Pobedi je! Živi aktivno!

Aspirinska astma

Ivana:

aspirinImam 28. godina i stečenu astmu od 14. godine. (Konstatovana mi je nakon jake virusne infekcije). Prethodnih 4-5 godina je u fazi mirovanja, što znači da nisam imala napade koji bi me odveli u bolnicu, i da se tegobe koje imam svode na teskobu u grudima (naročito kada je povećan procenat vlage u vazduhu) kao i slabija gušenja koja kontrolišem Berodualom. Drugu terapiju i pored insistiranja lekara (a na svoju odgovornost ne uzimam).

U skorije vreme imam izražen problem sa kičmom zbog koga mi (pored vežbi) savetovana duža upotreba lekova protiv bolova. Naišla sam na problem da je teško utvrditi koji lek bi bilo sigurno da korstim duže vreme, jer lekovi na bazi acetisalne kiseline kao i ipobrufeni nose rizik izazivanja asmatičnog napada.

Predlagan mi je diklofen (koji koristim povremeno za umanjivanje bolova za vreme ciklusa), ali mi medjutim stvara velike probleme sa želucem.

Pitanje za Vas je koji od analgetika je siguran za astmatičare u raznim situacijama, bilo da je to zubobolja, glavobolja ili problem sa kičmom kao u mom slučaju?

Šta od lekova ne bismo smeli da kombinujemo sa terapijom koju već koristimo za astmu, i šta bi od terapije za umanjenje bola moglo da se toleriše?

Hvala.

Dr Dušica Jarić:

Ivana,

Dobro ste informisani da aspirin i grupa tzv NSAIL (nesteroidni antiinflamatorni lekovi) u koje spadaju ibuprofen (brufen) i diklofenak (dikofen) kod pojedinih osoba sa astmom mogu da uzrokuju čak vrlo teške akutne napade astme. Čak postoji i termin „aspirinska astma“. Rekla sam kod pojednih, ali srećom ne kod svih osoba sa astmom. Imajući u vidu da je napad gušenja u „aspirinskoj astmi“ veoma težak i često refrakteriji za lečenje nego u drugim slučajevima akutnog pogorašnja, lekari često savetuju svim osobama sa astmom da izbegavaju aspirin i slične lekove protiv bolova. U suštini kod osoba sa intolerancijom aspirina postoji intolerancija na sve lekove protiv bolova iz grupe COX-1 inhibitora, a dozvoljena je primena samo COX-2 inhibitora tj paracetamola ili kod jakih bolova tramadola.

Iz Vašeg pisma sam shvatila da Vi kada uzmete diklofenak, upravo COX-1 inhibitor nemate pogoršanje astme već „probleme sa želucem“ iz čega mogu da zaključim da srećom ne spadate u grupi astmatičara sa intolerancijom asprina (procenjuje se da manje od 20% astmatičara ima intoleranciju aspirina i drugih COX-1inhbitora). Ukoliko ipak želite da izbegnete ne samo problem sa astmom već i gastričnu iritaciju u slučaju temeperature i bolova možete sasvim bezbedno koristi paracetamol.

Similar posts
 • Deca i pasivno pušenje Duvanski dim je veoma rasprostranjena psihoaktivna supstanca i najvažniji zagađivač unutrašnje sredine kome deca mogu biti izložena. Prema proceni Svetske zdravstvene organizacije, u svetu ima oko 1,3 milijarde pušača, a do 2025. godine se očekuje porast na 1,6 milijardi, naročito u srednje inerazvijenim zemljama. autor : dr Snežana Radić – pedijatar pulmolog  Srbija je po [...]
 • Pušenje je kul, ali ubija Ko može da zamisli Sintaru bez cigare? A Džejmsa Dina? Dame, zamislite poljubac sa njima… Um…. Ne mora vama da se desi, ali znajte da pušenjem umnogome povećavate verovatnoću da ćete baš vi popuniti statistiku smrtnosti od raka :(    NO MORE KILLING!!! [...]
 • Lečenje po GINA standardima deteta sa... Slađan Tutorović: Moj sin ima devet godina a od svoje prve godine boluje od astme. Sa devet meseci je koristio bekotide deset meseci, po prestanku smo bili mirni godinu dana. Zatim je koristio fleksotide od 125 dva puta po jedan udah. Kako je opet dolazilo do napada doktorka je promenila terapiju sa diskus seretide. Za [...]
 • Još par dana do 22. Beogradskog Marat... I došao je i taj dan. Kako ova prethodna rečenica patetično zvuči, poput neke navijačke pesme i šta ti ja znam, ali jednostavno je tako. Dva meseca vrlo angažovanih priprema će se svesti na 3h i 45minuta trčanja u subotu 18. aprila. Stvarno isčekujem ova j događaj sa sve tremom, strahom, neizvesnošću, nekim osćajem nervoze [...]
 • Prvi maraton uspešno završen I did it! Puno puno fantastičnih utisaka. Od ekipe koja se skupila i pozdravila me, do onih koji su juče zvali i dali podršku, brata koji je trčao poslednjih12km sa mnom, vas koji ste me prepoznali i dali mi do znanja da čitate sajt i da je ovo što radim vredno truda i na kraju pogleda [...]
 • Marija

  I ja se zahvaljujem dr.Jarić na ovom odgovoru.Ponekad imam jače boleve u leđima i vratu, a imam stomačnih tegoba. Iako izbegavam tablete protiv bolova, naročito iz grupe NSAIL, ponekad moram da uzmem neki.Uzimala sam povremeno Nimulid, on ne šteti asmatičarima, ali je o njemu pisano svašta.
  Pitala bih Ivanu zašto i pored insistiranja lekara, a na svoju odgovornost ne želi da uzima drugu terapiju? Ovo pitam iz razloga što sam štetu lečenja na svoju osetila na svojim plućima. Od kada slušam svog lekara (pneumoftiziologa)super se osećam, sposobna sam da obavljam sve uobičajene aktivosti, lepo spavam, planinarim, ne završavam na hitnoj kao što sam nekada, dok sam i pored saveta lekara koristila samo Spalmotil po potrebi.

 • Marija Bogdanović

  Poštovana,
  Želela bih da postavim pitanje, šta pacijenti sa aspirinskom astmom smeju da koruste od anestezije pri stomatološkim intervencijama. Moj stomatnolog se boji šta bi mogao da primeni u mom slučaju, da li bi to možda mogao da bude lidokain ili neki drugi sličan lek.
  Ukratko da objasnim da imam dijagnostikovanu aspirinsku astmu nešto duže od godinu dana, i redovno koristim terapiju Singular i Symbicort.
  Unapred zahvalna.

 • Marija

  Marija, ja sam primala anesteziju kod stomatoloških intervencija bez posledica. Mislim da je u pitanju bio baš Lidokain. Krajem avgusta sam radila bronhoskopiju pod totalnom anestezijom, piše na izveštaju da je anestezija-analogosedacija. Mogu se sutra pitati moju zubarku šta se koristi za anesteziju, ali mislim da bi to trebao da zna i vaš lekar koji je prepisao Simbicort i Singulair. Mogu da pitam i mog lekara šta su konkretno koristi za anesteziju kad sam radila bronhoskopiju. Od lekova protiv bolova ja ne koristim aspirin i brufen i sve na tom principu.

 • Marija Bogdanović

  Hvala Vam, Marija. Značilo bi mi i druga iskustva i saveti a ja ću se sigurno konstultovati sa mojom doktorkom. Iz tog razloga sam i postavila komentar. Nisam razumela koju vrstu astme vi imate, ukoliko imtate neke dobre linkove na ovu temu molila bih vas da mi ih postavite.
  Pozdrav

 • jaric dusica

  Intolerancija na aspirin kod osoba sa astmom nije u vezi sa alergijom na lokalne anestetike tj lidokain, tj oni koji imalu intoleranciju na aspirin imaju isti /mali/ rizik za alergiju na lidokain kao i sve druge osobe

 • Marija Bogdanović

  Hvala vam puno na odgovoru. Ako mogu da pitam da preporučite gde bih mogla da se više informišem na ovu temu, S obzirom da uglavnom sve što sam pronašla na netu u vezi aspirinske astme je bilo u sklopu neke druge teme.

 • jaric dusica

  O “aspirinskoj astmo” mislim da najvise zna i da je posebno prati Prof dr Mirjana Bogic / direktorka Instituta za alergologiju i imunologiju KBC Beograd/ sa svojima saradnicima….vrlo cesto je nealergijska,a uglavnom udruzena sa simptomima rinitisa odnosno polipoze sluznice nosa i sinusa. Principi lecenja se isti kao za ostale oblike astme, uz mozda nesto veci akcenat na antagoniste lekutrijena/Singulair/ i obaveno izbegavanje svih lekova koji su tzv COX1 inhibitori a to je na prvom estu aspirin i drugi nesteroidni antiinflamatorni lekovi…dozvoljena je oprezna primena samo COX2 inhibitora-paracetamola ali i to ne u velikom dozama

 • Marija Bogdanović

  Hvala vam na informacijama. Čitala sam neke radove dr Bogić.