Svetski dan astme 3.maj

Povodom Svetskog dana astme juče  u Novom Sadu u Hotelu Prezident održano je druženje lekara entuzijasta, farmaceuta, roditelja dece obelelih od astme, naše drage dečice, asmatičara i svih građana koji su želeli da saznaju nešto više o astmi i alergijskim bolesti disajnih puteva .

 

Seminar- aktivno druženje

U predivnom ambijentu Hotela Prezident bilo je 108 učesnika.  Zahvaljujemo se svima koji su svojim prisustvom obeležili Svetski dan astme i svojim dolaskom dali podršku osobama obolelim od astme i alergijskih bolesti disajnih puteva.

Našim gostima današnji dan posvetili su se lekari specijalisti za plućne bolesti Dr. Dušica Jarić, Dr. Olivera Maksimović, Dr. Marta Balog, Dr. Anita Čikić,  Dr. Stevan Somborac i pedijatri Dr. Zoran Bulatović i Dr. Marko Nikolić. U razgovoru sa gostima pomogle su nam i naše gošće Dr. Jelica Malešev lekar opšte prakse iz Vrbasa i Dr. Marijana Tomić lekar opšete prakse iz Bačke Palanke. Dr. Jelica Malešev i Dr. Mirjana Tomić su i asmatičari.

Veliku podršku našem druženju dao je   i prof. Dr. Puniša Belić  sa suprugom Dubravkom Belić-Miljković, takođe asmatičari.

Naš dragi gost i podrška je bila i Senka Ikonić.

Informacije “za poneti”:

Svi učesnici dobili su i štampani teskt sa informacijama “za poneti”: najbitnije informacije o astmi i dijagnozi, iskustvo asmatičara Gorana, iskustva roditelja-mama Slađane iz Crne Gore i mama Sanje, iskustva osoba koje koriste Seretide i imaju potpunu kontrolu astme, tekst o atopijskom dermatitisu,  kalendar cvetanja, brošuru sa informacijama o najčešćim simptomima alergije u V zoni i njihovm uzroku, brošuru o upotrebi Seretide diska, Asthma Control Test (za decu i odrasle).

Pomoć medija:

Zahvaljujemo se redakciji “Novosadskih razglednica” i “Jutarnjeg programa” RTV Vojvodina 1, Radio Novom Sadu i Ivani Drapšin, novosadskom dnevnom listu Dnevnik, Građanskom listu, Blicu i svima koji su se uključili u obeležavanje Svetskog dana astme i preneli informaciju o seminaru-radionici u Novom Sadu.

Putem programa RTV Vojvodina za seminar je saznalo 18, preko Radio Novog Sada 6, iz dnevnih novina (Dnevnik, Blic, Građanski) 13, preko našeg sajta 6, na poziv organizatora odazvalo se 15 osoba sa problemima astme i alergijske bolesti disajnih puteva i 8 osoba kao podrška , preko hotela Prezident 6, od prijatelja je saznalo 6, preko Himalajske slane pećine 2, iz flajera 1 osoba.

Radionica za decu

U jučerašnjem druženju učestvovala su i deca. O našoj slatkoj dečici brinule su naše fantastične vaspitačice Elizabeta Carević i Tanja Mijatović.  Podrška deci sa astmom i naš najmlađi aktivista bila je Milica Jarić, 5 godina. Milica je deci koja su radila alergo test demonstrirala kako treba držati rukicu kad se radi alergo test i objasnila im da to ništa ne boli.

Najmlađi gost

Naš najmlađi gost koji je junački izdržao alergo test je bio Vujčić Vukašin koji ima samo 3 godine.

Najhrabriji gost

Rokvić Nemnja  je na alergo test došao sam bez roditelja, a ima samo 13 godina

Alergo test

 

Zahvaljujući volonterskom učešću naših lekara specijalista za plućne bolesti Dr.Dušici Jarić, mladoj Dr. Aniti Čikić, Dr. Oliveri Maksimović i Dr. Marti Balog urađeno je i besplatnih 68 alergo testova.

Čekajući rezultate alergo testa naši gosti su imali priliku da postave pitanja lekarima i da saznaju o metoda lečenja alergijskih bolesti. Takođe su naši lekari demonstrirali pravilnu upotrebu leka u obliku nazalog spreja i pumpica za kontrolu alergijskog rinitisa i astme.

Od 68 urađenih alergo testova kod 34 je bila pozitivna alergijska reakcija.

Test o kontroli astme (Asthma Control Test)

Svi gosti koji imaju dijgnostikovanu astmu uradili su i Test o kontroli astme. Većina gostiju asmatičara ima potpunu ili delimičnu kontrolu astme. Šest učesnika, odraslih osoba, nema kontrolu astme, nisu koristili preventivnu terapiju, ali verujem da će polse razgovora sa Dr. Stevanom Somborcem, Dr. Martom Balog, Dr. Oliverom Maksimović, Dr. Dušicom Jarić i Dr. Anitom Čikić, kao i sa asmatičarima koji zahvaljujući preventivnoj terapiji imaju kontrolu astme, uskoro i oni uspostaviti potpunu kontrolu svoje bolseti.

Saveti roditeljima

Pedijatri Dr. Zoran Bulatović i Dr. Marko Nikolić, svojim savetima pomogli su mnogim roditeljima da shvate suštinu bolesti kod svoje dece i da reše sve nedoumice koje su ih mučile.

Roditelji dece koja imaju potpunu kontrolu astme takođe su dali podršku i savete ostalim roditeljima. Zahvaljujemo se mama Maji Ognjenović i mama Dušici Dasović iz Novog Sada, mama Marijani Tomić iz Bačke Palanke, mama Radmili Popov iz Zrenjanina i mama Slađani i tati Bojanu Lukić iz Beograda, koji su kao roditelji dece sa astmom i alergijskim bolestima disajnih puteva bili podrška drugim roditeljima.

Aktivisti na druženju

Pored naših lekara specijalista za plućne bolesti i pedijatara, naših vaspitačica, svojim aktivnim učešćem ovo druženje su pomogli i Dušan Antić, Biljana Mišanović, Tatjana Doci, Jovana i Milica Jarić.

Podršku ovom divnom druženju dao je i gospodin Branko Šikoparija, ns.polen i svim učesnicima poklonio kalendar cvetanja i objasnio značaj praćenja koncentracije polena u vazduhu i vođenja ličnog polen dnevnika kao jedan od bitnih uslova za dobru kontrolu alergijskih bolesti i astme.

Hotel Prezident

Naš domaćin iz Hotela Prezident, Tibor Hajdu potrudio se da sve savršeno funkcioniše i da su svi učesnici zadovoljni. O Hotelu Prezidnet i ljubaznom osoblju samo najlepše reči pohvale.

Knjiga utisaka

Kako su gosti doživeli druženje povodom Svetskog dana astme prenosimo iz knjige utisaka:

-Popov Radmila (38 god): Veoma korisne informacije u vezi alergijskih bolesti. Veoma smo zahvalni Mariji Blažić, Dr. Stevanu Somborcu i Dr.Dušici Jarić na prijemu i pomoći.Radmilina ćerka Željana (8 god.) nam je nacrtala jedno srce i napisala: Puno vas volim.

-Alagić Mujo (59 god): Dobro je da se stanovništo dodatno edukuje i informiše o zdravlju

-Bakajin Milivoj (59 god): Dobijanje životno važnih informacija sa osmehom je želja svih ljudi na planeti a mi smo ti srećnici koji smo baš to danas dobili

-Ratko Šebez (45 god): dobio sam prave informacije o astmi i njenim uzrocima i načinu lečenja. Današnjim danom sam izuzetno zadovoljan

-Bojan Lukić (35 god): Odlična organizacija, učesnici stručni i veoma ljubazni. Bila mi je čast da prisustvujem ovakvom skupu. Puno hvala.

-Vida Brkljač (37 god): Dobra organizacija, informisanost, za svaku pohvalu. Tako nastavite

-Milka Adžić (55 god): najlepše moguća organizovana akcija. Vrlo brzo i kvalitetno urađeno ono za šta bi inače bila potrebna bar dva dana. Mnogo hvala

Mila Kovačević (63 god): Organizacija je besprekorna, posebno ističem informacije koje mi je dala i uradila alergo test dr. Anita Čikić. Puno hvala!

-Vasilije (6 god) i Maja (28god) Ognjenović: Vasilije je oduševljen radionicom! Sviđaju mu se vaspitačice! A mami, kao i prošle godine, sve je odlično organizovano. U vas nisam ni sumnjala! Drago mi je da ovakvo druženje postoji i da će dugo trajati kao i sajt gde ćemo nastaviti druženje. Hvala vam na svenu!

-Apro Marta (70 god): Dobila sam dobre i pametne informacije. Dr. Somborac mi je sve veoma razumljivo objasnio. Pozdrav svima

-Dragana Marković (30 god): Sve informacije na seminaru su jako korisne, čak i za one koji ne pate od astme

-Dušica Dasović (27 god): Sve pohvale za seminar, jako lepo osmišljeno. Bravo za dečiju radionicu…(nacrtano jedno veliko srce)

-Andrej Kujundžić (5 god): Sve pohvale za seminar! Igraonica je super!

– Dragica Bodo (52 god): sve pohvale za ovaj seminar i hvala za pomoć i informacije

-Slađana Santrač (35 god): Sve pohvale za seminar i uspešnu organizaciju. Samo napred i hvala vam što postojite.

-Vujčić Nenad (sin Vukašin 3 godine): Dobar pristup kroz igru sa decom, ljubaznost, profesionalni odnos

-Sandra Gajdobranski (32 god): Dobila sam korisne informacije o simptomima alergije. Prvi put sam sada uradila alergo test. Zadovoljna sam sa seminarom

-Kosta Dodić (38 god): Zadovoljan sam prijemom i mogućnosti da se uradi alergo test

-Slađana Lukić (35 g0d): Moje dve ćerke Bojana (8 god) i Tijana (6 god) su asmatičari. Kod starije ćerke se nakon prve šestomesečne preventivne terapije astma potpuno stabilizovala. Mlađa ćerka je i pored prevencije Flixostidim, Singulairom ili kombinacijom dva leka imala česte opstrukcije. Nakon dvomesečne terapije Symbicortom, stanje se stabilizovala i sada je znatno bolje.

Seminar je lepo osmišljen, hvala na edukaciji i druženju. Uživali smo suprug i ja, deca naročito!

-Ljiljana Đatkov Ilić (45 god): fenomenalno osmišljeno, izvanredno organizovano. Sve pohvale i organizatorima i naravno lekarima. Hvala puno!

-Svetislav Mišković (73 god): Jako sam zadovoljan pregledom i ljubaznošću i stručnosti

-Radić-Bojanić Suzana (36 god, sin Nikola 5,5 god): Veoma lepa i pametna ideja. dobro organizovano i na prijatnoj lokaciji. Zaista sjajni stručnjaci!

-Branko Đukić (55 god): Za seminar sam saznao iz novina “Dnevnik”. Došao sam radi kontrole disajnih puteva i alergo testa. Osoblje je stručno i prijatno. Ambijent takođe…Pohvale

-Kornelija Nedeljkov (68 god): Program Radio Novog Sada je u emisji dao informaciju o asmatičnim problemima i alergiji što me je zainteresovalo i dobila sam mnogo više nego što sam mogla pretpostaviti. HVALA

-Marjanović Radomir (68 god): Za seminar sam saznao iz dnevnog lista Dnevnik i potom se prijavio za alero test. Ovakav program zaslužuje svaku pohvalu, mastvaite sa ovakvim akcijama i dalje. Mnogo se zahvaljujem

-Uskoković Maja (42 god): Dr. Jarić je jedan od retkih lekara koji je maksimalno posvećen pacijentima i koja je spremna da svoje znanje podeli sa drugima. Hvala Bogu da postoje takvi lekari. To samo svedoči da je pre svega dobar čovek, a tek onda izvanredan stručnjak. U ovom slučaju se otvoreno može govoriti o poverenju na relaciji lekar-pacijent.

-Radojka Jovančević (49 god): Hvala na divnoj organizaciji. Test je negativan ali hvala vam na posvećenom vremenu i pažnji. Za seminar sam saznala preko RTV Vojvodina. HVALA PUNO

-Olivera Krivošić (36 god): Prijatno sam iznenađena ljubaznošću i organizacijom. Sviđa mi se što nije uštogljena atmosfera, nego je opušteno i može sve da se pita o ličnom problemu. Hvala!

I ima još utisaka:

– Dobra organizacija. Hvala na ljubaznosti i informacijama

-Sve pohvale doktorima i organizatorima i velika hvala svima koji su omogućili da se ovo održi

-Hvala na divnoj organizaciji. Nadam se da će mi učešće na seminaru pomoći

– Za seminar sam saznala od drugarice. Veoma lepo osmišljeno, organizacija na vrhunskom nivou, svi su ljubazni. Sve pohvale

-Sjajno osmišljen seminar, vrhunski lekari i velika pomoć u lečenju i prevenciji alergija i njenih komplikacija. Hvala veliko!!!

Naši utisci:

Posle ovako divnih zapisa u knjizi utisaka, mi smo prezadovoljni. Hvala svima vama koji ste bili juče sa nama!