Dragan Đurić, 42 godine iz Banja Luke, već dugo godina se bori sa astmom, a  tokom rata u Bosni stanje se drastično pogoršalo. Više puta je zbog toga ležo u bolnici, ali astmu nikako nije doveo pod kontrolu.

Početak tegoba

Zdrva, prav, krupan čovek, velikog plućnog kapaciteta počeo je  sve češće da oseća “prečku” u grudima.  Tokom rata u Bosni bio je vozač saniteta, a sve veće tegobe sa disanjem su se više prepisivale stresnoj situaciji kojoj je bio izložen.

Tegobe sve ozbiljnije

Međutim Dragan je  češto imao i kijavice,  suzene oči, svrb nepca, sakuplja mu se sekret u plućima. Uradio je spirometriju, kapacitet pluća je bio veliki, a zbog teboga kijanja i suzenja očiju koristio je antihistaminik Flonidan (Presing). Tegobe od strane pluća i dalje su bile prisutne. Često mu se dešavalo da teško diše, kašlje toliko da pomodri u licu.

Konačna dijagnoza

Igrom slučaja, Dragan se zateko u Novom Sadu kada je dobio napad astme,  koja mu do tada nije ni bila dijagnostikovana. Prijatelj ga je odevo u privatnu ordinaciju kod dr. Božidara Anđelića. Polse uzete anamneze i niza pregleda: fizikalnog, spirometrije, telesne pletizmografije, gasnih analiza, alergo-testova, lekar mu kaže da ima veoma tešku i zapuštenu astmu. Da ima astmu to je znao i od ranije, ali da je baš tako loše nije očekivao. Inače u porodici ima veći broj članova generacijama u nazad, obolelih od astme.

Pulmolog mu prepisuje prevetivnu terpaiju: Symbicort 320, Singulair 10, plus Ambroxol tablete za izbacivanje  šlajma iz pluća i zakazuje kontrolu za 3 meseca a po potrebi i ranije.

Brzo poboljšanje uz terapiju

Već od samog početka upotrebe prevetivne terapije Dragan oseća veliko olakšanje.

“Symbicort koristim redovno, odmah ujutru  uzmem svoju “pumpicu”, a uveče Singulair tabletu. Već od prve tablete sam osećao poboljšanje i konačno mirno prespavao noć. A mnoge noći sam proveo sa prečkom u grudima i kašljući dok ne pomodrim”.

Kontrola i druženje sa timom astma.rs

“O lekovima koje sam dobio nisam znao ništa, pa sam tragajući internetom došao i do sajta astma.rs. Tu sam pročito mnogo dobrog i korisnog o značaju preventivne terpaije, ostvarivanju partnerskog odnosa sa lekarom, redovne kontrole, o alergenima, o samopomoći tokom napada.

Danas sam opet bio u Novom Sadu na kontroli, gde su  me već na stanici dočekali urednici sajta o astmi, Veroljub i Marija. Popili smo kafu, pričali o astmi koja zaista nije nikakav bauk ako se prevetivnom terapijom stavi pod kontrolu. Divim se Veroljbovoj posvećenosti trčanju i volji da svojim primerom pomogne ostalim asmatičarima.

Imam dvoje dece, ćerku i sina, za sada nemaju tegobe vezane za alergiju, ali ako primetim prve simptome kod svoje dece znaću da odmah treba preduzeti lečenje i sprečiti da dođu u ozbiljno stanje kao što je kod mene. Kod mene u porodici astma je genetsko nasleđe, molim se da je moja deca ne naslede, ali ako se to i desi znam da se sa astmom može živeti kao da je ni nema i otići čak i na Himalaje!”

Kontrolni pregled

“Današnji kontrolni pregled je pokazao veliko poboljšanje, ali dugogodišnja nelečena astma još uvek nije dovedena pod potpunu kontrolu. Uz dosadašnju terpaiju dobio sam i Alvesko pumpicu.  Na sledećoj kontroli se nadam da će moja astma biti dobro kontrolisana. Simbicort i Alvesko mogu u Banjaluci da dobijem na recept, ali Singulair moram da kupujem. U Bosni je skup, pa sam ga kupio u Novom Sadu (2300 dinara) u apoteci Janković.  Lek nije jeftin, ali poboljšanje koje mi je doneo nema cenu.”

Draganov savet svim astmatičarima

Ako u porodici imate obolele od astme a osetite neke tegobe od strane pluća obratite se pulomologu, nemojte čekati da “zapustite” svoju astmu. Simptome kao što su kijanje, kašalj, teret u grudima, oči koje suze, svrab nepca nemojte shavtiti olako. Ako vam se to ponavlja svake godine u isto vreme, verovatno je reč o alergiji, uradite alergo-test. Čak i kad vam kažu da je sve u redu a vi i dalje imate simptome, budite uporni, tražite stručnu pomoć.

Koristite prepisanu terapiju redovno, idite na kontrole, pitajte svog lekara sve što vas interesuje i naravno družite se sa astmom.rs. Pažljivo pročitajte sve tekstove, mnogo će vam pomoći.

Veliki pozdrav Dragan Đurić, 16.03.2012. Novi Sad”