U srcu Rumunije, na krajnjem istoku Transilvanije (Erdelja), uz rubove Istočnih Karpata, postoji velik pojas kamene soli, izdignut, pod uticajem unutrašnjih sila, u niz slanih brda. Debele naslage soli potiču od jednog zaliva Panonskog mora, koje je prekrivalo današnju Transilvaniju i koje se povuklo pre oko dva miliona godina, uoči Ledenog doba.  Koncentracija  kamene  soli  najveća  je  u depresiji Prajd – Sovata.

U naselju Prajd (Praid, mađ. Parajd),  smeštenom  na  nadmorskoj  visini od 580 m, još u doba Starog Rima postojao je rudnik soli, koji je i danas aktivan. Blagotvorno dejstvo soli ovog rudnika na ljudsko zdravlje odavno je zapaženo, pa je jedan deo rudnika, 120 m ispod površine, pretvoren u podzemni sanatorijum,  u  kojem  svakodnevno  borave  oboleli  od  bronhijalne astme i drugih hroničnih oboljenja respiratornog sistema.

U toku lečenja, koje traje obično dve nedelje, bolesnici se nalaze pod nadzorom  posebno  obučenih  medicinskih  stručnjaka.  Uzrast pacijenata je od 2 godine do 60 godina. Nakon lečenja u rudniku, kod velike većine pacijenata   uočavaju   se  veća  ili  manja  poboljšanja  zdravstvenog  stanja,  a naročito dobri rezultati postižu se kod dece!

U Sanatorijumu bolesnici dnevno provode obavezna 4 sata. Tamo je sve učinjeno  da  boravak bolesnicima bude što interesantniji i terapijski učinak što veći. Podzemne galerije osvetljene su električnom energijom, uz stalno provetravanje.  Postoje  i  stolovi  za  stoni tenis i bilijar, kao i razni rekviziti za igru najmlađih (tobogani, ljuljaške, klackalice i dr.). Stimulisanje bolesnika na stalnu aktivnost postiže se  i  organizovanjem  grupne gimnastike i šetnji, uz asistenciju medicinskog osoblja.

U Sanatorijumu, u jednoj od galerija, postoje i ekumenska kapela i muzej soli.

Boravak u Prajdu preporučuje se i zdravim osobama, tako da je ovo mesto pogodno za odmor cele porodice. Inače se Prajd nalazi u vrlo interesantnom delu Transilvanije. Nedaleko od Prajda je banja Sovata (mađ. Szováta), poznata po slanim, heliotermalnim jezerima (najvećim jezerima tog karaktera u Evropi), u kojima se možete kupati. U blizini Prajda nalazi se i egzotično selo Korund (Corund, mađ. Korond), poznat grnčarski centar.

Kako bi Vam omogućila što uspešnije lečenje, agencija „KARPATI“ uspostavila je saradnju sa načelnicom bolnice u Prajdu, koja Vam stoji na raspolaganju u samoj vili „Prajd“. Inače, preporučujemo Vam da obavite lekarski pregled neposredno nakon dolaska u Prajd, kako bi mogla da se prepiše adekvatna terapija (u tom smislu, ponesite sve prethodne rezultate Vašeg lečenja).  Preporučuje  se  i  završni pregled, kako biste dobili uputstva o daljem lečenju. Lekarski pregled pacijent posebno plaća (cena jednog pregleda: 35 €).

Vila „Praid“ u kojoj ćete biti smešteni, nalazi se nekoliko stotina metara od ulaza u  rudnik  soli.  Vila  Vam  obezbeđuje zdrav i  prijatan  odmor. Svaki od 10 apartmana ima  kompletno opremljenu kuhinju i odvojeno kupatilo i WC. U sobama postoji televizor,  sa kablovskim programom,  telefon i priključak  za internet.

Vila stoji na raspolaganju i osobama sa poremećajima u motorici. Uslovi u kojima se u vilu primaju gosti sa hendikepom u saglasnosti su sa normama  Evropske  unije  (rampa  za  prilaz  kolicima,  specijalna kupatila). U vili postoji sauna, masaža, jacuzzi, fittness. Ukoliko želite da se opustite, možete se pridružiti nekoj društvenoj igri u klubu.

U Prajd možete otići preko agencije Karpati. Takođe možete boraviti i u privatnom smeštaju, koji je veoma povoljan. Osim rumunskog, svi većina govori mađarski i nemački jezik.