Biološka funkcija polena je oplođenje. Pored toga, polen je jedan od najznačajnijih bioloških izvora alergena. Alergena svojstva polena potiču od hemijskih jedinjenja koja se nalaze na povrsini i unutar samog polenovog zrna. Polenovo zrno je bogato različitim hemijskim jedinjenjima među kojima su proteini najodgovorniji za izazivanje alergijske reakcije.

Sadržaj polenovog zrna može biti oslobođen kroz otvore na površini zrna koji služe za za klijanje polenove cevi ili pucanjem opni polenovog zrna. Antigeni iz polenovog zrna se rastvaraju na sluznicama organizma sa kojima dođu u kontakt i to pokreće delovanje imunog sistema.

Od biologije biljne vrste i od parametara spoljašnje sredine (temperatura, vlažnost, insolacija) zavisi kada, koliko dugo i koja količina polena će se naći u vazduhu (npr. jedno drvo breze proizvede oko 278 milijardi polenovih zrna). Veoma važna preventivna mera i pomoć osobama alergičnim na polen je redovno informisanje o stanju i prognozi alergenog aeropolena u vazduhu.