Pobedi je! Živi aktivno!

Kašalj

Kašalj predstavlja odbranbeni refleksni mehanizam kojim se odstranjuje sekret i strana tela iz disajnih puteva. Međutim može da prati niz različitih akutnih i hroničnih oboljenja, ukoliko postane neefikasan, ekcesivan i stalan može u velikoj meri da utiče na kvalitet života pacijenta i da dovede do mnogih komplikacija.

Kašalj može da bude započet voljnim ili refleksnim putem. Stimulacija receptora za kašalj može da bude zapaljenska, mehanička, hemijska i termalna.

Zapaljensku stimulaciju koju izaziva – otok i proširenje krvnih sudova sluzokože disajnih puteva – javlja se kod zapaljenja grkljana-larngitis, bronhija-bronhitis, zapaljenja pluća, lokalizovanih gnojnih kolekcija u plućima, bronhijalne astme.

Mehanički nadražaj receptora za kašalj nastaje udisanjem različitih čestica npr. prašine, kompresije vazdušnih puteva, koja može da bude spoljašnja (proširenja aorte, lokalizovanih zapaljenja poput tuberkoloze, tumori pluća i unutrašnji-karcinom bronha, strana tela kontrakcije glatkih mišića tokom napada astme.

Udisanje iritantnih gasova npr. dim cigarete, hemijskih isparenja, hemijskim putem dovode do nadražaja receptora. Udisanjem toplog ili hladnog vazduha dolazi do termalne stimulacije receptora za kašalj.

Ukoliko duže traje kašalj postaje štetan i može da dovede do iscrpljivanja organizma. Procena dužine trajanja kašlja predstavlja prvi korak u sužavanju liste njegovih mogućih uzroka. Može biti akutan – traje manje od tri nedelje, subakuan – traje između 3 i 8 nedelja i hroničan kašalj koji traje duže od 8 nedelja.

Najčešći uzroci akutnog kašlja su: infekcije gornjih disajnih puteva kao što su nazeb, prehlada i akutno bakterijsko zapaljenje sinusa; veliki kašalj; pogoršanje hronične opstruktivne bolesti pluća – HOBP, koja obuhvata opstruktivni bronhitis i emfizem pluća; alerijska kijavica.

Virusne infekcije gornjih disajnih puteva su najčešći uzročnici akutnog kašlja. Nazeb predstavlja akutni zapaljenski proces sluzokože nosa, pacijentu je zapušen nos, može biti i bez povećane temperature – ona je obično između 37,2 i 37,5 stepena celzijusa, suzenjem očiju, iritacijom oćiju i grla, grloboljom i opštom malaksalošću. Pored kašlja fizikalan nalaz na plućima normalan. Akutna kijavica može biti i alergijska, vazomotorna i ona koja prati grip.

Hroničan kašalj

Hroničan kašalj je dugotrajan kašalj gde se rutinskom dijagnostičkom procedurom ne može otkriti njegov uzrok. Detaljnim pregledima se otkriva njegov glavni uzrok od kojih je u preko 90% slučajeva varijanta astme sa suvim kašljem, GEARD – gastroezofagealna refluksna bolest i sindrom slivanja sekreta niz zadnji zid jednjaka (u našem jeziku poznato kao GERB). Ostali uzroci mogu da budu pušenje, iritansi iz spoljašnje sredine, hronični bronhitis, kao i manje česti uzroci – zastojna srčana slabost, karcinom pluća ili jednjaka, sarkoidoza, tuberkuloza, strano telo u disajnim putevima, psihogeni ili “TIC” kašalj.

Osobe sa varijantom astme sa suvim kašljem najčešće nemaju prethodno dijagnostikovanu astmu, trajanje kašlja traje bar tri ndelje, nemaju ostale simptome astme kao što su stezanje i sviranje u grudima,nedostatak vazduha, imaju normalne nalaze na fiziološkom pregledu i normalne vrednosti parametara plućne funkcije, dobro reaguju na antiasmatičnu terapiju.

Sindrom slivanja sekreta niz zadnji zid ždrela čini da se pacijenti osećaju kao da im se nešto stalno sliva niz grlo, mogu da osećaju čestu potrebu za nakašljavanjem, imaju gušobolju a nos im je zapušen i curi.

GERB i kašalj

Gastroezofagijalna refluksna bolest je čest uzrok hroničnog kašlja koji može da bude i jedini simptom. Nastaje usled vraćanja želudačne kiseline u jednjak i grlo. Pacijenti često imaju gorušicu i kašalj kao i kiseo ukus u ustima. Refluks želudačne kiseline je izraženiji u ležećem položaju pa je potrebno izbegavati jelo makar dva sata pred spavanje. Lekovi koji pomažu u ovakvim slučajevima su antacidi koji neutrališu želudačnu kiselinu i blokatori želudačne kiseline ( omeoprazol, lansoprazo, pantoprazol).

Specifična terapija kašlja podrazumeva eliminaciju njegovog uzroka (npr. infekcije), dok nespecifična – simptomatska terapija obuhvata primenu antitusika. Po pravilu, antitusicima se leči samo neproduktivan, suv kašalj koji smeta pacijentima dok se kod vlažnog kašlja uglavnom primenjuju lekovi za stimulaciju iskašljavanja – ekspektoransi i sekretolitici.

U slučaju da imate bilo koju vrstu kašlja OBAVEZNO SE JAVITE LEKARU! LEKAR TREBA DA BUDE TAJ KOJI ĆE UTVRDITI RAZLOG KAŠLJA I PREPISATI ADEKVATNU TERAPIJU! NIKADA NEMOJTE NA SVOJU RUKU KUPOVATI SIRUPE ILI LEKOVE I SAMI LEČITI KAŠALJ!

Similar posts
 • Simptomi slični astmi Irena: Poštovana Dr Jarić, Od maja prošle godine dijagnostifikovana mi je rinosinusitis i upala sinusa kada počinje moja svakodnevna poseta lekarima. Naime, oko tri do četiri meseca sam primala injekcije gentamicina i diklioofena zbog stalne otečenosti u predelu očiju i nosa i bolova u čeonom delu, a kasnije sam lečene sprajom Beconase i Nasonex, kao [...]
 • Aspirinska astma Ivana: Imam 28. godina i stečenu astmu od 14. godine. (Konstatovana mi je nakon jake virusne infekcije). Prethodnih 4-5 godina je u fazi mirovanja, što znači da nisam imala napade koji bi me odveli u bolnicu, i da se tegobe koje imam svode na teskobu u grudima (naročito kada je povećan procenat vlage u vazduhu) [...]
 • Retrospektiva za period do maja 2009 Kako dosta novih čitalaca iznova otkriva sajt www.astma.rs, a pošto već imamo zavidnu kolekciju kvalitetnih tekstova, evo prilike da pročitate neke najvažnije po mome izboru: Niz članaka (ukupno 4.) koje objašnjavaju osnovne i nešto naprednije pojmove o astmi. Materijal mi je dostavila Dr Dušica Jarić. Članke možete čitati odvojeno ili po redosledu: Osnovni edukativni materijal o [...]
 • Fruškogorski maraton 2009 Nikada nisam ni bio, a moram priznati ranije nisam ni čuo za ovu manifestaciju. Eto prilike da pre Sombora posetim malo ovu predivnu planinu. Trčanje u prirodi je najlepše i  najveće uživanje. Verovatno ću naći nekog drugara pa ćemo i usput ćaskati. Videću se i sa Marijom koja je i poslala ovaj tekstić. Inače, ovo [...]
 • Deca i pasivno pušenje Duvanski dim je veoma rasprostranjena psihoaktivna supstanca i najvažniji zagađivač unutrašnje sredine kome deca mogu biti izložena. Prema proceni Svetske zdravstvene organizacije, u svetu ima oko 1,3 milijarde pušača, a do 2025. godine se očekuje porast na 1,6 milijardi, naročito u srednje inerazvijenim zemljama. autor : dr Snežana Radić – pedijatar pulmolog  Srbija je po [...]
 • anchi

  Jao ja sam se nesto krajem prosle godine razbolela, imala sam 2 dana visoku temperaturu i nakon toga vec skoro mesec dana kasljem. :S
  Bila sam kod doktorke i dala mi je da pijem lek Runac i da ako ne prestanem da kasljem da moram da odem na neki detaljniji pregled, ali sad ispitni rok pa nemam bas vremena da ceo dan provedem u nekoj cekaonici :'(
  a suvi kasalj ne prestaje

  kakva crna astma?! pa nije valjda to

  aaaaagggggggrrrrrrrrr

 • Marija

  Anči, zašto komentar “kakva crna astma?! pa nije valjda to”?
  Razlozi za suv i uporan kašalj mogu biti različiti. Detaljan pregled podrazumeva odlazak kod pulmologa, što znači da treba uzeti uput za pulmologa i sa uputom otići u specijalizovanu ustanovu za plućne bolesti. Pulmolog prvo popriča sa vama, pa uzme slušalice i posluša vaša pluća, pa na osnovu toga ako treba pošalje vas na RTG-pluća i spirometriju. U specijalističkim ustanovama to se uradi odmah. Znači nema potrebe da ceo dan provedete u čekaonici. Ali, ako treba i ceo dan provesti u čekaonici, mnogo je kraće nego lečenje posledica zanemarivanje simptoma kao što je kašalj.
  Pre neki dan sam već u jednom komentrau spomenula da sam prošle nedelje mogla izgubiti druga zato što nije imao vremena da provede ceo dan u čekaonici. Sad ima vremena da leži u bolnici.
  Nije mi namera da te plašim, samo hoću da ti savetujem da odvojiš taj jedan dan i posetiš lekara specijalistu. Veruj mi (a verujem da i sama znaš) ispit se ne sprema za jedan dan, tako da vreme provedeno kod lekara neću uticati na spremnost za ispite.
  Još jedan savet je da malo pozitivnije gledaš na život. Cilj ovog sajta, čije je osnivač mlad čovek koji ima astmu i živi potpuno normalan život, da svojim ličnim primerom i uz pomoć nas saradnika (mene kao asmatičara i Dr. Jarić) pokažemo da imati dijagnozu astme ne znači crno i aaaagggggrrrr.
  Znaš, to “crna astma” i nije “valjda to”, pomalo vređa nas asmatičare, jer mi nismo ni šugavi, ni vašljivi, ni zarazni.

 • anchi

  Nisam imala nameru nikoga da uvredim, zao mi je sto je tako ispalo.
  Hvala na savetu!
  Pozdrav

 • katarina

  Sajt vam je odlican ! Toliko korisnih informacija na jednom mestu ! Ipak nadam se da sam u zabludi oko svoje predpostavke i da su moje sumnje pogresne :)
  Naime, vec duze vreme kasljem( god. dana kada sam i nabavila psa) i imam neki neprijatan osecaj u glu…skoro da me stalno boli grlo, zdrelo.. U krajnicima imam skoro uvek gnoj…Kada sam isla kod lekara u domu zdravlja su kazali da je od nosa, dali acc , kazu virus , procice…Ja sam dugo kasljala, a vise nisam ni isla na preglede. malo se stisa, onda opet i tako u krug.

  Medjutm, vec dvadesetak dana nikako da se oporavim. Krenulo je sa jakim bolom u grlu, kasalj,nocu kada legnem je najgore i onda odsedim do 3 , 4h ujutru dok se ne smiri… ja uzimala strepsil, prskala tantum verde, propolis i nije mi bilo bolje! Bol toliko jak da nisam mogla da govorim. Posto imam malo dete, posumljam na popularni ‘praseci’ i sama ukljucim sebi hemomicin ( znam da to nije uredu ali sam to uradila). Ispijem i nista. Bol jak, kasalj, naizmenicno suv i produktivni jer zaista imam slivanja iz nosa, koja me guse… Temperatura sve vreme normalna do 37c. Posto sam u kuci imala sirup Spalmotil ja na svoju ruku pocinjem da pijem 3xpo 1supenu kasiku 5 dana. Posle prvog dana meni kazalj skoro da prestaje. Iskasljavanje traje. Ja ukljucila ACC i sve se smirilo! Ubedjena da sam se izlecila, grlo ne boli, ne kasljem cesto , izbacivanje slaima se smirilo…

  Medjutim, pre 2 dana uzmem neki patlidzan da spermim rucak…i kad sam u kuvanju probala , pocese usta da me svrbe, grlo pece, kasalj….ja onako dinstan patlidzan namazah na ruku (nadlakticu ) ipocinje koza da pece, svrbi , posle desetak minuta kada sam obrisala na kozi su bili plikovi ! Skontah da imam alergiju, a i crveni paradaiz mi je davno jedne godine smetao ….Medjutim , danas pocinjem opet ludacki da kazljem , bol iznad grudi, puls mi je stalno ubrzan oko 110…, malo pre sam jedno 15 min. kijala neprestano , slinavbila i smirilo se…. u gudima cudno boli, dno grla kao da ima sesto sto me tera da kasljucam….A kada se zakasljem zetoko onda kao da imamprocem u plucima, cudno zvuci, pisti…I prvi put u zivotu mi se izmedju prstiju na ruci pojavio ekcem ! Znam da je ekcem jer je i moja cerka kao beba imala ekcem . Ona sada ima 3 god, ekcem se smirio , ne dajem joj orashasto i cveklu iako je test pokazao da nema alergiju ( cak nestorovic i k.milosevic kasali da smem slobodno da joj dajemsve ) ali je jednom prilikom cela bila u plikovima , pecatima, a 5 sati pre reakvije je jela dosta cvekle i posle probala reformu :( Aerius su joj tada dali i bila je na eliminacionoj dijeti…. Pisem sve ovo i sumnjam da je ustvaro ona ‘atopicar’ zbog moguce naslednog gena , a da ja nisam ni znala da mozda imam astmu…

  Jedino mi vi mozete kazati ima li mesta mojoj sumnji ? I ako ima jel sam za ORL ili pulmologa ? Ja sam na Zvezdari ,pa ako mozete jos da mi preporucite kod kog lekara da idem( mislim na kliniku u presevskoj ulici).
  Pozdrav i izvinjavam se na predugom, i preopsirnom postu. Nemam kome drugom da se obratim.

 • katarina

  zaboravih da kazem da vec 5 godina ne pusim i muz je nepusac,retko kod da kod nas u stanu zapali cigaretu…. Medjutim, kada sam spremala sos od patlidzana mila mi je rodjaka u gostima na 2 dana koja dosta pusi…Jedva sam stan proluftirala, ocajno sam se osecala jer je ona i na moju konstataciju da mi previse dima smeta i da ne zelim da moje dete udise toliki dim ona je idalje pusila bez pardona ! Nisam zakeralo i istrpim jednu , dve …ali dva dana je konstantno dimilo i moje cesto otvaranje nije imalo ama bas nikakvog uchinka… Mozda je i to doprinelo ponovnom kaslju i bolu u grudima. Pozz

 • Marija

  Katarina, lepo ste sve opisali, ne brinite za dužinu:)
  Najbolje je obratiti se vašem izbranom lekaru opšte prakse, ispričati sve ovo, a on će vas uputiti specijalisti.
  Bitno je da uradite alergo-testove i da vas pulmolog dobro posluša, uradi spirometriju i sve potrebne testove. Nije loše posetiti i ORL i pulmologa.
  Za rođaku zaista nemam reči:(
  Morate biti “oštri” sa takvima koji ne poštuju dom u kojem su gosti. Kad sam prestala da pušim, svojim gostima sam još uvek dozvoljavala da puše. Međutim, kasnije sam na ulazna vrata zalepila nalepnicu “Molimo ne pušite”.

 • katarina

  Marija, puno hvala na odgovoru :) Oticicu kod lekara opste u domu zdravlja i pokusacu da izbombardujem upute …
  Jedino neznam kod kog lekara da zakazem u Zvezdarskoj klinici u Presevskoj:(
  Meni je sada bolje , mada idalje kasljuckam suvo , a izbacujem tvrd slaim …znam da zvuci nemoguce ali u mom slucaju je tako …Juce sam opet cetkala psa ( bison frize-rasa koja navodno ne izaziva alergiju ) i opet sam imala strasan svrab i peckanje oko nosa, usana, vrata i posle par sati se smirilo.
  Jos jednom hvala na odgovru , a ja cu vas i dalje citati :) Pozdrav

 • snezana marusic

  u detinjstvu sam imala problema sa zamaranjem pri trcanju i povremenim kasljem pa su mi radili alergo testove i tada ustanovili da imam reakcije na prasinu.Secam se da sam tada dugo koristila lekove lekonstamin i novosulfin ako se dobro secam.Sada sam zrela zena od 49 godina i verujte da nisam sve godine prestajala sa suvim upornim kasljem samo sto je ranije to bio blazi oblik a sada mi se faca prosto izoblicila od naprezanja.Zivim totalno nekonforno jer mi je organizam iscrpeo a i mnogo novih bolesti se dodalo.Dijagnostikovan mi je sjorgenov sindrom od cega nista ne pijem osim lekova za bolove i povremenog ubrizgavanja vestackih suza,imam i noduse na stitnij zlezdi ali su doktori sumnjicavi da i jedna i druga bolest moze da se manifestuje ovakvim kasljem.Pulmolog u Cacku mi je ispitivao kapacitet pluca koji je bio razlicit ali uglavnom se zakasljem pri uduvavanju tako da i to ne moze verodostojno da pokaze rezultat.Ct grudnog kosa od pre neku godinu bio je uredan rengen nije pokazao nista znacajno.Zahtevala sam da mi se uradi alergo test u Cacku nije pokazao alergiju na nista a onda sam bila u Beogradu na klinickom centru i pulmolog dr.Vucicevic mi je zahtevao nove alergo probe koje takodje nisu dale odjeka radila sam i spirometriju i tada mi je konstatovana asma i dat seratide disk 1200mg. koga i sad korisim ali mi se kasalj ne smiruje.Lezala sam u Cacku u bolnici gde su mi davali neku terapiju inhalacije i venski od koje sam imala samo drahtanje ruku i niz kontraefekata i verujte prestala sam vise da posecujem lekare jer sam izgubila volju za bilo cim.Postoji li neka institucija odnosno neki vid pregleda koji sa sigurnom verovatnocom moze da mi potvrdi uzrok upornom dugogodisnjem suvom kaslju i da li ti svi problemi mogu da budu posledica asme?

 • jaric dusica

  Snezana, kao sto je Marija u tekstu lepo napisala, uzrok hornicnog kaslja treba traziti i van respiratornog trakat. U preko 90% osoba sa hronicnom kasljem, koej su nepusaci, imaju uredan RTG i CT pluca, i ne uzimaju lekove iz grupe ACE inhibitora/ lekovi z apovisen krvni pritisak/ su samo tri obolenja- astma, hronicna afekcija gornjih disajnih putvea sa potnazalnims livanje, i GERB. Ovo poslednje tzv refluksni kasalj se retko dijagnostikuje jer se na njega retko i misli. Tipicni nzaci kao sto su zgaravica, gorusisa kod 75% osoba sa refluksnim aksljem nedostaju, ali se zato naalze atipicni znaci kao sto je osecaj knedle u grlu ili povremena promuklost i proemna boje glasa, osecaj golicanja kao perce u grlu nakon cega sledi naapd suvog ksalja, koji je pored provokacije jakim mirisima i sl, provicran nakon ili tokomoborka, tokom govora ili smeha, tokom lezanja ili neposredno nakon ustajanja, nakon zuimanja kiselih i slatkih namirnica i sl….Nelcen GERB je cesto stanje koej rpethodi pojavi astme, ali i oni koji imaju astmu mogu u preko 50% slucajeva da imaju pridruzen GERB

 • zlata

  dali neko moze da mi pomogne.6-7 godina imam neproduktivn i kasalj cak i kod najjace prehlade nikad nemam sekreta.taj kasalj me muci i trazila sam pomoc od ORL,radila testove alergije,snimala pluca i nista.sada se lecim od raka dojke i moj onkoloog kaze ,, ne svidja mi se vas kasalj,, nemam gde i kome da se obratim jer svi lekari i snimci pokazuju da je u redu.zelela bih nekada da kao raqnije mogu da iskasljem slajm. ono sto eventualno iskasljem lici na vodu,prozirno malo sluzasto.davala sam ispljuvak na pregled i to je ok.

 • Marija Blažić- Maja

  Zlato, da li ste radili spirometriju i bronhoprovokativni test?

 • jeljelena

  Od gripa kasljem vec 10 dana, vise ne suvo, sad iskasljavam i to dosta, ko da imam sto tuberkoloza,… i odakle mo onoliki slajm nije mi jasno, doktor kaze da mi svira u grudima.sta mi svira?? Ujutru je najgore, koliko kasljanje i ispljuvavanje, sacuvaj te boze, pa ovo nisam u zivotu imala. Pila sam sirupe. Pozz Jelena

 • Marko

  Zdravo..ja sam Marko imam 21 godinu,pusio sam neke 4 godine,ali jedna pakla mi je trajala nekad i po 2 dana,nisam mnogo pusio..jednog dana dobijem nikorete flaster za odvikavanje 7 flastera za 7 dana,koristio sam 3 dana i skotao da je sve u glavi,dobra volja,cvrst karakter i prestao sam da pusim,nisam pusio 15 dana i onda sam se razboleo.
  Prvo sam bio prehladjen,malaksav,teperatura,groznica i kasljanje…posle dva dana lezanja,vitamina,prodje prehlada i ostali simptomi,,ali ostaje kasalj,koji se uglavnom pojacano pojavljuje ujutru ali uvece kad legnem prvo se dosta dobro iskaljem pa onda zaspim.i pocinje da se povecava iz dana u dan,preko dana to su napadi kaslja po 1-2 min na svakih 30min-2h,,,odlazim kod privatnog doktora jer nemam zdravstveno,on mi prepisuje Amoksiklav 625mg ja popijem tu terapiju od 15 film tableta (3×1),u toku terapije sam izbacivao dosta slajma,nekad je imao boju nekad je bio proziran..elem ali kasalj je i dalje tu ali malo blaza varijanta,bole me misici na grudnom kosu,oko rebara sa prednje strane tela,i na ledjima ispod lopatica bol ali samo dok kasljem ubija me bol,onda se bol smiri posle par minuta,boli me kad se saginje,istezem,lezem na ledja,prsa,..predpostavljam da je od silnog kaljanja upala misisa koje slabo koristim inace,a prilikom kasljanja sam ih upalio..tesko mi je da se namestim da spavam od tih bolova,mogu da sedim i nekako se jedva na bok namestim da lezim da me neboli,kasalj krece da se pojacava opet,grudni kos me boli jos vise,dobijam jak bol na desnoj prsa izmedju rebara ispod desne bradavice ko da me neko ubada u rebra al samo dok pravim pokrete i kaslje..nemogu da spavam po celu noc,odlazim opet kod doktora(privatnog) sada mi prepisuje Lentostamin 12mg-20 kapsula 2×2 dapijem ujutru i uvece,i Nimulid (ja mislim da je 100mg) da mi smiri bolove..prvih par dana dok pijem osecam kao olaksanje,smanjuje se kasalj bolovi se smanjuju,nakasljem se 5-6 puta na dan i to opet uvece uglavnom i ujutru.. jutros sam popio zadnje 2 kapsule Lentostamina ali ja i dalje kasljem toliko kasljem da me sada stegne ponekad u grudima,ali imam vazduha nije gusenje..i dalje me bole oni isti misici i ostale upale sto sam naveo,ovo me drzi vec nekih 20ak dana..i dalje ne pusim samo da dodam,,,,tako da bi molio za neciju jos strucnu pomoc…hvala unapred…

 • Milka Varadinac

  Ja  veća   kašljem     celu   godinu   ,  tačnije  od  početka   septembra   prošle   godine , grlo  me  ne  boli   nemam   pojačan  sekret  u  nosu . Samo   imam  napade   kašlja   ,  nemogu  da   se  nasmejem  odmah   počinje   kašalj  ,
  Lekar   mi je   prepisao  ;
  Doksiciklin   dve   kutije 
  Mukodin   kapsule   dve  kutije
  međutim    samo  se   za   nijansu  smanjilo  
  Šta   dalje . Da  imam  i  razne   alergijske  reakcija   ,   svrab   očiju   često  suzenje  ,  nos  mi  se   neprirodno  suši  ,  koristim  Marisol 
  šta   dalje  

 • Cajevi
 • stana

  zdravo. ja sam stana imam 11 Godina dobila sam teperatura vec 10 dana imam teperaturu

 • Bosko

  Zdravo.ja sam bosko mene uvek boli grlo zato sto imam teperaturu

 • bojan

  dete mi ima 11 godina i dijagnozu alergijska asma trenutno je na terapiji singular tablete novizaler pumpica xyzal tablete nosaneks sprej za nos to sve koristi dve nedelje ali i dalje kaslje molim vas zasto i dalje kaslje sta moze biti hvala unapred.

 • Branislav Zikic

  razgovori su produktivni

 • zoka71

  Divno je sto ovakve stvari postoje, gde se mozete informisati