Pobedi je! Živi aktivno!

Koprivnjača

Šta je koprivnjača?

Koprivnjača (urtikarija) alergijsko obolenje kože i jedna od najčešćih bolesti u dermatologiji. Obolenje se emanifestuje crvenim osipom različite veličine i oblika, slično kao kad se opečemo koprivom (odatle i potiče naziv koprivnjača).

Crveni osip praćem bolom i svrabom, ponekad i oticanje, može se pojaviti na bilo kom delu tela, u naletima, u trajanju od 24 do 72 sata. Urtikarija nastaje kao posledica oslobađanja histamina, jedinjenja iz ćelija, koje omogućavaju da krvni sudovi propuštaju tečnost u najdeblje slojeve kože. Obolenju su podložne osobe svih uzrasta, ali su učestalija kod žena.

Koji su simptomi koprivnjače?

Simptomi su pojava tvrdih, kružnih, ružičastih papula (urtika), blago izdignutih iznad nivoa kože, najčešće na udovima i licu. Može se seliti sa jednog mesta na drugo ili se spajati (konfluirati), stvarajući urtike velikih dimenzija. Ove promene na koži nastaju brzo, traju kratko, od nekoliko minuta do nekoliko sati, naizmenično se pojavljuju i nastaju ne ostavljajući nikakvog traga.

Osip i svrab ponekad traju i duže (nekoliko dana), a u slučaju hroničnog oblika javljaju se periodično, mesecima. Koprivnjaču prate i drugi subjektivni simptomi kao što su bockanje i peckanje kože. Kod nekih osoba dolazi i do otoka mekih tkiva-kapaka, usana, jezika i dlanova. Bolest može zahvatiti i respiratorni, gastrointestinalni i kardiovaskularni sistem. Ponekad se javljaju i asmatični napadi, prolov, kijavinje, otok zglobova, otežano disanje i povišena telesna temperatura. U težim slučajevima može nastupiti i anafilaktički šok, čiji ishod može biti fatalan.

Šta su uzročnici?

Najčešći uzročnici koprivnjače jesu fizički faktori kao što su napor, stres, hladnoća, sunčevi zraci, solarijum, pritisak, nagnječenje, grebanje, zatim virusne infekcije, crevni paraziti, polen, prašina, grinje, ubodi i ujedi insekata, otrovi insekata, životinjske dlake, perje, razne vrste hrane, aditivu u hrani, lekovi, kozmetički preparati i hemijski proizvodi.

Pojavljuju se često kod osoba koje pate od različitih vrsta alergija, kao što su polnska groznica, angioedema, alergija na lekove ili određenu vrstu hrane. Uprkos tome, u 50% slučajeva nemoguće je pronaći pravi “okidač”. Kod dece, urtikarija je najčešće povezana sa respiratornim infekcijama ili hranom. U novije vreme, kao još jedan od okidača naprijatnog crvenog osipa navodi se i hroničan stres.

Vrste urtikarija

Urtikarija se može javiti u periddu od nekoliko meseci do nekoliko godina. U odnosu na vreme trajanja i učestalot razlikuje se nekoliko oblika (vrsta) urtikarija.

Ukoliko se osip pojavi odmah nakon kontakta sa alergenom, reč je o akutnoj urtikariji koja treje do 6 nedelja. Obično je posledica alergije na hranu, lekove, prašinu i obično nestaje spontano ili uz lečenje.

Hronična urtikarija traje duže od 6 nedelja a uzrok je nepoznat-idiopatski. Hronični intermitentni oblik koprivnjače traje godinama, s tim da se osip javlja periodično. Namirnice koje najčešće uzrokuju pojavu ovog obolenja su lešnici, bademi, kikiriki, čokolada, jaja, riba, morski plodovi, paradajz, bobičasti voće, agrumi i mleko.

Holinergična urtikarija obično se javlja na trupu prilikom fizičkog napora, mahanička je najčešće uzrokovana iritacijom kože (nagnječenja, pritisci, grebanje), dok do solarne urtikarije dolazi usled izlaganja sunčevim zracima.

Urtikatiju mogu uzrokovati različiti alergeni hemijskog ili organoskog porekla (biljke, životinje, ubodi insekta, perje, dlaka).

Dijagnostika i lečenje

Prvi korak u lečneju ove alergijske reakcije svakako je odlazak lekaru specijalsti-dermatologu. Dijagnoza se postavlja prema izgledu kože, uz utvrđivanje da li je kod pacijenta ranije postojala određena vrsta alergije. U dijagnostikovanju pomažu laboratorijske analize koje će ukazati na opšte stanje organizma.

Ukoliko je neophodno, rade se u specifične analize, probe ekspozicije i elimenacije alergena, ali i imunološki i provokacioni testovi. Najvažnije je otkriti uzročnika alergije, a nakon toga primeniti terapiju medikamentima koji ublažavaju ili otklanjaju simptome koprivnjače.

Terapije je  u većini slučajeva simptomatska i obično se prvo prepisuje lečenje antihistaminicima (lekovi protiv alergijskih reakcija) ili kortikosteroidima u težim slučajevima. Lekovi se primenjuju individualno u zavisnoosti od tipa urtikarije i opšte kliničke slike pacijenta, što se utvrđuje na dermatološkom pregledu.

NEMOJTE SAMI LEČITI KOPRIVNJAČU, ONO ŠTO JE POMOGLO VAŠEM KOMŠIJI, PRIJATELJU ILI ROĐAKU MOŽDA NIJE PRAVI IZBOR LEKA TA VAS! OBRATITE SE DERMATOLOGU, ON ĆE PROCENITI ŠTA TREBA DA KORISTITE.

Ukoliko se tačno odredi uzrok koprivnjače, prostupa se hiposenzibilizaciji (alergijska vakcinacija ili specifična imunološka terapija). Važno je napomenuti da treba izbegavati češanje oteklina, jer može doći do širenja osipa, ali i infekcije kože i stvaranja ožiljaka.

Predlog  jelovnika

Osim terapije odgovarajućim lekovima, u lečenju i prevenciji koprivnjače (urtikarije) vežnu ulogi ima ishrana.

U slučaju koprivnjače najvažnije je izbegavati alergene i ubrzati njihovu eliminaciju iz organizma. Ukoliko koprivnjača traje duže vreme, trebalo bi pristupiti dijetalnoj ishrani i smanjiti unos belančevina (mleko, jaja, sir, riba) jer su oni najčešći nosioci alergena.

Namirnice uvoditi u ishranu sledećim redom:

 1. dan – čaj sa šećerom
 2. dan – pirinač na vodi, dvopek, keks bez jaja
 3. dan – supa sa kuvanom piletinom, krompir
 4. dan – barena teletina, jabuka
 5. dan – kuvana govedina, zelena salata i šargarepa
 6. dan – uvesti mleko ili jogurt

Napomena za koprivnjaču

Veoma je važno sprečiti oslobađanje histamina iz potkožnih ćelija (mastocita) za vreme trajanja alergijske reakcije. Osobe sklone koprivnjači iz ishrane treba da izbace namirnice koje dugo stoje, kao i podgrejana jela sa mesom, jer sadrže velike koločine histamina koji može pojačati reakciju organizma. Neophodno je izbegavati sireve, plavu ribu (skuša, sardela, haringa), konzervisnae namirnice i suhomesnate proizvode.

Similar posts
 • Još par dana do 22. Beogradskog Marat... I došao je i taj dan. Kako ova prethodna rečenica patetično zvuči, poput neke navijačke pesme i šta ti ja znam, ali jednostavno je tako. Dva meseca vrlo angažovanih priprema će se svesti na 3h i 45minuta trčanja u subotu 18. aprila. Stvarno isčekujem ova j događaj sa sve tremom, strahom, neizvesnošću, nekim osćajem nervoze [...]
 • Pušenje je kul, ali ubija Ko može da zamisli Sintaru bez cigare? A Džejmsa Dina? Dame, zamislite poljubac sa njima… Um…. Ne mora vama da se desi, ali znajte da pušenjem umnogome povećavate verovatnoću da ćete baš vi popuniti statistiku smrtnosti od raka :(    NO MORE KILLING!!! [...]
 • Prvi maraton uspešno završen I did it! Puno puno fantastičnih utisaka. Od ekipe koja se skupila i pozdravila me, do onih koji su juče zvali i dali podršku, brata koji je trčao poslednjih12km sa mnom, vas koji ste me prepoznali i dali mi do znanja da čitate sajt i da je ovo što radim vredno truda i na kraju pogleda [...]
 • Maraton kao cilj u životu Sad kad pomislim da odgovorim na pitanje Zašto? Zašto trčati maraton i u čemu je tu fazon, em nemam pravog odgovora, em se i ne trudim nešto specijalno da odgovorim sebi na ovo pitanje. Naravno odgovori su tu sasvim klasični od onog da pokažeš sebi da možeš, da bi uradio nešto novo, da bi ojačao [...]
 • Simptomi slični astmi Irena: Poštovana Dr Jarić, Od maja prošle godine dijagnostifikovana mi je rinosinusitis i upala sinusa kada počinje moja svakodnevna poseta lekarima. Naime, oko tri do četiri meseca sam primala injekcije gentamicina i diklioofena zbog stalne otečenosti u predelu očiju i nosa i bolova u čeonom delu, a kasnije sam lečene sprajom Beconase i Nasonex, kao [...]
 • Branka

  Jednom se to desilo mom sinu,koji ima atopijski dermatitis od 9-og meseca.
  To je bilo kada je imao 3.5 god. Trebao je da provede par sati u privatnom vrticu i od silnog uzbudjena izbila ga je urtikarija dok smo se spremali,na gornjoj strani sake i na licu,i trajlo je sve dok nismo stigli u vrtic, Trajalo je oko pola sata,spontano se povuklo i nismo dobili nikakvu terapiju ni dijetu. I to sve od srece i uzbudjenja! Vise se nikada nije pojavilo.

 • Aleksandra

  Pre dve godine javila mi se koprivnjaca,imam astmu a osip mi se javlja iskljucivo leti pri prvom izlaganju suncem,nakon sto se koza privikne suncevim zracima i uz upotrebu krema i lekova to se povuce.Pored peckanja i svraba koze desavalo mi se da imam i problema sa gutanjem kada bi koprivnjaca zahvatila i predeo oko vrata,ni malo nije prijatno sreca pa mi to traje 2-3 dana.Na alergoloskom testu utvrdili su da sam alergicna na prasinu,grinje,polen trave ambroziju,dlaku.Postoji li lek koji sprecava pojavu tog koznog oboljenja?

 • ivana

  25.09.2010 u 23:3 Skoro se to desilo (koprivnjaca) i mom sinu koji ima 8 god pored terapije dermatologa , ja sam dete tusirala dva dana sa :dve sake kopriva iseckati i preliti sa deset l vode mlake vise na hladno ,tako da odstoji 10 min procediti i telo tusirati naravno bez sapuna i ne brisati peskirom ,nego ostaviti telo da se osusi . Znaci dva dana po jsdno praviti pauzu tri dana u slucaju da se koprivnjaca ne povuce postupak ponoviti……. ono sto je najbitnije za vreme terapije obavezno za jedan dan pojesti 1kg JABUKA…sto znaci deca koja su podlozna alergijama svakodnevno trba da jedu sto vise jabuka……nadam se da ce Vam pomoci i ovi saveti.

 • milica

  Pre dva dana moja cerka (9-god.) je dobila crvene krugove po koži.Neznajući šta je,osim da je osip zaprepašcena sam bila kojom se brzinom širilo.Imam troje dece i namam iskustva sa alergijama.Ona je inače zdravo dete njen zdavstveni karton je prazan samo je primala redovne vakcine.Ima 10 dana kako slabije jede izgubila je apetit uz povremeno kašljucanje (jače noću) i zrelo iskašljavanje.Pa je pre pet dana dobila temperaturu.Javila sam se lekaru on je rekao da je to virus i da mora da istera svoje,-terapija sirup PROSPAN i brufen- pluća čista.Međutim, tri dana posle je ustala sa temp.39.5 i sva otecena sa crvenim uzdignutim krugovima na koži.Sva sam bila uplašena neznam kad sam nas spremila i stigla do lekara.Posle dužeg šetanja ustanovili su da dete ima koprivnjaču i početak upale pluća.Živo me interesuje dokad će to da traje.Nista nije ukazivalo na upalu pluća bilo je veoma podmuklo.Molim vas ako neko ima sličnih problema sa koprivnjačom javite se da podelimo muku.Unapred zahvalna.

 • Dijana

  Dobila sam koprivnjacu pre dve godine.Naravno bila sam kod dermatologa i prepisala mi je Aireus tablete.Dnevno pijem jednu tabletu,ako slucajno preskocim bride mi usne,dlanovi,a na tabanima osecam kao da hodam po klikerima i naravno izludjujuci svrab po celom telu.Dermatolog nije mogla da mi odgovori na pitanje kada koprivnjaca prestaje,ali sam citala u knjigama da moze i do dvadeset godina da traje.Bojim se da ova alergija moze da izazove nesto mnogo kriticnije.Moram da napomenem da vec imam alergisku astmu jer smatram da ima veze sa nastankom koprivnjace.Da li je moguce da to ima veze i sa telesnom tezinom

 • Marija Blažić- Maja

  Dijana, alergijska astma i koprivnjača ukazuju na to da imate atopijsku konstituciju. Nisam baš razumela šta ste mislili pod pitanjem da li to ima veze sa telesnom težinom. Povišena telesna težina može uticati na slabiju kontrolu astme ( http://www.astma.rs/ishrana-astma/gojaznost-i-astma/ ). Zato je važno održavati normalnu telesnu težinu i koristiti redovnu preventivnu terapiju za astmu. Trebalo bi utvrditi šta izaziva koprivnjaču.

 • Lidija Josimovic

  Draga Milice,
  pre tačno 15 godina sam imala operaciju ( ginekološke prirode) koja se nažalost iskomplikovala, i između ostalog sam morala primati i transfuziju krvi. Od momenta primanja transfuzije sam se osula po celom telu crvenim otocima za koje sam tek kasnije saznala da su urtikarije ( u narodu: Koprivnjača). Pila sam razne antihistamine koje sam samoinicijativno prestala uzimati jer mi nisu pomagali ni posle više meseci uzimanja.
  Eto, ja muku mučim punih 15 godina sa ovom “dosadnom” bolešću i ne vidim kraj, i što je najtužnije, nema odgovora na moje pitanje, ” od čega?”. Operaciju i transfuziju sam namerno spomenula, jer do tada nisam imala problema sa alergijama. Ceo moj slučaj povezujem sa jedne strane sa samom operacijom, prilikom koje je organizam bio izložen velikom stresu, a sa druge strane sa transfuzijom. Kako godine prolaze, stanje je sve teže pošto su urtikarije sve učestalije, sve izraženije, sve duže ostaju vidljive, koža je postala hipersenzibilna…itd. Čak, i kada se češljam, pa u slučaju da se samo malo počupam češljem, celo lice mi se ospe. Kada prem zube, usne i predeo oko usana ne samo da si mi osuti urtikarijama, već ostaju i otoci. Moram bar sat vremena ranije da ustanem pre posla da bi se urtikarije i otoci koji ih prate donekle povukli pre nego što napustim stan.Inače nisam pesimista, ali u mom slučaju ne vidim boljitak, a kamoli izlečenje.Čak i kada se nasmejem, urtikarije se pojave na licu i oko usana. Kada plačem, urtikarije se pojave na kapcima, oko oka i na obrazima, i povlače se tek nakon otpr. pola sata, a suze do te mere iritiraju oko i izazovu peckanje, da moram zažmuriti, u protivnom imam osećaj kao da mi je neko ljutu papriku bacio u oči.
  Ne bih da dužim, jer je moja lista “okidača” poduža. Želja mi je da ovo podmuklo stanje prestane, i da mi se vrati prethodno zdravo stanje. U poslednje vreme se javlja i dosadan, suv kašalj koji na kraju izazove i povraćanje, suzenje očiju, a tada mi bukvalno celo lice otekne od urtikarija i bude deformisano. Ne znam da li postoji lek za ovu opaku i dosadnu bolest ali je ovo jako-jako strašno, neprijatno i bolno.

 • Amar_pg

   a jel li opasna koprivnjaca

 • BojanaPeric

  Mom detetu od 3g se jutros pojavila koprivnjaca. A pre 4 dana je dobio Prospan da pije i neke kapi u nos da mu se daju sa Prospanom. Prvi put u zivotu se ovo desilo i bas sam se bila uplasila o cemu se radi. On je dobio Pressing da pije. Ceo dan u naletima dobija osipe prvo po rukama i nogama a sad po licu i stomaku. A pride je dobio Prospan da pije zbog prehlade radi iskasljavanja.

 • BojanaPeric

  A da ironija bude veca,kontraefekti Pressinga su izmedju ostalog i kporivnjaca…. Ne zna covek da se smeje ili da place…

 • Anonymous

  Lidija, i ja sam jedna od osoba koja ima slicnu alergiju kao i ti. Procitala sam tvoj tekst i odlucila da ti se javim. Pre par dana sam isla kod infektologa radi neceg drugog i usput joj spomenula i ovu alergiju, rekla mi  je da bi  trebala da uradim test na hepatitis c i hepatitis b, da najverovatnije ima veze sa tim ili sa krvnim sudovima. A posto si ti primila transfuziju krvi najverovatnije da si sa krvlju unela hepatitis c, nebi bilo lose da uradis taj test. Veliki pozdrav!

 • Anonymous

  Lidija, i ja sam jedna od osoba koja ima slicnu alergiju kao i ti.
  Procitala sam tvoj tekst i odlucila da ti se javim. Pre par dana sam
  isla kod infektologa radi neceg drugog i usput joj spomenula i ovu
  alergiju, rekla mi  je da bi  trebala da uradim test na hepatitis c i
  hepatitis b, da najverovatnije ima veze sa tim ili sa krvnim sudovima. A
  posto si ti primila transfuziju krvi najverovatnije da si sa krvlju
  unela hepatitis c, nebi bilo lose da uradis taj test. Veliki pozdrav!

 • Ivana

  Ljetos mi se prvi put pojavila koprivnjaca,a buduci da je nisam imala nikada prije toga,odmah sam se javila ljekaru koji mi je rekao da pijem sumece tablete kalcijuma i c vitamina i da ce samo proci. Sada,nakon pola godine,javio se isti problem,samo dosta intenzivnije. U toku noci mi se osulo cijelo tijelo,i imala sam problema sa disanjem.. Kada sam se javila ljekaru prepisao mi je neke injekcije i rekao mi da pijem pressing,i da se pridrzavam dijete sto duze(da se odreknem sve hrane otprilike). Sad ne znam sta da radim,jer inace imam problema sa tezinom(jako sam mrsava),a jedem mnogo,sada kad ne smijem da jedem nista bojim se da ce se pogorsati.. Imam 49 kila i visoka sam 172… Ne zelim da bude jos manje. :(

 • Marija

  mom sinu se drugi put javlja urtikarija,ima 3,5god. išli smo kod alergologa,dala mu je aerius i galitifen. Kuma mi je rekla da je njen otac izlečio urtikariju čajem od utrobice, jedino se može naći da ja znam u Baru,ukucaj “čaj od utrobice”  
  Ja sam zvala i pričala sa gosp.Vesnom koja i pravi te čajeve i proizvode , čaj je inače za jačanje orgrnizma i čišćenja jetre. Probaj ….

 • Labyrinthman

  Evo ja sam zaradio koprivnjacu pocetkom januara od kako sam koristio neki “lekoviti” sapun od nevena.
  Ali u zadnjih par dana koprivnjaca je popustila i shvatio sam da je to zbog toga sto sam poceo da pijem sok i da jedem bobice  od Aronije.
  Svaka prodavnica zdrave hrane mora da ima Aroniju, nadjite je pitajte kako se upotrebljava i siguran sam da ce vam pomoci.

 • Marija Blažić-Maja

  Verovali ili ne ja sam uspela da obijem osip po rukama, od snega i hladnoće. Juče sam čistila sneg sa prozora i dela krova (živim u potkrovlju) i osule su mi se ruke kao da sam čupala koprivu. To sam namazala Niveo baby cremom protiv ojeda sa cinkom. Do ujutru se smirilo, ima još samo malo crvenila. Inače kad pada sneg i padnu mi pahuljice na lice strašno me svrbi.

 • besima

  -tesko mi je sto i ja pisem ovaku istu pricu za mene je i tuzna i radosna . tuzna jer bolujem vec 5 god od ove koprivnjace a radosna sto nisam sama . desilo se poslije ginekoloske operacije nakon par mjeseci probala sam sve sto se moglo probati i nikad lijeka koplikovano je usporava cjeli zivot imama svaki dan po tjelu
  a najteze otjecu mi noge tuzno imam 35 god i nemam normalan zivot kao ostali narod tesko je kad neko vas vidi i cudi se kao da smo svemirci  ako ima jos neki lijek neka javi ali ipak mi je lakse kad podjelim ovu bolest s nekim psihicki hvala unaprijed ko razumije nasu boles hvala svima

 • vesnaa

  jao ja imam muku sa detetom…ne znam sta da radim…javila joj se pre 6 meseci od prilike koprivnjaca i evo sad opet…ne znam sta da radim????jel ima nekog leka???

 • masar dehar

  zovem se masar i ja sam dobijo hronicnu urtikariju i pijem po cetiri tablete aerius na dan i nikako se ne poboljisava jos uvjek je sve isto a zubar mi kaze da imam parandetoza pa neznam dali je mozno da je od toga

 • Dijancica

  Da i ja podelim svoje iskustvo sa vama. Ja sam koprivnjacu isto dobila pre 8 meseci ali u nekom blazem obliku i to samo nocu.Na kraju sam zavrsila u bolnici pre par meseci jer se sve vise pojacava.Pila i po 3 razlicita leka na dan,pa se smanjilo.Medjutim samo mi izbija nocu i pored uzetog xyzala od 10mg. Da li je neko imao problem sa tom urtikarijom koja se javljala samo nocu?

 • Nikola

  Ja imam urtikariju vec 10-tak godina. Jedino sto pamtim je da sam tada s 10-tak godina bio na nekom kampu na Kopaoniku i da nisam imao taj problem. Posle toga je sve pocelo, evo vec 11.godina imam taj problem. Moji su mislili da ce proci u pubertetu ,ipak smo pokusavali raznim vakcinama,injekcijama,lekovima i nista..Iskreno kada vratim film u nazad nekad sam bio ocajan i spreman da podignem ruku na sebe od nervoze,prosto vise nisam mogao da je trpim. Fala Bogu,stego sam zube i resio da idem dalje u zivotu.Vise ne slusam sta ljudi pricaju kada mi vide crvenilo na ruci,cak sam spreman da se pobijem zbog toga,branim svoje telo iako ima svojih mana. Ako da Bog,za par dana cu otici u Americi da studiram ,planiram da se ozbiljnije pozabavim ovim problemom kada odem tamo..Uglavnom imam 21.godinu i jos uvek imam potpuno isti problem,urtikarija je tu svaki dan i ponekad me opet iznervira ali vise ne razmisljam kao pre i prihvatio sam je..sta da se radi,neko zivi bez ruku,nogu,neko od rodjenja ima problema s kozom ,zivot ide dalje…

 • branka

  moj sin je pre neko vece dobio osip, takozvanu koprivnjacu. dobio je do nocas 3 inekcije i da se maze fenistilom i da pije sirup aerius. za sada mu se povuklo

 • Doktor

  Ja sam pre mesec dana imao osip, napad astme, oticanje prstiju na rukama ali sam nasao nacin da se izlecim.. Ako zelite i vi da se izlecite postupite po mom nacinu, ovako:
  1. ako osetite oticanje prstiju na rukama uzmite noz, sataru ili sekiru i odsecite prste.
  2. ako primetite osip po kozi uzmite noz i oderite kozu sa vaseg tela.
  3. ako osetite tesko disanje i imate napad astme uzmite konopac, zavezite ga bilo gde na nekoj visini od 3m. zatim stavite malo vecu stolicu, popnete se na nju, zavezete konopac oko vrata i izmaknite stolicu. to je to….a ima i laksi nacin, a to je da napunite kadu vode, stavite citavu glavu u kadu i sacekate jedno 30min. i astma ce vas proci…
  to je to nadam se da ce vam pomoci….

 • isko52@live.com

  mene svrbi celo telo ali se mene nista ne pojavlju je

 • isko52@live.com

  ako mozete da mi kazete.

 • Ana

  Procitala sam vase komentare, i zaista nije mi jasno, lekari nemaju odgovor zbog cega mi utricarija izlazi, slali su me i na alergoloske testove(koji su pokazali da ni na sta od tu navedenog nisam alergicna), dermatolog mi je dao da pijem Aerius , pronizon i ranisan… ali nista od toga nema efekat. Postoji li lek?

 • Anastasija

  Imam 14god. Nikad do sada nisam imala ovu bolest. Ima skoro mesec dana kako me celo telo svrbi, i svaki put kada se pocesam pojavljuju mi se plikovi. a kada pokusam da se ne pocesam, samo mi crveni i iskoci po neki plik. nisam bila kod lekara, ali sam pila presing i ne pomaze. ali uglavnom mi se pojavljuje nocu, retko kad danju. ali traje nedelju-dve, pa nema.pa se posle par dana pojavi opet :( sta da radim?

 • http://www.trcanje.rs/ Veroljub Zmijanac

  Obavezno idi kod lekara!

 • Big mama

  e ovako. pre dva dana osula sam se po celom telu i oci su mi crvene. Imam osecaj kao da me nos svrbi i malo pored oka imam crveno. Da li je moguce da je od prasine ?

 • Rada

  Ja sam bila dijagnozirana da imam hronicnu autoimunu urtikariju pre 3 godine, simptomi su osip (kao od koprive) po rukama i tijelu, kao i otok na usnama, licu i prstima. Pojavljivalo se nocu, svaka dva-tri dana.Test za alergiju je pokazao da nisam alergicna ni na sta. Antihistamini su privremeno ublazivali simptome ali nije prolazilo. I specijalist – reumatolog mi je prepisao lijek Plaquenil – koji se koristi za malariju, ali je uspjesan i u lijecenju autoimunih bolesti, i nakon 6 mjeseci terapije sa Plaquenil-om sam bila izlijecena…

 • Nada

  Rado,moj muž ima iste simptome koje ste vi imali. Muči se od januara meseca. Ako ste vi trajno izlečeni ,možda ima nade i za njega. Volela bih ako je moguće da stupimo u kontakt. Nada

 • vuneni travojed

  Ja sam imala probleme s kožom i mislim da su se postepeno povukli otkad primjenjujem jednu jednostavnu jutarnju rutinu. Svako jutro, čim ustanem, popijem od 0,25l do 0,5l najobičnije ustajale vode. Nakon toga ne jedem pola sata do sat vremena i tek onda doručkujem. Nadam se da će još nekom pomoći ovaj jednostavni recept.

 • milanka

  nadam se da ces to i svom detetu da uvrstis u lecenje ..kretenu.

 • slawica sawic

  mom sestogodisnjem sinu se koprivnjaca javila pre dve nedelje….dva dana je pio aerius sirup,i prestala je.imali smo zakazanu operaciju testisa,koju smo zbog alergije odlozili..kada je prosla alergija,nazvala sam hirurga da se konsultujem sa njom u vezi zahvata…rekao nam je da prodju 5,6 dana nakon sirupa,da vadimo krv,i odemo na zahvat…medjutim,nakon 2 dana,se koprivnjaca opet javila!Interesuje me…da li je moguce da koprivnjaca izadje zbog stresa jer je dete culo za zahvat?i da li uopste trebamo ici na operaciju sobzirom da mu se javljala urtikarija pred zahvat?Hvala unapred…

 • goca

  i meni se javljalo samo nocu…a sada i preko dana,trenutno otezano i disem..sve isto mi je kao i tebi!

 • Kole

  Ja imam koprivnjacu. Istrazivao sam i dosao sam do zakljucka da mi alergija izlazi najvise kada sam dehidriran. Nisam hteo da pijem antihistamine jer oni ne resavaju problem , samo otklanjaju posledice. Daljnjim istrazivanjem sam povezao ovu alergiju sa gljivicnim oboljenjem kandide koje nastaje pri stresu, nepravilnoj ishrani i kiselosti organizma. Zakljucio sam da su te tacke osipa ustvari mesta gde je kandida usla pod kozu. Pokusavam da izlecim kandidu za koju smatram da je uzrok koprivnjace. Do tada vazno je da ostanem hidriran 2,5l na dan. Ovo je moje licno iskustvo i misljenje

 • Tiha

  Mozete li da mi se javite na 0693180223 … pre 4 meseca je pocelo isto nocu … vec sam odlepila sa svrabom … no .. krenula sam u pretrage … lekar opste prakse me uputila na neke analize … dokle ste vi stigli? … suprug i ja planiramo trudnocu pa se ne usudim dok ne saznam od cega mi je … molim Vas da me kontaktirate da razmenimo iskustva …Tiha mi je ime …