PItanje i pozdrav za Makedoniju i odgovor doktorke Mirjane. Hvala doktorki i vama, dragim čitačima, što imate strpljenja i čekate odgovore na postavljena pitanja!

Lile
Dobro vece i zelim vam sve najbolje.
Pisem vam iz Ohrida iz Makedonije i zamolila bi ve za savjet. Pre jednoj goini poceli su me oci jako cesati,peciti i tako skoro seloj godini nekad mi se smiruje pa pak pocne i sminka nikako nemogu da stavim a nos ne tece mi ne kivam znaci samo oci. Isla sam kod alergologa napravila sam bris ociju negativan je ali na testiranju za alergiju napisali su mi da sam alergicna na: Brest, aureus 3, epidermalni produkti od zivotni-sini 5, Feathers mixed 6, Dermatophagoides pteroyssihus 12 i Histamin 9 i dali su mi da terapiju Presing jedno ujutro i kapsuli Broucho-voxow deset dena po edna na gladno i ponov su mi je ponovili.Pa zamolila bi ve vas za vas savjet sta da radim a osecam i gadenje od hrani dok jedem dali bi moglo da je od alergii. Molim vas za savje imam 31 godina.
Pozdrav Lile

Dr Mirjana Dukić Jovanović

Poštovana Lila,

kod Vas se najverovatnije radi o kombinovanoj (udruženoj ) alergiji na kućnu prašinu, životinjske dlake, perje, bakterije i kontaktnoj alergiji na šminku. Terapija se sastoji u prekidanju šminkanja (najmanje tokom 3 meseca), a od terapije bih preporučila Aerius tbl 1×1, Na hromoglikat kapi za oči 3-4x 1. Pošto navodite da imate osećaj gađenja na hranu trebalo bo da proverite da li imate infekciju sa gljivicama (bris jezika na gljivice i pregled stolice) Ukoliko imate životinje u stanu kao i perjanu posteljinu trebalo bi da ih uklonite.

srdačan pozdrav od dr M.Dukić