Iako prisustvo čestica buđi u kućnoj prašini smanjuje rizik od astme i alergija, vidljiva plesan na zidovima taj rizik čini znatno većim.

Deca koje žive u domovima u kojima ima plesni po zidovima i u vazduhu, izložena su znatno većem riziku od astme i alergije nego njihovi vršnjaci, ukazuje jedna nemačka studija. U studiji su obrađeni rezultati 61 istraživanja obavljenog u poslednjih dvadesetak godina.

Laboratorijska istraživanja ukazuju da vidljivo prisustvo buđi na vlažnim zidovima, kao i spore plesni u vazduhu, mogu da dovedu do zapaljenja vazdušnih puteva dece, istakla je dr Kristina Tišer, koautor studije iz nemačkog Istraživačkog centra za zdravu okolinu, a prenela novinska agencija Rojters.

Mada se ne može tvrditi da je buđ direktni uzročnik astme, pokazalo se da su deca koja žive u kući u kojoj je vlaga vidljiva na zidovima pod 49 odsto većim rizikom da obole od astme i 39 odsto većim rizikom od nazalnih alergija od one koja ne žive u takvim uslovima.

Vidljive mrlje buđi na zidovima i prisustvo spora plesni u vazduhu označavaju da je poremećen mikrobiološki sastav vazduha. S druge strane, komponente buđi u kućnoj prašini čak smanjuju rizik od astme i alergije jer predstavljaju deo normalne mešavine bakterija, gljivica i drugih mikroba u kućnoj sredini.