Predstavljamo vam novu “rubriku” na sajtu: Prirodna lečilišta. U njoj ćemo se baviti pogodnim mestima za boravak astmatičara. Ako ste  boravili u nekoj od banja, na planinama ili u drugim lečilištima, podelite sa nama svoje iskustvo. Pošaljite nam reportažu i slike, a mi ćemo ih rado objaviti. Hvala Mariji na ovom izveštaju o Zlatiboru!

Zlatiborska klima je povoljna za lečenje bronhijalne astme i drugih alergijskih obolenja.

 

izvor: travel2serbia.com

Priroda je bila darežljiva prema Zlatiboru, dajući mu prelepe pejzaže, talasasta uzvišenja tu i tamo obrasla borovima, jelovim i smrčevim šumama, prostrane livade ukrašene belim narcisima i drugim živopisnim cvećem, veoma prijatnu i blagu klimu, veliki broj sunčanih dana, nezagađen vazduh i druge pogodnosti.

Prosečna nadmorska visina Zlatibora je oko 1.000 metara. Ispresecan je brojnim rekama, potocima i vododerinama.

Najviši planinski vrhovi Zlatibora su:

  • Tornik (1496 m)
  • Brijac na Murtenici (1462 m)
  • Čigota (1422 m)
  • Konjoder (1337 m)
  • Cuker (1359 m)
  • Kobilja Glava (1176 m)
  • Gruda (1140m)
  • Gradina (1149 m)
  • Crni Vrh (1177 m)

Zlatibor ima subalpsku klimu. S rednja godišnja temperatura na Zlatiboru iznosi oko 7,5°C. Najhladniji mesec je januar, sa prosečnom temperaturom od oko –2,5°C,a najtopliji je avgust, sa oko 15°C. Prosečna dnevna temperatura na Zlatiboru iznosi oko 18°C. Prosečni broj sunčanih sati godišnje je oko 2000.

Padavine na Zlatiboru variraju od mesta do mesta. Prosečna godišnja visina padavina na Palisadu je oko 880 mm, u Ljubišu oko 990 mm, a u Čajetini oko 940 mm, dok jugoistočni predeli imaju nešto više od 1000 mm. Najviše padavina je u maju i oktobru, dok je najsuvlji mesec mart. Kiše padaju preko cele godine, grada bude u toplijim periodima (od maja do septembra), a sneg pada od oktobra do maja i zadržava se u proseku oko sto dana, ali se često događa da padne i izvan ovog perioda. Letnje padavine su u obliku jakih pljuskova praćenih grmljavinom. Magle su retke, a i kad se pojave, brzo se gube, jer nema većih kotlina u kojima bi se zadržale.

 

foto: lunatravelserbia.com

Sam Zlatibor je veoma interesantan u svako doba godine i sigurna sam da deci neće biti dosadno i da će uživati u „lečenju“ kristalno čistim vazduhom.

Zbog nadmorske visine i borovih šuma kao i zbog obilja zelenila i povoljne ruže vetrova (strujanje i mešanje više vazdušnih struja) Zlatibor je odličan za lečenje i prevenciju bronhijalne astme i drugih alergijskih obolenja.

Kakva su vaša iskustva sa Zlatiborom? U koje doba godine vam ova planina najviše prija? Predložite nam u komentarima neku rutu za šetnju ili drugu aktivnost za borbu sa astmom.