Pobedi je! Živi aktivno!

RHMZ - Republički Hidrometeorološki zavod Srbije

Očekivano pobolјšanje biometeoroloških prilika doprineće smanjenju tegoba kod većine hroničnih bolesnika. Izvestan oprez se savetuje osobama sa osetlјivim nervnim sistemom. Od meteoropatskih reakcija su moguće glavobolјa i neraspoloženje.

Facebook

 • Bronhijalna astma

  Bronhijalnu astmu mogu da provociraju poleni drveća, trave i korova, ali i mnogi drugi alergeni koji zadaju muke osobama koje pate od bronhijalne astme. Da bi izbegle tegobe, astmatične osobe treba redovno da kontrolišu bolest – da ne izlaze u vreme cvetanja, da na pravi način i u pravo vreme koriste lekove za smanjivanje tegoba i da redovno idu na kontrole kod svog lekara koji će korigovati terapiju.

  Ako se pridržavamo ovih pravila, sa ovom bolešću, koja je inače neizlečiva, može normalno da se živi.

  Bez tepiha i zavesa

  Pacijenti alergični na prašinu moraju često da provetravaju prostorije u kojima borave i da uklone teške jorgane i jastuke u kojima prašina može da se zadržava. Poželjno je da koriste antialergiijske navlake za jastuke i jorgane, koje ne propuštaju prašinu. Takođe, u sobama gde se spava treba skloniti teške zavese odnosno draperije, tepihe, i ostaviti samo parket koji češće treba da se briše vlažnom krpom – savetuje dr Ivana Nikolić-Brstina, specijalista pneumofiziolog iz Gradskog zavoda za plućne bolesti.

  Ako je uzrok bronhijalne astme životinjska dlaka, onda ljubimci ne smeju da borave u istim prostorijama gde i astmatičar.

  zdravlje astma

  Simptomi bronhijalne astme

  Kako objašnjava doktorka Nikolić-Brstina, astma je hronični zapaljenski proces koji dovodi do sužavanja disajnih puteva. Tada se javljaju simptomi – kašalj, osećaj stezanja, sviranje i bol u grudima i nedostatak vazduha, odnosno daha.

  Međutim, kako ističe naša sagovornica, mnoge osobe koje pate od bronhijalne astme smatraju da je normalno da imaju ovakve tegobe i da je dovoljno otići kod lekara koji će da prepiše nove lekove. Međutim, bolest i dalje postoji, sve više se razvija i prelazi u teži oblik.

  – Ovakve osobe ne pričaju o svojoj bolesti sa lekarom i jednostavno svoje smanjene fizičke mogućnosti prilagođavaju svojim potrebama. Sve to nije dobro – upozorava doktorka Nikolić-Brstina.

  Terapija bronhijalne astme

  Za lečenje ove bolesti postoje lekovi koji se koriste za suzbijanje zapaljenja i oni za brzo olakšavanje tegoba, takozvane pumpice.

  – Problem je što mnogi naši pacijenti pumpice koriste nekontrolisano. Čim se prečesto koriste, to znači da bolest nije dobro kontrolisana. Ne treba ih koristiti više od dva puta nedeljno – kaže doktorka Nikolić i dodaje da osobe koje pate od astme moraju redovno da se javljaju na kontrole, a terapiju redovno i pravilno da koriste.

  Kontrola

  Prema rečima naše sagovornice, ako je bolest dobro kontrolisana pacijenti mogu da obavljaju svoje svakodnevne obaveze na poslu, kod kuće i u školi. I mladi koji se, na primer, bave sportom a pate od bronhijalne astme, ne treba od njega da odustaju. Poznato je da su brojni sportisti imali bronhijalnu astmu i postizali vrhunske rezultate. Kontrolisana astma znači i mirne noći bez buđenja, ređu pojavu simptoma, kao i ređe korišćenje lekova za brzo olakšavanje tegoba.

  Faktori

  Prema rečima dr Ivane Nikolić-Brstina, astma je nasledna bolest koja može da se javi u bilo kom uzrastu.
  – Faktori koji utiču na to da se bolest pojavi ili da se stanje astmatičara pogorša brojni su i različiti. Na prvom mestu to su alergeni kao što su polen, životinjska dlaka, plesni, odnosno gljivice, bubašvabe… Do pojave ove bolesti može da dođe i zbog supstanci iz spoljašnje sredine, odnosno zbog aerozagađenja ili duvanskog dima. Takođe, okidači za pogoršanje stanje mogu da budu i fizički napor i stres – kaže naša sagovornica i dodaje da se pogoršanje stanja najčešće dešava tokom noći i rano ujutru.

  astma bolest

  Pomoć iz prirode

  Osobe sa astmom sebi mogu da pomognu i nekim „narodnim” lekovima. Evo nekoliko predloga imunologa prof. dr Todora Jovanović.

  Tri puta dnevno uzimajte po 20 kapi propolisa u jednoj čaši tople vode, posla sata pre jela. Kod bronhijalne astme primenjujete ovaj recept najmanje 30 do 40 dana.

  Ceo limun kuvajte u malo vode na tihoj vatri, najviše deset minuta. Izvadite ga iz vode, presecite na pola i iz svake polovine iscediti sok. Sipajte sok u čašu, dodajte glicerin i do vrha čaše sipajte med. Ako je kašalj redak, uzimajte po kašičicu dnevno. Ako se javlja noću, pije se kašika pre spavanja i jedna ujutru. Ako je kašalj jak i učestao, pije se po kašičica ujutru na prazan stomak, pre ručka, posle ručka, pre večere, posle večere i pred spavanje. Kako se kašljanje smiruje, uzimanje se smanjuje.

  Mekinje poparite vrelom vodom da nabubre, pa ih stavite na tanko platno, privijte na bronhije i ostavite preko noći. Ove obloge bolje su od često primenjivanih obloga od komovice, budući da su blaže, hrane kožu i omogućavaju da se kompleks B vitamina, koji je veoma važan za lečenje astme i bronhitisa, upija preko kože bez ikakvih otpadnih ostataka koji su neizbežni ako se vitamin B uzima oralno.

  Izvor: Blic
  • Sendza Tebra Munze

   Шта изазива бронхијалну астму?

  • Marija

   Pod kategorijom u temama Astma bolest možete naći puno o astmi, o dijagnozi, simptomima, okidačima za astmu i još mnogo korisnih tekstova o astmi:)

  • katerina

   dali je nasledna bronhijalna astma?

  • Marija Blažić- Maja

   Katerina, nasledna je sklonost ka bolesti ali ne i sama bolest

  • DRAGANA

   MNOGO SAM CITALA O ASTMI KOJU IMAM I JA.SA 32 GOD.SU MI PRVI PUT REKLI DA OTEZANO DISANJE I GUBITAK VAZDUHA ,KOJE SAM CESTO IMALA,JESTE ASTMA(BRONHIJALNA).KORISTIM PUMPICE I NORMALNO FUNKCIONISEM…..KONTROLE SU MI SVAKA 3 MESECA,….

  • Marija Blažić- Maja

   Dragana ovakvi komentari su nam jako dragoceni.

  • Sloba

   Cesto sam imao gusenje nocu,otezano sam disao danju ,cesto sam povracao na kraju dana ,isao sam od doktora do doktora dijagnoze su bile od “ti umisljas da si bolestan ,idi tamo odakle si dosao pa se leci,nije ti nista popij klatromicin do kraja,imas blagi bronhitis”,a meni nikako da bude bolje i moje muke se nastavljaju glavobolje povracanje gusenje,uradio sam pre 2 godine rengen snimak pluca i imao sam neki crni krug na desnoj strani, doktorka pulmolog mi je rekla bice bolje???
   I tek ove godine na insistiranje moje majke otisao sam kod pulmologa ponovo ali grugog i uradio novi rengen snimak i alergene,na novom snimku ista slika isti krug na desnoj strani pluca…zakljucak bronhijalna astma tek sada a gusim se zadnjih 4-5 godina.Na svu srecu ova doktorka je bila dobra pa me nije isterala iz bolnice kao neke druge,i sada mi je vec bolje gusenje mi je mnogo smanje skoro da ga uopste i nema koristim beclofore avamys i ventolin po potrebi…eto takvi su nam nasi zdravstveni radnici za njih su svi ludi

  • Mirnica

   Slobo, slican slucaj je i sa mnom. Imam 21 godinu, a kasljem vec 8 godina. Isla sam po 100 puta kod doktora opste prakse zbog kaslja, gusenja, nespavanja i budjenja nocu, ali uvek se zavrsavalo na tome da ja to umisljam i da je to na psihickoj bazi. :( pre mesec dana kad je postalo neizdrzivo, opet sam otisla ali kod drugog doktora i ustnovili su mi astmu. koristim becloforte i berodual po potrebi…da je na vreme ustanovljeno ne bi do ovoga doslo:(

  • Zorana

   ja vec 3 godine pusim u poslegnjih godinu dana je sve veca zelja za pusenjem mada pokusavam sve manje i manje da zapalim i ako to jedva uspevam ,pre 2 nedelje i manje,imam napad kasljanja,gusenja,sviranje u toku disanja,stezanje u grudima i nedostatak vazduha. Dali znate cega su to simptomi?

  • dijana

   Moj svekar je pre manje od mesec dana umro od napada bronhijalne asme,to se desilo nocu oko 2 sata,ja sam zvala hitnu ali kad su stigli vec je bilo kasno mogli su samo da ustanove smrt,zanima me da li bi mozda preziveo da je na vreme pozvana hitna jel on je uzimao punpicu ali kad je video da mu nepomaze onda me je pozvao ali je taj napad bio tako jak da nije preziveo

  • dr Dusica Jaric

   Dijana. Odgovoricu rezultatom velike americike studije koje je ispitivala da li je u slucajevima fatalnog ishoda astme isti bilo moguce spreciti. Zakljucak je bio d a je u cak 80% slucajeva fatalan ishod bilo moguce spreciti, i d a je najcesci razlog za smrt u astmi bilo potcenjivanje pogorsanja i simptoma astme kako od strane pacijenata tako i od strane zdravstvenih radnika, vrlo cesto i jednih i drugih. najcesci smrtni slucajevi su se desavali ukoliko pacijent nije uzimao redovnu preventivnu terapiju tj inahalatorne kS,ili na prve znake pogorsanja a to jeprimena ventolina ili beroduala cesca od 4x na dan nije blagovrmeeno zatrazio pomoc lekara…s druge strane lekaru su najcesce podcenjivali tezinu napada astme i nisu davali koja je bila dovoljno snazna da zaustavi dalju progresiju pogorsanja.
   postoje i jasne preporuke lekar da prepozna pacijenta sa visokim rizikom od fatalnog ishgoda astme: svi onikoji su bili bar jednom intubirani u napadu astme, onikoji su bar 1 za prethodnih 12 meseci blli bolnici leceni od astme, pascijentikoji su nedavno imali intervenciju HMP ili su unazad 4 nedelej dobijali sistemske KS kao znak vec nestabilne astme , svi oni koji za mesec dana trose 2 ili vis epumpice beroduala, losi socijalni uslovi, i d ane nabrajam im aih jos