Odgovor doktorke Jarić ove nedelje ide u Crnu Goru. I ovde ćete pronaći odlične informacije za sve ljude koji imaju ovaj problem. Moram priznati da sam lično podosta naučio o svojoj astmi čitajući doktorkine odgovore na konkretna pitanja drugih pacijenata. Zato Vas i savetujem da ne preskačete čitanje ovih tekstova jer su mnogo vrednijih od nekih generalizovanih članaka o astmi koje možete naći na internetu. Npr veoma ste pogrešili ako ste preskočili članak Berodual i Spalmotil, koji je doktorka pisala u vidu odgovora Bojani, čiji sin boluje od astme. Ukoliko pročitate taj članak pre čitanja ovog, biće vam mnogo jasnije da shvatite sledeći tekst.

Silvana:

Astma mi je ustanovljena novembra prošle godine. Koristim Serevent i Flixotide. Od malena kašljem, ali je od pretprošle godine počelo sa sviranjem u grudima, IGe je bio 607. Imam ekcem na desnoj šaci koji se povukao zadnje tri godine.

Evo ovako počinju moje tegobe:

Kao neko grebanje u grlu, kao neko perce koje mi danima izaziva uporni kašalj. Takođe čini mi se da mi nešto gmiže po vratu i da me nešto steže. Promuknem. Sad sam i dobila virusnu upalu pluža po levoj strani. Infuzije po dva puta sa amikacinom aminofilinom i urbason. Bilo mi je dobro, ali noćas, opet odjednom, svira mi u grudima i kašljem. Ne mogu da se pomirim sa tim da mi se astma komplikuje. I tako se nerviram što sebi ne mogu da pomognem. Kažite šta da radim. Imunitet mi je jako slab. Unapred zahvalna.
Pozdrav iz Bara

Dr Dušica Jarić:

Silvana,
Iz pisma sam shvatila da imate tzv atopijsku konstituciju na koju ukazuje povisen IgE u krvi. Nisam razumela na koje ste inhalatorne alergene preosetljivi. Atopijska konstitucija se manifestuje  postojanjem i atopijskih bolesti: ekcem, alergijski rinitis i astma. Ekcem je mnogo češća manifestacija kod dece i mladih ljudi (sa odrstanjem se smiruje). Astma se manifestje ponavljanim epizodama otežanog disanja, kašlja i sviranja u grudima koje prolaze same po sebi ili pri primeni lekova koji otklanjaju tegobe (ventolin ili berodual). Flixotide i Serevent su lekovi koji se koriste kao redovna preventivna terapija, a mogu se naći i zajedno u kombinovanom preparatu Seretide. Terapija je korektna, a Vi ipak nemate ono sto mi zovemo “dobra kontrola astme”. U tom slučaju prvo se razmatra da li ste stalno u kontaktu sa nekim od alergena koji pokreću pogoršavanje astme (velika količina grinja, buđ, divanski dim i drugi respiratorni iritansi). U sličnim slučajevima lekar uvek proveri da li je tehnika inhalacije leka pravilna. Ukoliko se sve navedeno isključi, proverava se da li bolesnik ima sinuzitis ili GERB – manifestje sa kao gorušica, strano telo u grlu, a moze i sa pormuklošću, bolovima u grlu, upornim suvim kašljem u ležećem položaju ili neposredno nakon obroka…

Infekcije su takođe bitan faktor pogoršanja astme, samo mi nije jasno kako znate da je upala pluća virusna, i u tom slučaju zašto ste na terapiji amikacinom koji se koristi u lečenju bakterijskih infekcija i to infekcija uzrokovanih gram-negativnim  bakterijama…

Ukoliko se  po smirivanju infekcije ne popravi kontola astme, a isključite alergene, respiratorne iritanse, sinuzitis i GERB, sa Vašim lekarom razmotrite tzv “korak na gore” ili “step up” terapije, tj da se primeni kombinacija SERETIDE 500 sa antileuktorijemom – tbl Singulair 10 mg.

Sa poštovanjem,
Dušica Jarić

Proverite da li pravilno koristite pumpicu-inhalator (Uskro ću snimiti sebe na sprskom, za sada evo demonstracije na engeskom :)

Pogledajte i najčešće greške!!!