Sa toplijim vremenom, nažalost, stižu i problemi poznati kao alergija na polen, prolećni problem, letnji problem, jesenji problem. Čestice polena su toliko sitne da mogu da budu gotovo nevidljive, ali svake godine je sve više stanovnika naše planete osetljivo na njih. Oči se zacrvene, nos curi, očni kapci nateknu, kijate, kijate, kijate… ako već ne počnete i da se gušite.

U proleće alergije najčešće izazivaju leska, breza i neke vrste vrbe, u leto divlji pelen, a od avgusta do oktobra korov ambrozija. Znači, dok je toplog vremena, biće i polena.

Kalnendar polena. Kliknite na sliku za uveličanje

Kako se zaštiti od alergije na polen?

Osobe koje su alergične na polen moraju zaštititi sluzokožu nosa preparatom koji im je propisao lekar najmanje 15 dana pre vremena cvetanja biljke na čiji su polen osetljivi.

Koncentracija polena u vazduhu, najveća je ujutru, pa se u tom periodu ne savetuje provetravanje stana. Tokom dana, sa porastom dnevne temperature, koncentracija polena se smanjuje.

Lekari upozoravaju na to da se terapija protiv alergije mora uzimati redovno, kako je propisano, da bi pacijenti bili zaštićeni tokom čitavog dana.

Mnogi  i ne znaju da boluju od alergije, misleći da zbog simptoma poput šmrcanja, kijanja, kašljanja, peckanja i svraba u nosu imaju grip ili prehladu. To se svakako mora proveriti pregledom kod lekara specijaliste, najbolje alergologa.

Poleni drveća su aktuelni do kraja aprila, nakon čega slede poleni trava, pa zatim korova, koji su i najagresivniji.

Ono što  ovih dana najviše muči alergične osobe je polen ambrozije, koji je veoma aktivan u vazduhu unazad desetak dana i trajaće do jeseni. Na sreću,  vreme s padavinama kakvo je bilo proteklih dana ide na ruku osobama alergičnim na polen, jer takvo vreme snižava koncentracije polena u vazduhu.

Lekari upozoravaju da su najveće koncentracije polena pre podne kada je sunčano i vetrovito vreme. Posle podne, u kasno veče i posle rose ili kiše treba ići u šetnju i provetravati prostorije. Takođe lekari preporčuju da se od 11 sati do kasnih popodnevnih sati otvaraju prozori u domovima.

Kalendar alergije na polen

  • polen drveća – mart, april
  • polen trava – od maja do jula, nekad i do kraja avgusta
  • polen korova – od kraja jula do oktobra

Količina polena u vazduhu je najviša kada je toplo i suvo vreme sa slabim vetrom, a najniža tokom hladnih i vlažnih dana.