Proleće je godišnje doba u kojem svi uživamo. Konačno nas je malo ogrejalo sunce, priroda počinje da buja i mi smo spremni za izlete u prirodi. Ali oprez!

Iz trave vrebaju sitne životinjice-insekti čiji ubod može pokvariti vaš izlet.

Krpelji, ose, pčele, stršljeni, pauci, komarci…

Osobe sklone alergijama moraju biti posebno oprezne. Alergije na ubod insekata mogu biti dramatične, a ukoliko se ne reaguje na vreme mogu imati i srmtni ishod.

Ako sumnjate da ste alergični na ubod insekata možete uraditi alergo-probe. Najtačnija, i bezopasna, dijagnostička metoda je uzimanje krvi i merenje ukupne količine antitela koja su predodređena na otrove insekata. To se radi u alergološkoj laboratoriji na institutu “Torlak”.

Pčela, osa, stršljen

Simptomi alergije (anafilaktičnog šoka) su jak bol na mestu uboda, znojenje, malaksalost, glavobolja, mučnina, dezorjentisanost, otežano disanje, sušenje grkljana sa mogućim gušenjem, pad krvnog pritiska i gubitak svesti.

Najopasniji ubodi su na vratu i glavi, posebno na licu i oko usana jer su ti delovi veoma prokrvljeni, pa otrov iz žaoke brzo dospeva u krvotok.

Čak i osobama koje nisu alergične treba ukazati prvu pomoć – na mesto uboda treba staviti led, uzeti jednu tabletu nekog antihistaminika, a ubodno mesto namazati kortikosteroidnu ili antihistaminsku mast ili kremu i obavezno se javiti  lekaru koji će proceniti da li postoji opasnost i ako treba dati  terapiju .

Kad su u pitanju osobe kod kojih je već utvrđena alergija, poželjno je  da kod sebe imaju spremnu injekciju epipena (adrenalina), kako bi sami sebi mogli da pruže prvu pomoć i da se potom što hitnije jave najbližoj medicinskoj ustanovi.

Krpelji

Najbolja zaštita od krpelja je ako se pre odlaska u prirodu namažete nekim eteričnim uljem s jakim mirisom. Nakon povratka kući obavezno pregledajte celo telo, od glave do pete, posebno pregledajte decu.

Krpelj se na koži uočava kao malo, crno, strano telo, poput izbočenog mladeža. Nikako ga ne treba kidati i čupati, kao ni  ubijati pre nego što odete kod lekara. Analizom samog krplja može se utvrditi da li je inficiran ili ne (borrelia burgdorferi- uzročnik Lajmse bolesti)

Nakon što se krpelj odstrani neophodno je pratiti promene na koži nekoliko narednih dana. Ako dođe do širenja crvenila oko ubodne rane to je znak da je došlo do infekcije i da je potrebno uraditi analize krvi (Elista test na boreliju, Western blot test)

Pauk

Ako vas ujede pauk i mesto uboda otekne, obavezno treba naneti neku kortikosteroidnu kremu ili mast, staviti hladan oblog ili preparate koji sadrže mentol, pa se javiti lekaru radi utvrđivanja dalje terapije.

Komarac

Za razliku od krpelja, ujedi komaraca nisu toliko opsani, ali se i od njih treba zaštiti nanošenjem nekih eteričnih ulja, na primer, lavande ili dobro poznatim “autanom”.

Na mestu ujeda komarca brzo se pojavi crveni čvorić koji nikako ne treba češati jer može doći do bakterijske infekcije.

Da li ste doživeli neko neprijatno iskustvo sa ujedom insekta i šta ste preduzeli?