Pobedi je! Živi aktivno!

Alergija na polen

Sa toplijim vremenom, nažalost, stižu i problemi poznati kao alergija na polen, prolećni problem, letnji problem, jesenji problem. Čestice polena su toliko sitne da mogu da budu gotovo nevidljive, ali svake godine je sve više stanovnika naše planete osetljivo na njih. Oči se zacrvene, nos curi, očni kapci nateknu, kijate, kijate, kijate… ako već ne počnete i da se gušite.

U proleće alergije najčešće izazivaju leska, breza i neke vrste vrbe, u leto divlji pelen, a od avgusta do oktobra korov ambrozija. Znači, dok je toplog vremena, biće i polena.

Kalnendar polena. Kliknite na sliku za uveličanje

Kako se zaštiti od alergije na polen?

Osobe koje su alergične na polen moraju zaštititi sluzokožu nosa preparatom koji im je propisao lekar najmanje 15 dana pre vremena cvetanja biljke na čiji su polen osetljivi.

Koncentracija polena u vazduhu, najveća je ujutru, pa se u tom periodu ne savetuje provetravanje stana. Tokom dana, sa porastom dnevne temperature, koncentracija polena se smanjuje.

Lekari upozoravaju na to da se terapija protiv alergije mora uzimati redovno, kako je propisano, da bi pacijenti bili zaštićeni tokom čitavog dana.

Mnogi  i ne znaju da boluju od alergije, misleći da zbog simptoma poput šmrcanja, kijanja, kašljanja, peckanja i svraba u nosu imaju grip ili prehladu. To se svakako mora proveriti pregledom kod lekara specijaliste, najbolje alergologa.

Poleni drveća su aktuelni do kraja aprila, nakon čega slede poleni trava, pa zatim korova, koji su i najagresivniji.

Ono što  ovih dana najviše muči alergične osobe je polen ambrozije, koji je veoma aktivan u vazduhu unazad desetak dana i trajaće do jeseni. Na sreću,  vreme s padavinama kakvo je bilo proteklih dana ide na ruku osobama alergičnim na polen, jer takvo vreme snižava koncentracije polena u vazduhu.

Lekari upozoravaju da su najveće koncentracije polena pre podne kada je sunčano i vetrovito vreme. Posle podne, u kasno veče i posle rose ili kiše treba ići u šetnju i provetravati prostorije. Takođe lekari preporčuju da se od 11 sati do kasnih popodnevnih sati otvaraju prozori u domovima.

Kalendar alergije na polen

 • polen drveća – mart, april
 • polen trava – od maja do jula, nekad i do kraja avgusta
 • polen korova – od kraja jula do oktobra

Količina polena u vazduhu je najviša kada je toplo i suvo vreme sa slabim vetrom, a najniža tokom hladnih i vlažnih dana.

Similar posts
 • Sezonske alergije u trudnoci Kako da se borim protiv alergija tokom trudnoće? Preduzmete određene mere prevencije kako bi sprečili da uopšte dođe do alergija Alergije mogu itekako predstavljati problem trudnicama, naročito ako se radi o sezonskim alergijama. Tokom prolećnih meseci, aprila, maja aktuelne su alergije na polen, alergije na trave i buđ tokom maja, dok su alergije na ambroziju [...]
 • Alergija na hranu Postoje dva tipa preosetljivosti organizma na hranu: Ciklička preosetljivost …pri kojoj je stepen alergičnosti zavistan od učestalosti upotrebe alergogene hrane, tj u ovom slučaju preosetljivost organizma je utoliko veća, ukoliko se alergogena hrana uzima češće i obratno. Stalna preosetljivost …kada je alergičnost stalnog karaktera, tj.postoji u svakom trenutku, nezavisno od toga koliko je vremena prošlo od poslednjeg uzimanja alergogene hrane. [...]
 • ALERGIJSKI RINITIS I ASTMA Učestalo kijanje, curenje nosa ,suzenje očiju I svrab su karakteristični simptomi Alergijskog Rinitisa. Ovi neprijatni simptomi su posledica Alergija na Polen, Prašinu,Grinje ,Životinjske dlake. Ukoliko se ne leče ove dugotrajne ,višegodišnje tegobe Alergijskog rinitisa ,mogu da uzrokuju pojavu Astme,upalu sinusa,polipa i konjuktivitisa. Alergijske bolesti pokazuju stalan trend rasta( 10-25% ukupnih stanovnika), sa naročito visokom zastupljenošću [...]
 • Alergija na kravlje mleko Alergija na kravlje mleko i alergijska reakcija na proteine kravljeg mleka protiče po tri tipa reakcije. U prvom postoje specifična IgE antitela na proteine iz mleka, pa reakcija ima anafilaktičke karakteristike. U drugoj, reakcija protiče po III i IV tipu preosetljivosti, pa je klinička slika veoma slična celijakiji. Treći tip reakcije je mešovit, a ovakva [...]
 • Polen nezgodan neprijatelj iz prirode... OPREZ Ne bi trebalo zanemarivati simptome poput curenja iz nosa, svraba očiju, golicanja u grlu i na nepcu, niti ih lečiti bez prethodne konsultacije s lekarom Muče vas neprestano curenje iz nosa i kijavica, osećate nepodnošljiv svrab očiju, kao i golicanje u grlu i na nepcu. Sekret vam se sliva niz ždrelo, a uz sve to otežano [...]
 • Natasa

  Postovani, pre dva dana mi je konstatovana bronhijalna astma. Zakazala sam alergo testove, medjutim dva puta sam vec pila tablete pressing, i nisam sigurna da li mogu da idem na testove ako sam pila taj lek, a morala sam jer dam imala kasalj i gusenje. Zelela bih sto pre da saznam da li se zaista radi o astmi ili samo alergisjkom kaslju, ali ne znam da li treba prvo da zavrsim sa ovom terapijom.

 • Marija Blažić- Maja

  Nataša, lekovi iz grupe antihistaminika mogu da utiču na rezultate prick testova. UKOLIKO UZMETE BILO KOJI ANTIHISTAMINIK, TESTIRANJE NEĆE MOĆI DA BUDE OBAVLJENO U ZAKAZANOM TERMINU, VEĆ ĆE MORATI DA BUDE ODLOŽENO. Dejstvo antihistaminika može da utiče na testove čak i do 21 dan, ali dovoljno je da 8 dana ne uzimate antihistaminik ( Presing) pa da možete uraditi prick test.
  Vaš lekar koji vas je uputio na alergo test je bio dužen da Vam kaže koje lekove ne smete da uzimate nekoliko dana pre testiranja. Upozorite lekara na bilo koje lekove koje uzimate svakodnevno u poslednjih mesec dana.
  Ako vam je dijagnostikovana astma trebalo bi da prihvatite tu činjenicu. Simptomi koji upućuju na dijagnozu astme su: napadi gušenja praćeni zviždanjem u grudima, suv nadražajni kašalj koji se pogoršava naročito noću ili prilikom budenja, osećaj nedostatka vazduha koji budi bolesnika, gušenje i kašalj koji se pojačava pri fizickom naporu, sezonski karakter disajnih problema, tegobe pri izlaganju iritansima.
  Za dijagnostiku i odredivanje stepena težine astme koristi se ispitivanje kožne osetljivosti na inhalatorne alergene (prick test) i ispitivanje plućne funkcije-spirometrija. Pod DIJAGNOZA u padajućem meniju možete pročitati nešto više o dijagnozi.
  PRESING u svom sastavu sadrži loratdin, aktivnu komponentu koja spada u grupu antihistaminika. PRESING svojim dejstvom smanjuje ili potpuno uklanja simptome alergije ko što su kijanje, curenje iz nosa, svrab i suzenje očiju, nosa i nepca, kožne osipe.
  PRESING se koristi kod alergijskog rinitisa i urtikarija.
  PRESING NIJE LEK ZA LEČENJE KAŠLJA I GUŠENJA!
  Porazgovarajte ponovo sa lekarom koji je postavio dijagnozu bronhijalne astme o lečenju prema GINA smernicama.
  Astma se više od 10 godina dijagnostikuje i leči na osnovu GINA smernica, odnosno internacionalnih smernica koje su obuhvaćene u Globalnoj inicijativi za astmu sa ciljem da se u svim zemljama usvoji jedinstven način dijagnostike i lečenja koji će garantovati uspeh. Ove smernice definišu “šest koraka” u programu lečenja od kojih se kao prvi navodi “edukacija bolesnika sa ciljem da se uspostavi partnerski odnos u vodjenju bolesti”.
  Lekovi za lečenje astme podeljeni su u dve grupe: lekovi za dugotrajnu prevenciju i lekovi za brzo otklanjanje tegoba. Cilj lečenja astme je život bez tegoba, te o dobroj kontroli bolesti govorima onda kada je potreba za lekovima koji otkalnjaju simptome (ventolin, berodual..) veoma retka. Ukoliko je potreba za ovim lekovima češća od jednom nedeljno ili se jave noćne tegobe onda je neophodna primena odgovarajućih lekova za dugotrajnu prevenciju astme.
  U lekove za dugotrajnu prevenciju astme spadaju protivzapaljenski lekovi od kojih su najbolji i najefikasniji inhalatorni kortikosteroidi. To su lekovi koji deluju samo lokalno na sluzokožu disajnih puteva. Nemaju neželjene sistemske efekte, bezbedni su za primenu i u dečijem uzrastu, pa čak i tokom trudnoće. U našoj zemlji su odavno registrovani i poznati su pod nazivom Flixotide, Becloforte, Pulmicort, Alvesco i dr. U slučajevima lake perzistentne astme samo njihovom redovnom primenom uspostavlja se potpuna kontrola bolest. Ukoliko se radi o umereno teškoj ili teškoj astmi potrebno je uz navedene lekove dodati i tzv. dugodelujuće bronhodilatatore. Najbolji rezultati pa i potpuna kontrola astme postiže se primenom lekova koji sadrže kombinaciju kortikosteroida sa dugodelujućim bronhodilatatorom ( Seretide i Symbicort). Cilja lečenja astme je kontrola bolesti sa što manje medikamenata.
  Obavezno uradite i alergo test, ali prvo porazgovarajte sa vašim lekarom o pravilnom lečenju kašlja i gušenja.

 • sanja

  Pre svega jedan veliki pozdrav. Da, moja devojcica stara 7 god. je prosle godine dobila asmaticni napad i kad smo je odveli lekaru, dijagnoza je bila alergijski rinitis. Terapija koju je dibila bila je Flixotide i Flixonase. Mogu samo da potvrdim da su rezultati bili jako vidljivi vec posle 3 dana. Pre toga je imala problema sa kasljem, curjenjem nosa i jako ucestalim kihanjem. Sada je pod stalnom kontrolom pedijatra alergologa i mogu da kazem da sam prezovoljna. Htela bih da kazem i porucim roditeljima da ukoliko njihova deca imaju bilo kakvih simptoma slicno ucestalom kaslju, kijavici ili curenju nosa da se odmah obrate lekaru jer ja sam 4 godine vodila dete sa ovim simptomima pedijatru i ni u jednom trenutku nisu obratili paznju da bi to mogla biti alergija nego su samo propisivali Amoxicillyn i doveli do ovog stanja u kome sad i jeste. Nadam se da ce ovaj moj komentar nekome pomoci… Pozz…

 • sanja

  Zaboravila sam navesti da je pila i sirup PRESSING (kao sto je gore navela i Natasa) i da je isto tako bio jako efikasan u otklanjanju tegoba alergijskog rinitisa…

 • Marija Blažić- Maja

  Sanja, hvala što ste svoje iskustvo podelili sa nama. Ja ću ovaj komentar staviti kao tekst kako bi bio dostupan većem broju čitalaca.

 • danijela

  pre svega jedan veliki pozdrav imam kcerku 10 god.alergicna je na sve polene i trave i drveca i korova te na grinje i prasinu nema hvala bogu nekih veci tegoba osim zapusenog nosa a ponekad i kise.Dobila je sprej u nos flixonaze i flonidan sirup ali kako je alergicna na sve to bi trebala piti stalno pa izbjegavam koliko se moze nabavila sam joj zrna polena i to joj dajem svaki dan po par zrna vec 1 god.pa je ovu ambrozijulakse podnijela nadam se da je to ispravno.

 • Dragana

  Pozdrav svima….za alergiju nisam znala sve do danas…sin ima 11 godina vec tri nedelje zapusen nosic i kijanje.Mislila prehlada,sreca u dobrog pedijatra opste prakse,trazila nalaz krvi da proveri da li je alergija ili virus.Naravno,rezultat je pokazao stravicbu alergiju.Odvedem sina kod alergologa i ima alergiju na polen trave,breze,ambrozije i grinje.Nikakav presing, kaze doktorka,on samo ublazava alergiju kao fervex prehladu.Najbolja terapija kojane skodi je NASONEX kapi za nos i AERUS tablete.Dete se odlicno oseca,proverite savasim lekarima.

 • Nikolann

  ja nisam bio pre ali do juce 10 dana sam samo kijao i potrosio brdo maramica , strasno 

 • Anonymous

  Ljudi pomagajte, imam alergiju u usnoj duplji tacnije na grlu mislim da je od polena jer imam sve simptome a i mam i psa pa mi sinocna setnja uopste nije pomogla. neki lek, nesto??

 • Kovacc56

  i sve bi bilo u redu da me ne svrbi nos,i da mi ponekad dodje da uzmem sataru i odsecem ga

 • Blazicm

  ili četku za pranje flaša pa da je provučem kroz oba uha i da počešem sve što me “u glavi” svrbi…

 • Katarina 15

  i ja istooooo:)

 • http://www.facebook.com/profile.php?id=100000873691129 Dijana Jacimovic

  Svidja mi se…ali ja u maju imam ekskurziju,a imam alergiju :(((

 • Jogi

  evo 8 godina vec imam taj alergijski rinitis, ali nikada do sad nisam imao vrtoglavicu…mora da sam previse duvao nos :(

 • Daky

  bas tako doslo mi je ga natrpat vatom i zatvoriti za upotrebu al kad oci zasvrbe onda je ludilo nemozes se pocesat a svrbi ko ludo ..

 • zoran

  ovi poleni su bas smradovi!napadaju nas i grizu svojim zubima u nameri da nas upropaste.

 • goran

  Nije kriv polen nego nas imuni sistem koji tako reaguje.Vecina nas je izlozena polenu,ali samo neki imaju problema.Nego moramo sve uciniti da se sklonimo od njega,to je resenje problema!

 • Ljilja Vujic Crnojakic

  treba u vreme alergije otici iz mesta gde zivite u planine jer tamo nema ambrozije.tara .zlatibor ili kpoaonik.

 • goran

  odakle vam to da tamo nema ambrozije i polena.ja zivim u blizini zlatibora.veliki broj ljudi koji je tu rodjen i zivi ima alergije i probleme sa astmom.jedino cega nema je industrisko zagadjenje vazduha,ali i to je sve redje jer je region sve urbaniji i sve vise automobila i individualnih lozista.vec sam negde pisao o tome,ali jos jednom da ponovim da cist vazduh za astmaticara i zdravog coveka nije isti pojam u potpunosti.za nas koji bolujemo od ove bolesti miris cetinara na planini ili poljskog cveca moze izazvati napad gusenja dok kod drugih je to sinonim cistog vazduha.jedino cega nema na planinama su grinje ali to su nadmorske visine od 1500m ili 2000m.za ljude sa astmom i uopste sa plucnim bolestima najidealnija je mediteranska klima sa dosta suvog vazduha(npr.Malta,Izrael,Sicilija,Kipar itd…)to su destinacije bliske nama,verovatno jos negde u svetu ima toga ali to nisam istrazivao.ako se malo potrudite i progoglate videcete da ove zemlje imaju najmanje problema sa ovim bolestima…

 • Стаменковски Милан

  Jas sam alergican na polvo koren one godine sam dobio napad i sam legao u bolnici imao sam terapiju prepisali su mi Flexsotide i Flexsonase i ga koristim no opet u danu imam 2 puti kivanje i ocu od vas uste neku pomoc kako da radim i sta da radim za da mi bide lakse u toplo u prostorii osikjam pomalo gusenje sta da radim za da se boje osecam posto sme kraja OCTOBER kako da go prekaram , molim vas pomozeti mi sa nekoi primer .