Pobedi je! Živi aktivno!

Akutni napadi kod deteta sa astmom

Nadam se da ste bili zdravo tokom Uskrsa i da ste lepo proveli vreme sa dragim osobama. Nastavljamo sa vašim pitanjima i odgovorima dorktorke Dušice Jarić. Cilj nam je da što više učimo o bolesti na našim, ali i na primerima drugih ljudi. Zato je veoma bitno da pitanja postavljate sa što više detalja o bolesti, kako bi i drugi astmatičari i roditelji bolesne dece mogli da prepoznaju sličnosti i razlike u svojim slučajevima. Takođe, dobro postavljeno pitanje, omogućava i doktorki da vam kvalitetnije odgovori.

Ima nagoveštaja da će nam se u skorašnje vreme pridružiti još par doktorka, a sve u zasluzi naše sjajne doktorke Jarić, koja je prenela poziv svojim kolegama i prijateljima. Pitajte i obavestite i vi vaše lekare.

 

Ivana:

deca-majkaJa već 5 godina lečim sina od astme. Bio je i na amofilinu i sada koristi Flixotide 125 2×2 udaha. Ima 9 godina i od skora doktorka koja ga leči uključila je Singular 5 mg. Juče je primio kiseonik i urbazon i krene da povraća samo sekret. Počela sam da se plašim jer ove zime je imao gušenja na dve nedelje i čim proba doktorka da isključi pumpicu on krene da kašlje, da se umara pri aktivnosti. Stalno je pod nekom terapijom. Da li je to sve tako i dokle više? Inače on je prvi u familji, a ima alergiju na prašinu i grinje tako da sam izbacila zavese, tepihe, i ublažila sam sve moguće alergene. Zabrinuta majka

Dr Dušica Jarić:

Ivana,

Verujem da ste u kući preduzeli sve da smanjite količinu grinja. To jeste prvi korak, ali ne uvek dovoljan. Vas sinčić ima astmu od 4. godine života, ali koliko sam shvatila nema potpunu kontrolu astme jer i dalje ima akutna pogoršanja zbog kojih dobija kiseonik i sistemske kortikosteroide (Urbason). Teški akutni ataci astme su zaista jedno od najurgentnijih stanja u medicini i moraju se rešavati primenom kisonika, sistemskim kortikosteroidima, ponavljanim inhalacijama kratkodelujućih bronhospazmolitika (spalmotil ili berodual u inhalaciji) a nekada i intravenskom primenom aminofilina.

Ukoliko i pored primene Flixotida u ukupnoj dnevnoj dozi 500 mcg nije postignuta potpuna kontrola astme prvi korak je dodavanje Singulaira, ali ako i to ostane bez efekata tj i dalje ima pogoršanja astme, u terapiju se kod dece posle 6.godine života mogu uvesti i fiksne kombinacije inhalatornog kortikosteroida sa dugodelujućim inhalatornim bronhodilatatorom. To je Seretide (sadrži Flixotide koji dete već koristi isalmeterol) ili je Symbicort (sadrži inhalatorni KS budesonid kod nas poznat kao Pulmicort + formoterol). Ako se na navedenim fiksnim kombinacijama (Seretide ili Symbicort) ne uspostavi potpuna ka kontrola astme, potrebno je ponovo revidirati dijagnozu i tražiti pridružena stanja kao što je nelečen sinuzitis i sl. Ukoliko terapija sa fiksnim kombinbacijama bude uspešna, navedena se primenjuje minimalno 3 meseca pre nego što pažljivo razmotrimo ponovni pokušaj smanjenja terapije.

Razgovrajte sa vašim lekarom o primeni nekog od navedenih lekova, bilo samih ili u kombinaciji sa Singulairom.

Srdačan pozdrav
Dr Dušica Jarić

(Pročitajte i ostale doktorkine odgovore)

Similar posts
 • Prvi maraton uspešno završen I did it! Puno puno fantastičnih utisaka. Od ekipe koja se skupila i pozdravila me, do onih koji su juče zvali i dali podršku, brata koji je trčao poslednjih12km sa mnom, vas koji ste me prepoznali i dali mi do znanja da čitate sajt i da je ovo što radim vredno truda i na kraju pogleda [...]
 • Deca i pasivno pušenje Duvanski dim je veoma rasprostranjena psihoaktivna supstanca i najvažniji zagađivač unutrašnje sredine kome deca mogu biti izložena. Prema proceni Svetske zdravstvene organizacije, u svetu ima oko 1,3 milijarde pušača, a do 2025. godine se očekuje porast na 1,6 milijardi, naročito u srednje inerazvijenim zemljama. autor : dr Snežana Radić – pedijatar pulmolog  Srbija je po [...]
 • Maraton kao cilj u životu Sad kad pomislim da odgovorim na pitanje Zašto? Zašto trčati maraton i u čemu je tu fazon, em nemam pravog odgovora, em se i ne trudim nešto specijalno da odgovorim sebi na ovo pitanje. Naravno odgovori su tu sasvim klasični od onog da pokažeš sebi da možeš, da bi uradio nešto novo, da bi ojačao [...]
 • Simptomi slični astmi Irena: Poštovana Dr Jarić, Od maja prošle godine dijagnostifikovana mi je rinosinusitis i upala sinusa kada počinje moja svakodnevna poseta lekarima. Naime, oko tri do četiri meseca sam primala injekcije gentamicina i diklioofena zbog stalne otečenosti u predelu očiju i nosa i bolova u čeonom delu, a kasnije sam lečene sprajom Beconase i Nasonex, kao [...]
 • Pušenje je kul, ali ubija Ko može da zamisli Sintaru bez cigare? A Džejmsa Dina? Dame, zamislite poljubac sa njima… Um…. Ne mora vama da se desi, ali znajte da pušenjem umnogome povećavate verovatnoću da ćete baš vi popuniti statistiku smrtnosti od raka :(    NO MORE KILLING!!! [...]
 • Veroljub Zmijanac

  Evo i Irenin mejl posle odgoovora:

  Postovani,

  Zahvaljujem Vam se na odgovoru i kako sam u medjuvremenu odradila i bronhoprovokativni test koji je negativan te je i doktorka u Knez selu iskljucila mogucnost astme, s’toga vash odgovor je potpuno simetrican sa ocenom koju sam dobila u Knez selu.

  Jos jednom zahvaljujem i srdacan pozdrav

  Irena

 • Dejan

  Zdravo, htio bih da zamolim nekoga da mi kaze nesto nekim biljkama koje odgovaraju za astmu, to jest radi proizvodnje kiseonika i da ne izazivaju alergiju.Hvala :)

 • Marija

  Za bastu možete izaberite biljke, koje proizvode malo polena. Bašte sa mesanim cvećem i travom zamenite sa biljkama koje na izazivaju alergiju. Planirana antipolenska leja može zameniti travnjak. Najpogodnije vrste letnjeg cveća za alergicare su: zevalice, mak, papučica, petunija, ljutić, lobelija, nezaboravak i vredina liza.

  Za terasu su najpogodnije hortenzije,ukrasna dunja, arnika, forzicija, oskorušin grm, diervila, ukrasno voće, ruj, hibiskus.
  Za sobu hibiskus, razne vrste ukrasnih patuljastih grmova, patuljaste ruže, ukrasno voće, puzavice koje su samo u vodi, bambus.

  Žbunovi sa malo polena su idealan su zaklon od radoznalih pogleda a velike leje sa žbunovima redukuju površinu travnjaka. Ograničiti se na sledece biljke: pakujac, krin, zvončić, mačija metvica, kokotić, veronika, rodin kljun, različak, božur.

  Meka živa ograda nema polena, a ne mora ni da se često orezuje. Preporučljive penjačice za žive ograde su ruže puzavice, kao Climbing lceberg, Warm Welcome i Peri d’Azur.

  Travnjak zameniti šljunkovitom povrsinom. Na travi se sakupljaju velike kolicine polena, koji se podiže prilikom košenja trave i oslobađaju se nadražujuce materije (Cunarin). Zato se alergičnima na polen preporučuje šljunak umesto travnjaka. Ako ipak nemožete da se odreknete travnjaka, košenje prepustite nekom drugom. Tokom rada u bašti koristite bastenski alat sa dugačkom drškom. Obavezno uzeti zaštitne rukavice od deblje gume i odeću sa dugackin rukavima i nogavicama. Najbolje vreme za rad u bašti su podnevni i popodnevni časovi kada je najmanja količina polena u vazduhu.