Marija je već pisala o ambroziji. Pročitajte i razne savete u vezi sa borbom protiv alergija.

ambrozija u beograduOgromna poljana od oko 15.000 kvadratnih metara, koja se proteže sve do pijace u naselju Braće Jerković prekrivena je travom i korovom. Gotovo 90 odsto ove površine, veličine dva fudbalska terena obraslo je veoma opasnim korovom – ambrozijom. Ekipa gradskog “Zelenila”, regrutovana da se bori sa ovim alergenom, u utorak je na ovoj, ali i na jošdesetak lokacija, zaprašivala ambroziju herbicidom.

Već treću godinu zaredom grad organizuje sistematsko uništavanje ambrozije, za šta je ove godine iz kase izdvojeno oko 12 miliona dinara. Prema rečima Vesne Jović, inženjera u službi za zaštitu i ekologiju pri “Zelenilu Beograd”, koja koordiniše timom za hemijsko tretiranje ambrozije, biljke koje su radnici poprskali, već za petnaestak dana će se potpuno sasušiti.

– Poenta cele akcije je da se korov suzbije pre cvetanja, da se ne bi pojavio polen koji mnogim sugrađanima stvara muke, ali i, što je najvažnije, da se ne pojavi novo seme – kaže Vesna Jović. – Seme ambrozije može da klija i do četiri decenije. Može da godinama bude mirno, pa da se probudi. Zato ovim akcijama pokušavamao da smanjimo količine novog semena.

Prema njenom mišljenju, najefikasnije je suzbijati prskanjem herbicidom, ali se, osim toga, još radi i čupanje i košenje ambrozije. Timovi “Zelenila” i ovog leta obilaze oko 150 lokacija u gradu na kojim raste ambrozija. Stručnjaci Instituta za herbicide odlučuju kakav će se tretman raditi. Hemijski tretman se radi ako su veće površine zahvaćene ambrozijom, a košenje, uglavnom, na udarnim lokacijama u gradu, koje su pored sređenih parcela. Čupanje je jedino moguće u okućnicama, što se preporučuje vlasnicima dvorišta.

Četvoročlana ekipa se, posle Jerkovića, preselila u Ulicu Borivoja Stankovića, gde je poprskana manja površina, a zatim na Banjicu, kod okretnice trolejbusa. Pored staze i iza autobuske stanice, preko puta redova solitera, raste ambrozija. Dok je radnici prskaju, prilazi stariji gospodin i pita da li bi mogli da svrate i kod njega kući, i isprskaju ambrzuju u njegovom dvorištu.

– Ako bi mi dali nalog da prskam u vašem ataru, došli bismo – šali se Vesna. – Suštinski, svako bi trebalo da sredi svoje dvorište i uz sve ove aktivnosti, za još nekoliko godina imaćemo neuporedivo bolju sliku. Već sada se vide efekti.

LOKACIJE

Stručnjaci “Zelenila” svakodnevno obilaze grad i lociraju mesta pod ambrozijom, a i sugrađani sami prijavljuju. Prema rečima Vesne Jović, ovih dana je završen hemijski tretman u Zemunu, na Zvezdari, Paliluli, Voždovcu, a ovih dana se planira akcija na Čukarici i Novom Beogradu.

SAVETI LEKARA

Medicinski radnici savetuju da bi osobe alergične na ambroziju trebalo što manje vremena da provode u prirodi, da zatvaraju prozore ujutro i uveče kada je koncentracija polena ambrozije najviša. Trebalo bi da se klone okruženja u kome raste uzročnik alergije, da ne gaje biljke, kao što su breze ili ukrasne trave, da ne kose travu u bašti, a da u prirodu idu samo kišnim danima.