Pobedi je! Živi aktivno!

Astmatičari i grip H1N1

Jedna od najbitnijih stavki za preventivu: pranje ruku

Preventiva: redovno pranje ruku

Osobe sa astmom moraju biti mnogo ozbiljnije kada je u pitanju grip. Grip postavlja dodatne predostrožnosti i brigu za nas nego za osobe sa zdravim plućima.

Grip može izazvati oticanje i inflamaciju pluća što može dovesti do pogoršanja vaše astme i pojavu klasičnih simptoma kao što su:

 • škripanje
 • stezanje u grudima
 • nedostatak daha
 • hronični kašalj

Ono što je još ozbiljnije jeste da grip može dovesti do upale pluća i drugih respiratornih problema. Infekcije disajnih puteva mogu biti mnogo opasnije kada se udruže sa astmom, nego bez nje. U stvari, tinejdžeri i deca sa astmom su i najčešće hospitalizovani sa akutnim disajnim problemima u toku sezone gripa.

Pratite vašu astmu i znajte kada je potrebno da preduzmete dodatne korake kada se grip pojavi.

Lekovi za grip i astma

Doktori tretiraju virus gripa sa klasom lekova koji se nazivaju antivirusni lekovi. Ovi lekovi su važni jer samnjuju rizik da će se vaša astma pogoršati ako dobijete grip. Oni mogu prevenirati mnogo ozbiljnije probeme kao što je pneumonija (upala pluća). Lekovi su dostupni samo uz recept koji ćete dobiti od vašeg lekara.

Neki od lekova ovog tipa su:

 • Tamiflu (oseltamivir)
 • Relenza (zanamivir)
 • Flumadine (rimantidine)

Da li moram da uzimam lek ako vidim da mi je bolje?

Simptomi gripa

Simptomi gripa

Prakitčno, svi asmtatičari za koje se sumnja da imaju grip treba da uzmu u obzir antivirusnu terapiju. Za razliku od pacijenata bez astme, astmatičari mogu imati koristi od antivirusne terapije čak i ako im je grip dijagnostifikovan više od 48 sati nakon što su im se javili simptomi. Zato je bitno da što pre kontaktirate vašeg lekara kada posumnjate da imate grip. Najbolje je da lek dobijete u toku prva dva dana od pojave simptoma.

Ako imate astmu i ako niste vakcinisani, vaš lekar vam može preporučiti da se vakcinišete i u vreme kada vam je dijagnostifikovan grip. Po poslednjim saznanjima vakcina će u Srbiji biti dostupna najbrže sredinom / krajem decembra 2009. godine.

Kao što znate Astma.rs je projekat koji traje iz čistog entuzijazma. Nemamo nikavku materijalnu korist, zadnjih namera i niko nas ne finansira. Sve ovo radimo kao naš doprinos – volontiranje zajednici i društvu. Autori ovog sajta su i sami asmtatičari.

Ukoliko želite da pomognete drugim posetiocima i roditeljima bolesne dece, to najjednostavnije možete uraditi ukoliko prevedete interesantan članak sa stranog jezika koji vi poznajete na srspki jezik. Relevantni izvori (koje i mi koristimo i preporučujemo) su About.com i Ashtma.org.uk.

Prevod postavite u komentar ili još bolje mi pošaljite na mejl: veroljub@astma.rs. Pozdrav i veliko hvala!

Similar posts
 • VAKCINACIJA PROTIV SEZONSKOG GRIPA Otkriće  vakcina   za  prevenciju  određenih infektivnih bolesti predstavlja revolucionaran korak  u istoriji medicine. Vakcine su  spasile  živote  miliona dece i osoba svih starosnih grupa širom sveta. Ovde se ubraja i  vakcina protiv sezonskog  gripa (influence). Poslednjih  godina  u javnosti  postoje  različiti stavovi u vezi sa vakcinacinacijom protiv zaraznih bolesti, pa i sezonskog gripa. Protivnici vakcinacije [...]
 • Pandemija gripa: Šta je važno da znaj... Prevedeno sa nemačkog. Kod svih pitanja interpretacije o postojećem sadržaju merodavna je nemačka verzija. Ostanite kod kuće Ako osetite jedan ili više navedenih simptoma gripa, obavezno ostanite kod kuće, sve dok se potpuno ne izlečite. Tako ćete sprečiti širenje zaraze. Nakon što se telesna temperatura normalizovala, pre nego što se vratite svakodnevici, ostanite kod kuće [...]
 • Vreme je za inhalaciju [wpsocialite] I kod kuće primenom aparata sa lekovima mogu da se olakšaju tegobe u disanju Ne bi trebalo u inhalatore stavljati razblažene rastvore SVI KOJI imaju problema sa disajnim putevima sve češće se oslanjaju na inhalatornu terapiju koja omogućava bezbolnu primenu lekova u kućnim uslovima. I dok je nekada za ovaj postupak bila dovoljna posuda [...]
 • REN POZNATI LEK IZ PRIRODE  O INDIKACIJAMA, MERAMA OPREZA I NEŽELJENIM REAKCIJAMA NA LEK POSAVETUJTE SE SA LEKAROM ILI FARMACEUTIM! Sa pojavom zapadnjačke medicine ljudi su postepeno zaboravili mnogobrojne lekove iz prirode koji mogu puno da pomognu, čini nam se da je mnogo lakše popiti tabletu i zaboraviti na problem nego sam sebi napraviti lek. Jedan od zaboravljenih a jako [...]
 • SuperNatural med O INDIKACIJAMA, MERAMA OPREZA I NEŽELJENIM REAKCIJAMA NA LEK POSAVETUJTE SE SA LEKAROM ILI FARMACEUTIM! Prelazni period sa jeseni na zimu praćen je velikim padom temperature koji pogoduje razvoju virusnih infekcija. Zato se sada i javljaju velike pandemije gripa na celom kontinentu. Virusne infekcije najčešće ne ostavljaju neke veće posledice ali veoma često mogu oslabiti [...]
 • Marija

  Pratite vašu astmu, koristite preventivnu terapiju i svako pogoršanje prijavite vašem lekaru naročito ako imate povišenu temperaturu.
  Neki asmatičari koje poznajem, a koji su se ismevali mojim redovnom mesečnim odlascima na kontrolu sada me pitaju šta od preventivne terapije za astmu koristim. Sada ih hvata panika zato što su slušali priče o štetnosti pumpica i preparata na bazi kortikosteroida, što su verovali u “čudotvorne” preparate koji leče astmu.
  Nemojte biti povodljivi i slušati šta se priča po čaršiji, kad je bolest u pitanju slušajte šta kažu specijalisti (epidemiolozi, infektolozi, pulmolozi).
  Ja sam pitala svog lekara da li moram da se vakcinišem protiv sezonskog gripa, pošto se do sada nisam vakcinisla, rekao je da ne moram ali da i najmanje pogoršanje zdravstvenog stanja (bilo da je u pitanju kašalj, temperatuta, umor bez razloga, otežano disanje, sviranje u grudima, curenja nosa) moram da mu prijavim. I naravno da se pridržavam svih onih preporuka o čestom pranju ruku, ispiranju grla i nosa, izbegavanja kontakta sa većim brojem ljudi, rukovanja, ljubljenja.