Pobedi je! Živi aktivno!

Prirodna lečilišta za astmu: Zlatibor

Predstavljamo vam novu “rubriku” na sajtu: Prirodna lečilišta. U njoj ćemo se baviti pogodnim mestima za boravak astmatičara. Ako ste  boravili u nekoj od banja, na planinama ili u drugim lečilištima, podelite sa nama svoje iskustvo. Pošaljite nam reportažu i slike, a mi ćemo ih rado objaviti. Hvala Mariji na ovom izveštaju o Zlatiboru!

Zlatiborska klima je povoljna za lečenje bronhijalne astme i drugih alergijskih obolenja.

 

izvor: travel2serbia.com

Priroda je bila darežljiva prema Zlatiboru, dajući mu prelepe pejzaže, talasasta uzvišenja tu i tamo obrasla borovima, jelovim i smrčevim šumama, prostrane livade ukrašene belim narcisima i drugim živopisnim cvećem, veoma prijatnu i blagu klimu, veliki broj sunčanih dana, nezagađen vazduh i druge pogodnosti.

Prosečna nadmorska visina Zlatibora je oko 1.000 metara. Ispresecan je brojnim rekama, potocima i vododerinama.

Najviši planinski vrhovi Zlatibora su:

 • Tornik (1496 m)
 • Brijac na Murtenici (1462 m)
 • Čigota (1422 m)
 • Konjoder (1337 m)
 • Cuker (1359 m)
 • Kobilja Glava (1176 m)
 • Gruda (1140m)
 • Gradina (1149 m)
 • Crni Vrh (1177 m)

Zlatibor ima subalpsku klimu. S rednja godišnja temperatura na Zlatiboru iznosi oko 7,5°C. Najhladniji mesec je januar, sa prosečnom temperaturom od oko –2,5°C,a najtopliji je avgust, sa oko 15°C. Prosečna dnevna temperatura na Zlatiboru iznosi oko 18°C. Prosečni broj sunčanih sati godišnje je oko 2000.

Padavine na Zlatiboru variraju od mesta do mesta. Prosečna godišnja visina padavina na Palisadu je oko 880 mm, u Ljubišu oko 990 mm, a u Čajetini oko 940 mm, dok jugoistočni predeli imaju nešto više od 1000 mm. Najviše padavina je u maju i oktobru, dok je najsuvlji mesec mart. Kiše padaju preko cele godine, grada bude u toplijim periodima (od maja do septembra), a sneg pada od oktobra do maja i zadržava se u proseku oko sto dana, ali se često događa da padne i izvan ovog perioda. Letnje padavine su u obliku jakih pljuskova praćenih grmljavinom. Magle su retke, a i kad se pojave, brzo se gube, jer nema većih kotlina u kojima bi se zadržale.

 

foto: lunatravelserbia.com

Sam Zlatibor je veoma interesantan u svako doba godine i sigurna sam da deci neće biti dosadno i da će uživati u „lečenju“ kristalno čistim vazduhom.

Zbog nadmorske visine i borovih šuma kao i zbog obilja zelenila i povoljne ruže vetrova (strujanje i mešanje više vazdušnih struja) Zlatibor je odličan za lečenje i prevenciju bronhijalne astme i drugih alergijskih obolenja.

Kakva su vaša iskustva sa Zlatiborom? U koje doba godine vam ova planina najviše prija? Predložite nam u komentarima neku rutu za šetnju ili drugu aktivnost za borbu sa astmom.

Similar posts
 • Fruškogorski maraton 2009 Nikada nisam ni bio, a moram priznati ranije nisam ni čuo za ovu manifestaciju. Eto prilike da pre Sombora posetim malo ovu predivnu planinu. Trčanje u prirodi je najlepše i  najveće uživanje. Verovatno ću naći nekog drugara pa ćemo i usput ćaskati. Videću se i sa Marijom koja je i poslala ovaj tekstić. Inače, ovo [...]
 • Lečenje po GINA standardima deteta sa... Slađan Tutorović: Moj sin ima devet godina a od svoje prve godine boluje od astme. Sa devet meseci je koristio bekotide deset meseci, po prestanku smo bili mirni godinu dana. Zatim je koristio fleksotide od 125 dva puta po jedan udah. Kako je opet dolazilo do napada doktorka je promenila terapiju sa diskus seretide. Za [...]
 • Još par dana do 22. Beogradskog Marat... I došao je i taj dan. Kako ova prethodna rečenica patetično zvuči, poput neke navijačke pesme i šta ti ja znam, ali jednostavno je tako. Dva meseca vrlo angažovanih priprema će se svesti na 3h i 45minuta trčanja u subotu 18. aprila. Stvarno isčekujem ova j događaj sa sve tremom, strahom, neizvesnošću, nekim osćajem nervoze [...]
 • Prvi maraton uspešno završen I did it! Puno puno fantastičnih utisaka. Od ekipe koja se skupila i pozdravila me, do onih koji su juče zvali i dali podršku, brata koji je trčao poslednjih12km sa mnom, vas koji ste me prepoznali i dali mi do znanja da čitate sajt i da je ovo što radim vredno truda i na kraju pogleda [...]
 • Maraton kao cilj u životu Sad kad pomislim da odgovorim na pitanje Zašto? Zašto trčati maraton i u čemu je tu fazon, em nemam pravog odgovora, em se i ne trudim nešto specijalno da odgovorim sebi na ovo pitanje. Naravno odgovori su tu sasvim klasični od onog da pokažeš sebi da možeš, da bi uradio nešto novo, da bi ojačao [...]
 • Nina

  Zlatibor je proveren. Ranijih godina sam isla i leti i zimi i nikada nisam imala probleme. I sada kad odem na Zlatibor organizam mi ne trazi terapiju a zamor ne osecam.Bor je dobar za bronhije (u prodavnicama zdrave hrane se moze kupiti Borov dah) ali ni on kao takav ne moze sam pomoci. Planina Tara je bogatija ovim cetinarom ali zbog prevelike gustine pa zatim i vlage smeta ljudima sa astmom.

 • Veroljub

  Podrav Nina i dobrodošla. Komentari se nisu prikazali jer sam tek sad stigao da ih objavim :(

  Ja sam jedno 5-6 puta bio na Zlatiboru kao mali. No već duži period nisam posetio ovu planinu.

  Savet studentima: Na Zlatiboru se nalazi studentsko odmaralište koje možete dobiti preko ZPU. To je posebno interesantno studetnima sa astmom, koji verujem da bi lakše prošli na konkursu. Evo ga konkurs od ove godine

  http://www.zpubeograd.com/index.php?option=com_content&task=view&id=233&Itemid=111

 • Marija

  Nina i ja ti želim dobrodošlicu! Eto, o Tari još nismo ništa pisali, pa ako si raspoložena mogla bi da napišeš nešto više o ovoj našoj prirodnoj lepotici

 • Eržika

  Imala sam priliku ove god. u martu da se odmorim na Zlatiboru sa porodicom.Pred put na Zlatibor bili smo u Beogradu kod rodbine i tamo moj sin 7god. obavezno počne da kašlje,ima alergijsku asmu. Pomislila sam Bože kako ću sad na odmor kada znam šta je dalji tok njegovog kašljanja..zapaljenje bronhija…
  I gle čuda kada smo stigli na Zlatibor već prve noći je prestao da kašlje, i svih 10 dana je prošlo bez kašlja. I kada smo se vratili kući u Suboticu duže vreme nismo imali većih komplikacija.
  Sada bi volela kad bi smo mogli ponovo otići na Zlatibor! Vredi!!!!!

 • Ada

  Koristim ovu priliku da pomenem pomalo zaboravljenu planinu, mozda zahvaljujuci “izvikanom“ Zlatiboru (lekovitost Zlatibora ne dovodim u pitanje!!!). Rec je o Zlataru, koji je udaljen jos 50-ak kilometara od centra Zlatibora kada idete od BGDa prema CG primorju. Istina Zlatar nema smestajne kapacitete ni priblizno Zlatiboru, ima dva pristojna hotela a smestaj u privatnim apartmanima je u usponu, a sve po mnogo povoljnijim cenama nego na vec pomenutoj planini. Moje licno iskustvo vezano je za mog sina (6,5 god), koji ima alergijsku astmu od druge godine. Odlazimo na Zlatar 2 puta godisnje, leti po 3 nedelje, zimi krace, i bas ti letni boravci su mu izuzetno prijali.Problemi sa astmom su mu se znatno smanjili, prosle zime nije primao nikakvu profilaksu, nadam se da ce i ove biti tako. Na Zlataru je vazduh divan i nema guzve!
  Mozda ove adrese nekome pomognu:
  http://www.zlatar.rs
  http://www.godisnji-odmor.com/srbija/zlatar.asp

 • Marija

  Ada, hvala za ovaj lep komentar i za linkove. Drago mi je da si svoje iskustvo podelila sa nama i da će ovo pročitati i roditelji koji se još uvek nisu odlučili gde da povedu dete da diše punim plućima. Veoma je važan i taj “finansijski momenat” u odluci “gde otići” po svež vazduh. Slažem se da je Zlatar zbog Zlatibora postao prilično zapostavljen.
  Kao planinar sam bila na Zlataru i stvarno je divno.

 • sladjana

  Pitala bih Dr. Jaric- kako deca sa astmom reaguju na more? Znam da se ne moze generalizovati, ali Vas molim da mi kazete uopsteno , iz Vaseg iskustva.
  Da li borovina na obali mora moze da pogorsa stanje ili je blagotvorna ?
  Da li su duzina boravka i ranojutarnje setnje od velikog znacaja?

  Volela bih i da mi na ova pitanja odgovore i roditelji cije dete ima astmu, kako su malisani podnosili promenu?

 • jaric dusica

  Sladjana, boravak na moru prija deci, i većina roditelja navodi da se deca na moru bolje osećaju …ali ima izuzetaka…obično deca koja su alergična na grinje imaju pogoršanje kada odu u vikendice koje nisu dugo provetravane ili u smeštaj u kome sve vrvi od grinja..ali to nema veze sa klimom več sa našim stilom života…..stučnjaci kažu da je za pun blagotovroni efekat potrbno bar 3 nedelje boravka na moru , a da period kraći od 10 dana nema nekog efekta

 • Ivanka

  Pitala bih Dr. Jaric kakv efekat ima Zlatibor na bolesnike sa upalom pluca… Moje dete je nedavno imalo upalu pluca, pa se bojim da ne pogresim ako ga odvedem na Zlatibor… Znam da planine nemaju isti efekat na razne bolesti…

 • sladjana

  Kako deci sa astmom prija zimovanje? U januaru planiramo sedmodnevni boravak na Javoru- oko 900-1000 m nadmorske visine. Ponecemo torbu lekova, naravno,ali sve jedno bih volela da cujem iskustva i savete.

 • Marija Blažić- Maja

  Slađana ove je copy-paste sa sajta hotel Javor Kušići :”Planina Javor jedna je od najlekovitijih u Srbiji. Nalazi se na 1.537 metara nadmorske visine, a poznata je po lekovitosti za razne bolesti – anemije, hroničnih respiratornih oboljenja, bronhitisa, astme, emfizema.”
  Sa 6 godina sam krenula na skijanje i redovno išla sve do prošle godine (finansije). Nisam imala tegoba, jedino sam reagovala jakim crvenilom po licu i rukama na promenu temperatute, ali tako reaguju mnogi.
  Mislim da je to individualno. Ako dete ima tegoba zimi i po hladnom vazduhu može da se desi da mu zimovanje ne prija. Dobro se zaštiti od hladnoće, kapa, šal, paziti da ne udišu jako hladan vazduh. Kada sam kao dete odlazila sa školom na zimovanje, moj otac mi je govorio “nemoj puno da zijaš po hladnom vazduhu, šal do očiju i uživaj”
  Od 6-18 godine sam išla sa školom na zimovanje, bez roditelja i nisam imala tegoba.
  I ja planiram Javor, januar ili početak februara.

 • sladjana

  Hvala draga Majo, ohrabrila si me ! Moja mladja cerka takodje crveni, vec s prvim hladnim danima, mnogo joj pomaze Pantenol krem.

 • Milica

   mi smo se porodicno upravo vratili sa zlatibora, suprug ima sve vecih problema s astmom kako pocne jesen. izbegli smo urbani deo i smestili se  u pravu prirodu u brvnaru skroz u drvetu( http://villanaturalwood.com/ )i samo setali setali setali, prethodnih 10 dana… toliko mu je prijalo, nema jutarnjeg vizinga, onog dosadnog kaslja, drugi covek, samo da potraje…

 • Marija-Maja Blažić

  Šetnja, šetnja, šetnja i opet šetnja, to je zaista prava stvar! Uz šetnju vežbati i disanje, dišite na nos, uskladite disanje sa koracima koje pravite. Ko ima priliku da šeta po Zlatiboru, Javoru, Ozrenu, Žabljaku neka to koristi. A oni u gradu…imamo mi parkove, okolna izletišta, šetališta pored reke…pa makar 3 puta nedeljno sat vremena šeteti brzim hodom.

 • Raja Gligorevic

  pomaze li za lijecenje stitne zlijezde boravak na Zlatiboru