Pobedi je! Živi aktivno!

Astma kod četvorogodišnje devojčice

crtani-filmHvala Slađani na dobro potavljenom pitanju, sa dosta detalja u vezi bolesti njene ćerkice. Doktorka Jarić je još jednom odgovorila sa puno strpljenja i brige. SAVETUJEM SVIMA DA PROČITAJU OVAJ ODGOVOR u kojem ćete otkriti par vrlo bitnih informacija o terapiji i lečenju astme kod dece, kalendaru polena i saveta za roditelje. Hvala doktorka! (Dr Dušicu Jarić možete posetite u Novom Sadu ili joj postavite pitanje preko sajta na ovoj stranici)

Slađana:

Imam ćerku od nepune 4 godine. Do prošlog septembra, počev od njenog 11 meseca, imala je 10-12 opstuktivnih bronhitisa lecenih Spalmotil sirupom ili inhalacijom, u Domu Zdravlja, s tvrdnjom pedijatra da to nikako nije astma.

30. septembra “zaglavljuje” na intenzivnu negu, sa dijagnozom vizing bronhitis. Dobija intravenski Aminofilin, infuziju, ihalacije Spalmotilom, pa Berodualom, kiseonik. Nakon 3 nedelje (po izlasku iz bolnice), zbog iznenadnog gušenja, opet intenzivna nega i konačna dijagnoza sumnja na astmu. Ustanovljena alergija na grinje, ambroziju, polen trava i dlaku mačke. IgE oko 620. Uključena joj je prevencija Fliksotid i isključenje iz kolektiva. Posle 5 meseci bez tegoba, dete

kreće u obdanište. Nakon 4 dana dobija opstrukciju, ovaj put ne iznenada i dosta, dosta blažu od prethodne dve, opet hospitalizacija, inhalacije 3x dnevno Spalmotilom, Presing sirup, uvode Singular (i narednih mesec dana) i pojačan Fliksotid sa dosadasnja 2 x 1 udah, na 2×2 udaha mesec dana. Najlepše Vas molim da mi objasnite, da li dosadašnja terapija Fliksotidom i ovo novonastalo stanje ukazuje na astmu koja nije konrtrolisana i šta po Vasšm mišljenju treba dalje preduzeti.

U kući u kojoj stanujemo više nema pušača, učinili smo sve da koncentraciju grinja maksimalno smanjimo, dete se hrani raznovrsno i kvalitetno. Veoma je napredna i druge zdravstvene probleme nema.
Zahvaljujem unapred.

Dr Dušica Jarić:

Slađana,

U odgovoru na Vaše pitanje počela bih od poslednje rečenice u Vašem pismu “veoma je napredna i druge zdravstvene probleme nema“. Deca sa astmom kada se leče na pravi način su potpuno napredna, zdrava i vesela, ne razlikuju se od ostale dece. Nažalost, u većini slučajeva prodje dosta vremena od momenta dok takozvani “opstruktivni bronhitis” bude dijagnostikovan kao astma. U prve tri godine života dijagnozu astme je vrlo teško postaviti, jer pojava vizinga tj sviranja i zviždanja u grudima je relativno česta u sklopu virsunih infekcija i kod većine dece prolazi izmedju 3 i 6 godine zivota.

Nažalost, dok nije postavljena dijagnoza vašoj devojčici  i početo lečenje prošli ste zaiste teške trenutke akutnih ataka astme. Pravilnim lečenjem u većini slučajeva teški ataci astme potpuno prestanu ili su bronhoopsturkcije znatno ređe i blaže.

Povišene vrednosti ukupnog imunoglubulina E (IgE) ukazuju na visok atopski status deteta, što je i potvrđeno preosetljivošću na grinje, polen trave i korova. I poslednje teško pogoršanje je bilo upravo u septembru kada je polinacija ambrozije bila u toku. Periodi maj/jun, septembar/avgust i prelazak jesen/zima su i periodi kada treba sa posebnom pažnjom pratiti dete zbog mogućih pogoršanja bolesti.

Terapija kod vaše devojčice je primenjena u potpunosti u skladu sa tzv PRACTALL konsenzusom koji je od strane svetskih eksperata za astmu usvojen kao osnovna smernica za lečenje dečije astme. Inicijalno lečenje započinje se malim dozama inhalatornih kortikosteroida, sto je Flixotide 50 2×1 udah. Kako je na preventivnu terpaiju sa Flixotidom ipak bilo još jedno pogoršanje astme, doza Flixotida je samo malo povećana, ali je u terpaiju uveden Singulair. Singulair je relativno nov lek koji se odlično pokazo u lečenju astme u dečijem uzrastu. To je lek koji ne samo da utiče na bolju kontrolu astme već ima uticaj i na smirivanje simptoma alergijskog rinitisa, koji je prisutan u preko 80% dece sa astmom i čije pogoršanje vrlo često prethodi pogoršanju same astme. Roditelji često kažu “dete prvo počne da kija, da ima vodenastu sekreciju iz nosa, stalno češe nos, a nakon par dana počinje da kašlje i da svira u grudima“.

Ukoliko je na navedenoj kombinaciji lekova stanje deteta stabilno, tj nema pogoršanja astme, tek nakon 3-6 meseci lekar će razmotriti postepeno smanjivanje lekova. Svakako će voditi računa o preosetljivosti na polen trava i korova te u periodu maja/juna i avgusta/septembra terapiju ne bi trebalo smanjivati. Navedena terapija je bezbedna, odnosno mnogo je bezbednije primenjivati preventivnu terapiju i duže vreme nego ići iz pogoršanja u pogoršanje astme. Ukoliko se i pored preventivne terapije pojave sitmptomi bronhoopstrukcije lekovi za otklanjanje tegoba /inhalacije Beroduala ili Spalmotila se primenjuju u trajanju od nekoliko dana.

Što se tiče prevencije, i sami ste već učinili osnovno. Izlaganje duvanskom dimu je štetno i za dete koje nema astmu i zaista smatram da je zločin izlagati dete bilo kom respiratornom otrovu među kojima je duvanski dim na prvom mestu. Mere smanjenja koncentracije grinja su svakako sastavni deo terapije, odnosno jedan normalan zdrav režim života i ishrane, ali bez nekih posebnih ograničenja ili preterivanja. U lečenju deteta sa astmom ključnu ulogu ima roditelj, koji mora biti edukovan o osnovnim činjenicama o astmi i načinu lečenja. Razvijajte dobar partnerski odnos sa vašim lekarom i u slučaju nedoumica nemojte se ustručavati da postavljate pitanja sve dok ne dobijete odgovor.

Srdačan pozdrav
Dr Dušica Jarić

Na kraju bih pozvao sve vas da obavestite Vaše lekare o postojanju sajta i da ih pozovete da se uključe u rad.

Similar posts
 • Još par dana do 22. Beogradskog Marat... I došao je i taj dan. Kako ova prethodna rečenica patetično zvuči, poput neke navijačke pesme i šta ti ja znam, ali jednostavno je tako. Dva meseca vrlo angažovanih priprema će se svesti na 3h i 45minuta trčanja u subotu 18. aprila. Stvarno isčekujem ova j događaj sa sve tremom, strahom, neizvesnošću, nekim osćajem nervoze [...]
 • Prvi maraton uspešno završen I did it! Puno puno fantastičnih utisaka. Od ekipe koja se skupila i pozdravila me, do onih koji su juče zvali i dali podršku, brata koji je trčao poslednjih12km sa mnom, vas koji ste me prepoznali i dali mi do znanja da čitate sajt i da je ovo što radim vredno truda i na kraju pogleda [...]
 • Maraton kao cilj u životu Sad kad pomislim da odgovorim na pitanje Zašto? Zašto trčati maraton i u čemu je tu fazon, em nemam pravog odgovora, em se i ne trudim nešto specijalno da odgovorim sebi na ovo pitanje. Naravno odgovori su tu sasvim klasični od onog da pokažeš sebi da možeš, da bi uradio nešto novo, da bi ojačao [...]
 • Simptomi slični astmi Irena: Poštovana Dr Jarić, Od maja prošle godine dijagnostifikovana mi je rinosinusitis i upala sinusa kada počinje moja svakodnevna poseta lekarima. Naime, oko tri do četiri meseca sam primala injekcije gentamicina i diklioofena zbog stalne otečenosti u predelu očiju i nosa i bolova u čeonom delu, a kasnije sam lečene sprajom Beconase i Nasonex, kao [...]
 • Aspirinska astma Ivana: Imam 28. godina i stečenu astmu od 14. godine. (Konstatovana mi je nakon jake virusne infekcije). Prethodnih 4-5 godina je u fazi mirovanja, što znači da nisam imala napade koji bi me odveli u bolnicu, i da se tegobe koje imam svode na teskobu u grudima (naročito kada je povećan procenat vlage u vazduhu) [...]
 • caka

  moj sin 9g. boluje od astme od svoje prve godine,stim sto je do 4. godine to smatrano kao bronhitis,vizing,opstrukcija,i tome slicno.U drugoj godini je poceo da koristi bekotite forte,koji se vise i ne proizvodi,mada dok je njega koristio nismo imali problema.Kasnije je preso na fleksotide 125 2xpo 2 udaha pa kasnije i manje.pravili smo pauze po nekoliko meseci bez zastite,ali nije imalo efekte zato sto je svakog meseca imao opstrukcije i inhalirao se desetak dana.poceo je da uzima seretide od 100 jedan udah ujutro ijedan uvece 9 meseca prosle godine.nikakvih problema nije imao stom zastitom. zadnja 3 meseca koristi opet flexotide 125 po 1 udah 2xdnevno i samo ovaj mesec je imao dva napada. zaboravio sam da kazem da je alergican na grinje,polen trve i kucnu prasinu. neznam sta dalje. imate li neki savet za mene. dali da razgovaram sdoktorkom da ga vrati na seretide ili imate neki drugi predlog.

 • Aleksandra N.

  Cako ja sam ovde vec govorila o svom iskustvu,sin ima 3 godine,ima astmu i takodje je alergican na polen trave,grinje.neznam odakle si i gde se lecite ali ja mogu da pohvalim institut za majku i dete/pulmologija.mozes od dr da trazis uput.inace postoji lek koji se odlicno pokazao u lecenju astme a to je singular,moje dete pije granule ali ima u tabletama za decu stariju od 6 godina jako je skup ali srecom ide na recept.taj lek masovno koriste u lecenju astme i cudi me da vam doktor jos nije preporucio.moje dete je takodje koristilo flixotide ali smo ga postepeno izbacili uzimanjem ovog leka i mogu reci da sam prezadovoljna,em smo izbacili hormonsku pumpicu em nije imao probleme 4 meseca sve do prosle nedelje,kada je poceo da kaslje i povraca nocu ali i to vise nije kao pre.nema sviranja i sistanja,dete se normalno igra,malo se zakaslje i izbaci slajm,a uvece je malo teze tada povrati zato dok to traje nekih 7 dana koristimo ventolin 3-4 puta,i inhaliram ga sa cistim fizioloskim rastvorom da bi mu drenirala taj slajm da lakse izbaci,vise ne idem u hitnu ni bolnicu,samo na redovne kontrole svaka 3 meseca.ne bi bilo lose da probate jaja od japanske prepelice,ja sam davala detetu i sad treba opet da pocnem,ne znam mozda mu je i to pomoglo malo,ako nista drugo dobra su za imunitet-neskode.sto se tice grinja izbaci iz kuce tepihe,zavese,posteljinu menjaj sto cesce,usisavaj i dusek(preporucujem usisivac na vodu),sto se tice polena trave pocinje pocetkom maja i tada moramo da izbegavamo rano ujutru izlazak napolje i predvece,izbegavati vetar jer siri polen,za provertavanje kuce najbolje je vreme od 22-04 ujutru tada je koncentracija polena najmanja.inace ako imate mogucnosti za odmor sokobanja u maju i septembru,ili neka planina-na nadmorskim visinama iznad 1000 m nema grinja i polena ima manje o tome sam vec pisala.
  ovo je moje iskustvo,nemoj sama da uvodis lekove nego ti savetujem da dete sto pre odvedes kod doktora i razgovaras sa njim,naglasi da nema poboljsanja od terapije i da nesto promeni!u drugom slucaju promeni lekara,a mozes i dr Dusicu Jaric da pitas za savet,koliko vidim svima stize da odgovori i to opsirno,SVE POHVALE.
  Cako javi se ako budete isli kod dr da nam kazes sta ti je rekao,veliki pozdrav i samo napred!

 • Marija

  Singulair se pokazao i kao odličan lek za lečenje astme kod odraslih. Mogu slobodno da kažem da mi je Singulair “omogućio” miran san. Pre sam se budila u neko doba noći ili pred jutro, zapušenog nosa ili me je budio kašalj.
  Slažem se sa Aleksandrom, ništa na “svoju ruku”, mi ovde samo prenosimo svoja iskustva a za konkretno lečenje su tu lekari specijalisti.
  Za doktorku Jarić i ja kažem SVE POHVALE. Kamo sreće da je više takvih lekara.

 • sladjana

  Cako,moj savet je da potrazis iskusnog pulmologa koji ce pratiti i konrolisati stanje deteta. Neka to bude jedan lekar koji ce ga dobro upoznati i u koga mozes imati poverenja, a ne njih pet koji imaju oprecna misljenja i nas roditelje dovode u konfuziju.
  Moje dete se leci u Bg, u decijoj bolnici na Dedinju. Mogu preporuciti dva lekara Dr Zivkovic i Dr Maksimovic.
  Ono sto sam naucila, u dosadasnjoj borbi sa astmom kod dece je da obolelo dete u svom zivotu MORA samo dve stvari:da se bavi sportom (mozda najbolje plivanjem) i nikada ali nikada ne sme poceti da pusi, jer tada rizikuje da dobije hronicnu opstruktivnu bolest pluca koja ima strasne posledice.
  Naravno, ne zaboravi i Dr Jaric. Meni je dala dragocene informacije, jasan i opsiran odgovor na pitaje koje sam joj postavila.

 • Ljubinka

  Poštovani,
  pišem iz Republike Srpske, imam dva sina jednom je 4 a drugom 3 godine. Prije šest mjeseci, alergo test koji su radili u bolnici u Užicu,im je pokazao polen(drveće i korova), kućnu prašinu i životinjske dlake za terapiju im dat sirup Galitifen, za koji su nam u Sarajevu rekli da je prevaziđen, ali njima je pomagao, pola godine nije bilo inhalacija, Longacefa, Panklava… Početkom oktobra opet kašalj, opet struganje u plućima, rengenski snimak pokazuje puna pluća šlajma. U bolnici u Sarajevu im daju Summamed forte,a alergo test pokazuje da nisu ni našta alergični, nego da je u pitanju virusni bronhitis. Th.Bebihaler + Flixotide i Singular( koji uzgred kod nas ne može na recept što znači da mi treba 300 maraka za to).
  Da li u Srbiji Singular može na recept?
  I dali je moguće da sad nisu alergični a prije pola godine bili? I da li se virusni bronhitis može javljati svaki mjesec?

  Lijep pozdrav.
  Ljubinka

 • sladjana

  ljubinka, ja sam majka devojcice o kojoj je gore u tekstu bilo reci. Nisam medicinske sruke ali ti mogu dati moje misljenje vezano za tvoja pitanja.

  Koliko ja znam Galitifen jeste prevazidjen.
  Singular granule moje dete dobija na recept, mislim da bismo tablete Singulara i mi platili jer ga kod nas besplatno dobijaju nesto starija deca.
  Virusni bronhitis se moze javiti svaki mesec i to je po mom skromnom misljenju nemoguce spreciti.Bar ja nisam uspevala a isprobala sam sve lekarske i babske savete.

 • Marija

  Galitifen-Ketotifen je kod nas pomalo zaboravljen lek. On spada u grupu sedativnih antihistaminika koji se danas sve ređe prepisuju. Ni ja nisam medicinske struke, ali koliko znam Galitifen se koristi kod alergija, odnosno za suzbijanje burnih alergijskih reakcija i nema dejstvo na probleme sa disanjem. Znam da mu je mana to što se od njega goji.
  Užasava me činjenica da se za Singulair za decu mora toliko platiti!

 • Cecanicic

  Ja sam majka deteta koje je imalo opstruktivne bronhitise.Sada ima 13 godina i lečeni smo kod dr.Drobnjak na dedinju.Prezadovoljna sam rezultatima.Bili smo na singularu godinu ipo i evo već cele godine je bez opstrukcijaSve je pod kontrolom.Moj savet je naći jednog lekara koji će pratiti dete i pravilna edukacija roditelja.Roditelj mora prepoznati prve simtome i odmah reagovati i sve će biti uredu

 • iva

  Ja imam pitanje za doktorku Jaric, naime, imam devocicu koja za par dana puni 5 godina, prosle godine prvog septembra imala je opstrukciju i posle toga smo je odveli u Uzice kod pulmologa na pregled i uradili joj probe na kozi. Ispostavilo se da je alergicna na budj, kikiriki i u najvecoj meri na psenicno brasno kao inhalatorni alergen a mi se inace bavimo proizvodnjom pet vrsta integralnog brasna a ta proizvodnja je preko puta nase kuce. Doktorka je rekla da su joj blago suzeni disajni putevi i bila je na preventivnoj terapiji pulmicortom cetvrtina ampule od 0.25 tokom 6 meseci, onda prekid terapije i bez kontrole. Medjutim, ona je celo ovo leto imala blage vizinge, ja ih cujem rako sto joj kazem da jako udahne, prislonim uvo blizu njenih usta i tako cujem. Desi se da ih u toku jednog dana nekad cujem nekad ne. Kada cujem da pocne jace da pisti, ukljucim joj aerius i par puta inhaliram pulmicortom i nju prodje i tako sce u krug. Da li je ona non stop u kontaktu sa alergenom ili postoji nesto drugo sto je provocira a nije radjeno u testu? Da li je to kod nje neko pogorsanje ili ne? Da napomenem, nikada nije imala spazam niti bilo kakvo gusenje, nocu lepo spava… ona jednostavno prvo pocne da kija 4,5 dana, onda ujutru kada ustane ismrkuje nos i opet posle 2,3 dana pocinje pomalo da pisti. Savet?