kucaDetaljno čišćenje kuće često može da bude uzrok pojave astme, smatraju britanski stručnjaci. Uzrok bolesti je upotreba sredstava za čišćenje u spreju i osveživača vazduha koji, čak i kada se koriste samo jednom nedeljno, povećavaju rizik od obolevanja.

Stručnjacima je odavno poznato da sredstva za čišćenje mogu da uzrokuju probleme sa disanjem kod osoba koje već boluju od astme. Međutim, rizik od obolevanja raste sa učestalošću korišćenja i vrstom sredstva za čišćenje, pokazalo je istraživanje kojim je bilo obuhvaćeno 3.500 osoba. Najopasniji su osveživači vazduha i sredstva za čišćenje nameštaja i stakla. Ekspozicija ovim hemikalijama je odgovorna za nastanak oko 15 odsto slučajeva asme kod odraslih osoba. U proseku rizik od obolevanja je veći za 30-50 odsto kod osoba koje su redovno izložene dejstvu hemikalija.

Stručnjaci veruju da pomenute hemikalije sadrže određene iritanse koji nepovoljno deluju kod osoba koje imaju predispoziciju da dobiju astmu. S druge strane, proizvođači sredstava za čišćenje nas uveravaju da su njihovi proizvodi bezbedni za upotrebu. Dalja istraživanja to treba da potvrde.

Izvor: Politika