Odlično postavljeno pitanje i samim tim i precizan i vredan odgovor Dr Jarić. Ukoliko želite prave savete, vaše pitanje bi trebalo da ima dovoljno informacija o vašoj bolesti ili bolesti vašeg deteta. Imati li svesku ili dnevnik u kojoj zapisujete sve podatke vezane za bolest? Prođite kroz otpusne liste i nalaze lekara i napravite jedan istorijski pregled razvoja i toka bolesti. Popišite šta ste i kada koristili od terapije i kako ste se ponašali (vaša pluća) u tom vremenu. Potrebno je da lek deluje (neprekidajte terapiju samovoljno) i potrebno je da imate informaciju kako ste odreagovali na taj lek. To su i ključne informacije kada razgovarate sa doktorom. Uvek spomenite da li je bilo astme  u vašoj porodici, da li ima pušača, da li su rađene alergološke probe.

Druga stvar vredna u ovom odgovoru jesu i par alegorija koje je doktorka napravila i koje su obeležene kurzivom. Meni je to skroz genijalno i jednostavno tera ljude da misle u slikama. Znači, uvek obratite na alergiju, kijavicu.. ona može da prethodi astmi. Spremite se za požar na vreme!

Snježana

Poštovana,

Majka sam četverogodišnje djevojčice sa dijagnozom astma. Naime, već od rodjenja je imala ekceme u blažem obliku i sa oko godinu i po joj je uradjen alergo test kada je ustanovljena alergija na soju, bjelanjak, morsku ribu, paradajz, grinje, kućnu prašinu, a alergo test na polene tada nije radjen. Pred kraj druge godine je imala prvu bronhoopstrukciju i jedna odlična doktorka kod koje smo išli (nazalost vise ne radi iz privatnih razloga) nam je poslije treće opstrukcije ukljucila profilaksu fliksotide 2×2 udaha od 50 mcg čime je vrlo brzo postignuta kontrola i doza smanjena na 2×1 udah od 50 mcg, to je bio period od kraja maja pa do kraja novembra kada je fliksotid isključen.

Od novembra do aprila naredne godine je bila mirna da bi ponovo dobila opstrukciju i ponovno joj je uključen fliksotid, ista doza 2×2 od 50 i vrlo brzo 2×1 od 50 mcg. Kako nije imala nikakvih problema fliksotide je isključen 01.10.2008.

Svo to vrijeme joj nije radjen alergo test na polene.

Poslije tri mjeseca bez ikakve terapije, 01.01.2009. je imala opstrukciju koja je prevazidjena sa ventolin inhalacijama bez kortikosteroida, a sledeća opstrukcija prije desetak dana tj. pocetkom aprila.

Naš poslednji odlazak kod specijaliste pulmologa je otprilike izgledao ovako (a tu bi bilo i moje pitanje za Vas): ove poslednje dvije opstrukcije su ništa i mi uopste nismo slučaj za specijalistu, doktor kod kojeg smo bili uvodi profilaksu samo u slučaju teških napada i u slučaju više od jednog napada nedjeljno. Na moje insistiranje je uradjen alergo test na polene i ustanovljena alergija na polen trave, korova i ambroziju, inače alergo test radi i očitava sestra, a doktor isti nije ni pogledao i tako je naš pregled završen.

Inače iz Banjaluke sam i nemamo mnogo izbora tj. doktora specijalista pulmologa/alergologa gotovo da nema.
Moje pitanje bi bilo: Kada se uvodi profilaksa jer po doktoru kod kojeg smo bili poslednji put mi nismo imali potrebe da istu uvodimo prethodne dvije godine, ja sam zaista zbunjena, a i brinem se jer nailazi period polena, a djete je bez zaštite.

Srdačan pozdrav i izvinjenje za ovu opširnost. Snježana

Dr Dušica Jarić: Snležana,

Pismo je detaljno, a samim tim je lakše i za odgovor.

Alergijska bolest ima skoro tipičan tok potakozvanom ’alergijskom maršu“. To znači da u prvoj godini života počinje da se manifestuje u formi ekcema ili atopijskog dermatitisa. Oko polovine dece sa ekcemom ima alergiju na neku od namirnica, ali se alergija na hranu obično sa odrastanjem smiri i nestane. Izuzetak je alergija na kikiriki i morske plodove.

U prve tri godine života od inhalatornih alergena na prvom mestu su grinje i do treće godine alergija na polen je stvarno retka. Upravo tako je i bilo kod vaše devojčice. Kod deteta koje ima alergiju tj „visokatopski status“ a posebno ukoliko neko od roditelja ili u prvom srodstvu ima astmu, već nakon treće bronhoopstrukcije uvodi se preventivna terpaija. To znači da je Vaša doktorka postupula u skladu sa preporukama. Na male doze inhalatornih kortikosteroida za koje sada već znate da nemaju neželjene efekte imali ste potpunu kontrolu bolesti. U prvom aktu Flixotide ste dobijali od kraja maja do kraja novembra tj ukupno 6 meseci što je upet potpuno saglasno preporukama za preventivnu terapiju.

Podatak da nestabilnost astme počinje aprila naredne godine i da je tokom narednih 6 meseci preventivne terpaije bila sa potpunom kontrolom astme, već tada je ukazivala na mogućnost da je alergija na polen jedan od mogućih „trigger“-a za astmu ili pokretača astme. Slažem se da je jedna epizoda bohoopstrukcije posle Nove godine mogla biti prolazna, u sklopu infkecije ali i drugih fakotra te nije zahtevla preventivnu terapiju, ali ponovno pogoršanje u aprilu (vreme kada je počela polinacija breze kao najalergogenije vrste drveta) i sada već dokazana alergija i na polen ipak ukazuje da ne treba čekati tešku bronhoopstrukciju da bi smo počeli sa lečenjem. To bi bilo kao kada bi smo znali da će se javiti požar, ali ne bismo ništa preduzimali sve dok se vratra ne upali i ne postane dovoljno jaka ivelika da ugrožava život!

Ono što niste naveli u pismu su simtpomi alergijskog rinokonjunktivtisa koji obično idu sa polenskom alergijom, mislim da svrab očiju, kihanje, svrab nosa, vodenastu sekreciju iz nosa. Obično alergijska kijavica prethodi pogoršanju astme. Zato je jako važno da se istovremeno leči i alergijski rinitis. Ukoliko ne lečemo i kijavicu, to je isto kao da gasimo požar u sobi, a ništa ne činimo da ugasimo i požar u predsoblju. Nos je „predsoblje“ pluća, i ukoliko sprečimo pogoršanje alergijskog rinitisa možemo da sprečimo i pogoršanje astme.

Stoga, ako Vaše dete ima kašalj, otežano disanje i škripanje u grudima, slobodno uvedite preventivnu terpaiju sa Flixotidom u narednih 6 meseci tj dok traje polinacija, kao i prethodnih godina.