Pobedi je! Živi aktivno!

RHMZ - Republički Hidrometeorološki zavod Srbije

Očekivano pobolјšanje biometeoroloških prilika doprineće smanjenju tegoba kod većine hroničnih bolesnika. Izvestan oprez se savetuje osobama sa osetlјivim nervnim sistemom. Od meteoropatskih reakcija su moguće glavobolјa i neraspoloženje.

Facebook

 • Inhalacije

  Inhalacije su tečni ili čvrsti lekoviti preparati koji se unose u disajne puteve u obliku pare, aerosola ili praškova. Namenjeni su za ispoljavanje lokalnog (terapija respiratornog trakta, uključujući i donje delove) ili sistemskog dejstva (velika i dobra resorptivna površina i prokrvljenost, brz efekt leka). U obliku inhalacija se mogu primenjivati i gasovi, na primer anestetički gasovi, pomoću aparature za inhalacionu anesteziju.

  Podela preparata za inhalaciju

  1. Tečni preparati za inhalacije
  2. Tečni preparati za raspršivanje –nebulizacije
  3. Preparati za inhalaciju pod pritiskom i sa dozatorom
  4. Praškovi za inhalaciju

  Tečni preparati za inhalacije – predstavljaju lako isparljive tečne supstance ili vodene/uljane rastvore lekovitih supstanci, koji se primenjuju u obliku pare (tako što se dodaju u vruću vodu i inhalira se nastala para). Tako se mogu primenjivati samo termostabilne supstance (npr. razna etarska ulja – eukaliptus, anis) kod pacijenata gde mlaz toplog vazduha nije kontraindikovan. Ovi preparati se mogu propisivati kao vodeni ili uljani rastvori odn. kapi, na sva tri načina (FM, FO, FG).

  Tečni preparati za raspršivanje – nebulizacije, su vodeni rastvori, suspenzije ili emulzije koji se primenjuju pomoću posebnog raspršivača (nebulizatora) kojim se prevode u nebule – magle (smeše tečnosti u vazduhu). To se dobija kada se na tečnost u aparatu deluje gasom pod velikim pritiskom, UZ vibracijama i sl. Ovim načinom primene se omogućava kontinuirana inhalacija odgovarajuće doze pri odgovarajućoj brzini, kao i određena veličina čestica (pri čemu one najmanje –do 5 mikrona, dospevaju i u donje partije respiratornih puteva). Bolesnik udiše lek preko maske za lice ili pomoću nastavka za usta, normalnim disanjem.

  inhalator

  Inhalator

  Nebulizatori su korisni za raspršivanje termolabilnih supstancii kod bolesnika koji ne mogu da koriste uobičajene raspršivače (pumpice), kao što su deca do 2 godine, bolesnici u teškom napadu astme koji nemaju dovolju inspiratornu snagu, bolesnici kod kojih postoji opasnost od krvarenja nakon primene tople pare. Ovi preparati se mogu propisivati kao rastvori, na sva tri načina, ali se najčešće propisuju kao gotovi koristeći formule FO i FG.

  Lekovita supstanca koja se stavlja u nebulizator je pripremljena u obliku izotoničnog rastvora sa fiziološkim rastvorom (0,9% NaCl).

  Preparati za inhalaciju pod pritiskom i sa dozatorom – su rastvori, suspenzije i emulzije koji se pakuju u specijalne boce pod pritiskom, sa odgovarajućim ventilom za doziranje (kontinuirano ili pojedinačno).

  mdi

  Pumpica

  Takvi preparati se nazivaju i raspršivači fiksnih doza (“metered-dose inhaler” –MDI), odn. pumpice. Oni sadrže lekovitu supstancu u česticama veličine 2-5 mikrona i tečni gas pod pritiskom (freon ili neki drugi gas). Aktivacijom raspršivača oslobađa se fiksna količina leka.

  Prednost: velik broj doza, prikladne dimenzije i mogućnost upotrebe većine lekova u terapiji astme i sličnih oboljenja respiratornog sistema; mana: potreba usklađivanja aktivacije raspršivača i početka udisaja. Kod primene ovih lekova pacijent mora da zadrži udahnuti vazduh desetak sekundi kako bi čestice iz aerosola prodrle što dublje u disajne puteve.

  Postoje i raspršivači fiksnih doza koji se aktiviraju automatski, udisajem (“breath-actuated inhalers” –BAI). Za aktivaciju im je potreban odgovarajući inspiratorni protok, a nije potrebna usklađenost udisaja i aktivacije raspršivača. Ovi preparati se propisuju isključivo kao gotovi lekovi formulom za gotov lek.

  Praškovi za inhalaciju – čvrsti oblici lekova koji se primenjuju pomoću inhalatora/raspršivača za suvi prašak(“dry powder inhaler”-DPI).

  diskus6

  Diskus

  Prašak se pakuje u obliku kapsula ili drugog pogodnon farmaceutskog oblika iz kojih se u tom inhalatoru oslobađa i raspršuje. Ovi inhaleri ne sadrže gas pod pritiskom i jednostavniji su od MDI. Mogu biti konstruisani za udisanje samo jedne ili više doza leka. Čestice praška moraju biti veoma sitne da bi dospele i do donjih disajnih puteva.

  Ovi preparati se propisuju isključivo kao gotovi lekovi formulom za gotov lek.

  Aerosoli (sprejevi)

  6A42C-aerosol

  Aerosol

  Aerosoli su preparati pakovani u specijalnoj ambalaži pod pritiskom gasa koji sadrži jednu ili više lekovitih supstanci. Preparat se iz pakovanja osobađa pokretanjem odgovarajućeg ventila, i to u obliku:

  • aerosola – disperzije čvrstih čestica ili kapi (tečnih čestica) u gasu, pri čemu je veličina čestica prilagođena nameni
  • pene

  Aerosoli mogu biti emulzije, suspenzije ili rastvori. Namenjeni su za lokalnu primenu na kožu, sluznice telesnih otvora ili za inhalaciju (kao raspršivači fiksnih doza). Mogu sadržati različite pomoćne materije, rastvarače, emulgatore, sredstva za stabilizaciju suspenzija, lubrikansi koji sprečavaju zapušenje ventila. Propisuju se isključivo kao gotovi lekovi.

  • sladjana

   Zanima me da li inhalacijom nebulizatorom u koji je sipan npr.caj ili fizioloski rastvor., mogu prosiriti infekciju gornjih disajnih puteva na donje?
   Konkretno, ako moje dete zaradi prehladu ili kasalj i ja zelim da sprecim nastanak opstrukcije, da li cu inhalacijom otvoriti put infekciji do bronhija?

  • Marija

   Kašalj je najčešći razlog zbog kojeg roditelji decu vode lekaru. Najčešči uzrok su većinom prehlade: do njih dolazi kad se sluznica grla upali pri čemu nastaje više sluzi koje organizam pokušava da se oslobodi.
   Posle šest nedelja kašalj postaje hroničan. Ponekad iza toga stoje ozbiljniji razlozi kao astma ili upala sinusa. Hronični kašalj se pretvara u stalnu infekciju.

   Dete je često prehlađeno, jedna faza kašalja neprimetno prelazi u drugu. Do stalnog kašlja dolazi kad se kašalj od prebrođene prehlade pretvori u iritirajući kašalj. Do toga dolazi kad receptori kašlja, tj. sluznica disajnih puteva zbog prehlade postaje izuzetno osetljiva.

   Inhalacije pomažu da se disajni putevi vlaže i olakša iskašljavanje.
   Inhalacije fiziološkim rastvorom neće uticati na širenje infekcije, a detetu će pomoči da se oslobodi “zarobljene” sluzi.
   Treba znati da fiziološki rastvor nije lek . U pitanju je medicinski “zasoljena” voda (devet grama natrijum hlorida-kuhinjske soli u litar vode), koja je potpuno neškodljiva.
   Preporučuje se savetovanje sa lekarom pre nego što se inhalacije daju detetu.
   Eterična ulja za inhaliranje se nepreporučuju jer iritiraju sluznicu i mogu da izazovu alergijske reakcije.

  • sladjana

   Hvala Majo!
   Citala sam da inhalacijom (fizioloskim ras.) sirimo disajne puteve pa time i olaksavamo infekciji da stigne od zahvacenih gornjih disajnih puteva, do pluca. Bas sam u dilemi.

  • Sanja

   Sin mi ima 22 mes. i vec treci put za god. dana ima napade kaslja koji su nocu intenzivniji.Dg.bronhitis Th,inhalacije 3x dnevno Spalmotil i fizioloski,Durofilin 125mg 1/3 kas. uvece. Zanima me koliko dete postaje zavisno od te TH i koliko je Durofilin pravi izbor u tom uzrastu. Pio je i u letnjem periodu Singulair 1mes, ali nije pomoglo. Unapred zahvalna!!!

  • dijana

   Postovana,
   sin mi je imao upalu sinusa. Dijagnoza je bila pansinusitis acuta jo14 i tonsillitis acuta jo3. Dobio je da pije antibiotike 14 dana (Pancef +Amoksiklav), da se inhalira na fizioloskom rastvoru i pantenolu, stavlja Olynth kapi 5 dana i potom Nasonex sprej mesec dana. Od momenta kad je popio antibiotke proslo je 12 dana. Sin mi se zali i dalje na bol u glavi i od juce mu je opet nos zapusen. Zakazan termin kod ORL mi je za 3 dana, a ja stahujem sta se desava. Recite mi, molim Vas, da li da nastavim sa inhalacijom i stavljanjem MArisol kapi? Plasim se da na svoju ruku uvedem opet kapi za nos tipa OLynthn ili neke druge. Da li mozete da mi preporucite sta da radim?

   Unapred Vam se puno zahvaljujem u nadi da cete mi odgovoriti na moje pitanje,
   Srdacan pozdrav, Dijana