asthma-during-pregnancyAstma je bolest koju karakteriše otežano disanje zbog spazma (grčenja) mišića,koji se nalaze u zidovima bronhija. U osnovi oboljenja je alergijska reakcija koja može da bude različitog intenziteta.

Utvrđeno je da svaka dvadeseta trudnica boluje od astme. To ne znači da ne moze da iznese trudnoću. Da bi to ostvarila neophodno je da kontroliše osnovnu bolest. Tokom trudnoće mora redovno da posećuje alergologa i ginekologa. To je timski pristup koji omogućava bezbednu trudnoću i porođaj. Kontrola astme tokom tudnoće je izuzetno važna,jer je pravilno disanje važno kako za majku,tako i za njenu bebu. Snadbevanje kiseonikom,tokom pogoršanja bolesti ili asmatične krize može da bude ozbiljno ugroženo. U slučaju nekontrolisane bolesti,može da se ugrozi rast i razvoj ploda,a povećana je i opasnost od prevremenog porođaja. Potrebne su redovne kontrole svakih mesec dana,da bi se trudnica prilagodila eventualnim promenama. Primena antiasmatika je tokom trudnoće bezbednija,odnosno manje štetna od mogućih napada koji mogu ozbiljno da ugroze majku i plod. Neophodno je koristiti lekove za astmu i to najmanju moguću dozu koja će delovati na ovu bolest. Prema iskustvima struke,najbezbedniji lek je Albuterol. Kod nas je poznat pod imenom Ventolin i spada u bronhodilatatore tipa beta 2,antagonista kratkog delovanja. Lečenje kortikosteroidima,hormonima nadbubrežne žlezde,primenjuje se u cilju dugotrajne terapije kojom se kontroliše astma. Budesonid je najistraženjiji,i o njemu postoji najviše podataka kada je bezbednost terapije u pitanju. Koliko i kada će te uzimati lekove određuje vaš lekar koji kontroliše stanje bolesti,nikako na svoju ruku. Pored svih navedenih mera,kontrole alergologa I ginekologa,važno je izbegavati štetne agense koji mogu da pogoršaju bolest. To su: duvanski dim,preosetljivost na životinjske alergene (nikako kućni ljubimci). Ako vlada sezona gripa,preporučuje se vakcinacija ali posle navršena tri meseca trudnoće. Treba voditi računa o telesnoj težini jer debljina utiče negativno a posledica je slabije dejstvo lekova. Treba izbegavati hranu sa konzervansima,koji mogu da provociraju asmatični napad. Važno je unositi sveže voće I povrće,integralne žitarice i posno meso. Fizička aktivnost i vežbe deluju povoljno,ali se mora konsultovati lekar. Vrlo delotvorna je i klasična joga i meditacija. Jednostavno ako odaberete zdrav način zivota,borba sa astmom će biti u velikoj meri olakšana. Svu neophodnu opremu kao što je inhalator i odgovarajuće lekove koje imate u vašoj kući treba da upotrebljavate striktno prema dogovoru sa vašim alergologom.

Ozbiljan pristup,uz sve mere i predostrožnosti,doneće vam nagradu koja je mnogo značajnija od dodatnih napora koje ste uložili tokom devet meseci vaše trudnoće.             

bmZahvaljujemo se opštoj bolnici BelMedicDr. Nevenki Dragovi lekar spec. ginekologije i akušerstva BEl MEDIC koji su nam poslali članak.