Pobedi je! Živi aktivno!

Alergija na soju

Marina

Poštovana doktorka Mirjana,

Mom detetu (5god.) zbog učestalih upala srednjeg uha urađene su alergo probe i utvrđena je alergija na soju. Rečeno je da je da alergija nije jako izražena, ali da izbegavamo soju u ishrani. Mene zanima da li treba da isključimo sve proizvode i prerađevine koje sadrže sojin lecitin, s obzirom na to da je on do sada svu hranu konzumirao bez upadljivih manifestacija na koži, otežanog disanja i sl, a da je ovaj aditiv izuzetno rasprostranjen u velikom broju proizvoda.
Unapred Vam se zahvaljujem na Vašem vremenu!

Odogara dr Dukić

Poštovana,

Najverovatnije se radi o sekretornom obliku upale srednjeg uha koji je kod dece često praćen i alergijom na inhalatorne, a ređe i na nutritivne alergene. Pozitivan nalaz samo na soju je stvarno neuobičajen, te je potrebno proveriti da li dete ima uvećan tkz. “treći” krajnik odnosno adenoide i koji se tada moraju operativno ukloniti što bi trebalo da reši problem.
Ukoliko ORL specijalista ne nađe uvećanje krajnika moguće je umetanje cevčica u bubnu opnu koji omogućavaju oticanje nagomilanog sekreta. U svakom slučaju sprovedite dijetu bez soje tokom 6 meseci ukoliko ništa od predhodno opisanih postupaka ne može da se sprovede.

Pozdrav od dr M. Dukić

Similar posts
  • Alergija na hranu Postoje dva tipa preosetljivosti organizma na hranu: Ciklička preosetljivost …pri kojoj je stepen alergičnosti zavistan od učestalosti upotrebe alergogene hrane, tj u ovom slučaju preosetljivost organizma je utoliko veća, ukoliko se alergogena hrana uzima češće i obratno. Stalna preosetljivost …kada je alergičnost stalnog karaktera, tj.postoji u svakom trenutku, nezavisno od toga koliko je vremena prošlo od poslednjeg uzimanja alergogene hrane. [...]
  • Origano, na drugi način Origano, svima nama dobro poznat i omiljeni začin ima i velika lekovita svojstva. Iako se danas najviše koristi kao začin, on uživa poštovanje već milenijumima. U antičkoj Grčkoj, origano je bio poznat i pod nazivom “radost planina”, i predstavljao je radost i sreću. Vrste origana su bile veoma poštovane i od strane starih Egipćana, i [...]
  • Alergija na kravlje mleko Alergija na kravlje mleko i alergijska reakcija na proteine kravljeg mleka protiče po tri tipa reakcije. U prvom postoje specifična IgE antitela na proteine iz mleka, pa reakcija ima anafilaktičke karakteristike. U drugoj, reakcija protiče po III i IV tipu preosetljivosti, pa je klinička slika veoma slična celijakiji. Treći tip reakcije je mešovit, a ovakva [...]
  • Šta otkriva rendgen pluća? RTG snimak pluća je orijentaciona dijgnostička metoda koja može ukazati na razna oboljenja pluća-TBC, bronhitis, astmu, tumor, emboliju… Snimanje pluća rendgen aparatom i beleženje nalaza na filmskoj ploči spada u najstarije metode postavljanja dijagnoze sa stanovišta savremene pulmologije, a primena X (rendgenskih) zraka u medicini započela je ubrzo nakon njihovog otkrića, 1895.godine. Metoda se zasniva [...]
  • Alergija kod sedmogodišnje devojčice Tatjana Poštovana, Ja sam alergična (od kako znam za sebe) na polen trava i korova, ambroziju i histamin. Napred navedeno mi je i potvrđeno alergo probama. U studentskim danima sam 3 godine (2 puta godišnje ) podvrgavana terapiji “Suptilis” vakcinama i nakon tog perioda mi se čini da mi je par godina bilo mnogo lakše [...]
  • Marija

    Soja je jednogodisnja biljka sa mahunama u kojima se nalazi 2 do 5 okruglih zrna, žute, žuto zelene ili smedje boje. Zrno sadrzi 36 do 40 procenata proteina, 15 do 23 procenta ulja, blizu 34 procenta ugljenih hidrata, 3 do 6 procenta mineralnih materija i znatan broj vitamina.

    Sojino zrno veoma je bogato proteinima, vitaminima i mineralima, pa su i proizvodi koji se dobijaju njegovom preradom, bogat izvor ovih sastojaka. Proizvodi od soje ne mogu biti zamena za druge vredne prehrambene artikle, pogotovo ne za namirnice životinjskog porekla (meso, mleko, jaja, riba), već se smatraju za namirnicu koja ima svoje ravnopravno mesto u ishrani.

    Soja lecitin je prirodna supstanca koja ima svojstvo da ubrzava metabolizam i razgradnju masti. Unet u organizam, dovodi do snižavanja nivoa triglicerida i holesterola u krvi. U velikoj meri smanjuje i otklanja bolove u zglobovima, pa se zbog navedenih osobina naročito preporučuje starijim osobama i sportistima.

    Glavni sastojci lecitina su kolin i inozitol u obliku fosfatidilkolina. Kolin igra ključnu ulogu u izgradnji strukture bioloških opni (membrana) i često se veže za vitamine. Inozitol se u manjoj ili većoj količini nalazi u namirnicama biljnog porekla, a soja ga sadrži u izobilju. Ljudski mozak deponuje veće količine inozitola. Kolin i inozitol se po funkciji smatraju katalizatorima i razgradjivačima masti.

    Alergija na soju je jedna od najčešćih alergija na hranu. Supstance u soji izazivaju reakciju imunog sistema kod miliona ljudi.
    Simptomi alergije na soju su razni, od urtikarije, svraba i crvenila, pa do anafilaktičkog šoka, koji može biti i smrtonosan. Osoba mora izbegavati proizvode od soje i sve one proizvode u kojima se može naći soja.
    Sojino zrno, sojino brašno- soja protein u količini od nekoliko miligrama može izazvati alergijsku reakciju.

  • Panić Lazar

    RED ALERT!!!
    Još nešto soji kao biljci… 
    http://www.ivonazivkovic.net/SOJA-PRVI-DEO.html