Jedna od najbitnijih stavki za preventivu: pranje ruku

Preventiva: redovno pranje ruku

Osobe sa astmom moraju biti mnogo ozbiljnije kada je u pitanju grip. Grip postavlja dodatne predostrožnosti i brigu za nas nego za osobe sa zdravim plućima.

Grip može izazvati oticanje i inflamaciju pluća što može dovesti do pogoršanja vaše astme i pojavu klasičnih simptoma kao što su:

  • škripanje
  • stezanje u grudima
  • nedostatak daha
  • hronični kašalj

Ono što je još ozbiljnije jeste da grip može dovesti do upale pluća i drugih respiratornih problema. Infekcije disajnih puteva mogu biti mnogo opasnije kada se udruže sa astmom, nego bez nje. U stvari, tinejdžeri i deca sa astmom su i najčešće hospitalizovani sa akutnim disajnim problemima u toku sezone gripa.

Pratite vašu astmu i znajte kada je potrebno da preduzmete dodatne korake kada se grip pojavi.

Lekovi za grip i astma

Doktori tretiraju virus gripa sa klasom lekova koji se nazivaju antivirusni lekovi. Ovi lekovi su važni jer samnjuju rizik da će se vaša astma pogoršati ako dobijete grip. Oni mogu prevenirati mnogo ozbiljnije probeme kao što je pneumonija (upala pluća). Lekovi su dostupni samo uz recept koji ćete dobiti od vašeg lekara.

Neki od lekova ovog tipa su:

  • Tamiflu (oseltamivir)
  • Relenza (zanamivir)
  • Flumadine (rimantidine)

Da li moram da uzimam lek ako vidim da mi je bolje?

Simptomi gripa

Simptomi gripa

Prakitčno, svi asmtatičari za koje se sumnja da imaju grip treba da uzmu u obzir antivirusnu terapiju. Za razliku od pacijenata bez astme, astmatičari mogu imati koristi od antivirusne terapije čak i ako im je grip dijagnostifikovan više od 48 sati nakon što su im se javili simptomi. Zato je bitno da što pre kontaktirate vašeg lekara kada posumnjate da imate grip. Najbolje je da lek dobijete u toku prva dva dana od pojave simptoma.

Ako imate astmu i ako niste vakcinisani, vaš lekar vam može preporučiti da se vakcinišete i u vreme kada vam je dijagnostifikovan grip. Po poslednjim saznanjima vakcina će u Srbiji biti dostupna najbrže sredinom / krajem decembra 2009. godine.

Kao što znate Astma.rs je projekat koji traje iz čistog entuzijazma. Nemamo nikavku materijalnu korist, zadnjih namera i niko nas ne finansira. Sve ovo radimo kao naš doprinos – volontiranje zajednici i društvu. Autori ovog sajta su i sami asmtatičari.

Ukoliko želite da pomognete drugim posetiocima i roditeljima bolesne dece, to najjednostavnije možete uraditi ukoliko prevedete interesantan članak sa stranog jezika koji vi poznajete na srspki jezik. Relevantni izvori (koje i mi koristimo i preporučujemo) su About.com i Ashtma.org.uk.

Prevod postavite u komentar ili još bolje mi pošaljite na mejl: veroljub@astma.rs. Pozdrav i veliko hvala!