Fudbal je jedan od najpopularnijih timskih sportova na svetu. Mogu da ga igraju osobe svih uzrasta i oba pola. Igraju ga dve ekipe sa po jedanaest igrača.  Igra se fudbalskom loptom na pravougaonom igralištu s travnatom ili veštačkom podlogom.

Dejvid Bekam ima astmu

Pozitivna strana fudbala

Kao i svaki kolektivni sport fudbal je sport u kome dominira tim i nije značajna igra pojedinca. Zato kada god se igrač oseti loše on biva zamenjen nekim drugim igračem da pri tome nema posledica. To je jako pozitivno za obolele od astme. Takođe fudbal višestruko poboljšava telesnu izdržljivost i jača mišićnu muskulaturu. Svi ovi faktori pozitivno deluju na proces disanja. Već posle nekoliko meseci redovnog treniranja se mogu videti pozitivni rezultati na spirometru.

Negativna strana fudbala

Fudbal predstavlja eksplozivan i brz sport koji kao takav može da izazove napad astme ili da oteža disanje. Naravno to vas ne sme zaplašiti, postepeno i lagano treba povećavati nivo vežbe i posle nekog vremena sve dolazi na svome mestu. Pošto se veliki fudbal igra na otvorenom tokom zimskih meseci to može takođe dovesti do pojave simptoma, tada je najvažnije da vodite računa da li pre treninga imate ikakvih simptoma i ako ih imate trebate taj trening ili utakmicu sačekati na klupi.

Fudbal je najmasovniji sport u Srbiji i procenjeno je da 200.000 ljudi rekreativno, amaterski ili profesionalno igra fudbal. Klubovi se mogu naći u svakom mestu. Savet astmatičarima je da pre nego što krenu da igraju kažu treneru o svom problemu i na koji način treba da se postupi ukoliko dođe do napada.

Ono što je najvažnije jeste da je fudbal najpopularniji sport u Srbiji i da će vaše muško dete zasigurno želeti da igra ili trenira fudbal. Dozvolite mu i budite mu podrška u tome. Da li i kako ste reagovali ukoliko ste imali ovakvu situaciju?