Bronhijalnu astmu mogu da provociraju poleni drveća, trave i korova, ali i mnogi drugi alergeni koji zadaju muke osobama koje pate od bronhijalne astme. Da bi izbegle tegobe, astmatične osobe treba redovno da kontrolišu bolest – da ne izlaze u vreme cvetanja, da na pravi način i u pravo vreme koriste lekove za smanjivanje tegoba i da redovno idu na kontrole kod svog lekara koji će korigovati terapiju.

Ako se pridržavamo ovih pravila, sa ovom bolešću, koja je inače neizlečiva, može normalno da se živi.

Bez tepiha i zavesa

Pacijenti alergični na prašinu moraju često da provetravaju prostorije u kojima borave i da uklone teške jorgane i jastuke u kojima prašina može da se zadržava. Poželjno je da koriste antialergiijske navlake za jastuke i jorgane, koje ne propuštaju prašinu. Takođe, u sobama gde se spava treba skloniti teške zavese odnosno draperije, tepihe, i ostaviti samo parket koji češće treba da se briše vlažnom krpom – savetuje dr Ivana Nikolić-Brstina, specijalista pneumofiziolog iz Gradskog zavoda za plućne bolesti.

Ako je uzrok bronhijalne astme životinjska dlaka, onda ljubimci ne smeju da borave u istim prostorijama gde i astmatičar.

zdravlje astma

Simptomi bronhijalne astme

Kako objašnjava doktorka Nikolić-Brstina, astma je hronični zapaljenski proces koji dovodi do sužavanja disajnih puteva. Tada se javljaju simptomi – kašalj, osećaj stezanja, sviranje i bol u grudima i nedostatak vazduha, odnosno daha.

Međutim, kako ističe naša sagovornica, mnoge osobe koje pate od bronhijalne astme smatraju da je normalno da imaju ovakve tegobe i da je dovoljno otići kod lekara koji će da prepiše nove lekove. Međutim, bolest i dalje postoji, sve više se razvija i prelazi u teži oblik.

– Ovakve osobe ne pričaju o svojoj bolesti sa lekarom i jednostavno svoje smanjene fizičke mogućnosti prilagođavaju svojim potrebama. Sve to nije dobro – upozorava doktorka Nikolić-Brstina.

Terapija bronhijalne astme

Za lečenje ove bolesti postoje lekovi koji se koriste za suzbijanje zapaljenja i oni za brzo olakšavanje tegoba, takozvane pumpice.

– Problem je što mnogi naši pacijenti pumpice koriste nekontrolisano. Čim se prečesto koriste, to znači da bolest nije dobro kontrolisana. Ne treba ih koristiti više od dva puta nedeljno – kaže doktorka Nikolić i dodaje da osobe koje pate od astme moraju redovno da se javljaju na kontrole, a terapiju redovno i pravilno da koriste.

Kontrola

Prema rečima naše sagovornice, ako je bolest dobro kontrolisana pacijenti mogu da obavljaju svoje svakodnevne obaveze na poslu, kod kuće i u školi. I mladi koji se, na primer, bave sportom a pate od bronhijalne astme, ne treba od njega da odustaju. Poznato je da su brojni sportisti imali bronhijalnu astmu i postizali vrhunske rezultate. Kontrolisana astma znači i mirne noći bez buđenja, ređu pojavu simptoma, kao i ređe korišćenje lekova za brzo olakšavanje tegoba.

Faktori

Prema rečima dr Ivane Nikolić-Brstina, astma je nasledna bolest koja može da se javi u bilo kom uzrastu.
– Faktori koji utiču na to da se bolest pojavi ili da se stanje astmatičara pogorša brojni su i različiti. Na prvom mestu to su alergeni kao što su polen, životinjska dlaka, plesni, odnosno gljivice, bubašvabe… Do pojave ove bolesti može da dođe i zbog supstanci iz spoljašnje sredine, odnosno zbog aerozagađenja ili duvanskog dima. Takođe, okidači za pogoršanje stanje mogu da budu i fizički napor i stres – kaže naša sagovornica i dodaje da se pogoršanje stanja najčešće dešava tokom noći i rano ujutru.

astma bolest

Pomoć iz prirode

Osobe sa astmom sebi mogu da pomognu i nekim „narodnim” lekovima. Evo nekoliko predloga imunologa prof. dr Todora Jovanović.

Tri puta dnevno uzimajte po 20 kapi propolisa u jednoj čaši tople vode, posla sata pre jela. Kod bronhijalne astme primenjujete ovaj recept najmanje 30 do 40 dana.

Ceo limun kuvajte u malo vode na tihoj vatri, najviše deset minuta. Izvadite ga iz vode, presecite na pola i iz svake polovine iscediti sok. Sipajte sok u čašu, dodajte glicerin i do vrha čaše sipajte med. Ako je kašalj redak, uzimajte po kašičicu dnevno. Ako se javlja noću, pije se kašika pre spavanja i jedna ujutru. Ako je kašalj jak i učestao, pije se po kašičica ujutru na prazan stomak, pre ručka, posle ručka, pre večere, posle večere i pred spavanje. Kako se kašljanje smiruje, uzimanje se smanjuje.

Mekinje poparite vrelom vodom da nabubre, pa ih stavite na tanko platno, privijte na bronhije i ostavite preko noći. Ove obloge bolje su od često primenjivanih obloga od komovice, budući da su blaže, hrane kožu i omogućavaju da se kompleks B vitamina, koji je veoma važan za lečenje astme i bronhitisa, upija preko kože bez ikakvih otpadnih ostataka koji su neizbežni ako se vitamin B uzima oralno.

Izvor: Blic