Pobedi je! Živi aktivno!

Aspirinska astma

Ivana:

aspirinImam 28. godina i stečenu astmu od 14. godine. (Konstatovana mi je nakon jake virusne infekcije). Prethodnih 4-5 godina je u fazi mirovanja, što znači da nisam imala napade koji bi me odveli u bolnicu, i da se tegobe koje imam svode na teskobu u grudima (naročito kada je povećan procenat vlage u vazduhu) kao i slabija gušenja koja kontrolišem Berodualom. Drugu terapiju i pored insistiranja lekara (a na svoju odgovornost ne uzimam).

U skorije vreme imam izražen problem sa kičmom zbog koga mi (pored vežbi) savetovana duža upotreba lekova protiv bolova. Naišla sam na problem da je teško utvrditi koji lek bi bilo sigurno da korstim duže vreme, jer lekovi na bazi acetisalne kiseline kao i ipobrufeni nose rizik izazivanja asmatičnog napada.

Predlagan mi je diklofen (koji koristim povremeno za umanjivanje bolova za vreme ciklusa), ali mi medjutim stvara velike probleme sa želucem.

Pitanje za Vas je koji od analgetika je siguran za astmatičare u raznim situacijama, bilo da je to zubobolja, glavobolja ili problem sa kičmom kao u mom slučaju?

Šta od lekova ne bismo smeli da kombinujemo sa terapijom koju već koristimo za astmu, i šta bi od terapije za umanjenje bola moglo da se toleriše?

Hvala.

Dr Dušica Jarić:

Ivana,

Dobro ste informisani da aspirin i grupa tzv NSAIL (nesteroidni antiinflamatorni lekovi) u koje spadaju ibuprofen (brufen) i diklofenak (dikofen) kod pojedinih osoba sa astmom mogu da uzrokuju čak vrlo teške akutne napade astme. Čak postoji i termin „aspirinska astma“. Rekla sam kod pojednih, ali srećom ne kod svih osoba sa astmom. Imajući u vidu da je napad gušenja u „aspirinskoj astmi“ veoma težak i često refrakteriji za lečenje nego u drugim slučajevima akutnog pogorašnja, lekari često savetuju svim osobama sa astmom da izbegavaju aspirin i slične lekove protiv bolova. U suštini kod osoba sa intolerancijom aspirina postoji intolerancija na sve lekove protiv bolova iz grupe COX-1 inhibitora, a dozvoljena je primena samo COX-2 inhibitora tj paracetamola ili kod jakih bolova tramadola.

Iz Vašeg pisma sam shvatila da Vi kada uzmete diklofenak, upravo COX-1 inhibitor nemate pogoršanje astme već „probleme sa želucem“ iz čega mogu da zaključim da srećom ne spadate u grupi astmatičara sa intolerancijom asprina (procenjuje se da manje od 20% astmatičara ima intoleranciju aspirina i drugih COX-1inhbitora). Ukoliko ipak želite da izbegnete ne samo problem sa astmom već i gastričnu iritaciju u slučaju temeperature i bolova možete sasvim bezbedno koristi paracetamol.

Similar posts
 • VAKCINACIJA PROTIV SEZONSKOG GRIPA Otkriće  vakcina   za  prevenciju  određenih infektivnih bolesti predstavlja revolucionaran korak  u istoriji medicine. Vakcine su  spasile  živote  miliona dece i osoba svih starosnih grupa širom sveta. Ovde se ubraja i  vakcina protiv sezonskog  gripa (influence). Poslednjih  godina  u javnosti  postoje  različiti stavovi u vezi sa vakcinacinacijom protiv zaraznih bolesti, pa i sezonskog gripa. Protivnici vakcinacije [...]
 • Sokobanja – banja za lečenje as... Sokobanja se nalazi u jugoistocnoj Srbiji izmedju planina Ozren(117m) i Rtnja(1568m)na obalama reke Moravice,na nadmorskoj visini od 400 metara. Sokobanja je autoputem udaljena od Beograda 235 kilometara. Za lekovitost sokobanjskih termalnih izvora znalo se jos u vreme Rimljana. Ono sto sokobanju cini privlacnom su termomineralne vode,idealna nadmorska visina,umereno-kontinentalna klima,cist planinski vazduh sa mnogo kiseonika i divna [...]
 • Trećina žena puši u trudnoći Konzumiranje cigareta u „drugom stanju” kod pripadnica lepšeg pola udvostručava izglede za rađanje bebe sa malom telesnom težinom i povećava stopu smrtnosti kod fetusa i dece za 25 do 50 odsto U trudnoći cigarete puši 35,7 odsto žena, dok je 11,8 odsto dama prestalo sa ovom navikom posle prve posete patronažne sestre. Analize pokazuju da [...]
 • Nasaleze i astma.rs Pre upotrebe detaljno proučiti uputstvo! O indikacijama, merama opreza i neželjenim reakcijama na lek, odnosno medicinsko sredstvo posavetujte sa lekarom, ili farmaceutom Alergije nam polako dolaze. Jako je vazno zaštiti sluzokožu nosa koja predstavlja ulazno mesto za alergene i veoma važno mesto za senzibilizaciju celog organzma. Kako bismo vam izašli u susret dogovorili smo saradnjua [...]
 • Soko banja – Soko grad, dođeš s... Prošle godine sam po savetu svog lekara pulmologa otišla na odmor u Soko banju. To je bio moj prvi odlazak u Soko banju. ove godine se vraćam tamo. Pokušala sam da opišem Soko banju a da tekst ne bude dugačak, ali ovo je najkraće što mogu. Soko banja se nalazi u kotlini, u centralnom delu [...]
 • Marija

  I ja se zahvaljujem dr.Jarić na ovom odgovoru.Ponekad imam jače boleve u leđima i vratu, a imam stomačnih tegoba. Iako izbegavam tablete protiv bolova, naročito iz grupe NSAIL, ponekad moram da uzmem neki.Uzimala sam povremeno Nimulid, on ne šteti asmatičarima, ali je o njemu pisano svašta.
  Pitala bih Ivanu zašto i pored insistiranja lekara, a na svoju odgovornost ne želi da uzima drugu terapiju? Ovo pitam iz razloga što sam štetu lečenja na svoju osetila na svojim plućima. Od kada slušam svog lekara (pneumoftiziologa)super se osećam, sposobna sam da obavljam sve uobičajene aktivosti, lepo spavam, planinarim, ne završavam na hitnoj kao što sam nekada, dok sam i pored saveta lekara koristila samo Spalmotil po potrebi.

 • Marija Bogdanović

  Poštovana,
  Želela bih da postavim pitanje, šta pacijenti sa aspirinskom astmom smeju da koruste od anestezije pri stomatološkim intervencijama. Moj stomatnolog se boji šta bi mogao da primeni u mom slučaju, da li bi to možda mogao da bude lidokain ili neki drugi sličan lek.
  Ukratko da objasnim da imam dijagnostikovanu aspirinsku astmu nešto duže od godinu dana, i redovno koristim terapiju Singular i Symbicort.
  Unapred zahvalna.

 • Marija

  Marija, ja sam primala anesteziju kod stomatoloških intervencija bez posledica. Mislim da je u pitanju bio baš Lidokain. Krajem avgusta sam radila bronhoskopiju pod totalnom anestezijom, piše na izveštaju da je anestezija-analogosedacija. Mogu se sutra pitati moju zubarku šta se koristi za anesteziju, ali mislim da bi to trebao da zna i vaš lekar koji je prepisao Simbicort i Singulair. Mogu da pitam i mog lekara šta su konkretno koristi za anesteziju kad sam radila bronhoskopiju. Od lekova protiv bolova ja ne koristim aspirin i brufen i sve na tom principu.

 • Marija Bogdanović

  Hvala Vam, Marija. Značilo bi mi i druga iskustva i saveti a ja ću se sigurno konstultovati sa mojom doktorkom. Iz tog razloga sam i postavila komentar. Nisam razumela koju vrstu astme vi imate, ukoliko imtate neke dobre linkove na ovu temu molila bih vas da mi ih postavite.
  Pozdrav

 • jaric dusica

  Intolerancija na aspirin kod osoba sa astmom nije u vezi sa alergijom na lokalne anestetike tj lidokain, tj oni koji imalu intoleranciju na aspirin imaju isti /mali/ rizik za alergiju na lidokain kao i sve druge osobe

 • Marija Bogdanović

  Hvala vam puno na odgovoru. Ako mogu da pitam da preporučite gde bih mogla da se više informišem na ovu temu, S obzirom da uglavnom sve što sam pronašla na netu u vezi aspirinske astme je bilo u sklopu neke druge teme.

 • jaric dusica

  O “aspirinskoj astmo” mislim da najvise zna i da je posebno prati Prof dr Mirjana Bogic / direktorka Instituta za alergologiju i imunologiju KBC Beograd/ sa svojima saradnicima….vrlo cesto je nealergijska,a uglavnom udruzena sa simptomima rinitisa odnosno polipoze sluznice nosa i sinusa. Principi lecenja se isti kao za ostale oblike astme, uz mozda nesto veci akcenat na antagoniste lekutrijena/Singulair/ i obaveno izbegavanje svih lekova koji su tzv COX1 inhibitori a to je na prvom estu aspirin i drugi nesteroidni antiinflamatorni lekovi…dozvoljena je oprezna primena samo COX2 inhibitora-paracetamola ali i to ne u velikom dozama

 • Marija Bogdanović

  Hvala vam na informacijama. Čitala sam neke radove dr Bogić.