pollen

Polako ali sigurno u naše živote  dolazi proleće. Početak godišnjeg doba kada se sve budi, sve počinje da raste  i cveta, ali kako je u jednom komentaru na našoj FB stranici napisano, “sve cveta, a vi venete”. Posle relativno mirne zime, dolazi proleće koje za najveći broj asmatičara sa alergijskim pokretačem budi stare simptome.

Kako drveće, cveće i trava počinje da cveta tako se kod pacijenata sve više javljaju simptomi koje svakako ne želimo.

Šta uzrokuje alergije?

Pokušaću da na najkraći i najlakši način, bar se nadam, objasnim na koji način polen izaziva alergije u našem organizmu.

Polen predstavlja mikroskopske čestice koje biljke stvaraju radi oprašivanja. Jako su sitni i pri svakom udahu veoma lako ulaze u naš organizam. Kod zdravog organizma reakcija imunog sistema bila bi minimalna i beznačajna. Ali kod ljudi sa alergijskom konstitucijom dolazi do razvoja snažne imune reakcije i pojave simptoma.

Same alergijske reakcije nazivaju se hipersenzitivnim reakcijama tipa 1 imunog sistema.

Kada polen (alergen) dodje u naš organizam, imuni sistem ga prepoznaje kao stranu materiju (kao i virus, bakteriju i sl) i započinje snažnu imunu reakciju.

Jako je važno da u toku prvog kontakta sa alergenom najčešće ne dolazi do pojave simptoma, zato što se imuni odgovor tek razvija, pa se zato i kaže da alergija može da se razvija i sto prvog  puta kada se nešto pojede ili udahne.

Kao što sam već rekao kada organizam  prvi put dodje u kontakt sa polenom, u imunom sistemu dolazi do reakcije, veoma brzo takozvane plazma ćelije započinju stvaranje antitela za dati polen. Antitelo predstavlja minijaturni protein koji po svojoj građi u potpunosti odgovara poleni i čvrsto se veže za njega ( opisuje se da antitelo i polen odgovaraju poput ključa i brave, i da se potpuno poklapaju). Antitelo značajno za alergiju je IgE, i zato se ono veoma često i spominje u alergijskim reakcijama.

Posle vezivanja antitelo se vezuje za mastocite i bazofile, ćelije koje su posebno značajne za alergije. Kada se antitelo ( koje je predhodno vezalo polen koji smo udahnuli) veže za mastocit i bazofil, oni iz svojih granula oslobadjaju histamin i ostale medijatore  i dolazi do pojave simptoma.

Način razvoja imune reakcije

Način razvoja imune reakcije

Sam histamin izaziva:

 1. Bronhospazam-zato i dolazi do otežanog disanja
 2. Vazodilataciju- širenje krvnih sudova, pa zbog toga dolazi do crvenila po koži
 3. Pojačanu sekreciju- usled cega se pojačava kašalj i iskašljavanje

Zato je terapija antihistaminicima jako važna, jer oni blokiraju dejstvo oslobođenog histamina, ali je problem što se pri reakciji pored histamina oslobađaju i brojni drugi medijatori koji izazivaju isti efekat. Zato se pored antihistaminika u terapiju uključuju i kostikosteridi koji za cilj imaju da lokalno, na mestu kontatka sa alergenom, smire imunu reakciju i spreče oslobađanje histamina.

Koji su najčešći alergeni kod nas

Polen koji stvaraju biljke su jako različiti i raznovrsni. Kao dodatak postavljam sliku kalendara cvetanja biljaka.

Kalendar cvetanja

Kalendar cvetanja

Postoji razlika u koncentracijama polena u različitim lokacijama. Da bi pratili tačnije svoje alergije možete iskoristi i uživo merenje koncentracije alergena u vazduhuna sajtu http://www.sepa.gov.rs/index.php?menu=315&id=1111&akcija=showExternal&plok=15 .

Simptomi

Mislim da svi znamo jasno koji su simptomi koje uzrokuju alergije/polen.

 1. Nama jako važna reakcije jeste bronhospazam – kontrakcija sitnih disajnih puteva koji uzrokuju gušenje allergy
 2. U kontaktu sa sluzokožom nosa razvija se rinitis- koji prate kijanje i pojačana sekrecija nosa
 3. U kontaktu sa sluzokožom očiju- razvija se crvenilo i jak svrab. Veoma često usled alergijske reakcije očiju može dođi i do pojave crnih krugova oko očiju.
 4. U kontaktu sa kožom ali i usled sistemske reakcije veoma često dolazi do razvoja urtikarija, crvenila i jakog svraba na koži.

Same alergijske reakcije zahvataju veliki broj sistema, oči, pluća, sluzokožu nosa, kožu i srce i mnoge druge organe. Zato je neophodno da terapija spreči sve reakcije koje mogu nastati na nivou ovih organa i čitavog organizma.

Reakcije na polen mogu biti od jako blagih do jako snažnih koji lako mogu ugroziti i vaš zivot. Zato je neophodno u periodu koji sledi da posetite vašeg lekara i da sa njime dogovorite pravi i sigurni način lečenja.

Kako otkriti alergije

Najvažnije je da na date simptome odete kod svog lekara.

Prvi test koji se radi jeste Prick test. Izvodi se ukapavanjem rastvora polena(alergena) na unutrašnju stranu podlaktice. Zatim se na mestu svake kapljice vrši mali ubod, toliki da samo probije površinu kože. Čeka se reakcija, i na osnovu velicine papule ( promene na koži poput “bubuljice”) određuje jačina alergije.

Takođe se i u krvi mogu odrediti IgE antitela za specifičan antigen.

Vise o testovima možete pročitati i u članku http://www.astma.rs/dijagnoza/dijagnoza-alergijskih-bolesti/

Kako se zaštititi

Pošto se polen nalazi svuda oko nas prosto je jako teško sakriti se od njega. Postoji nekoliko načina pomoću kojih možemo pomoći sebi.

 1. Pokušajte da što manje izlazite napolje u periodima visokih koncentracija polena u vazduhu, najčešće ujutru.
 2. Držite prozore zatvorenim, kako biste sprečili ulazak. Pročišćivači vazduha pa čak i klima uređaji vam mogu pomoći u borbi protiv alergija, ali je neophodno da dobro očistite njihove filtere.
 3. Očistite kuću na svim mestima gde se mogu sakupljati. Usisavajte bar 2x nedeljno.
 4. Posle izlaska napolje odmah operite odeću i kosu, jer se polen lako može skupiti.

Terapija Doctor Clip Art

Da biste vašu terapiju u potpunosti prilagodili proleću neophodno je da odete kod svog lekara.

Lekovi koji se pepisuju najčešće se aplikuju lokalno. Pa se tako za sluzokožu nosa najčešće prepisuju kortikosteroidi avamys i nasonex, koji za cilj imaju sprečavanje razvoja snažne imune reakcije i time sprečavaju i pojavu simptoma. Takođe radi lokalnog ispiranja sluzokože nosa koriste se i  marisol ili neki drugi rastovri. Moja preporuka je upotreba običnog fiziološkog rastvora koji je podjednako koristan a mnogo je jeftiniji od sličnih preparata.

Za promene na očima koriste se kapi.

Neophodno je koristiti terapiju u lečenju manifestacija u nosu. Nos predstavlja mesto koje prvo dolazi u kontaktu sa alergenima, na nivou sluzokože nosa dolazi do pojave prve imunološke reakcije koja pored promena u nosu dovodi i do promena na plućima i očima. Zato je preventivna terapija sluzokože nosa neophodna radi uspostavljanja dobre kontrole astme.

Nikako ne smete zaboraviti i osnovnu terapiju u lečenju vaše astme, jer vam ona omogućava da reakcije na plućima budu minimalne.

Teži se  da upotreba sistemskih lekova, lekova u obliku tableta ili sl, izbegne ali u potrebnim situacijama se može koristiti.

Na našem tržistu postoje i mnogobrojni “prirodni lekovi”. Molim vas da prednost date lekovima koje vam prepiše lekar a da onda probate prirodne lekove. Moje iskustvo pokazuje da ne postoji ništa što može zameniti savremenu terapiju. Probao sam dosta stvari i skoro mi ništa nije pomoglo od raznih čajeva, melema i sl.

Nemojte koristiti lekove na svoju ruku. Na tržištu se sve više pojavljuju različiti lekove, njihov efekat, željena i neželjena dejstva najbolje poznaje vaš lekar. Zato je najbolje da se javite njemu i dopustite mu da stabilizuje vaše stanje i omogući vam da sigurno nastavite dalje. :D