Nadam se da ste bili zdravo tokom Uskrsa i da ste lepo proveli vreme sa dragim osobama. Nastavljamo sa vašim pitanjima i odgovorima dorktorke Dušice Jarić. Cilj nam je da što više učimo o bolesti na našim, ali i na primerima drugih ljudi. Zato je veoma bitno da pitanja postavljate sa što više detalja o bolesti, kako bi i drugi astmatičari i roditelji bolesne dece mogli da prepoznaju sličnosti i razlike u svojim slučajevima. Takođe, dobro postavljeno pitanje, omogućava i doktorki da vam kvalitetnije odgovori.

Ima nagoveštaja da će nam se u skorašnje vreme pridružiti još par doktorka, a sve u zasluzi naše sjajne doktorke Jarić, koja je prenela poziv svojim kolegama i prijateljima. Pitajte i obavestite i vi vaše lekare.

 

Ivana:

deca-majkaJa već 5 godina lečim sina od astme. Bio je i na amofilinu i sada koristi Flixotide 125 2×2 udaha. Ima 9 godina i od skora doktorka koja ga leči uključila je Singular 5 mg. Juče je primio kiseonik i urbazon i krene da povraća samo sekret. Počela sam da se plašim jer ove zime je imao gušenja na dve nedelje i čim proba doktorka da isključi pumpicu on krene da kašlje, da se umara pri aktivnosti. Stalno je pod nekom terapijom. Da li je to sve tako i dokle više? Inače on je prvi u familji, a ima alergiju na prašinu i grinje tako da sam izbacila zavese, tepihe, i ublažila sam sve moguće alergene. Zabrinuta majka

Dr Dušica Jarić:

Ivana,

Verujem da ste u kući preduzeli sve da smanjite količinu grinja. To jeste prvi korak, ali ne uvek dovoljan. Vas sinčić ima astmu od 4. godine života, ali koliko sam shvatila nema potpunu kontrolu astme jer i dalje ima akutna pogoršanja zbog kojih dobija kiseonik i sistemske kortikosteroide (Urbason). Teški akutni ataci astme su zaista jedno od najurgentnijih stanja u medicini i moraju se rešavati primenom kisonika, sistemskim kortikosteroidima, ponavljanim inhalacijama kratkodelujućih bronhospazmolitika (spalmotil ili berodual u inhalaciji) a nekada i intravenskom primenom aminofilina.

Ukoliko i pored primene Flixotida u ukupnoj dnevnoj dozi 500 mcg nije postignuta potpuna kontrola astme prvi korak je dodavanje Singulaira, ali ako i to ostane bez efekata tj i dalje ima pogoršanja astme, u terapiju se kod dece posle 6.godine života mogu uvesti i fiksne kombinacije inhalatornog kortikosteroida sa dugodelujućim inhalatornim bronhodilatatorom. To je Seretide (sadrži Flixotide koji dete već koristi isalmeterol) ili je Symbicort (sadrži inhalatorni KS budesonid kod nas poznat kao Pulmicort + formoterol). Ako se na navedenim fiksnim kombinacijama (Seretide ili Symbicort) ne uspostavi potpuna ka kontrola astme, potrebno je ponovo revidirati dijagnozu i tražiti pridružena stanja kao što je nelečen sinuzitis i sl. Ukoliko terapija sa fiksnim kombinbacijama bude uspešna, navedena se primenjuje minimalno 3 meseca pre nego što pažljivo razmotrimo ponovni pokušaj smanjenja terapije.

Razgovrajte sa vašim lekarom o primeni nekog od navedenih lekova, bilo samih ili u kombinaciji sa Singulairom.

Srdačan pozdrav
Dr Dušica Jarić

(Pročitajte i ostale doktorkine odgovore)