U ovom veoma bitnom tekstu u obliku odgovora doktorke Jarić majci troipogodišnje devojčice otkrićete i ponovićete osnovna znanja o lečenju astme. Ove informacije uvek trebate držati u glavi, a savete koje vam je doktorka nesebično podelila uzmite kao činjenicu koju ne treba previše ispitivati. Puno hvala doktorki na iscprnom odgovoru, ali isto tako i Silviji koja je dala odličan primer kako treba postaviti pitanje ukoliko želite kvalitetan odgovor. Uvedite lekara u vaše stanje, spomenite istoriju, porodičnu anamnezu, prošlu i trenutnu terapiju i na kraju postavite konkretno pitanje na koje želite odgovor. Pozdrav!

Silvija

Poštovana,

Imam ćerkicu od 3,5 godine. Do prve godine života je sisala i baš zbog toga sam u početku negirala da možda moje dete ima alergiju ili astmu (rekli su mi da deca koja duže piju majčino mleko da su otpornija).

U stvari, moj problem je (tek sam nedavno počela da se informišem preko interneta) da nisam shvatala šta mi lekari kažu. Naime, kako je napunila jednu godinu i prestala da sisa, tačnije kada je krenula u jasle krenule su prvo česte upale uva. Sa dve godine je krenuo ovim redosledom, naizmenično skoro svaki mesec, suvi kašalj, kašalj sa sekretom, kašalj posle ponoći i ponekad temperatura (i to je trajalo nedelju-dve).

Njen stalni lekar-pedijatar je lečio aloprolom, aerius i ponekad hemomycinom. Kada je napunila tri godine, odnosno od
oktobra prošle godine gore pomenuti redosled se učestalio da bi sada već trajao i po tri nedelje.

Ona je svo vreme vesela i živahna i dobro jede, jedino što primećujem da kratko diše. Sa napunjene dve godine smo napravili alergo test i rezultat je pokazao da postoji minimalna reakcija na grinje, životinjske dlake i polen korova. Interesantno je da na otovrenom ne kašlje, samo u zatvorenim prostorijama i to kako se bliži noć. Sve rezultate smo juče odneli kod pedijatra-pulmologa i on je rekao da je to sve tipično za alergiju i da je to genski jer sa muževljeve strane je dosta njih u familiji imalo alergije uključujući i supruga.

Rekao je da je to u početnoj fazi i da će do puberteta da izraste ali da mora da koristi sledeću terapiju narednih 6 meseci kao preventiva 1/2+0+1 Aminofilin tablete i 2×1 udah Flixotide 50 mg.

Utešio me rečima da ovi lekovi ne utiču na psihofizički razvoj deteta. Ono što me najviše zbunilo što je kao dijagnozu napisao Astma. Znači, nisam načisto da li je kod mog deteta u pitanju alergija ili astma? i da li je gore navedena terapija po vama dobra?

S poštovanje, Silvija

Odgovor Dr Dušice Jarić

Silvija,

Alergijska bolest ima svoj prirodan tok koji se naziva i „alergijski marš“ ili kako je od nedavno primenjen termin „alergijski maraton“. Obično prvi simtpomi alergijske bolesti počinju kožnim promenama kao što je ekcem ili koprivnjača… Sa godinama života kožne promene bivaju sve blaže. U ranom uzrastu nije retka ni alergija na hranu, prvenstveno kravlje mleko, koja se može manifestovati ne samo simptomima od strane organa za varenje, već i koprivnjačom, a kod neke dece je i pojava sekretornog otitisa povezana sa alergijsom na kravlje mleko….

Oko treće godine „alergijski marš“ se obično ispoljava pojavom simtpoma od strane disajnih puteva, i ako se simptomi javljaju samo od strane gornjih disajnih puteva kao što je sekrecija iz nosa, otežano disanje na nos, kihanje, svrab nosa itd, tada kažemo da se alergijska bolest disajnih puteva manifestuje kao „alergijski rinitis tj rinosinuzitis“. Pojava simtpoma od strane „donjih disajnih puteva“ kao što je kašalj, otežano disanje, sviranje u grudima ukazuje da se alergijska bolest disajnih puteva manifestuje kao „astma“.

U najvećem broju slučajeva astma je alergijske prirode, ali može da se javlja i kod osoba koje nemaju alergiju pa se ta vrsta astme zove „nealergijska astma“.  Po nalazima koje su  uradjeni vaše dete ima „alergijsku astmu“…

Dobro što Vas je lekar utešio. Ako ne svi, a ono velika većina roditelja u momentu kada im se saopšti da dete ima astmu to doživi kao veliki šok i u startu ima utisak da je to „teška i neizlečiva bolest“. Kao što je i Vaš lekar reako, oko puberteta u velike većine  simtpomi astme se smiruju i ukoliko dete nije izloženo duvanskom dimu i kasnije ne postane pušač ima šansu da se kasnije simtpomi astme ne vrate, a ukoliko se i vrate bolest biva mnogo blaža nego u periodu detinjstva.

Lekovi koji se koriste za lečenje astme u propisanim dozama nemaju štetne efekte, odnosno rizik od nelečen bolesti znatno prevazilazi rizik od primene lekova.

Flixotide je inhalatorni kortikosteroid za koji ste imali priliku da pročitate da u malim do umerenim dozama /a Vaše dete je dobilo malu dozu tj dozu ispod 200 mikrograma / nema sistemske neželjene efekte,“ u prevodu“- deluje samo lokalno a nema uticaj na funkciju organizma u celini.

Aminofilin je lek koji se može dodati inhalatornim kortikosteroidima ali sam ubedjenja i da je to prvi lek koji će lekar isključiti iz terpaije ili ako samo sa malim dozama Flixotida ne bude imao potpunu kontrolu astme umesto njega će vrlo verovatno uvesti Singulair, lek koji je prema smernicama za lečenje astme efikasniji i sa manje neželjenih efekata nego teofilin tj aminofilin.

Ono što je jako važno je da sa vašim lekarom uspostavite kvalitetan, partnerski odnos pun poverenja, tj da otovreno govorite o svojim dilemama i strahovima vezanim za terapiju astme, i da pre kontrolnih pregleda beležite pitanja koja će te postaviti lekaru.

Najmanje treba da slušate razna obećanja kako je astmu lako i moguće izlečiti raznim čajevima, melemima… i tome slično… Negiranjem astme i odbijanjem primene lekova postoji veoma veliki rizik od teških napada koji mogu da ugroze vaše dete. Kao lekar imala sam priliku da se srećeim i sa sličnim situacijama, kada su pacijenti obustavljali „pumpice“ i primenjivali druge meteode „izlečenja astme“

Pre nepunih godinu dana u Novom Sadu rezultat takovog pristupa bio  je veoma težak napad astme kod deteta koji je imao i potencijalno fatalan ishod. Ove situacije su srećom retke, ali je važno roditeljima uvek skrenuti pažnju. Astma je stanje koje se može odlično kontrolisati i sa astmom je moguće biti i vrhunski sportista, ali nelečena astma sa čestim pogoršanjima može biti i teško stanje sa potencijalno fatalnim ishodom.