Od avgsuta meseca, odnosno kako su počele nevolje onih koji su alergični na ambroziju, o ovoj biljci se toliko priča da i vrapci na grani već znaju o njenim štetnim efektima. Osobama koje nemaju alergiju ovolika »buka« oko ambrozije »ide na nerve«. Prirodno, jer ukoliko niste alergični ili nemate u direktnom okuženju nekoga ko kija, kašlje i guši se zbog ambrozije, ne možete ni da zamislite koliko je to teško. Alergijska kijavica i astma uzrkovane polenom posebno ambrozijom veoma ometaju kavlitet života. Intenzivan svrab nosa i očiju, kijanje u serijama od 10 i više puta, stalna obilna sekrecija iz nosa, uzrokuju iritaciju i razdražljivost, remete san i odmor i normalne svakodnevne aktivnosti.

Saveti protiv ambrozije iz dnevne štampe su beskorisni

U dvenoj štampi i na internetu mogu se naći brojni saveti osobama kako da se “spasu i izbegnu ambroziju”. Tako se savetuje da se izbegne šetnja ukoliko je lepo vreme, odnosno idite u prirodu samo posle kiše. Divno, dok sav ostali svet uživa u hladovini na Štrandu, alergični moraju da sede kod kuće. Ali ni to nije dosta. Ako ste u kući ili automobilu zatvarajte prozore. To nije loše ukoliko spadate u malu grupu srećnika koji i na radnom mestu i u kući ali i automobilu imaju klima uredjanje i to sa posebnim H.E.P.A filterima. Ako niste te sreće, onda pored muke od ambrozije rizikujete i da doživite toplotni udar. A šta sa savetom izbegavajte boravak na selu kada većina stanovništva Vojvodine upravo živu u seoskom okruženju. Kako da stanovništvo koje živi od poljoprivrede posluša savet izbegavajte baštenske i poljske radove ako reagujete na polen ambrozije?

Jednom rečju, sama bolest smanjuje kvalitet života, ali i nametnuti stil života kojim se izbegava ambrozija sam po sebi remeti kvalitet života a nekima i egzistenciju. Jedni savet koji poboljšava kvalitet života je »planirajte godišnji odmor tokom perioda cvetanja ambrozije«, a to u prevodu znači »idite na more od početka avgusta do sredine septembra«. Savršeno rešenje, ali mali je broj onih koji mogu da ga sebi priušte, jer im nedostaje vreme ili novac, a najčešće i jedno i drugo.

Rešenje za ambroziju je preventiva

Ima li rešenja? Savremeni principi lečenja alergijske bolesti stavljaju akcenata na primeni lekova koji ne maskiraju simptome alergije već deluju protivupalno, imajući u vidu da u osnovi alergije leži poseban imunološkti upalni proces. Zato je važno znati na čega ste tačno alergični odnosno da li alergija na polen korova znači i alergiju baš na ambroziju? Ukoliko znate na čega ste alergični u mogućnosti ste i da pratitie »prognozu polena« koja se objavljuje na sajtu NSPOLEN, a zahvaljujući mreži aeropolinološkoih stanica na teritoriji ne samo Novog Sada već sada i cele Vojvodine.

Važno je napomenuti da preventivnu terapiju treba početi na samom početku cvetanja ambrozije ili bar 7 dana ranije, tj. dok se tegobe još nisu ni javile. Ukoliko ni blagovremena primena preventivnih lekova ne dovede do potpune kontrole simtpoma, a to znači uz pravilnu primenu lekova normalno živite, idete na Štrand i dišete punim plućima, onda se raspitajte za mogućnosti imunoterapije odnosno »hiposenzibilizacije« na polen ambrozije koja kod teških oblika kijavice može da poboljša kontrolu bolesti.

Ukoliko ste srećnik kome ne smeta avgust i ambrozija, imajte razumevanja za one koji nisu vaše sreće i trudite se da u vašem domenu učinite što je više moguće na uništavanju ove korovske bilje, bilo da je uništavate u svom dvorišu ili ako se u mogućnosti da ubrzate proces donošenje zakona o uništavanju ambrozije i drugih alergogenih i invazivnih vrsta.

Autor teksta je doktorka Dušica Jarić, koja je ovaj članak napisala za magazin Helper.