jarić

Similar posts
 • VAKCINACIJA PROTIV SEZONSKOG GRIPA Otkriće  vakcina   za  prevenciju  određenih infektivnih bolesti predstavlja revolucionaran korak  u istoriji medicine. Vakcine su  spasile  živote  miliona dece i osoba svih starosnih grupa širom sveta. Ovde se ubraja i  vakcina protiv sezonskog  gripa (influence). Poslednjih  godina  u javnosti  postoje  različiti stavovi u vezi sa vakcinacinacijom protiv zaraznih bolesti, pa i sezonskog gripa. Protivnici vakcinacije [...]
 • Aktuelni problemi u vezi sa bronhijal... EPIDEMIOLOŠKI PODACI Prevalencija Incidencija astme Morbiditet Mortalitet Faktori rizika za astmu Atopija Godine starosti Pol Genetski faktori Alergeni zatvorenog i otvorenog prostora Infekcija Rinitis Pušenje Zagadjenost vazduha Profesionalna izloženost Socijalno ekonomski faktor Ishrana i upotreba lekova Faktori rizika u detinjstvu DIJAGNOSTIKA I TERAPIJA BRONHIJALNE ASTME Dijagnostika astme Klinički oblici Astma sa rizikom od nagle smrti [...]
 • Vreme je za inhalaciju [wpsocialite] I kod kuće primenom aparata sa lekovima mogu da se olakšaju tegobe u disanju Ne bi trebalo u inhalatore stavljati razblažene rastvore SVI KOJI imaju problema sa disajnim putevima sve češće se oslanjaju na inhalatornu terapiju koja omogućava bezbolnu primenu lekova u kućnim uslovima. I dok je nekada za ovaj postupak bila dovoljna posuda [...]
 • Asmtatičarima psiholog može pomoći da... Maja Ja imam alergijsku astmu koja je otkrivena tek u 25 godini, ali sam napade imala i ranije, mada je tek tada konstatovana. Trenutno uzimam Berodual po potrebi, ali i Symbicort. Problem je sto sam u poslednje vreme fokusirana na sve cesce uzimanje beroduala, jer sam postala panicar u vezi sa napadom, ali i mislim [...]
 • Dečiji imunitet – Prof.Dr Brani... DEČIJI IMUNITET Reč stručnjaka: -Prof.Dr Branimir Nestorović IMUNITET  predstavlja  odbrambeni sistem organizma . U zavisnosti od njegovog statusa i pravilnog funkcionisanja predstavlja ključ za sve bolesti –od prehlade do težih oboljenja.Medjutim u najranijem uzrastu imunitet nije dovoljno efikasan i razvijen  tako da nije spreman u potpunosti da se efikasno  bori protiv svih zaraza. Pročitaj [...]
 • Marijast

  moj sin ima 2 godine,..prosle nedelje smo izasli iz bolnice gde mu je postavljena dijagnoza Astme(asthma bronciale)…od terapije je dobio Flixotide 50  2×1, i singulair 1 dnevno…posto je i dalje kasljao povecala mu je dozu i dala Flixotide 125  2×1…i dodala mu je galitifen 2×2.5ml zbog ekcema na licu, s tim sto flixotide koristi preko beby halera …interesuje me da li je ovaj lek Flixotide 125 prejak za njega posto u upustvu stoji da se koristi za decu stariju od 16god…da li ja mogu sama da mu smanjim dozu i da mu dam flixotide 50 kad vidim da mu je b olje i ako ne kaslje…nova sam  u svemu ovome pa se jos uvek informisem o svemu…i jos jedno pitanje, dali postoji mogucnost trajnog izlecenja,jel moze da mu se iskljuci terapija nakon par meseci ako mu bude bolje i da je vise ne koristi…ili vazi ono pravilo “jednom astma uvek astma..”
  Mama Maja

 • Marija-Maja Blažić

  Mama Maja, preventivni lekove kao što su inhalacioni kortikosteroidi mogu da se 
  koriste duže vreme, i više od godinu dana,  a bez neželjenih efekata.
  Kada se stanje stabilizuje povremeno se prekida  prevencija, pa se 
  ponovo uvodi a, po potrebi smanjuje i povećava zavisno do potencijalnih
  okridača za pogoršanje astme.
  Nemojte sami smanjivati dozu leka, o tome će odlučiti lekar na kontroli. Redovno idite na kontrole i koristite prepisanu terapiju, ako se na vreme krene sa pravilnim lečenjem postoji velika verovatnoća da odrastnajem dete prevaziđe tegobe. Odličan tekst naše dr. Jarić možete pročitati na sledećem linku:http://www.astma.rs/deca/astma-kod-decaka/
  Takođe na našoj početnoj stranici, prvi slajd, ima “najčešće postavljena pitanja i odgovori”.
  Na celom sajtu ima puno korisnog teksta razvrstanog po kategorijama (Teme), pročitajte
  tekstove dr. Dušice Jarić, iskustva drugih roditelja…