Pobedi je! Živi aktivno!

Alergija na ambroziju. Pravi saveti protiv alergije na ambroziju!

Od avgsuta meseca, odnosno kako su počele nevolje onih koji su alergični na ambroziju, o ovoj biljci se toliko priča da i vrapci na grani već znaju o njenim štetnim efektima. Osobama koje nemaju alergiju ovolika »buka« oko ambrozije »ide na nerve«. Prirodno, jer ukoliko niste alergični ili nemate u direktnom okuženju nekoga ko kija, kašlje i guši se zbog ambrozije, ne možete ni da zamislite koliko je to teško. Alergijska kijavica i astma uzrkovane polenom posebno ambrozijom veoma ometaju kavlitet života. Intenzivan svrab nosa i očiju, kijanje u serijama od 10 i više puta, stalna obilna sekrecija iz nosa, uzrokuju iritaciju i razdražljivost, remete san i odmor i normalne svakodnevne aktivnosti.

Saveti protiv ambrozije iz dnevne štampe su beskorisni

U dvenoj štampi i na internetu mogu se naći brojni saveti osobama kako da se “spasu i izbegnu ambroziju”. Tako se savetuje da se izbegne šetnja ukoliko je lepo vreme, odnosno idite u prirodu samo posle kiše. Divno, dok sav ostali svet uživa u hladovini na Štrandu, alergični moraju da sede kod kuće. Ali ni to nije dosta. Ako ste u kući ili automobilu zatvarajte prozore. To nije loše ukoliko spadate u malu grupu srećnika koji i na radnom mestu i u kući ali i automobilu imaju klima uredjanje i to sa posebnim H.E.P.A filterima. Ako niste te sreće, onda pored muke od ambrozije rizikujete i da doživite toplotni udar. A šta sa savetom izbegavajte boravak na selu kada većina stanovništva Vojvodine upravo živu u seoskom okruženju. Kako da stanovništvo koje živi od poljoprivrede posluša savet izbegavajte baštenske i poljske radove ako reagujete na polen ambrozije?

Jednom rečju, sama bolest smanjuje kvalitet života, ali i nametnuti stil života kojim se izbegava ambrozija sam po sebi remeti kvalitet života a nekima i egzistenciju. Jedni savet koji poboljšava kvalitet života je »planirajte godišnji odmor tokom perioda cvetanja ambrozije«, a to u prevodu znači »idite na more od početka avgusta do sredine septembra«. Savršeno rešenje, ali mali je broj onih koji mogu da ga sebi priušte, jer im nedostaje vreme ili novac, a najčešće i jedno i drugo.

Rešenje za ambroziju je preventiva

Ima li rešenja? Savremeni principi lečenja alergijske bolesti stavljaju akcenata na primeni lekova koji ne maskiraju simptome alergije već deluju protivupalno, imajući u vidu da u osnovi alergije leži poseban imunološkti upalni proces. Zato je važno znati na čega ste tačno alergični odnosno da li alergija na polen korova znači i alergiju baš na ambroziju? Ukoliko znate na čega ste alergični u mogućnosti ste i da pratitie »prognozu polena« koja se objavljuje na sajtu NSPOLEN, a zahvaljujući mreži aeropolinološkoih stanica na teritoriji ne samo Novog Sada već sada i cele Vojvodine.

Važno je napomenuti da preventivnu terapiju treba početi na samom početku cvetanja ambrozije ili bar 7 dana ranije, tj. dok se tegobe još nisu ni javile. Ukoliko ni blagovremena primena preventivnih lekova ne dovede do potpune kontrole simtpoma, a to znači uz pravilnu primenu lekova normalno živite, idete na Štrand i dišete punim plućima, onda se raspitajte za mogućnosti imunoterapije odnosno »hiposenzibilizacije« na polen ambrozije koja kod teških oblika kijavice može da poboljša kontrolu bolesti.

Ukoliko ste srećnik kome ne smeta avgust i ambrozija, imajte razumevanja za one koji nisu vaše sreće i trudite se da u vašem domenu učinite što je više moguće na uništavanju ove korovske bilje, bilo da je uništavate u svom dvorišu ili ako se u mogućnosti da ubrzate proces donošenje zakona o uništavanju ambrozije i drugih alergogenih i invazivnih vrsta.

Autor teksta je doktorka Dušica Jarić, koja je ovaj članak napisala za magazin Helper.

Similar posts
 • Hlor iz bazena – problemi sa di... Deca koja redovno koriste zatvorene bazene imaju veće šanse da dobiju astmu, upozoravaju naučnici. Po njihovim rečima, hlor koji se koristi u bazenima može povećati rizik da deca do šest godina obole od astme, a takođe su i veće šanse od dobijanja alergijskog rinitisa i drugih vrsta alergijskih kijavica. To je zbog toga što nusproizvodi [...]
 • Nasaleze i astma.rs Pre upotrebe detaljno proučiti uputstvo! O indikacijama, merama opreza i neželjenim reakcijama na lek, odnosno medicinsko sredstvo posavetujte sa lekarom, ili farmaceutom Alergije nam polako dolaze. Jako je vazno zaštiti sluzokožu nosa koja predstavlja ulazno mesto za alergene i veoma važno mesto za senzibilizaciju celog organzma. Kako bismo vam izašli u susret dogovorili smo saradnjua [...]
 • Kako dobiti najviše od preparata Nasa... REČ STRUČNJAKA :Dr Mirjana Mišić PRAVILNA UPOTREBA: Pre prve primene Nasaleze allergy spreja obavezna ,,PROBA  U PRAZNO,,  : – Otvoriti flašicu, – Udaljiti od sebe – Protresti energično – Pritisnuti stranice flašice da se na izlazu mlaznice dobije od prilike 5 cm mlaz praha. PRIMENA: 1.            Protresti flašicu Nasaleze allergy spreja 2.            Zatvoriti suprotnu nozdrvu, [...]
 • Sezonske alergije u trudnoci Kako da se borim protiv alergija tokom trudnoće? Preduzmete određene mere prevencije kako bi sprečili da uopšte dođe do alergija Alergije mogu itekako predstavljati problem trudnicama, naročito ako se radi o sezonskim alergijama. Tokom prolećnih meseci, aprila, maja aktuelne su alergije na polen, alergije na trave i buđ tokom maja, dok su alergije na ambroziju [...]
 • ALERGIJSKI RINITIS I ASTMA Učestalo kijanje, curenje nosa ,suzenje očiju I svrab su karakteristični simptomi Alergijskog Rinitisa. Ovi neprijatni simptomi su posledica Alergija na Polen, Prašinu,Grinje ,Životinjske dlake. Ukoliko se ne leče ove dugotrajne ,višegodišnje tegobe Alergijskog rinitisa ,mogu da uzrokuju pojavu Astme,upalu sinusa,polipa i konjuktivitisa. Alergijske bolesti pokazuju stalan trend rasta( 10-25% ukupnih stanovnika), sa naročito visokom zastupljenošću [...]
 • Marija

  Hvala dr. Dušici za ovaj članak! Stalno me grize savest što ne poštujem sve savete vezane za “kako se spasiti ambrozije”. Ja, jednostavno ne mogu da živim u kući sa zatvorenom prozorima ni danju ni noći. Volim da šetam i šetam svaki dan po 3 sata, bez obzira na vremenske uslove. Jedva dočekam da mi se pruži prilika za boravak na selu! Ovaj članak je još jedna prilika da naglasimo da pozitivnog efetka po nađe zdravlje može biti samo ako slušamo svoje prave lekare, specijaliste za vrstu bolesti od koje bolujemo. Preventivna i redovna terapija su ključ kvalitetnijeg života a ne “mali saveti-nikakva pomoć”
  Uživajte u lepim i sunčanim danima, brzo će nam doći zima.

 • Boško

  Narode šta je ovo.Od jutros mi je krenula kijavica i curenje iz nosa. Verovatno je vetar razduvao polen, ali ceo dan je kiša padala pa me čudi odkuda polen.
  Pozdrav

 • Marija Blažić- Maja

  Mislim da je ove godine ambrozija bila “agresivnija” nego prethodnih godina. Verovatno se ovogodišnji vremenski uslovi tome doprineli.
  Par godina sam koristila samo Singulair (i naravno Seretide za kontrolu astme) tablete koje deluju i da gornje i na donje disajne puteve i nisam imala problema sa alergijskom kijavicom. Ovih mesec dana moram da koristim i flixonase kako bi sve bilo pod kontrolom.

 • Danijela

  E ja cu poludeti od ambrozije…Aerius ne pomaze nikako, jedino Flixonase, par dana koristim, pa kad padne kisa prestanem… onda krene svrab ociju… kao sad trenutno… i koja je prava terapija, a da ne moram 2,5 meseca da budem pod lekovima….Hvala za pomoc i savet unapred

 • Dušan Stupar

  Najpre da se zahvalim dr,Dušici a evo i zašto! Prethodnih godina, tačnije zadnjh pet, moj život u leto je izgledao stravično.Nos curi na sve strane, i to stalno, oči svrbe non stop a kad krenem da ih žuljam prstima ne mogu da se zaustavim, dok ne pocrvene.Noću ne mogu da spavam, a ujutru kad ustanem ko da me je neko tukao Da sam sklopio neki ugovor sa proizvođačima toalet i papirnih maramica o potrošnji istih, bio bi bogat čovek.Kad sam video da je đavo odneo šalu otišao sam kod doktorke i zvanično ustanovio krivca- ambroziju!Tad sam shvatio da najpre neprijatelja (ambroziju ) moraš upoznati da bi ga savladao. tako sam i učinio,čitao sam sve moguće članke, tekstove što god sam mogao naći!Prvo utisak mi je bio da su svi ti članci debilni, znate ono rešenje je sledeće: sedi kući po mogućnosti sa gas maskom sa spuštenim roletnama, kupaj se svaki pola sata , ne suši veš na balkonu , izlazi u prirodu posle kiše….itd.I to sve letI! E ja sam rekao sebi, neću, probaću sve ali neću da sedim kući.Tako sam odlučio da krenem sa hiposenzibilacijom, ako ne možete da pobedite neprijatelja onda mu se pridružite,odnosno prošle godine u novembru sam počeo da unosim ambroziju kroz kapi.Drugar koji takođe pati od iste bolesti reče mi da nisam normalan, što ću i zimi biti na ambroziji.I dođe leto, ija svaki dan očekujem da će da krene curenje , kijanje.Prođe juli, avgust, pola septembra a meni ništa!Ne mogu de verujem sam sebi!Moram da napomenem da sam prof.fizučkog i da trčim svaki dan napolju(kej) kao i da sam celo leto proveo na otvorenom radeći na Štrandu(šef spasilačke službe).Uglavnom da završim leto mi je prošlo super!Eto pa sad vi probajte nema te šta da izgubite, i znajte da se alergija ne može izlečiti ali se može ublažiti na podnošljiv nivo! Gospodin Ambrozić!

 • Marija Blažić- Maja

  Danijela, terapija sa Flixonase treba da se koristi konstantno, čak i kad pada kiša. Prava terapija jeste Flixonase.

 • Marija Blažić- Maja

  Bravo za Dušana!

 • Ivan

  da li je moguce da zbog alergije na ambroziju bude blago povisena temperatura ( 37, 3 ) i da traje nekoliko dana??? odgovorite sto pre………….

 • Elena

  NAJBOLJE KAPI ZA NOS KOJA CE VAM POMOCI ZA ALERGIJU SU KAPI VIVIDRIN OD BAUSH & LOMB, PRESTAJE UCESTALO KIJANJE,I SVRAB NOSA I CURENJE.

  PROBAJTE,POZDRAV!

 • Tatjana

  Moja deca već nekoliko meseci koriste kapi Vividrin, po preporuci pedijatra pulmologa. Interesantno je da je jednom detetu alergijski rinitis pod kontrolom i da nije imala nikakvih simptoma od kada koristi Vividrin, dok kod drugog deteta nije bilo nikakvih rezultata ni posle dvomesečnog korišćenja, čak je imao, kao neželjeni efekat ovog leka, pojačanu sekreciju u nosu.. Tada je doktorica uvela Nasonex i sirup Aerius (koji uzimamo samo kod učestalih problema sa nosom i to u trajanju 5-7 dana) i za sada smo bez većih problema..

 • http://www.facebook.com/ranka.rodic Ranka Rodic

  draga tatjana ja vas molim dami kazete gde ima kapi odnosno sprej VIVIDRINdase kupi i posto je posto zivim na teritoriji vojvodine molim te ako postoji mogucnost dami ogovorite veliki pozdrav i hvala unapred Ranka iz Ozaka Vojvodina…

 • http://www.facebook.com/ranka.rodic Ranka Rodic

  molm sve prijatelje dami kazu gde se moze nabaviti sprej odnosno kapi VIVIDRIN kod nas u VOJVODINI nemozemo nabaviti treba za dete starosti 6 Godina molim jos jednom i hvala svima komi pomogne pozdrav dobrim prijateljma.

 • Tatjana

  Vividrina nema u apotekama već neko vreme, ali se može kupiti isti lek drugog prozvođača.. Najbolje da se posavetujete sa Vašim lekarom  (ili farmaceutom). pozdrav i sve najbolje

 • http://www.facebook.com/ranka.rodic Ranka Rodic

  draga tatjana gde god sam pitala farmaceute iz sombora odzaka i novog sada niko mi nezna dati odgovor gde ima sprej VIVIDRINA bilo kojeg proizvodaca hvala ti puno i ako mozda znas gde ima da se kupi puno ti hvala i puno te ljubim mila moja pozdrav…

 • Marija-Maja Blažić

    Vividrina već neko vreme nema u našim apotekama, ali se može kupiti (ili je bar
  moglo) Natrijum hromoglikat , proizvođača UNIMED PHARMA. Problem je jedino što
  su ovo konkretno kapi za oči, ali se mogu presuti u bočicu od Vividrin spreja
  (ili Marisola) i tako koristiti kao sprej za nos. Sve ovo ne pišem napamet, nego
  po savetu naše doktorice,
  pedijatra-pulmologa.
   

 • semsa

  davno su mi prestali djelovati “FLONIDAN I RINOLAN” posto sam alergicna i prije cvatanja ambrozije, a tek kad ona procveta tad najvise. koristim CETIRIZIN pa uz pomoc njega lakse podnosim sve te neugodne situacije koje dozivljavam kad je alergija u pitanju. tablete su iz njemacke ali ne znam pod kojim nazivom se mogu naci u BIH, RS, HR.

 • Boca-slj

  moze se nabaviti u Hrvatskoj, ima apoteka koje nabavljaju iz inostranstva,evo sajt http://www.farmacia.hr/product/C004193.html jedino sto se ceka jedno dve nedelje. Zvala sam i Suboticu pa cu videti da li oni mogu nabaviti iz Madjarske.

 • Boca-slj

  http://goldpharma.com/search/vividrin/lang/SERBIAN/  evo jos jedno mesto gde se moze nabaviti

 • boca

  Umesto spreja VIVIDRIN, koristim za dete od pet godina, kapi za oci Vividrin, po savetu alergologa. Tri puta po tri kapi u svaku nozdrvu.

 • Djuzoran

  Ja sa homeopatijom resavam problem ambrozije, bez ikakvih nus efekata.
  Takodje i Lectranal lek koji ima u apotekama je skroz ok.
  Koleginica probala caj od ASTRAGALUS- a i time resila problem sa ambrozijom.

 • Aleksandra

  Dragi moji na teritoriji Vojvodine nema Vividrina ni u kom obliku kao ni natrijum_hromoglikata.Da stvar bude bolja nema ih registrovanih niti u Hrvatskoj niti u Bosni.Na žalost znam pošto tri člana moje porodice trebaju taj preparat ili za nos ili oči.A što se tiče saveta o odlasku na more u to vreme ja bi pitala na koje more i u koju državu jer smo mi ove godine u Hrvatskoj na moru imali bliski susret sa ambrozijom.Sigurno da je neuporedivo koncentracija polena manja ali koliko dugo.Na planinama je isto ima.Samo da pronađu neku namenu pa da nestane!
  Za Ranka Rodića lek je sa istim sastavom registrovan u Mađarskoj pod imenom TALEUM od PannonPharma,kao kapi za oči ali se prespe u flašicu marisola naravno praznu i napravi sprej!Sa srećom!

 • Sanja Ub

  da li pomaze CETIRIZIN i koliko otprilike kosta u nemackoj_!

 • Strahella

  Koristite beconasse.Ja ih koristim vec 2 godine i mnogo pomaze u svakodnevnim aktivnostima

 • Ambrozini

  Kod mene je alergija na Ambroziju uzela maha.Čak mi trenutno najjači lek Aerius uopšte ne pomaže. Smatram da je dr. Kikinđanin odliačn što se tiče sprečavanja alergije. Nikako nemojte dotaknuti ambroziju, pa čak ni rukama, jer možete dobiti napad: golicanje u nosu, začepljenje, pečenje u grlu kao kod jake prehlade. Često perite kosu i pre spavanja menjajte garderobu. Pre spavanja zatvorite prozor, najjača koncentracija Ambrozije je između 01:30h i 4:30h, što se mojih iskustava tiče.Namažite nekoliko puta sluznice nosa, što dublje sa običnim jestivim uljem, Sluznice nosa često ispirajte mlakom vodom.

 • Pcela

  Moguce je ,znam po sebi,to je kad si dugo izlozen.

 • Zeljko M.

  POLENSKA KIJAVICA

  U slucaju polenske kijavice dobro isprazniti nos

  pre izlaska iz kuce,umociti Stapic sa vatom u jestivo

  ulje i mazati nozdrve iznutra.Zatim poneti nekoliko

  Stapica sa vatom i nesto ulja u maloj bocici kako bismo,

  ako usput moramo da bismo mogli

  da ponovimo mazanje uljem. Kad su nozdrve namazane

  uljem,cvetni polen ne moze da smeta.

 • dr Dusica Jaric

  Zeljko, Vas savet ce sigurno imati efekat na smanjenje simptoma, ali ce uljani rastvor u nosu narusiti nesto sto se zove dobar MUKOCILIJARNI KLIRENS…. stavljanje ulja ili svinjske masti u nos je stari “recpt” koje su bake primenjivale kod dece.Srecom sve redje se slicna “terapija” primenjuje jer su roditelji danas ipak edukovani da aspiracija masti iz nos a u pluca ima za posledicu LIPOIDNU PNEUMONIJU koja se u visokom procentu zavrsava smrcu..da li i stavljanje ulja u nos kod odrasle osobe moze da bude uzrok lipiodne pneumonije tj aspiracije ne bih znala ali zbog ozbiljnosti moguce komplikacije ne bih ni pokusavala da saznam. Ipak bih se drzala onog sto je stav ekspertske grupe za lecenje alergijskog rinitisa, a pozitivan stav o pacijenata o savremenoj farmakoterpaiji i imunoterpiji vec imate na ovom sajtu..i mnogo je jednostavnije od nosenja uljanih stapica

  sa Postovanjem
  Dr D Jarci

 • Zeljko M.

  Hvala lijapo Dr.Jarci na korisnom savjetu, uz Vas cemo saznati puno vise o ovim temama. Zaista nisam znao za opasnost koja vreba kostenjem nauljenih stapica.
  Hvala Vam u ime svih koji se borimo sa alergijiskim nedacama, zaznali smo jos nesto.

 • ljubodrag

  Ja koristim maske za lice. Najbolja zaštita za mene je disanje kroz parče navlažene zavese. nekoliko puta se nakupi toliko polena da se može skidati nožem.

 • Stefan

  Cuo sam za flixonase od prijatelja,kaze izlecio se sa flixonasem. Ali gde da ga nabavim?! Nigde nema…

 • MILOS

  kako si poceo da unosis ambroziju kroz kapi ???

 • dr Dusica Jaric

  Milose , u pitanju je imunoterapija, sublingvalana, standrardizovanim peroralnim alergenima Instituta Torlak. detaljnij e o tome imate na sajtu astma.rs pod naslovom sublingvlana imunoterapija, ili na sajtu http://www.drjaric.rs

 • Slobodan

  Probajte Roibus , vrsta čaja , značajno pomaže a da pritom ne unosite ništa od lekova.

 • Slobodan

  Pijte roibus čaj i ne trebaju vam ni lekovi ni dr. Jarčevi

 • dr Dusica Jaric

  “ne trebaju vam lekovi ni dr Jarcevi, pijte roibus caj.” Rooibos tea,ili
  crveni caj , potice iz Južne Afrike, I poseduje brojne antioksidanse. Takodje ispoljava I estrogensku aktivnost TE UKOLIKO NEKO IMA HORMNOSKI SENZITIVAN KARCINOM DOJKE OVAJ CAJ JE KONTRAINDIKOVAN …sta više ako ne zna da ima karcinom dojke primenom ovog čaja može sebi pogoršati stanje..
  postoje I druge moguće interakcije izmedju aktivnih
  supstanci u rooibus čaju I lekova ili drugih čajeva koji se koriste. Zato pre
  nego sto nekome savetujemo da “ zaboravi na sve lekove” , moramo biti sigurni
  da u potpunosti poznajemo lekovito sredstvo koji preporucujemo ….

 • SeNdZo

  Pozz svima.Moje iskustvo je da sam problem alergije sa kojom muku mučim godinama rešio kad sam kupio ULJE OD CRNOG KUMINA.Pakovanje je 250ml a košta 2500 dinara.Ako su simptomi jači uzima se 3 puta dnevno po jedna kafena kašičica a ako nisu onda 2 puta dnevno.Mogu čak i deca da ga koriste.Pored problema sa alergijom reguliše visok krvni pritisak i poboljšava cirkulaciju,snižava koncentraciju holesterola u krvi,pretvara loš u dobar holesterol,pojačava lučenje insulina i tako snižava nivo šećera u krvi,uništava ćelije karcinoma i sprečava njegovo dalje širenje,jača imuni sistem,obnavlja koštanu srž,deluje i na Helicobacter pylori,pomaže kod astme,bronhitisa,alergija,ekcema,psorijaze,reumatizma.JA SAM PROBAO I DELOVALO JE VEĆ ISTOG DANA TAKO DA PREPORUČUJEM SVAKOM KO IMA NEKI OD NAVEDENIH PROBLEMA.

 • Зоран Ђурић

  И ја пијем капи, тј, да кажем пио сам годину ипо, јер их ове године од фебруара нема на толаку .. Ово сад је сезона и још не верујем али проблема са амброзијом скоро да немам.. мало пецкање у носу пре пар дана и толико .. Ништа друго не пијем..
  Везано за проблем са несташицом, писао сам новинаме, телевизијама, ево и овде ћу да постујем текст емаил-а. Иначе поред вакцине која је најбоља за ово, препоруручујем и ЛЕЦТРАНАЛ са којим сам пре вакцине пролазио сезону амброзије без проблема..
  Текст емаила:
  ——————————

  Поштовани,

  ја сам један од оних који имају алергију на амброзију, и који пију вакцину коју производи само Торлак, и која се купује у пуној цени (нема партиципације државе).

  Вакцина се пије целе године, 2 пута недељно по 15 капи, и обзиром да се може купити само уз лекарски рецепт, највише се може купити 4 комада, од којих један задовољава потребу од месец дана.

  Идеја је да се пије целе године, 3-4 године за редом и онда би требало да човек стекне потпуни имунитет на амброзију.

  Једина институција која продаје ову вакцину у земљи је Торлак. Прошле године у ово време је била несташица вакцине, али се она појавила у року од месец дана, а ове године лека нема већ месец дана и неће га бити до Октобра ове године, како су ме сада обавестили када сам позвао доле наведени телефонски број .

  Обзиром да горе наведена институција има монопол на продају ове вакцине, молим Вас да напишете члана и позовете одгворне, да објасне зашто је до несташице дошло, да се и наредне године не би поновило исто.
  Вакцина из суседних земаља се не може користити јер нема исти алергени полен као у нашем поднебљу.. тако да смо ми који ово користимо већ неко време остављени на цедилу.

  Инфо број у торлаку где можете добити инфо о вакцини на амброзију: 011 2467566

  Ово је други пут да Вам пишем.
  Ако се одлучите за чланак везан за ову тему, и позовете на разговор некога из Торлака, да Вам не би флоскулама одговарали на питања, пар сугестија:

  1.
  ако се ваде на причу да нису имали инфо о томе колико вакцина је потребно, и да ће следеће годите урадити студију и боље се припремити
  — једино Торлак производи Вакцине које се добијају на рецепт преписаних једино у државним здравственим установама тако да већ имају све потребне податке

  2.
  ако кажу да је ове године мноого веће интересовање – па је зато нема – нема смисла да нестане од фебруара то октобра када је најпотребнија – да је вакцине нестало на лето, па и некако да им се поверује

  3.
  плаћа се пуна цена вакцине – нема партиципације – торлак има интерес да је продаје – па је врло чудно што је нема – јер је то најздравији начин да се излечите од ове алергије

  Хвала унапред,
  Зоран Ђурић
  069 2694 304

  —————————–

 • Pingback: Kućna prašina()