Pobedi je! Živi aktivno!

Astma, HOBP ili udružene bolesti?

Branka:

Htela bih da Vam postavim pitanje za mog oca. On ima 47 godina i pre 8 god su mu postavili dijagnozu asmatični -bronhitis. Kod njega se javljaju problemi svakodnevno, a posebno kada je magla ili velike vrućine. Kada ima jake napade čuje se šištanje u plućima, čak i kada sedite daleko od njega. U toku jednog dana znao je 3-4 puta da ode do hitne pomoći gde su mu davali inekcije u venu, ali to mu pomaže samo par sati. Od lekova koristi: inhaler, pronison i aminofilin. Kako mu možemo pomoći da bar smanjimo napade, jer doktor mu je rekao da mu je srce kao u 60-ogodišnjeg čoveka. Jako se brinem za njega jer već dva puta mu ni inekcije nisu bile od velike pomoći. Unapred zahvalna na odgovoru… lep pozdrav!

Dr Dušica Jarić

Branka,
Potpuno je razumljiva i opravdana briga za zdravlje Vašeg oca. Dijagnoza “astmatični bronhitis” mi nije sasvim jasna… Ne znam da li se radi o nekome ko je pušac, pa ima hroničnu opstruktivnu bolest pluca /HOBP/ koja se manifestuje i napadima akutne bronhoopstrukcije pa zato ima karakteristiku “astmatiformnog bronhitisa” kako se to nekad zvalo,  ili se radi o samoj astmi koja je nekontrolisana, teška te ima i karakteristike ireverzibilne bronhoopstrukcije odnosno karakteristike HOBP, ili postoje obe bolesti istovremeno astma+HOBP.

U svakom slučaju česta potreba za intervencijama HMP i intravenskom terapijom ukazuje da je bolest nepotpuno kontrolisana. Postoje smernica kako za lečenje astme (GINA) tako i za lečenje HOBP (GOLD smernice) prema kojima i u slučajevima teške astme i HOBP primarno mesto u lečenju imaju kombinacije dugodelujućih beta agonista i inhalatorniih kortrikosteroida. Kod nas su registrovani pod nazivom SERETIDE  i SYMBICORT i od nedavno su na pozitivnoj listi ne samo za lečenje osoba sa astmom već i za lečenje osoba sa teškom HOBP.

Nisam shvatila da li vaš otac kao inahalatornu terapiju koristi neki od ovih preperata ili što je mnogo češće samo lekove koji spadaju u grupu karatkodelujućih beta-agonista (Berodual, Spalmotil, Ventolin, Salbutamol,…). Ukoliko ima dokazanu tešku HOBP pored navedenih lekova, kod nas je registrovan i dugodelujući antiholinergik, tiotropijom tj preparat SPIRIVA.  Znači akcenat u lečenju i astme i HOBP je na inhalatornoj primeni lekova, dok tbl Pronison se koriste u lečenju akutnih pogoršanja, prema adekvatnoj shemi, i njihova stihijska i nekontrolisana primena nekada nosi veoma veliki rizik od nezeljenih sistemskih efekata.

Moj savet je da se konsultujete sa pulmologom, prvenstveno u pravcu diferencijalno dijagnostičke dileme da li se radi o astmi, HOBP ili o udruženosti ove dve bolesti, i da se shodno težini bolesti i smernicama za njihovo lečenje /GINA ili GOLD/ primeni i adekvatna dugotrajna preventivna terapija.

Ukoliko je otac pušač i najbolji terapijski protokol će ostati bez uspeha. Nadam se da to nije slučaj, a ukoliko jeste, prekidom pušenja se bitno povećava šansa za bolju kontrolu bolesti.

Sa poštovanjem
Dr Dušica Jarić

Similar posts
 • Još par dana do 22. Beogradskog Marat... I došao je i taj dan. Kako ova prethodna rečenica patetično zvuči, poput neke navijačke pesme i šta ti ja znam, ali jednostavno je tako. Dva meseca vrlo angažovanih priprema će se svesti na 3h i 45minuta trčanja u subotu 18. aprila. Stvarno isčekujem ova j događaj sa sve tremom, strahom, neizvesnošću, nekim osćajem nervoze [...]
 • Prvi maraton uspešno završen I did it! Puno puno fantastičnih utisaka. Od ekipe koja se skupila i pozdravila me, do onih koji su juče zvali i dali podršku, brata koji je trčao poslednjih12km sa mnom, vas koji ste me prepoznali i dali mi do znanja da čitate sajt i da je ovo što radim vredno truda i na kraju pogleda [...]
 • Maraton kao cilj u životu Sad kad pomislim da odgovorim na pitanje Zašto? Zašto trčati maraton i u čemu je tu fazon, em nemam pravog odgovora, em se i ne trudim nešto specijalno da odgovorim sebi na ovo pitanje. Naravno odgovori su tu sasvim klasični od onog da pokažeš sebi da možeš, da bi uradio nešto novo, da bi ojačao [...]
 • Pušenje je kul, ali ubija Ko može da zamisli Sintaru bez cigare? A Džejmsa Dina? Dame, zamislite poljubac sa njima… Um…. Ne mora vama da se desi, ali znajte da pušenjem umnogome povećavate verovatnoću da ćete baš vi popuniti statistiku smrtnosti od raka :(    NO MORE KILLING!!! [...]
 • Simptomi slični astmi Irena: Poštovana Dr Jarić, Od maja prošle godine dijagnostifikovana mi je rinosinusitis i upala sinusa kada počinje moja svakodnevna poseta lekarima. Naime, oko tri do četiri meseca sam primala injekcije gentamicina i diklioofena zbog stalne otečenosti u predelu očiju i nosa i bolova u čeonom delu, a kasnije sam lečene sprajom Beconase i Nasonex, kao [...]
 • Nadica

  Chao.
  Ja sam 28 godishnja oboistkinja. To je duvachki instrument, za one kje ne znaju. Radim u orkestru i imam puno angazmana. i Imam HOBP.
  Pre 12 godina ustanovili su mi hronichnu upalu sinusa. Koja se teshko kontrolisala, za to sam si sama kriva.
  Da nakon 6 godina startuju problemi sa bronhitisom i upalu plucha da u roku 4 god. sam imala 28 puta nalaze teshke obstrukcije. Tako da zadnja od te 4 je bila 2 nedelje bolesna, pa onda 2 manje bolena.
  I nisam dobila objasnenje zasto ili sta se to deshava. Sve dok nisam sama zatrazila pimoch na klinici.
  Nisam bila na nishta alergichna. Kapaciitet plucha mi izvrstan 111 pri normalno disanje a pi naglom 147.
  Primala sam Seretide 500 i Spiriva, 1 godinu. Od Spirive mi je bilo puno bolje ali Seretide mi je bilo isto kao i Fliksotide.
  Kad sam prochitala shta se sve moze desit od ovih lekova uhvatila me je panika i pochela da trazim lekove za pojachanje imuniteta, kako bi ove lekove svela na min.
  Evo vech 2 god. uporno konsumiram kombuha i raznih chajeva. Fizichki sam aktivna. I od tada opstrukcije su znatno namljene, samo sam 4 puta bila bolesna.Napade vishe i nemam, hvala Bogu, poshto je to neshto strashno. Posebno kad ste mladi i profesija vam zahteva zdrava plucha.
  Samo me muchi to shto neznam dali moram da to koristim uvek ili kad osetim potrebu?
  Primetila sam da nemam probleme sa disanjem kad sviram, sam kad imam puno stresova i nervoza, a tada je teze sviranje ili nemoguche.
  Hvala unapred.

 • Marija

  Bravo Nadice! Svirati duvački instrument u orkestru sa HOBP jeste veliki uspeh! Biti fizički aktivan je prava stvar.
  Nemoj da te hvataju napadi panike zbog onoga što može da ti se desi od lekova. Mnogo je gore ne lečiti astmu ili HOBP nego strahovati od kontraindikacija. Ako nemaš kontraindikacija ne treba da brineš. Ako ima kontraindikacija o tom etreba pričati sa lekarom. o posledicama nekontolosane astme i HOBP se puno pisalo na našem sajtu.
  Koristiti prirodne preparate za jačanje imuniteta je vrlo korisno, ali o svođenju terapije na minimum treba pričati sa lekarom koji je prepisao terapiju.
  Seretide disk i Spiriva nisu za otklanjanje tegoba koje se povremeno jave, već za preventivu da se tegobe ne javljaju.
  Okidači za probleme sa disanjem mogu biti mnogi, naročito stres. Ne mora samo negativna (bolna) draž da budu pokretači, može to da bude i lepa, jaka emotivna reakcija.
  Med, čaj, kombuha, vitamini dobijeni iz biljaka, koristi sve što ti prija i što ti jača imuunitet, ali nemoj bez lekarskog nadzora da odbacuješ prepisanu terapiju.
  Postoje i prirodni preparati na bazi bilja koji otklanjaju nervozu a ne stvaraju zavisnost (Rhodiola rosea ili artička ruža).
  Želim ti puno dobrog sviranja punim plućima!

 • Nadica

  Najlepshe vam hvala G-dja Marija.
  Trudim se da stvari radim isto tako dobro, kao da HOBP i nema.
  Josh jedno pitanje, gde bih mogla da nadjem artichke ruze, u biljnim apotekama?
  Poshto prvi put chujem.
  Ave najlepshe zelim, vama i celim timom.
  Pozdrav iz Skoplja.

 • tijana

  Zdravo….
  imam 19 godina,i jos kao dijete imala sam problema sa bronhitisima…. takodje,imala sam par pogresno lijecenix virusa koji su me doveli do upale stitne zlijezde(spoljasnja)…. poslednjix godinu dana sam stalno prehladjena,prije par dana sam izasla iz bolnice,zbog bronhitisa. cestose inxaliram i primam injekcije,jer mi tablete slabo pomazu. los mi je imunitet pa svaki virus dobijem….. samo sto sam se izlijecila,posle 2 dana se vratilo isto,cak sam dobila zapaljenje grla i i dalje mnogo kasljem…. danas mi je dr.rekla da postoji mogucnost da imam asmu? pomozite mi molim Vas….. zanima me sta vi mislite o svemu tome,ili mi bar recite kome bi bilo najbolje da se obratim za tto…. hvala vam mnogo!

 • Marija Blažić- Maja

  Tijana najbolje bi bilo da se obratite pulmologu on će na osnovu anamneze i ostalih testova postaviti pravu dijagozu. Nemojte se studeti da lekara pitate sve što vas intersuje. Imati astmu nije strašno, odvojite vremena pa pročešljajte nas sajt, ima puno korisnog teksta, iskustva pacijenata, saveta:)

 • tijana

  hvala vam mnogo.

 • Ferenc

  Pozdravljam Vas,ja već ,jedno desetak godina se mučim sa gušenjem.Dosta mi je nekoliko koraka, ili pokret sa rukama,nemam vazduha.Ako mirno sedim,normalno se dišem.Uopšte se ne kašljam,ni sam bio prehlađen već godinama.Nekada sam pušio , ali sam ostavio cigare davno.Ja nemam nikakve napade kašlja,ima lekara, ko mi je rekao,da se simuliram,FEV1% FVC 46,45~rv%tlc 81,85.Krvna slika mi je dobra.Koristim Seritida,pre sam Ventolina,sad sam u 57 god.života,ovo bolesno stanje jedno stavno blokira me celi život,pulmologa redovno posetim,on kaže,da imam HOBP~a,ali ima ko kaže, da je to astma,o poboljšanju niko ništa .

 • Marija Blažić- Maja

  Ferenc, dobra stvar je to što ste prestali sa pušenjem. Slušajte vašeg pulmologa kod kojeg redovno idete na kontrole i dalje nastavite da se kontrolišete redovno.
  Hronična opstruktivna bolest pluća (HOBP) se karakteriše ograničenjem protoka vazduha kroz disajne puteve, što je obično progresivno i praćeno hroničnim zapaljenjem.
  Uzrok nastanka ove bolesti je kombinacija delovanja različitih unutrašnjih i spoljašnjih faktora. Delovanja ovih faktora se isprepliću, tako da se obično i ne zna koji od njih ima odlučujući uticaj.
  Faktori koji potiču od bolesnika (endogeni ili unutrašnji) su hiperreaktivnost (povećana osetljivost) disajnih puteva, slabije razvijena plućna funkcija, kao i genetski uslovljen nedostatak alfa jedan antitripsina, čija je uloga zaštita plućnog tkva.
  Broj spoljašnjih faktora (egzogeni), koji utiču na pojavu HOBP je u porastu. To su pre svega pušenje (i aktivno i pasivno), tečka infekcija u detinjstvu, koja je dovela do zapaljenja disajnih puteva, aerozagađenje i alergeni. Bitan je uticaj loših uslova stanovanja i loša ishrana. Svi ovi činioci dovode do hipersekrecije, oštećenja sluzokože i zastoja sluzi. Zastoj sluzi pogoduje razmnožavanju bakterija, a zapaljenje još više povećava sekreciju.
  Simptomi se obično kod pušača javljaju u četvrtoj deceniji života, a kod nepušača u petoj. Glavne tegobe su kašalj sa iskašljavanjem i otežano disanje (dispnoja). Prvi simptom bolesti je povremeni kašalj praćen često sviranjem u grudima. Kasnije je kašalj prisutan svakodnevno, ređe samo noću. U početku bolesti otežano disanje se javlja samo u toku napora, a kasnije i u miru. U toku pogoršanja bolesti, dolazi do pojačanog iskšljavanja. Količina i izgled ispljuvka (sputuma) je različita, on postaje gušći, dobija žutozelenu boju, a nekada i zaudara.
  Cilj lečenja je sprečavanje pojave tegoba i njihovo uklanjanje, smanjenje učestalosti i težine egzacerbacije (perid pogoršanja bolsti) i poboljšanje podnošenja napora. Osnovni lekovi za uklanjanje tegoba su bronhodilatatori, najbolje primenjeni u obliku aerosola (pumpica). Koriste se bronhodilatatori iz grupe beta dva agonista (salbutamol i fenoterol), antiholinergici (ipratropijum bromid) i metilksantinski preparati. Kortikosteroidi deluju protivzapaljenjski. Primenjuju se u obliku aerosola, dok se sistemski (tablete i injekcije) primenjuju samo kod pogoršanja infekcije. Antibiotici se koriste retko i to samo u toku egzacerbacje. Preporučuje se redovna vakcinacija protiv gripa, jer to znatno smanjuje težinu bolesti i smrtnost. U teškim slučajevima koristi se kiseonik. Rehabilitacija se sastoji od fizičkog vežbanja, vežbi disanja i produžavanja ekspirijuma (izdah).

 • Bojan

  Zdravo,ja sam Bojan,imam 21 godinu i 10 godina imam bronhialnu astmu koja u pocetku nije dobro kontrolisana ali u poslednje vreme idem redovno na kontrole kod pulmologa i sada se odrzava dobro stanje. Koristim Symbicort 320 2×1,singulair tablete 10mg sat vremena pre spavanja,berodual pumpicu 3×2,ali od poslednje kontrole UZ SVE TO doktor mi je prepisao i spirivu koju uzimam kada ustanem.Da li je ova kolicina lekova u tolikoj meri potrebna ,s’obzirom da se dobro osecam???
  HVALA

 • Marija Blažić- Maja

  Bojane, nežalost astmu imamo čak i kad se dobro osećamo i upotreba preventvne terapije je potrebna da bi se i dalje osećali. Zašto ti je doktor uveo i Spirivu moraš pitati njega lično. Nastavi da ideš na redovne kontrole, koristi redovno svoj terapiju, doktora slobodno pitaj sve što te interesuje dužan je da to odgovori.
  Upražnjavaj neku fizičku aktivnost koja ti najviše leži. Čitaj naše tekstove i iskustva ostalih asmatičara.

 • Marija Blažić- Maja

  Bojane pročitajte komentar dr. Dušice Jarić Skenderu, ispod teksta “Da li su lekovi za astmu opasni”

 • seka

  Mojoj majci je dijagnostivikovan HOBP. Od lekova koristi Symbicort 320 2×1 udah, Berodual N 3×2 udaha, Aminofilin retard 2×1/2. Medjutim, od ove terapije nije bilo nikakvih poboljsanja bolesti, vec se bolest postepeno pogorsavala. U plucima ima dosta slajma i to gustog i lepljivog koji iskasljuje ujutru. Sa upotrebom Pronisona tegobe nestaju ali se posle odredjenog vremena opet vracaju. Doktor je promenio terapiju Spiriva 18 mcg i Seretide diskus najblazi koji tek treba da uzima. Imam pitanja za doktorku Jaric:
  1. Da li je uzrok simptoma moze da bude poremecen rad stitne zlezde, promena na glasnim zicama ili bolest srca jer je rentgenom utvrdjeno da su pluca zdrava?
  2. Da li gore navedene bolesti srca, stitne zlezde mogu da izazovu takvu reakciju u plucima da se stvara gusti i lepljiv sekret?
  3. Da li je moguce da od lekova koji koristi za lecenje pritiska (Zorkapil) mogu da se jave simptomi bronhitisa ili samo stezanja u grlu?
  4. Da li je moguce da paraziti koji napadaju pluca kod svinja da se ucaure u ljudskim plucima i izazivaju produkciju slajma (Paragonimus westermani)?
  5. Koje analize treba izvrsiti da bi se gore navedene bolesti ustanovile?

 • Marija Blazić- Maja

  Seko,
  Hronična opstruktivna bolest pluća se karakteriše ograničenjem protoka vazduha koje nije potpuno reverzibilno. Ograničenje protoka vazduha je obično progresivno i udruženo s poremećenim inflamacijskim odgovorom pluća na štetne čestice ili gasove.
  Simptomi HOBP su kašalj, stvaranje sputuma,otežano disanje pri fizičkom naporu.
  Epizide pogoršanja ovih simptoma su česte. Hroničan kašalj i stvaranje sputuma često prethodi mnogo godina azvoju ograničenja protoka vazduha, iako se u svih osoba koje kašlju i iskašljvaju neće razviti HOBP.
  Najvažniji faktor rizika za HOBP je pušenje cigareta, lula, cigara ili neki drugi način pušenja duvana. Pasivno pušenje takođe doprinosi respiratornim simptomima i HOBP.

  Drugi utvrđeni razlozi su prašina i hemikalije na radnom mestu, zagađenje u zatvorenom prostoru nastalo od upotrebe bioloških goriva za zagrevanje i kuvanje u slabo provetrenim prostorijama, zagađenje vazduha na otvorenom prostoru.
  Spirometrija je metoda kojom se postavlja dijagnoza. To je jednostavna i bezbolna metoda koja meri količinu vazduha koju pacijent može izdahnuti, kao i vreme potrebno za izdah. Smernice za lečenje HOBP-a (GOLD) preporučuju da osobe s rizikom razvoja HOBP-a treba jednom godišnje da urade spirometrijsko ispitivanje.
  Osobe pod povećanim rizikom su:
  – stariji od 40 godina,
  – osobe izložene faktorima rizika za razvoj HOBP-a kao što su duvanski i ostale vrste dima, prašine i štetnih gasova,
  – osobe sa simptomima poput hroničnog, ponavljajućeg kašlja, sluzavog ispljuvka i nedostatka daha.
  Spirometrijskim ispitivanjem, HOBP se dijagnostikuju već u ranim stadijumima pre razvoja simptoma.. Ranijim dijagnostikovanjem bolesnicima može se omogućiti usporavanje ili sprečavanje pada plućne funkcije.
  Više možete pročitati na:
  http://www.astma.rs/astma/klasifikacija-hobp-a/
  http://www.astma.rs/terapija/aktuelna-terapija-hobp-i-smernice-za-lecenje-astme/