Alergija na kravlje mleko i alergijska reakcija na proteine kravljeg mleka protiče po tri tipa reakcije.

U prvom postoje specifična IgE antitela na proteine iz mleka, pa reakcija ima anafilaktičke karakteristike. U drugoj, reakcija protiče po III i IV tipu preosetljivosti, pa je klinička slika veoma slična celijakiji. Treći tip reakcije je mešovit, a ovakva deca često imaju i atopijski dermatitis i/ili astmu uz reakciju na mleko.

Kravlje mleko sadrži veći broj proteina, a najvažniji su laktoglobulini, laktalbumin, kazein i kravlji albumin. Alergija na kravlje mleko javlja se u oko 2,5% dojenčadi i kod dece do druge godine života pa je to najčešća alergijska reakcija kod dece te dobi. Pored alergije na mleko postoje i druge vrste alergija na hranu.

Klinička slika alergije na mleko

Prvi simptomi obično počinju pre trećeg meseca života, a zavise od tipa reakcije. Tako su kod prvog tipa u vidu urtikarije, vizinga, angioedema ili kolika. Javljaju se unutar nekoliko minuta od unošenja mleka. U drugom tipu, nema neposredne reakcije na mleko, simptomi nastaju postepeno, a bolest podseća na celijakiju.

Dijagnoza

Postavlja se na osnovu kliničke slike, laboratorijskih analiza (dokazivanje specifičnih IgE na proteine mleka), a u drugom tipu biopsijom mukoze tankog creva.

Lečenje

Terapija se sastoji u uklanjanju kravljeg mleka iz ishrane. Zamena je sojino mleko ili hidrolizat kazeina. U oko 50% bolesnika, koji su zbog alergije na kravlje mleko uzimali sojino mleko, razvije se osetljivost i na soju. Na sreću, preosetljivost na kravlje mleko često nije trajna pojava. Oko 85% dece kod kojih je bila dokazana alergija na kravlje mleko prestaje biti alergično do treće godine života pa može konzumirati kravlje mleko bez posledica.

Tekst preuzet sa portala: Stetoskop

Prilog na HRT-u