Nakon što smo malo splasnuli sa ovim gripom, evo sada opet neke informacije se puštaju koje imaju nameru da prodaju prostor i koje su nisu kompletne. Želim da kažem da ako čitate obazrivo tekst možete skapirati da ova vest i nije vest – nema nekih kvalitetno novih zaključaka.

Inače još se od pre priča da je Tamiflu slaba borba protiv virusa i da se mora primiti u prvih 24 sata (kod nas stoji 48 sati). U svakom slučaju, naši lekari savetuju da prvih dana ostanete kući, tako da čak i da dobijete grip nećete dobiti Tamiflu na vreme ako živite u Srbiji. Jedan smajli na kraj :))

Definitivno mislim da virus nije zezanje, te i dalje stoje preporuke da stalno perete ruke i održavate higijenu. Jedite zeleno, a ja vam prenosim vest sa B92.

Oslo, Atlanta, Ženeva – Američke zdravstvene vlasti su saopštile da četvoro obolelih od novog gripa u saveznoj državi Severna Karolina ima virus otporan na anti-virusni lek “Tamiflu”.

Novi viurs

Novi viurs

Od aprila su u svetu potvrđena 52 slučaja otpornosti virusa na lek, od čega 15 u SAD. Svetska zdravstvena organizacija saopštila je da analizira uzorke uzete od dvoje urmlih i jednog teško obolelog u Norveškoj, da bi utvrdla značaj mutacije virusa novog gripa. U Norveškoj je mutacija pronađena u telima dve osobe koje su umrle i jedne, koja se bila teško razbolela. Institut za javno zdravlje Norveške je saopštio da mutacija može izazvati znatno teže oboljevanje jer virus tkivo disajnih puteva zahvata dublje nego što je to bilo ranije.

Nije poznato da li se mutirani virus preneo među ljudima, navode zdravstveni zvaničnici u Norveškoj. Ista vrsta mutacije virusa je nađena i kod umrlih ili lakše obolelih u Brazilu, Kini, Japanu, Meksiku, Ukrajini i SAD, saopštila je SZO.

SZO je saopštila da virusi mnogih slučajeva oboljevanja završenih smrću nisu pokazali mutaciju i ukazala da “zato nije jasan značaj tog nalaza (mutacije) za javno zdravlje”.

“Samo to što mutirani virus zahvata dublje tkivo, ne govori mnogo”, rekao je predstavnik SZO Tomas Abraham za AP i dodao da je potrebno više kliničkih i epidemioloških podataka. SZO je saopštila da je od novog gripa u svetu umrlo nešto više od 6.750 ljudi.

Širenje te bolesti, saopštila je SZO, izgleda da je dostiglo vrhunac u SAD i Zapadnoj Evropi, ali broj slučajeva još raste drugde, uključujući Istočnu Evropu i veći deo Azije.