Enver Bisanović:

Poštovana doktorice,

australiaMoja unuka je stara  16 mjeseci. Živi u Australiji ima probleme sa disanjem; drugi napad u dva mjeseca sa škripanjem i kratkim disanjem. Doktori u Australiji dijagnozirali da je u pitanju epizodno škripanje, bronhitis i prsna infekcija. Prepisali inhaliranje sa Ventilonom. Bojim se da ni je početak astme. Imali nade da nije još kasno da se spreči to opako oboljenje za tako mladi život? Hvala puno.

Dr Dušica Jarić:

Za deku Envera:

Razumem Vašu zabrinutost, jer otežano disanjesa škripanjem u grudima je zaista kako teško za dete tako i za onog ko se stara o njemu. Ipak, do trće godine života epizode „škripanja“ grudima ne moraju da budu astma.

Astma koja se leči i nije opaka bolest. Mnogi vrhunski sportisti imaju astmu, Olimpijski popednici, slavni teniseri, Novak Djoković…

Do treće godine života respiratorne infekcije, posebno virusne mogu da se manifestuju ubrzanim disanje i škiripanjem u grudima.  Obično prodju do trće godine. Ali, ako neko od roditelja ima alergijsku astmu, ili alergijsku kijavicu, ako dete ima ekcem po koži i slično, onda je potrebno i u tom ranom uzrastu uzeti u obzir mogućnost rane manifestacije astme.

Znači, ako postoji genetska sklonost ka astmi, u tom slučaju neka roditelji vaše unuke skrenu porodičnom lekaru pažnju. U tom slučaju se rade dodatni testovi tj dete se šalje na pregled specijalisti za dečiju astmu ili alergologu -pulmologu. To što vaša unuka dobija Ventolin u momentu kada ima tegobe ne znači da ima astmu.

Verujte mi astma nije „opaka“ bolest. Radim svakodenvno sa ljudima koji imaju astmu, moja majka ima astmu od rane mladosti i sasvim normalno i bez tegoba živi uz redovnu preventivnu terapiju koja evo za sve ove godine zaista nema ni jedan neželjeni efekat.

Srdačan pozdrav.

Ovom prilikom iskoristio bih priliku da se zahvalim doktorki, na još jednom dobrom odgovoru u kome ste kao i u emsiji na TV Avali, od doktorka Srećkovića mogli da saznate da nije svako škripanje kod male dece astma. Takođe veliko hvala i deki Enveru koji mi je poslao reči hvale ne mejl. Hvala i Vama i nadam se da ste naučili nešto novo i dobili malo ohtrabrenja.