Maja

Ja imam alergijsku astmu koja je otkrivena tek u 25 godini, ali sam napade imala i ranije, mada je tek tada konstatovana. Trenutno uzimam Berodual po potrebi, ali i Symbicort. Problem je sto sam u poslednje vreme fokusirana na sve cesce uzimanje beroduala, jer sam postala panicar u vezi sa napadom, ali i mislim da sam postala u neku ruku zavisna od njega.

Probala sam da mislim pozitivno i da pokusavam da smanjim, a problem je sto imam urodjeni prolaps mitralne valvule koji je svih ovih godina bio pod kontrolom (IMAM 32) ali mi sada lupa srce jos vise od inhalacija. Da li postoji neki psiholog ili savetnik za astmu kome mogu da se obratim i da se konsultujem, jer mi stvara probleme, a znam da cu se godinama baviti svojim bolestima… Puno pozdrava.

Dr Dukić odgovara

Poštovana,

Ukoliko napade gušenja imate svakodnevno tada je potrebno da uzimate Symbicort turbuhaler svakodnevno 2-4 x na dan u odgovarajućoj dozi koju će Vam prepidsati lekar specijalista.

Pošto imate i druge bolesti koje mogu uticati na astmu potrebno je redovno praćenje od strane kardiologa. U svakoj regionalnoj bolnici imate zaposlene kliničke psihologe kome bi trebalo da se obratite u vezi psihičkih smetnji koje imate dodatno i koje Vas opterećuju.

Pozdrav od dr M. Dukić