image003Stigla su i prva pitanja za dr Dušicu Jarić, koja je trenutno jedini lekar u Srbiji koji je video sajt i koji se ponudio da volonterski odgovara na pitanja. Ukoliko Vam se ovaj gest sviđa možda bi bilo zgodno da pitate i vašeg lekara da se uključi u tim koji bi savetovao posetioce. Kao što znate cilj je jedan odgovor po lekaru na nedelju dana.  Do tada, molim Vas za strpljenje i razumevanje.

Ja bih se samo još jednom zahvalio doktorki i kao urednik sajta, ali i kao astmatičar na njenom entuzijazmu, trudu i iscrpnim odgovorima.

Bojana:

Koji preparat je najbolji za sazrevanje i izbacivanje šlajma kod astme?

Dr Dušica Jarić:

Dobro kontrolisana astma najčešće nije praćena prisustvom sekreta u disajnim putevima. Ukoliko imate astmu koja je praćena otežanim iskašljavanjem gustog, “žilavog” sekreta, akcenat treba staviti na lečenje same astme odgovarajućim preventivnim antiinflamatornim lekovima. Sa primenom “sekretolitika” tj preparata za olakašano iskašljavanje treba biti oprezan u osoba sa astmom, jer neki od njih mogu da potenciraju pojavu bronhospazma. Proverite u pisanom uputstvu koje stoji uz svaki lek, čak i na najčešće primenjivanom preparatu  N-acetilcisteina (Fluimucil, NAC i sl) stoji upozorenje da mogu da potenciraju bronhospazam u astmi.

Treba imati na umu da ni jedan sekretolitik ne može da deluje u uslovima slabe “hidracije” tj. ukoliko se uzima neki od sekretolitika potrebno je istovremeno i uzimati dovoljno tečnosti.

Vrlo često astma je udružena sa zapaljenskim promenama na nivou gornjih disajnih puteva /sinuzitis/ koja idu sa povećanom produkcijom sekreta koji se sliva iz gornjih disajnih puteva – tzv “postnazalno slivanje”. Sekret koji je sliva izaziva čest  nadržajni kašalj praćen iskašljavanjem gustog sekreta, i u tom slučaju samo primenom lekova za olakšano iskašljavanje, a bez etiološkog lečenja zapaljenaj gornjih disajnih puteva ne može se postići trajno poboljšanje niti potpuna kontrola astme. 

Posetite stranicu dr Jarić i pročitajte njenu biografiju.