crtani-filmHvala Slađani na dobro potavljenom pitanju, sa dosta detalja u vezi bolesti njene ćerkice. Doktorka Jarić je još jednom odgovorila sa puno strpljenja i brige. SAVETUJEM SVIMA DA PROČITAJU OVAJ ODGOVOR u kojem ćete otkriti par vrlo bitnih informacija o terapiji i lečenju astme kod dece, kalendaru polena i saveta za roditelje. Hvala doktorka! (Dr Dušicu Jarić možete posetite u Novom Sadu ili joj postavite pitanje preko sajta na ovoj stranici)

Slađana:

Imam ćerku od nepune 4 godine. Do prošlog septembra, počev od njenog 11 meseca, imala je 10-12 opstuktivnih bronhitisa lecenih Spalmotil sirupom ili inhalacijom, u Domu Zdravlja, s tvrdnjom pedijatra da to nikako nije astma.

30. septembra “zaglavljuje” na intenzivnu negu, sa dijagnozom vizing bronhitis. Dobija intravenski Aminofilin, infuziju, ihalacije Spalmotilom, pa Berodualom, kiseonik. Nakon 3 nedelje (po izlasku iz bolnice), zbog iznenadnog gušenja, opet intenzivna nega i konačna dijagnoza sumnja na astmu. Ustanovljena alergija na grinje, ambroziju, polen trava i dlaku mačke. IgE oko 620. Uključena joj je prevencija Fliksotid i isključenje iz kolektiva. Posle 5 meseci bez tegoba, dete

kreće u obdanište. Nakon 4 dana dobija opstrukciju, ovaj put ne iznenada i dosta, dosta blažu od prethodne dve, opet hospitalizacija, inhalacije 3x dnevno Spalmotilom, Presing sirup, uvode Singular (i narednih mesec dana) i pojačan Fliksotid sa dosadasnja 2 x 1 udah, na 2×2 udaha mesec dana. Najlepše Vas molim da mi objasnite, da li dosadašnja terapija Fliksotidom i ovo novonastalo stanje ukazuje na astmu koja nije konrtrolisana i šta po Vasšm mišljenju treba dalje preduzeti.

U kući u kojoj stanujemo više nema pušača, učinili smo sve da koncentraciju grinja maksimalno smanjimo, dete se hrani raznovrsno i kvalitetno. Veoma je napredna i druge zdravstvene probleme nema.
Zahvaljujem unapred.

Dr Dušica Jarić:

Slađana,

U odgovoru na Vaše pitanje počela bih od poslednje rečenice u Vašem pismu “veoma je napredna i druge zdravstvene probleme nema“. Deca sa astmom kada se leče na pravi način su potpuno napredna, zdrava i vesela, ne razlikuju se od ostale dece. Nažalost, u većini slučajeva prodje dosta vremena od momenta dok takozvani “opstruktivni bronhitis” bude dijagnostikovan kao astma. U prve tri godine života dijagnozu astme je vrlo teško postaviti, jer pojava vizinga tj sviranja i zviždanja u grudima je relativno česta u sklopu virsunih infekcija i kod većine dece prolazi izmedju 3 i 6 godine zivota.

Nažalost, dok nije postavljena dijagnoza vašoj devojčici  i početo lečenje prošli ste zaiste teške trenutke akutnih ataka astme. Pravilnim lečenjem u većini slučajeva teški ataci astme potpuno prestanu ili su bronhoopsturkcije znatno ređe i blaže.

Povišene vrednosti ukupnog imunoglubulina E (IgE) ukazuju na visok atopski status deteta, što je i potvrđeno preosetljivošću na grinje, polen trave i korova. I poslednje teško pogoršanje je bilo upravo u septembru kada je polinacija ambrozije bila u toku. Periodi maj/jun, septembar/avgust i prelazak jesen/zima su i periodi kada treba sa posebnom pažnjom pratiti dete zbog mogućih pogoršanja bolesti.

Terapija kod vaše devojčice je primenjena u potpunosti u skladu sa tzv PRACTALL konsenzusom koji je od strane svetskih eksperata za astmu usvojen kao osnovna smernica za lečenje dečije astme. Inicijalno lečenje započinje se malim dozama inhalatornih kortikosteroida, sto je Flixotide 50 2×1 udah. Kako je na preventivnu terpaiju sa Flixotidom ipak bilo još jedno pogoršanje astme, doza Flixotida je samo malo povećana, ali je u terpaiju uveden Singulair. Singulair je relativno nov lek koji se odlično pokazo u lečenju astme u dečijem uzrastu. To je lek koji ne samo da utiče na bolju kontrolu astme već ima uticaj i na smirivanje simptoma alergijskog rinitisa, koji je prisutan u preko 80% dece sa astmom i čije pogoršanje vrlo često prethodi pogoršanju same astme. Roditelji često kažu “dete prvo počne da kija, da ima vodenastu sekreciju iz nosa, stalno češe nos, a nakon par dana počinje da kašlje i da svira u grudima“.

Ukoliko je na navedenoj kombinaciji lekova stanje deteta stabilno, tj nema pogoršanja astme, tek nakon 3-6 meseci lekar će razmotriti postepeno smanjivanje lekova. Svakako će voditi računa o preosetljivosti na polen trava i korova te u periodu maja/juna i avgusta/septembra terapiju ne bi trebalo smanjivati. Navedena terapija je bezbedna, odnosno mnogo je bezbednije primenjivati preventivnu terapiju i duže vreme nego ići iz pogoršanja u pogoršanje astme. Ukoliko se i pored preventivne terapije pojave sitmptomi bronhoopstrukcije lekovi za otklanjanje tegoba /inhalacije Beroduala ili Spalmotila se primenjuju u trajanju od nekoliko dana.

Što se tiče prevencije, i sami ste već učinili osnovno. Izlaganje duvanskom dimu je štetno i za dete koje nema astmu i zaista smatram da je zločin izlagati dete bilo kom respiratornom otrovu među kojima je duvanski dim na prvom mestu. Mere smanjenja koncentracije grinja su svakako sastavni deo terapije, odnosno jedan normalan zdrav režim života i ishrane, ali bez nekih posebnih ograničenja ili preterivanja. U lečenju deteta sa astmom ključnu ulogu ima roditelj, koji mora biti edukovan o osnovnim činjenicama o astmi i načinu lečenja. Razvijajte dobar partnerski odnos sa vašim lekarom i u slučaju nedoumica nemojte se ustručavati da postavljate pitanja sve dok ne dobijete odgovor.

Srdačan pozdrav
Dr Dušica Jarić

Na kraju bih pozvao sve vas da obavestite Vaše lekare o postojanju sajta i da ih pozovete da se uključe u rad.